onsdag 5 augusti 2009

Slut på snoret?



Källa:Smittskyddsinstitutet


Antalet insjuknade i svininfluensa i Storbritannien har i princip fördubblats varje vecka sedan utbrottet.

Officiell brittisk statistik visar nu att antalet i slutet av veckan som slutade den 26 juli var 110 000 en ökning med endast 10 000. Det kan betyda att influensan passerat kulmen.

Totalt har 26 dött av influensan i Storbritannien.

Även i Sverige minskar antalet registrerade fall v 30-31(se tabell från Smittskyddsinstitutet ovan).

Är detta en trendbrott och varför ska vi i så fall massvaccinera svenska folket mot svininfluensa med nya och oprövade vaccin?

Det rapporteras samtidigt i en ny studie redovisad i British Medical Journal att biverkningarna av Tamiflu registrerats bland 40 procent av de skolbarn som fått Tamiflu i förebyggande syfte. Bland biverkningarna märktes bla hallicinationer, huvudvärk och diarré.

Även Tamilfu är ett kraftigt och delvis oprövat preparat.

Vad kostar det att folk sjukskriver sig på grund av biverkningar? Har Socialstyrelsen och den svenska regeringen räknat ut det?

Jag tycker att vi noga ska följa utvecklingen de närmaste veckorna och avbeställa vaccinet som inte ens finns. Beställ istället en mindre batch och följ de kliniska testerna noga.

I USA finns det uppgifter om att skadestånd förhandlats bort mellan staten och läkemedelsbolagen ifall den nya oprövade preparaten visar sig ha biverkningar. Hur ser det ut inom EU och i Sverige?

Den dryga miljard som sparas kan säkert användas bättre än som statligt betald testbädd för oprövade nya vacciner.

Dessutom tycker jag alla beslutsfattare ska låta vaccinera sig OFFENTLIGT ifall idioterna trots allt köper in 18miljoner doser och fortsätter sin skrämselkampanj.

Enligt GlaxoSmithKlines egen propaganda skulle 60-70 miljoner kunna dö i svininfluensa, fler än av spanska sjukan.

Var finns den vetenskapliga grunden för den typen av uttalanden? Tydligen har Socialstyrelsen köpt det resonemanget eftersom man tänker beställa 18 miljoner doser från just Glaxo till en kostnad av 1,2 miljarder.

Avbeställ!

Till sist. Sista informationen från Mexiko är att fall noll,alltså det första fallet inte ens haft kontakt med grisar. Så varför inte kalla det för en... influensa?

WHO borde kanske också träffas och snacka lite!

Inga kommentarer: