tisdag 11 augusti 2009

Elected for the very...




Ny vecka nya insatser.

Det var skönt på landet. Svågern åkte och tittade på Madonna. Jag vet inte exakt vilken taktiken var men…

– Ja, det var ju jag och Nisse och hans tjej och sedan träffade vi kille som hade fyra tjejer med sig. Det var trevlig fast det regnade.

Tror jag det. 80 procent heterosexuella brudar. 18 procent HBT människor och 2 procent heterosexuella killar.

Svågern och jag är jämngamla. I vår värld fanns inte Madonna. Jag antar att det här var som med ridskolan i Enskede.

Spelet gick inte så bra. Ändå hade vi Olganina i första avdelningen och Beanie M M i tredje. Lite virrigt med spikar och villkor och det blev fyra rätt. Vi litade på Svanstedts Indigo Broline och Power Nap. Undantaget Olganina så underpresterade alla Svanstedts hästar på V75 i lördags. Rätt många av Svanstedts bästa hästar har nu gått bra under lång tid. Utdelningen pekade ju på att det kan komma bättre tider för oss spelare.

Veckans citat.

– Man kan i varje fall inte anklaga honom för stallkörning!

(Stig H Johansson om Torbjörn Janssons styrning av Debbie Brodda när Jansson körde vad tygen höll mot stallets första häst i loppet Fama Currit.)

Hästar som styrde av Jansson i omgången fick på det hela taget jobba för havren.

Beanie M M såg inte ut att ha mycket sparat i guld men vann ändå sensationellt efter en tipsrunda runt ett antal korvkiosker.

Spiken är ute på promenad med Carina. Ettårige Elliot som också är en Jack och bor i huset är med. Spiken är Elliots idol.

Elliot är väldigt söt. Elliot bor på trean och vi på tvåan. Spiken har börjat med en ny rutin. Han ska inspektera gården. Inte kissa på gården utan bara gå en runda innan han går in på kvällen. Igår kväll skällde Elliot på trean när vi gick runt.

Spiken tittade upp utan ett ljud. Spiken vet nog att Elliot bara tränar. Men det var ändå, ja, OK det där var inte så dåligt. Keep up the good work!

Jag klagade sist om valresultaten i de kurdiska lokalvalen. Nu har den regionala regeringen i varje fall räknat färdigt.

Inte en rad om de 700 klagomålen.

Av de nu presenterade siffrorna framgår att alliansen Kurdistan List som består av det stora partierna PUK och KDP tappat uppemot en halv miljon röster av de cirka 1,8 miljoner som deltagit i valet.

Kurdistan List får 59 platser av parlamentets totalt 111. 25 platser går till Goran eller Change-listan som den också kallas. Vidare får religiösa Reform and Justice-listan 13 platser och ett annat islamistiskt parti, Islamic Movement 2 platser.

I det första fria valet 1992 vann KDP knapp över PUK men man kom överens om att dela makten mellan sig 50/50.

I andra valet för fyra år sedan uppträdde man som en gemensam allians. Om detta valresultat bli det slutliga så visar det att irakiska Kurdistan har tagit ett steg närmre en parlamentarisk demokrati där det också finns en opposition. Det är både nödvändigt och glädjande. Nu måste den oppositionen ställa krav på PUK och KDP.

Prioritet en måste ligga på att skapa jobb utanför den offentliga sektorn, röja upp i korruptionsträsket där klara och tydliga boskillnader görs mellan parti, delstat och individ.

Det är inte meningen att partibossar och deras familjer ska tjäna miljarder som de sedan placerar i Kina och olika skatteparadis.

Ungdomen har inte fått mycket under de gångna fyra åren. Kurdistan har inte råd med missnöjda ungdomar. Därför måste Changelistan särskilt ta hand om ungdomarnas frågor.

Vad man ser är ett brett missnöje med den rådande politiken. Den saken borde KDP och PUK ta allvarligt på ifall de ska överleva nästa val.

Det är inte fint att stoppa i fickorna men när det rinner över så syns det bland den breda allmänheten. Samma breda allmänhet som stötta de här partierna när deras ledare knappt hade skor på fötterna.

Med detta val i irakiska Kurdistan handlar politiken för första gången om den demokratiska utvecklingen och den framtida välfärden och inte som tidigare om mänskligt lidande, militära förluster och vem som stått upp mot Saddam och hans företrädare.

Under den kommande fyraårs perioden kommer det av allt att döma att ske stora politiska förändringar i Syrien, Turkiet och inte minst Iran. Det blir den största utrikespolitiska utmaningen. Att ena alla kurder kring en plattform. Med nio miljoner kurder i Iran, två i Syrien och mer än femton miljoner i Turkiet är det tid att ägna sin a bröder och systrar en smula politiskt krut.

Den här valperioden handlar inte alls om löften ochguld och gröna skogar utan om att leverera.

Under tiden är Spiken på väg tillbaka från Långholmen med matte, Elliot och Elliots matte Andrea.

Inga kommentarer: