torsdag 1 april 2010

Inga skämt!
Mila leker på gården. Maggan, hennes pappa är vegetarisk kock, författare, musikkunnig och allkonstnär.

Mila är typ fyra och kokar också olika saker. Nu hör jag Milas mamma kalla in Mila för det regnar.

Turligt nog hittar jag ett paraply så min vita varg och jag kan gå ut. På gården ser jag resterna av Milas festmåltid, bestående av jord, löv och olika pinnar.

Mila har en lillbrorsa också som inte börjat med några hobbies än vad jag vet. Men det kommer nog.

Chaucers ”Canterbury Tales” från 1392 lär vara ursprunget till den 1 april och alla skämten. Det är lite komplicerat men i en av berättelserna refereras till en årsdag av förlovningen mellan Rikard den II av England och Anne af Bohemia 1981.

Chaucers skriver följande: Syn March bigan thritty dayes and two.

Enligt de som studerat saken ska folk ha trott att det betydde den 1 april när det egentligen syftade på förlovningen, alltså 32 dagar efter sista mars d v s den 2 maj.

I berättelsen Nun´s Priest´s Tale luras tuppen av räven.

Om ni tror att det här är ett aprilskämt kan ni ju kolla det?

Indien ska räkna sin befolkning och det är inget aprilskämt. Varje indier ska räknas och sedan ska man samla in biometriska fingeravtryck och ge varje indier ett 16 siffrigt ID-nummer.

60 miljoner ton papper kommer det att gå åt och 2,5 miljoner folkräknare ska engageras. Det hela kommer enligt indiska beräkningar att kosta cirka 10 miljarder svenska kronor.

I Irak tror jag att jag har lyckats bidra till att fördröja folkräkningen. Det var nämligen så att jag fick ett konsultuppdrag av den regionala regeringen att förbereda en sådan. Mitt bidrag gällde den tekniska sidan. Utforma blanketter, trycka, ordna så de blev skannade efteråt och behandlade. Jag föreslog också att man skulle ge varje irakier ett personnummer. Kostnaden för folkräkningar är väl känd.

Den drar mellan en och fyra dollar per individ beroende på hur det ser ut i landet.

Min beräkning hamnade nånstans på tre dollar, vilket gav en totalkostnad på 75 miljoner USD(cirka 500 miljoner) för hela folkräkningen. Den tekniska lösningen skulle gå på cirka 50 miljoner inklusive personnummersgenereringen.

Det är nu fem år sedan.


Vad hände? Jo, i Bagdad hade man luktat sig till att det fanns de som ville betala 200 miljoner USD för kalaset och då blir det ju mer pengar att förskingra.

Det kom upp en parlamentariker 2006 till Erbil och berättade att det skulle kosta 200 miljoner. Han visste uppenbarligen inte att jag då under ett års tid arbetat intensivt med beräkningar som var cirka 125 miljoner billigare. Men i det läget hade jag redan gett upp om att det skulle bli en folkräkning inom överskådlig tid.

Så jag sa till parlamentarikern att han kunde säga att allt över 3 USD per irakier var förskingring.

På den vägen är det. Sist jag hörde så sköts folkräkningen upp i höstas på grund av att resultatet kunde uppröra folk.

Irakierna älskar okunskap för det är själva grunden för deras weelande och dealande. Det man inte vet kan man utnyttja i en förhandling.

Till och med indierna som är korruptionens Mecca har lyckats räkna fram ett pris som ligger en kvarts miljard under Iraks beräkningar. Då ingår en idiotsäker högteknologisk 3D scanning av varje fingeravtryck.

Irak kanske uppfann lag och ordning men sedan dess har de gjort sitt bästa för att kringgå det.

Idag 1 april firar assyrierna påsk enligt Carina.

Igår försökte nån lura henne. Jag vet inte vilken religion. Handelsbanken kontaktade henne och undrade om hon märkt några konstiga uttag på sitt VISA. Nej, det hade hon inte. Någon timme senare meddelade banken att man tänkte stoppa uttag eftersom nån i Venezuela av alla ställen gjort upprepade försök att ta ut pengar på hennes kort där med en taskig magnetremsa. Hugo Chavez?

Återkommer till assyriernas påskfirande i Irak. Det lär finnas autentiska bilder. Eddie behåller djurkollen så länge från Afghanistan som syns ovan. Om ni tror att bilden är ett resultat av kreativ Photoshop så kontakta Eddie i Kabul, Khandahar eller var han håller hus för tillfället med sitt gigantiska bildarkiv.

Allt som skrivs i denna postning är sant så länge inte motsatsen bevisats.

1 kommentar:

ulf sa...

Hej Stefan du behöver inte gå till Irak för att hitta regeringar som upphöjt okunskap till riksnorm, våran egen är mycket bra på det. All statistik går numera via respektive generaldirektör vidare till regeringskansliet för att ev i nån tillrättalagd version överlåtas till SCB. Jag tycker det är skrämmande hur lite vi får veta hur saker och ting står till i landet. Jag tittade på en film från 95 igår, Harrison Bergeron baserad på romanen av Vonnegut, den kom aldrig upp på biograferna och jag förstår varför, rekommenderas. Kanske dags för lite grävande igen Stefan. Vi hörs.