söndag 3 januari 2010

Rivstart
Smällkallt ute. Vi sitter i lägenheten och trummar med några istappar vid köksbordet. Vår värd har något fel, troligen inte medicinskt men om man i något sammanhang skulle vilja ge ordet ”dumsnål” ett ansikte så kontakta gärna honom.

Maggan under oss har satt en gran på gården. En fin gest så vi hängde upp en irakisk tomte på vår dörr. Den ser lite ut som Pogo The Clown men det är tanken som räknas.

Spiken har börjat göras sig av med julmaten och det var nog bra för han såg ut som en övertankad kamel där pucklarna ramlat ner på sidorna ett tag.

Igår gjorde vi en ny sats italienska skorpor, så kallade Biscotti. Störtfina att sitta och doppa i sauternvin, santo(ska det egentligen vara) men allra bäst är ungersk fem puttonyos Tokajer. Yum!

Skulle gissa att Punttonyos är ungefär som stjärnor. Biscotti med Dopp alltså.

Påminner mig och en tid på 70-talet när jag var en laglös hamnarbetare. Det försvann ibland en och annan flaska när vi lossade sprit eller hittade sprit i lasten. Alla var inte lika insatta i stjärnsystmen så ibland delade vi oss. Medan vissa plockade på sig tysk Weinbrand med 17 stjärnor så nöjde vi andra oss med fyra och femstjärnig Cognac.

Oklart vem som blev gladast till sist.

Igår stod valet mellan Björn Ranelid och andra delen av Monty Pythons historia.

Björn Ranelids uppträdande på någon som heter Stjärnorna på Slottet handlade om vem som vegeterat på vem och det är svårt att utreda i detta fall.

Man får inte säga att Björn Ranelid är en självupptagen fjant som attackerats av två andra självupptagna fjantar(Leif G W och Linda Skugge). Då riskerar man att få veta att man lever.

Så jag sket i de där tre självupptagna fjantarnas inbördes stridigheter och hade en otroligt trevlig stund med Monty Python.

Där saknades det förvisso inte heller egon men med en självdistans som det borde undervisas om i skolorna.

En av höjdpunkterna var förvisso när John Cleese beskrev en tevedebatt med en biskop där han och Michael Pallin skulle debattera Life of Brian.

Se gärna reprisen.

En självironisk odyssé och ett stycke klassisk humorkonst utöver det vanliga.

Annars kan man bo i ett hål på månen och nyheten att Ericssons förre chef Svanberg ska styra BP som varit känd ett antal månader har nu också nått en av våra mest kända kvällstidningar som börjar på A.

Det var f ö samma tidning som avslöjar att man kan bo på månen och följdriktigt finns det en käck enkät intill.

Christer van der Kvast tror att media kan ha påverkat omtagningen av Quicks bekännelser. Där ser man vad media kan åstadkomma. Men förra gången klagade han inte så mycket.

Jag tycker fortfarande att det verkar som om Quick saknar ett par indianer i kanoten eller också har han för många.

Men nu har både Leif G W och Jan Guillou ryckt ut så det kan bara gå åt ett håll. Om Quick flyttar hem till JG efter utskrivning och upprättelse så kanske återanpassningen går bättre än när det gällde Keith Cederholm. Cederholm har väl i varje fall suttit mer inne än ute efter Guillous tidtagningsturné i en gammal raggarbil. Dessutom är väl mordet aldrig uppklarat och dessutom preskriberat.

Risken i vårt system är att pendeln först slår åt ena hållet och sedan åt den andra.
Svininfluensan försvann. 11 000 döda hittills i världen. Enligt WHO och medicinbolag som GlaxoSmithKline kunde en pandemi som den vi nu genomlidit döda upp till en bit över 70 miljoner människor.

Min svärmor och hennes väninna har varit förkylda i en dryg månad efter den där sprutan.

Och hur gick det med den där delen av svenska befolkningen som inte vaccinerades, eller alla fattiga länder där det knappast vaccinerades utanför diplomatkvarteren.

Drivor av döda? Man skulle sett någon lite hög av döda tycker man.

Nu återstår ansvarsfrågan. Vem bär ansvaret?

En gigantisk felkalkylering som ledde till en enorm oro hos folket och ett gigantiskt slöseri med vårdresurser och tusentals biverkningar bara i Sverige.

Om inte svenska staten tar sitt ansvar och utreder frågan ordentligt så är det en skandal. Om sex månader ska vi beställa mer vaccin förs nästa års svininfluensa.

Om det slutar med att pandemin bara varit ett gigantiskt försök att få yngre människor att vaccinera sig blir jag inte förvånad.

Den så kallade yxmannen som attackerade den danske tecknaren i helgen har fått specialbehandling i media.

Av respekt för honom och hans anhang så visar inte svensk media teckningarna. Storstilat.

Det har gått ett tag sedan Life of Brian.

Under helgen har också svenskarna letat efter en 4 årig irakisk flicka som försvann. Först trodde man att vargen tagit henne och sköt alla vargar man såg men då visade det sig att... skicka räkningen till Basra. De kan betala med olja coh skicka bränslet till vår värd, den snåla jäveln!

16 kommentarer:

ulf sa...

http://www.travronden.se/edrum.jsp?article=36951 hälsningar ulf

Krister sa...

God fortsättning!
Har under en längre tid läst din blogg och för det mesta gillat det.
Tycker mig även ha sett ett mått av saklighet men även förståelse för människors, och för den delen även djurs, olikheter och speciella uttryckssätt.

Att du nu, kanske stärkt av era goda skorpor, kallar tre personer för fjantar utan att exemplifiera gör att du hamnar i samma fåra som just fjantar!.
Det är det du gör trots ett försök till omskrivning som påminner mig om Hasse o Tage-sketchen där någon säger:
"Jag har alldrig sagt att du är en träskalle, jag sa bara att du ska ha mössan på när en hackspett flyger förbi".

Om jag nu lämnar Linda Skugge därhän, förresten vad gör hon nu för tiden?

En fjant är en fåne, tok, pratmakare som är narraktig, tanklös och pratar dumheter (SAOB).
Kan du påvisa något enda fall där Björn R eller Leif GW uppträtt narraktigt och tanklöst?

Är det så att du själv nu ställt dig i fjantarnas skara?

Bondmoran sa...

Detdär med vargarna var bra, fast det var ju egentligen oerhört tragiskt, alltså både vargarna och barnet.

Undrar varför folk är rädda för djuren? Bara man inte skulle skjuta bort älgar, harar och andra bytesdjur, skulle ju vargen ha ordentligt med mat i skogen. Och inte skall man klamsa omkring och väcka upp björnar heller mitt i vintern.

Stefan Hagberg sa...

Till Ulf: Hej! Den var intressant. Tack! Jag gjorde ett inlägg Djurskydd på Travronden forum idag.

Till Krister: Hej! Det är självfallet en subjektiv bedömning, alltså min egen uppfattning om Ranelid, Leif G W och Linda Skugge.

Dessutom i den aktuella frågan. Här har vi tre människor som inte bara skriver böcker utan också med liv och lust ägnar betydande tid åt att berätta vilka utomordentliga förebilder de själv är för det mänskliga varandet. Bara tanken på att var en mänsklig förebild föreslår sig själv till olika priser, utalar frasen "jag är den ende som har..."(Ranelid) eller sätter sig som etablerad författare och uttalar sig nedsättande om dessa(Läckberg=Nicke Lill-Troll)eller stackars Stieg Larsson som både Jan G som inte får kallas Janne och Leif G W som får kallas Leffe (antar jag), har sågat jämsmed fotkölarna i olika sammanhang.

Skugge koncentrerade sig på Ranelids läpprofil och en del annat för att etablera sig.

Såpass har Ranelid rätt. För mig är den typen av debatt fjant och de som ägnar tid åt detta i riksmedia borde skämmas om de inte är just fjantar.

Om jag är en fjant får andra avgöra. Men det är ingen betald eller medveten del av min marknadsföring av min person alternativt yrkesverksamhet.

Jag tror nog att du hittar ett och annat förklenande omdöme bland de tre(sortera gärna in KGB-Janne i ordningen också)Han stoltserar som en primadonna med att hans tvingats läsa en bok(Den Lilla Trumslagarflickan)av John Le Carré.

Det är möjligt att han tycker han är en större spion än nämnde författare men resten av upplägget vittnar bara om att han också är just en fjant som passar fint in på SAOB:s definition.

Det är möjligt att jag nu blev en större fjant i dina ögon.

För övrigt är det roligt att du läser vad jag skriver. Det är alltid kul att ha läsare. Det är också bra att du blir upprörd eller i varje fall lite irriterad. Det är en av mina målsättningar.

En av mina få. Om jag kan minska antalet rövslickare och pimpinetta narcisster med 0,0002 procent är jag nöjd.

Ha det!

Till Bondmoran: Hej! Det verkar ju inte så farligt hot med vargarna om man kan skjuta av tio procent av vargstammen på en dag. Om det nu räckte.

Jag tycker dessutom att man borde märkta de norska och finska vargarna med norska och finska flaggor och förbjuda jak på dessa eftersom de garanterar stammens fortbestånd om jag fattat saken rätt.

Då är jag mer orolig för vildsvinen.

Sig på Simsons igår att björnar tar hand om små barn så de ska verkligen få vara ifred;-)

Stefan Hagberg sa...

Till Krister: Oops! Glömde min fjantprimer! Om du undrar varför inte Stieg Larsson är med så var han död när "våra fjanthjältar" började hacka på den stackarn:

http://www.dn.se/dnbok/din-guide-till-intrigerna-pa-bokmassan-1.749713

Anonym sa...

Punttonyos har faktiskt inget med stjärnor eller kvalitet att göra - utan helt enkelt med sötheten av denna ungerska delikatess.

"Puskas"

Stefan Hagberg sa...

Till Puskas: Hej! Jag är ingen expert på ungerska viner men tycker bestämt att en 3 p inte smakar lika gott som en 5 p. p framför en 3 p. 6 p har jag inte provat.

Om ni doppar/åter biscotti till Tokajer så skulle jag ändå föredra en 5. Men det är inte stjärnor.

Av nedanstående kan man möjligen få en delförklaring som vi kan enas om.

"Aszú är ungerska för ädelröta och aszú-druvorna plockas sent på hösten, när så många druvor som möjligt är angripna av botrysis cinerea. Avkastningen hålls extremt låg, inte mycket mer än 10 hektoliter per hektar. Druvorna plockas för hand, en och en, inte hela klasar alltså och ofta är det kvinnor som bäst klarar denna delikata uppgift. Vingården gås över flera gånger under oktober och november eftersom ädelrötan inte ingriper alla druvor samtidigt. ( aszu, aszudruvor )

Aszú-druvorna läggs sedan i ”puttonyos”, träbyttor som rymmer 20 liter druvor. De pressas och den sirapsliknande musten tillsätts faten med basvin som gjordes föregående år från vanliga, icke-angripna druvor. Det antal ”puttonyos” man tillsätter ett fat med basvin (137 liter) anger hur sött och rikt vinet blir. Det sötaste vinet, 6 puttonyos, måste ha en restsockerhalt på minst 160 gram/liter, jämförbart med en tysk Beerenauslese. Dessa fat lagras sedan i svala källare och genomgår där en mycket långsam jäsning som kan ta upp till flera år. Traditionellt sett är lagringstiden antalet puttonyos plus två år, alltså sju år för en 5 puttonyos. Idag är de ibland något kortare. Det är ett vin som kräver tålamod av sin vinbonde men så får han också i slutändan ett fantastiskt, bärnstensfärgat vin som inte är likt något annat. Med en otrolig palette av olika dofter: torkade frukter, mango, ananas, honung, apelsinskal.. och en lång, lång smak."

http://www.bkwine.com/vad_vi_gor/articles/ungern.htm

ulf sa...

Efter Svanstedtaffären kan det nog kännas obehagligt att ge sina djur en elektrisk shock, man vet ju aldrig i denna hysteriska värld, nån kan anmäla när man rycktar tex. Då ska ni få ett par bra tips! Innan du tar i borsten blöt handen eller tryck den mot golvet, håll sen kontakt med djuret hela tiden och vips uppstår inga elektriska stötar.

Stefan Hagberg sa...

Till Ulf: Hej! Tack för tips! Är det inte någon som kan ta lite bilder(utan tele) på kortpisk, långpisk, bakvänt, kvastskaft med och utan GF på 150, 200, 250 och 300 meter ute på rakbana/rundbana med vinklar som angetts. Jag tror att resultatet skulle överraska. Gärna med den utrustning som beskrivits av olika inblandade. Sedan kunde vi ordna en gissningstävling i hovrätten.

ML sa...

Haha...ja åtalet mot Åke Svanstedt Co är verkligen ett mysterium där jag finner vittnet Hans G Eriksson som det intressantaste vittnet...han var väl inte i någon beroende ställning gentemot Åke som dem övriga? om det nu är så att de var rädda för att sätta dit sin arbetsgivare och pga det väntade så länge med anmälan...något mysko är det iaf!

Det är som med grisfösare och som Jesus...alla har hört talas om han men ingen har sett honom(och absolut inte lyckats fånga honom på bild)

Eller som i sketchen "Ytlänningarna" med Rolf Bengtsson...där hela huset kryllade av ytländska löss..!;)

Stefan Hagberg sa...

Till ML: Det finns en hel del angående Erikssons iakttagelser som är outrett i tingsrätten. Tolv gånger nämner han "vi" antingen när han var i hagarna eller på rakbanan. I förundersökningen har hans anst'llda iakttagit Jepson med grisfösare när de var ute och red. Saker och ting skulle hänt "i princip varje onsdag" under den tid Jepson var anställd. Han vet dock inte när.


Så här säger han i tingsrätten:

-I och med att det var ganska trångt på Bjertorp så gjorde jag om så att vi körde våra fortkörningsträningar på onsdagarna när Svanstedt normalt inte tränade. Då var vi ju ute på banan och då fick vi ju se det här.

Varför frågar ingen vem vi är? Det bör ha varit skötare och anställda hos HGE. Vad heter de? Vad har de sett?

HGE hade 25-30 hästar vi den tidpunkten så det blir nog till att hosta upp några namn i hovrätten som kan vidimera vilka "vi" är.

ML sa...

Har inte HGE oxå uttryckt...?
"-Man trodde nästan att det var legalt"

"-Det hade inte behövt gå så här långt"

En fråga jag ställer mig är varför han inte i en oberoende ställning gentemot Åke S anmälde det då, tog dit en fotograf,samlade bevis...han måste ju ha mått riktigt dåligt över det som skedde mitt framför näsan på honom "varje Onsdag"

Vilka "vi" är känns ju oxå väldigt relevant i frågan!:)

Hans G Eriksson framstår ju mer och mer som en skämtfigur

Stefan Hagberg sa...

Till ML: Hej! Jag håller på att skriva ut förhören i tingsrätten.

Har just avslutat HGE:s. Det är faktiskt en mäktig röra. Men jag kan säga att skulden inte bara faller på HGE. MIn uppfattning är att han aldrig hade pyntat ut sin berättelse som han gjort ifall han fått klara körorder redan i polisutredningen. Men när han upptäcker att man kan sägaa vad som helst i förundersökningen och sedan något helt annat i rätten brister vallarna för honom. Men allvarligare är dock det faktum att hela målet har så stora brister utredningsmässigt att det inte går att avgöra vad som är rimligt eller inte rimligt.

Ta t ex Eriksson som i förundesökningen påstår att han snatällda sett Jepson med grisfösare när det var ute och red eller att Johan Fredriksson skulle cyklat med grisfösare till banan. Vem är Johan Fredriksson? Rimligen en släkting till Erik men vad hade han för ställning på Åke:s anläggningen. Jobbade han där och varför har ingen frågat honom om Erikssons uppgifter stämmer.

Eriksson mådde enligt sin egen berättelse inte alls bra. Han ville bara bort och la ett bud på en gård i Dalarna. Det berättar han i rätten. Men han konfronterar aldrig Jepson som han kände eftersom Jepson hyrt box hos honom.
Ändå ska han ha kört förbi Jepson med sina egna anställda varje onsdag på den fast rakbanan alt grusbanan som ligger kloss intill.

I förundersökningen är det 4-5 hästar varje onsdag. Jepson kör vidare alltid ensam men den gör inte Eriksson och hans "vi såg det"

I rätten börjar han med att säga två gånger i veckan varje onsdag.

Två gånger i veckan vaddå?

Två hästar i veckan, två heat i veckan. Det sker under hela tiden Jepson är där men han vet inte när det började eller när det slutade.

Inte mindre än ett år. Jepson började 1 jan 2004 och slutade våren 2005. Det betyder att detta i varje fall skett på onsdagar i full dagsljus. i oktober 2004 och november 2004.

Han minns inga hästnamn. Bara att de hade olika färg. Märkligt! Jag är ingen hästexpert Kunde i varje fall se skillnad på vår häst och Giant Superman på Erikssund förutom färgen. Men HGE går tydligen på färgen så låt inte honom köpa hästar åt er. Här passerar 10-20-100 eller 300 hästar under ett år eller mer men det enda HGE ser är de har olika färg.
Mellan den 7 och 17 oktober 2004 sitter HGE och pratar i ett fikarum för Kanal 75 om att Åke har "i alla fall bra reklam" d v s ELON(ström på. Han berättar att Åke kommer rusande in i Erikssons stall efter och är oerhört förbannad.

Jag misstänker att den första STC inspektionen gjordes i slutet av oktober eller början av november 2004 och inte 2005 som det står i domen. Det passar men Paws uppsägning och att han uppger att han slutade samma dag som inspektionen varit. Han slutade vid denna tidpunkt fast 2004.

Till sist. Om HGE mådde så dåligt att han ville flytta. Varför väntade han då tre år till?

ML sa...

Okej ,så HGE har inte nämnt några för tiden aktuella hästnamn...det är andra vittnen som gjort det om jag förstår rätt!

Finns Johan Fredriksson överhuvudtaget?? Eller mena han kanske Erik!

Känslan är ju att försvaret gjort ett ganska mediokert jobb,Silbersky till trots...

Stefan Hagberg sa...

Till ML: Det är bara två hästar som är relevanta i tingsrättens dom och det är Quack Pot och Le Kemp.

Det är baserat på de iakttagelser som Elin Strinnlund gjort och som tingsrätten anser vinner stöd framför allt genom det som Erik Fredriksson och Hans G Eriksson uppgivit. Det är bara det att de har inte uppgivit något som rör de två hästarna.


Johan Fredriksson finns och Eriks namn nämns i samma sammanhang i FU så det är oilika personer. Johan körde t ex Icing Laday i lopp kring den tid när EF bekänner sin egen insats 2005. Det är väl en släkting antar jag.

ML sa...

Hm, så Erik Fredriksson har bara nämnt Icing Laday och den grisföste han själv!?

Paw Mahony har han nämnt några hästar?

Det inspelade samtalet angående Glenn H Perssons hot mot vittne spelades det upp i rätten?

Kan det vara så att det faktum att Elin Strindlund jobbar åt Stig H väger tungt,för då anses man vara väldigt kunnig och erfaren..?