fredag 7 augusti 2009

To be...




Kurderna är på G. Skönt. Ett tag tänkte jag att de marginaliserats av någon okänd anledning. Det vore tragiskt.

Kurdo Baksi som är kurd från turkiska Kurdistan räddade antirasisttidningen Expo och nu har han skrivit en bok om författaren Stieg Larsson som startade och drev Expo till sin död 2004.

Jag undrade just var Kurdo höll hus och nu vet jag att han gick in i väggen när Stieg dog. Det är naturligtvis tråkigt.

Jag har också räddat Expo en gång.

Man skulle kanske skriva en bok. En tjock.

Kurdo tror också att det finns en ny Salanderbok, möjligen i någon källare på söder i Stockholm. Man ska hjälpa kompisar och jag känner Kurdo, så Kurdo inte i min källare i varje fall. Du behöver inte leta där. Du slipper leta där alltså.

Det är roligt att Kurdo hittat till telefonen och åter kan förgylla vår vardag.
Men det är fler kurder på gång. Sångerskan Dilba har blivit utkastad från PokerStars. Det kan ha att göra med att hon är kvinna förklarade hon igår i AB. Enligt PokerStars beror det på att hon spelat med två konton.

Idag dementeras kvinnovinkeln av två andra kvinnor som också spelar poker. Dom är tyvärr blonda. Ja, i princip. Men Dilba försvarar sig tappert på sin blogg.

Nu väntar alla spänt på nästa drag. Vågar man gissa på invandrarvinkeln?

På tal om kurder och fusk så har ännu inte resultatet från de regionala valen i Kurdistan norra Irak redovisats offentligt.

De definitiva siffrorna dröjer enligt relativt säkra källor till slutet av augusti.

Anledningen är att det framförts klagomål på hur valen genomförts.

Sjuhundra stycken närmare bestämt. Sjuhundra! Ja, ja. I Mellan östern litar ingen på någon.

Av dessa sjuhundra anklagelser om valfusk meddelar samma rimligtvis välunderättade källor att åtminstone ett fyrtiotal av klagomålen om valfusk ser ut att vara allvarliga.

Valfusk är en vetenskap för sig.

Resultatet blir rimligtvis att de stora partierna KDP och PUK tjänar på valfusk.

Men oavsett det så ser det nu ut att finnas en politisk opposition. Goran heter de och det ska betyda förändring. Ni vet Change, Obama. Det är bra. Är det något som verkligen behövs i Mellan östern så är det starka politiska oppositioner.

Kurderna i Irak har också passat ut en årsbok som handlar om olja. Alla oljeproducerande länder gör det. Kurdistan är nu inget land men en bok har i alla fall kommit ut. Ungefär som de vore ett land. Den kostar 1500 spänn vilket motsvarar en normalmånadslön för en kurd så det lär nog inte bli så många kurder som läser hur deras ledare har riggat upp oljekontrakten för någons sak.

Mest intressant kanske blir att få reda på vilka företag som ligger bakom den kurdiska oljeutvinningen. Jag har fått en känsla av att Turkiet är mer inblandat än vad man kan ana. Turkiet håller på att skapa sig en politisk nyckelroll i den europeiska energiförsörjningen med tillsammans med Ryssland, Azerbajdzjan, Iran och Irak.

Turkiet har själv inga större olje- eller gastillgångar. Men som transitland är landet viktigt.

Genom att spela på motsättningar mellan Ryssland och länder i eller i närheten av Mellan östern kan Turkiet skapa sig en stark förhandlingsposition.

Det är också genom förhandlingar man ska ta sig in i EU.

Det finns lösningar på alla problem. Ser fram emot framtida litterära vandringar på söder där Kurdo Baksi visar olika källare där det okända Salandermanuset kan tänkas ha funnits. Dilba kommer troligen att starta en ny Pokersajt som bara riktar sig till invandrarkvinnor som vill spela av andra invandrarkvinnor pengar.

En given succé.

I slutet av augusti får vi veta ifall det fuskats i de kurdiska valen.

Det känns fint att ett folk hörs. På så sätt undviker man att marginaliseras.

För vem vill bli marginaliserad så här i slutet av sommaren.

Ingen.

Ska åka ut på landet i helgen. Spiken och Carina är redan ute. Ikväll är vi inviterade till några trevliga människor. Det ska bli grillning, en del ljug och bra väder. Kan man ha det bättre?

Nu måste jag fortsätta med redigering av boken. Jag tänkte skicka manuset den här månaden så det är lite pill.

Undrar om inte Power Nap är en bra spik i morgon. Evidence Ås är understreckad tycker jag. Sista verkar vara ett råttbo. Inte mycket till vägledning med jag har inte studerat omgången så noga ännu.

Ha en trevlig helg!

Inga kommentarer: