torsdag 20 augusti 2009

Syjuntan




Gårdagens Jerusalem Post var tapetserad med antikristisk eller antiindoeuropeisk hetspropaganda.

Så kan man uttrycka det.

Nu är jag inte troende kristen eller särskilt besvärad av den sionistiska lobbyn i Israel och Sverige som aldrig försitter en möjlighet att hetsa mot alla som ens andas kritik mot den israeliska politiken.

Vad handlar detta om?

Donald Boström, fotojournalist, journalist och författare publicerade en bok 2003/2004 där Lars Boström, Cordelia Edvardsson, Per Garthon, Jan Guillou, Thomas Hammarberg, Per Jönsson, Peter Löfgren, Lena Lönnqvist, Bengt Nilsson, Göran Rosenberg, Seppo Sinimaa och Cecilia Uddén medverkade med olika artiklar som rör konflikten mellan Israel och Palestina.

Boken ”Inshallah” utgav på Ordfronts förlag och illustrerades av Donald bilder.

I veckan publicerade Donald en debattartikel i Aftonbladet där han bland annat skrev om de anklagelser som riktats från palestinskt håll mot att palestinier som dödats kommer tillbaka till sina anhöriga uppsprättade från mage till hals, igensydda. Det har alltså utförts ingrepp i på de döda kropparna.

I boken ”Inshallah” finns en bild på en av de döda kroppar som Israeliska myndigheter återlämnat uppsprättade och ihopsydda.

Misstankar har framförts att Israel tagit organ från palestinierna eftersom det råder organbrist i Israel.

Nyligen avslöjades en närmast otrolig historia USA där flera rabbiner i New Jersey arresterats anklagade för att ha köpt organ från fattiga israeler och sålt vidare med god förtjänst. En av de anklagade rabbinerna har också erkänt att så varit fallet. Bakgrunden är ett flera årigt spaningsarbete av FBI som nu lett till att ett stort maffialiknande nätverk av organhandel, pengatvätt med mera avslöjats.

Artikeln i Aftonbladet har lett till skarpa protester från israeliskt håll.

Man går till frontalangrepp i Jerusalem Post där bland annat SIDA och svenska biståndsorganisationer som bedriver projekt i samarbete med palestinska partners anklagas för antisemitism.

Så vad är problemet.

Att Donald som jag känner väl skulle vara antisemit är lika löjeväckande som att SIDA, Diakonia, Aftonbladet eller Sverige skulle vara antisemitiskt.

Mest anmärkningsvärt är att den svenska ambassadören i Jerusalem, Elisabet Borsiin Bonnier går till attack mot Aftonbladets artikel som hon kallar ”motbjudande”.

Helle Klein, politisk redaktör på Aftonbladet kräver att utrikesminister Carl Bildt försvarar yttrandefriheten.

Aron Lund skriver i Expressen att Donald Boströms artikel aldrig borde tagits in.

Så vad är fakta i målet?

Jag känner Donald Boström relativt väl sedan trettio år tillbaka.

Donald har varit engagerad för den palestinska saken så länge jag kan minnas.

Donalds artikel påstår inget annat än att han återger de anklagelser har framförts från palestinskt håll och att han vidare återger uppgifterna från FBI att en rabbin erkänt att han sysslat med att köpa upp fattiga israelers njurar och sålt dem vidare med en faktor 16 förtjänst och att detta skett i stor omfattning.

Det finns som jag ser det två huvudsakliga frågetecken som genom Donalds artikel nu kan utredas.

Den första frågan gäller ifall det finns en koppling mellan New Jerseymaffians organhandel med Israel och de döda palestinska kropparna?

Nu ska man tänka på att ingen i den ring som nu sitter arresterad i USA är dömd.

Exakt hur New Jersey gänget handlat och hur det hela har varit organiserat är inte känt. Men det finns erkännanden och avlyssning från FBI som pekar på att bevisningen är ganska stark.

Vad som är intressant i New Jersey affären är inte att en rabbin agerat som organhandlare utan vilka organ han köpt. Fattiga israeler? Fattiga judiska israeler, fattiga kristna israeler, fattiga muslimska israeler(t ex från Palestina) eller nyligen avlidna, skjutna palestinier.

Frågan är ytterst relevant.

Sedan kan man naturligtvis fråga sig varför inte palestinska obducenter tagit sig besväret att genomföra en andra obduktion i denna delikata fråga. En sådan skulle visat ifall vitala organ som hjärta, njurar, lungor och lever fanns kvar i de ihopsydda kropparna eller om andra odugliga organ stoppats in. Här finns en uppsjö av möjligheter ifall det ligger någon sanning bakom ryktena.

Man kan tänka sig att en skjuten men i övrigt frisk palestinsk arabisk njure tas om hand och ersätts med en gammal defekt njure från en sjuk israel.

Israel. Av Israels drygt 7 miljoner är 16 procent arabiska muslimer. Nu pratar jag inte om Västnbanken där det lever 2,5 miljoner arabiska palestiner oräknat 177 000 judiska bosättare. Så vilka var de fattiga israelerna? Av frisyren att döma på den arresterade rabbinen så talar vi om en ganska konservativ herre som garanterat inte accepteraren palestinsk stat och då betraktar han hela området som tillhörande Israel, vilket är en semantisk finess. För de njurhandlande rabbinerna kan en fattig israel, vara en död palestinier, en fattig arab bosatt i det egentliga Israel, på ockuperad mark i Golan, Västbanken eller Gaza.

Nu bör dessa anklagelser utredas. New Jersey affären understödjer misstankarna som framfördes och dokumenterade av Donald Boström för sex år sedan. Sanningen är kanske mindre dramatisk men av kommentarerna i Israel att döma så anser man inte att några förklaringar ens är nödvändiga. De står över sådant.

Jag hoppas Donald går vidare. Han är verkligen ingen rasist eller antisemit(araber är också semiter). Vi var tillsammans inne i en chassidisk korkskruvsaffär och handlade en strömadapter 1987 i New York så det kan jag dementera direkt.


P.S.


Det är min 491 postning sedan september förra året. Ämnena har skiftat men siffran får mig osökt att tänka på en svensk bok av Lars Görling,491 som hämtat sin titel från ett bibelcitat.

Titeln 491 syftar på ett ställe i bibeln: "Herre" frågade Simon Petrus, "huru många gånger skall jag förlåta min broder om han försyndar sig mot mig? Är sju gånger nog?"
Jesus svarade: "Jag säger dig: icke sju gånger, utan sjuttio gånger sju gånger."
Men Lars Görling lägger till en gång: 491.

Selah!

D.s.

Inga kommentarer: