måndag 11 januari 2010

Var ska vi fästa blicken?



Vilken människotyp vill du vara?

Med jämna mellanrum petar media ihop olika egenskapskluster frågar människor vilken grupp de tror att de tillhör.

En rätt meningslös sysselsättning eftersom det är så oändligt mycket annat som påverkar människors val i livet om det nu tilläventyrs finns sådana.

Jag funderade på det här när jag tittade igenom nyheterna på den senast teknikmässan i Las Vegas. Jag besökte ibland mässor när jag höll på med IT. Bl a Cebit i Hannover. 27 gigantiska IT lador. Sedan höll planet på att störta på väg till Schipol. En gravid kvinna spydde och hade dödsångest bredvid mig.

Dröm och verklighet.

All vävs ihop.

Tycker vi att det var bättre förr. Typ godisbitar som sockerbitar och skumbananer var större förr . Är vi i nuet ”carpe diem”-typen eller är vi futurister som fantiserar om vad som ska hända framöver.

Jag är nog en blandning av det var bättre förr vilket är en variant av Gud låt mig var tjugo igen och en som gärna åker till jobbet på en luftdriven svävare.

Jag har gnällt i snart trettio år på att det saknas visioner i Sverige. Vi har uppfunnit världsberömda saker som kullager, blixtlås, säkerhetsbältet och… och IKEA.

Tetrapak för sjutton. Strålkniven och…

Ja, det finns fler saker. Skype. Någon svensk ”Greven” var inblandad i algoritmer för musikkomprimering.

Jag skrev någonstans om ett tillfälle när jag tog kontakt med Rob Glaser i mitten av 90-talet. Rob ledde ett företag kallat RealNetworks som tillverkade en codec som gjorde att musik och senare film kunde streamas, vilket gör de möjligt att lyssna på musik men inte spara låten.

Jag arbetade då med utvecklingsarbete runt databaser och internet på Sveriges Radio och försökte intressera en av de mest konservativa mediestrukturerna som existerar i Sverige för att fundera lite i banor runt sitt stora musikarkiv som är ett av världens största, vid den tidpunkten med cirka en miljon inspelningar.

Istället för att ta tag i frågan så valde räddhågsna typer som kanalcheferna på P4(Kerstin Oscarsson) och P3(Mats Åkerlund) att låtsas som om internet var något nödvändigt ont när de kommit över de första frossbrytningarna.

Medan övriga världen tänkte framåt tjafsade Oscarsson m fl om DAB radio och limpskivor.

Idag har vi Spotify m fl. Högst troligt kommer Itunes och någon variant av Spotify att vävas samman med de något stort katalogbolag möjligen BBC.

Jag skulle inte säga att det är helt rökt för SR men de har tappat cirka femton år på att inte fundera på framtiden.

Idag är DAB nedlagt. Det som de trodde var framtiden var inte ens nutiden utan ett svenskt Minitel. Vem minns inte Telias egna små terminaler. Min svåger har en i vedboden ifall han inte kastat den.

I Las Vegas talar man nu om 3-D teve. Inte som framtidsmöjligheter. Redan i slutet av 80-talet skrev jag om 3D teve. Då var det FOU projekt. Nu börjar apparaterna säljas.

De flesta kräver dock 3D glasögon. Men ett företag kinesiska TCl har redan gått länger och kommer 2011 att erbjuda konsumenter 3D utan glasögon.

Problemen med glasögonen är att de är dyra och kan ge huvudvärk och yrsel.

Eller vad sägs om TV utan fjärrkontroll. Istället för plastdosan som alltid försvinner mellan soffkuddarna så använder du händerna som fjärrkontroll. Det är Toshiba CELL tv som erbjuder denna lösning på mässan i Las Vegas.

Kommer 2001 eller 2012.

Ny mjukvara från Blio som är gratis och behåller böckers exakta format när det gjort om till .pdf filer plus att man kan lägga till multilänkar från andra media.
Kommer i februari.

Det har sedan en tid funnits ett utrymme mellan mindatorer s k "tablets" och telefoner som Iphone. Det utrymmet håller nu på att fyllas och en av de första ut är kinesiska Lenovo f. d. IBM PC.

Med IdeaPad U1 har man miniformatet och touchscreen men med tabletdatorns storlek.
En större IPhone helt enkelt.

Intels Infoscape är en sju fot stor skärm med 576 kuber som ständigt uppdateras med den information man väljer och man kan genom touch få varje kub att snurra och varje sida att uppdatera användaren. Påminner lite om Inxights trädteknik eller en del forskningsprojekt från MIT medialab på 90-talet.

Intressant lösning för den som behöver övervaka större informationsflöden.
Eller en egen luftburen drone för 500 dollar som sänder info till din Iphone.
Kommer i sommar lagom till badsäsongen av någon anledning.

Dessutom kommer nu internetanpassade teveapparater på bred front vilket bord intressera alla som planerar travkanaler för de närmaste fyra åren.

För oss övriga återstår att fundera ut varför internet är segt när det snöar.
Så lite ”carpe diem” finns det allt i de flesta av oss.

Inga kommentarer: