onsdag 21 april 2010

Lena Melins norgeresa
”Lena Mellin: Du är ung, snygg och välutbildad – ta ingen skit”

”Bryt förlovningen, Madeleine. Eller ta åtminstone en timeout. Att hålla upp en fasad i dagens medieklimat riskerar att bli outhärdligt. Den snöboll som nu satts i rullning kan komma att växa i storlek, snabbt och okontrollerat, präglat av samma obönhörliga medielogik som drivit historien om.”


Sagt av Lena Melin Aftonbladet i dagens tidning.

För de som läser den här bloggen så är det väl ingen hemlighet att jag inte direkt gör vågen åt AB:s journalistiska ribba. Faktum är att man allt som oftast har svårt att skilja ribban från den jordhög Helin & norska ägaren Schibstedt begravt den i.

Men Lena Melin har jag under många år både beundrat och frågat mig hur hon lyckas ta sig till jobbet varje morgon med tanke på vad som tillverkas i de olika maskinerna.

Lena är en skicklig politisk reporter, en av de bästa, säkert sosse men duktig. Det är sällan någon smäller i henne någon dynga.

Aftonbladet har en helt egen hovredaktion inför Bröllopet-Bröllopet i sommar.

Jag vet inte om SVT har det men i morse hade de lånat AB:s Jenny Alexandersson som recenserade muggar, disktrasor och andra oundgängligheter med Daniel och Victorias bild på.

Vad kunde man sälja och inte. Nä, kondompaket var inte bra, slog Alexandersson fast.

Jag tittar på datumet. 21 april. Det snöar. Jag vet inte när det där bröllopet är och inget kunde intressera mig mindre. Det är väldigt långt dit och det bådar inte gott. Tyska ZDF ska skicka hit sjuttio anställda(70!!!) som ska täcka Bröllopet-Bröllopet.

100 miljoner räknar handeln med i merförsäljning. Jag trodde det handlade om miljarder. Ja, ja Sverigebilden! Men folk i andra länder tror fortfarande efter förra kungabröllopet 1976 att vi svenskar knullar som kaniner och sedan tar livet av oss. Däremellan är vi erkänt tråkiga.

Det ska ordnas båt som ska skicka runt media i Skärgården och Grand är fullbokat(brukar inte Grand var det vid den tiden?)

OK, vi har ett kungahus. Ingen av dem kommer att få Nobelpriset i något ämne. De är lite gulliga, snälla och lagom oförargliga. Som svenskar är mest.

Men Lena Melin, har du alldeles gått och tappat vad det nu kan vara!

En norsk handbollsspelare påstår att hon satt på Jonas Bergström. Även om hon har det. Vad vet du om den här historien. Ingenting, ifall ni inte hade en trekant.

I SVT puttrar man vidare på sin lågbudgetsatsning med förlängd morgon. E24:s Douglas Roos och von Zweigbergk, får höra av kulursnobben Johar ”Hånflinet” Bejelloul att det hela handlade om att Jonas jobbar för mycket på sin advokatbyrå och att Madeleine är ”Stinksaur”.

Ho, ho, trallar von Zweigbergk som inte alls verkar tro på advokatbyråteorin.

”Stinksauer” tyckte alla var roligt inklusive Johar själv så det blev lite muntert i studion för en stund i alla fall.

Sen släpper man ämnet.

Innan dess har Jenny Alexandersson förklarat att AB:s hovredaktion ska vara lättsam, undersöka och avslöja. Det låter nästan som man är på väg mot ett Watergate inför Bröllopet-Bröllopet.

Hur är det då med Jonas? Ingen aning. Har han satt på en norsk handbollsspelare så är väl det en historia mellan honom och hans tjej som i detta fallet heter Madeleine… Bernadotte. Hon hade kanske satt på någon innan dess. Va, fan vet Lena M om den saken?

Min kurdiske kompis berättade om en kurdisk tjej som berättat en "hårresande" historia om hur hennes kurdiske kille satt på en turkiska. I slutänden visade det sig att hon själv hade satt på en turk. Hur ska man ta ställning till en en sådan historia? Antingen kommer den med i nästa version av "Råttan i Pizzan" eller också är den sann för de som tror på den.

Det är som Gustaf den III påfösare som vi fortfarande spånar om. Visst är det härligt att upptäcka att det finns fumliga monarker, att det finns något lite mänskligt i allt detta gudomliga...

OK, det här är en marknad som vilken annan marknad som helst. Men Melins förhållande rådgivning kunde hon besparat oss som fortfarande såg en liten, liten gul prick blinka långt inne i det kompakta mörkret i AB:s spalter.

Låt Madde, Jonas, handbollspelaren och hovredaktionen sköta de djupare analyserna kring det svenska kungahuset. Lena Mellin; Du är gammal, erfaren och skicklig – Skriv inte om Skit!

Passande pausmusik: Everyone is going mad: Moon Zappa & Jellybird


Inga kommentarer: