torsdag 14 januari 2010

Det är synd om haitierna!
Det är synd om haitierna.

Faktiskt är det synd om haitierna. Först Papa Doc Duvalier, sedan Baby Doc, orkaner och eländiga politiker. Nu sedan fyra år hjälpligt räddad åt något slags demokratikuliss.

Carina brukar gratulera irakierna till bronset. De är världens tredje mest korrumperade land. Vilket har guldmedaljen? Just det, Haiti.

Till och med presidentpalatset är ett fuskbygge och rasar ihop för en sjua.

Hela dagen har biståndssvängen varit i teve och analyserat läget.

Det senaste var att vi skulle skicka dit några IT tekniker. Ok om det är vad vi kan bidra med.

En SIDA kille med 50-60 000 i månaden orerade över att det vara för många fältsjukhus under Tsunamin om det nu var i Indonesien.

Hm… en annan svensk organisation sa att man diskuterar att skicka ett fältsjukhus.
Ursäkta men i minst femtio år har vi känt till hur det ser ut efter en jordbävning. Det är för fan bara att titta på bilderna så ser man vad som hänt.

Sedan vet man vilka sjukhus som är intakta och resten av behoven räknar man ut schablonmässigt. Med den metoden hade hjälper redan varit framme vid det här laget. Är det inte jävligt konstigt att de här högt betalda experterna alltid måste göra om samma misstag medan folk dör.

Jag förstår det inte och tänkter inte förstå det heller. Gör om och gör rätt nån gång.

Trött är vad man blir. Riktigt jävla trött!

4 kommentarer:

ulf sa...

Ja visst blir man rasande på alla dessa "katastrofmänniskor" som aldrig får tummen ur arselet, hundförare som yrar om dom kritiska första 72 timmarna, EN VECKA EFTER katastrofen, Svensk politik är, mycken snack och liten verkstad. Om det nu inte gäller nya sätt att kontrollera folket (FRA) eller culling ( gallring ) på en spillra vargar. Dom resurserna och det engagemanget skulle nog behövas på Haiti nu ( jägarna röjde 300 mil oplogade vägar före sin idiotjakt på 27 vargar). Så Försvarsdepartement och Jägarförbundet sätt er på nästa flyg, ni har äntligen någonting vettigt att göra med era resurser. Ta med 4 hjulingar hundar o signalspaningsutrustning....

Stefan Hagberg sa...

Till Ulf: Hej! BRA SKRIVET och en alldeles utmärkt lösning.

Kan tilläggs stt jag genomgick en svindyr utbildning vid något som hette Katastrof- och Biståndsutbildningsnämnden(BUN) vid Sandöskolan i Ångemanland under ett års tid 1975/76. Syftet var att det skulle upprättat en internatinell katastrofkontingent där vi som alla hade specialkompetens på olika områden, läkare, ekonomer, ingenjörer och i mitt fall logostikplanering.

Vi skulle placeras så att vi med lagligt stöd kunde rycka ut omedelbart från våra respektive jobb när det inträffade en katastrof i världen. Det är 40 år sedan den tanken föddes och sen blev det vad vi ser idag.

Tror att det bara var något eller några år sedan man lyckades lösa frågan med fyra månaders karantän för sökhundarna. Galant!

lurigopalia sa...

Inte nog med dessa katastrofer. Det är ett av de länder i världen som har flest hiv possetiva och många prostituerade.Och de har väldigt dåligt med medeciner och bromsmedecinerna för hiv saknas i stort sett helt.Jag har varit på Haiti och kontrasten mot andra sidan ön Domenikanska republiken är total. Även om domenikanska är långtifrån rikt så är skillnaden stor.Haiti kan inte få inkomster från turismen på samma sätt som Domenikanska, som du beskrev så är landet i kaos.Ulfs inlägg var guld. Jag tycker också vargjakten är idioti. Men det är en annan debatt.Det är bara jägarna som lider av vargskräck . Halva min släkt bor mitt i vargrevir i säfsen och ingen är rädd för vargen eller att vistas i skogen.

Stefan Hagberg sa...

Till LurigopaliaÖ Hej! Jag har inte varit på Haiti men när jag ser att halva landet rasat ihop så är det naturligtvis inget annat än byggfusk och korruption som skapat detta. Nu ska antagligen samma skurkar bygga upp landet igen men denna gång med biståndspengar.

I Nicaragua som jag däremot varit i inträffade en jordbäcning 1973 om jag inte tar fel på år men ungefär vid den tiden. När jag var där 1984 så hade man fortfrande inte byggt upp allt igen.

Det fanns då en jordbävningssäker byggnad i hela landet. Det var Hotell Continental som då var det största hotellet i Managua.

Den gången 1973 klarade sig de allra fattigaste bäst. De bodde i enkla hyddor med ett par bitar korrugerad plåt som tak. en bitt korrugerad plåt från trettio centimeters höjd kan vem som helst ta i skallen.

De som hade lite mer avancerade hus dog däremot i mycket större utsträckning.

Samma sak varje gång det är jordbävninge i Turkiet elller Iran för att ta några vanliga exempel. Då rasar fuskbyggena.

Haiti kommer högst troligt att drabbas av fler jordbävningar. Så antingen bestämmer sig landet för att leva i fattigdom och då är det plåtvarianten som gäller, eller också bygger man hus som inte rasar ihop över folk.

Plåttaken hjälper inte mot hiv. Det är en större och mer komplicerad debatt.

När det gäller Dominkanska så säljer dom cigarrer, bla Davidoff som ersatte kubanska till USA och drar turister.

Hiv, gatuvåld och korruption brukar inte dra turister.

I vilket fall är det en skandal.