måndag 14 december 2009

Ljumma fakta till glöggenDet finns en del som påpekat både en och två gånger i detta forum att min beskrivning av fallet Åke Svanstedt och huruvida det förekommit elpåfösare i hans träning på Bjertorp eller inte, skulle varit en ägnad att försvara Svanstedts sak och inte som det så vackert heter opartisk, objektiv etc.

Från början, alltså för lite drygt ett år sedan försvarade jag travsporten, eftersom travsporten som jag känner den utmålades som helvetet på jorden – för hästarna.
En person i rånarluva påstod sig ha sett att metoden användes.

Sedan påstod andra ”djurvänner” andra saker.

Hästsporten omsätter 20-30 miljarder varje år beroende på hur man räknar och är därmed en betydande del av svensk ekonomi.

Sporten blev kan man nog säga, tagen på sängen för ett år sedan.

Eller ja, att TV4 hade rotat runt efter skit om travsporten var ingen hemlighet för STC. Men de hade nog inte räknat med att programmet skulle ge just den bilden av sporten.

Hade STC den gången gått ut och sagt följande:

-Den här beskrivningen är djupt osaklig och vi kommer att begära rättelser på de punkter som är direkt felaktiga. Det förekommer oerhört många rykten i den här branschen. När det går bra för en tränare går det sämre för en annan. Rykten om elpåfösare har funnit under många år och när vi hör ett sådant rykte utreder vi det.
Vi var hos Åke Svanstedt den 8 november 2004 och gjorde en oanmäld inspektion. Vi
hittade ingenting. Svanstedt berättade i samband med vårt besök att han en gång för cirka 28 år sedan när han var amatör använt metoden. Hästen hade sparkat bakut och Svanstedt hade fått gå hem. Han uppgav att han aldrig använt metoden efter detta tillfälle. Vi har senare åter besökt Bjertorp utan att finna några indikationer eller bevis på att det förekommit. Vi har förhört personal och ingen har vid dessa tillfällen indikerat att metoden använts. Skulle den likväl ha använts så är det förbjudet enligt lag och vi kommer också att besluta om disciplinära åtgärder mot de som i så fall eventuellt döms.

Om STC berättat om detta i december 2008 hade åklagare Anders Gustafsson aldrig kunnat smussla undan uppgifterna från STC i förundersökningen. Uppgifterna om att Svanstedt använt metoden men förkastat den för nästan trettio år sedan är väsentliga.

TV4 skapade anmälningarna, först anonyma sedan till sist när alla hade pratat ihop sig framträdde några med namn.

Kalla faktas nya program visar med all önskvärd tydlighet varför det inte går att behandla programmet med en vanlig måttstock. Kalla fakta har i likhet med resten av kanalen utvecklats till en svensk TV:s National Enquier.

Återigen hade Sofia Hartung fått förtroende att hålla i mikrofonen. Johan Åsard, hennes chef och ansvarig utgivare hoppades väl att Åke skulle slå henne på käften på vägen från rätten när hon högt och tydligt talade om att hon var från TV4 ifall Åke Svanstedt händelsevis glömt vem hon var.

Det finns inga ordentliga krav på saklighet och opartiskhet när det gäller TV4. Därför kan de producera den här typen av vinklad smörja.

Men det är ändå rätt skickligt att helt undvika att ta med en enda rad om vittnenas trovärdighet mot bakgrund av vad som framkommit sedan förra programmet.

I vanlig ordning när Hartung är med i bilden så var det knappt en siffra som stämde.

Eftersom programmet gjorts efter rättegången och inslaget handlade om Svanstedts träningsrörelse så bommade Sofia inkörda pengar med fem miljoner. Hon orkade väl inte klicka på träningsfliken.

Så sammantaget var det en ren och skär partsinlaga.

Om jag inte tar upp vittnenas fina karaktärer när de samtidigt efter att ha ruvat på saken i fem till sju år, kan samhället nog stå ut med.

Jag sitter inte och ritar ihop drevprogram på bästa sändningstid i en av våra största tevekanaler.

Det enda som var intressant i programmet var att STC:s överveterinär Peter Forsberg sa att han tagit med uppgifterna om att Åke Svanstedt berättat om att han använt metoden vid ett tillfälle 1979/1980.

Jo, om man räknar alla vittnena som samtliga åtalade åberopat så blir det faktiskt 18 stycken. Så där han Sofia Hartung rätt.

Om hon istället för att springa och vifta med mikrofonen i hopp om att få en fläskläpp av Åke, ägnat en smula mikrofonteknik åt att intervjua några andra som aldrig sett något eller ställa en enda kritisk fråga till Gustafsson, t ex varför han smusslade undan uppgiften om att Åke Svanstedt själv berättat om att han använt elpåfösare för trettio år sedan i förundersökningen, så hade man som Fox News säger kunnat kalla det för ”Fair and Balanced”.

Vad kallades det där stället utanför Ankeborg? Tröstlösa Träsk?

Domstolar ska enligt svensk lag försöka överväga om det kan ha funnits ett alternativt händelseförlopp när det värdera vittnen och övrig bevisning i ett mål.

När det som nu inte finns någon övrig bevisning så gäller det att värdera om vittnena kan ha haft andra motiv.

Gåsdunsplockarna på Kalla fakta kanske skulle kunnat peta lite i Paw Mahonys oplockade gåsar med Åke Svanstedt som anklagade Mahony för att slå hästarna.

Många hade anledning, sa Åke. Så, men vilka var dessa anledningar förutom gårdar man inte fick köpa, misslyckades karriärer, bråk, avundsjuka, dåliga vitsord, kritik av handen med hästarna, kärlekshistorier, svikna löften rykten och hästar som försvann och sedan lyckades hos Åke, kunde bidra till ett annat händelseförlopp.

Det blev lite omvända världen i Lidköping. Försvarets vittne berättar om Svanstedts användande av grisfösare och flera vittnen berättar att de själva använt elpåfösare och fått utskällning av Svanstedt för de isidosatt djurskyddet.

Bortom rimligt tvivel. Ja, att Åke använt metoden för trettio år sedan ungefär samtidigt som ett av huvudvittnena Hans G Eriksson själv fick smaka på grisfösare i Olle Goops hästtransport.

Samma tid som barnaga förbjöds i lag och centern aldrig skulle kompromissa om kärnkraften.

Times They Are A-Changin som Dylan sjöng. Nu sjunger han Must Be Santa. So It Goes som Kurt Vonnegut skrev.

Vad tingrätten skriver vet vi den 22 december.

Inga kommentarer: