lördag 16 januari 2010

Huvudbry!I går kväll kändes det nästa som om våren var på väg. Samma sak i morse när Carina och Spiken gick sina morgonrunda medan jag brottades med kaffebryggaren. Kylan är på väg att släppa sitt strupgrepp om 08-regionen.

Våren själv får vi nog vänta på men tärnorna som huttrar nere på isen vid Tanto piggnar väl till en smula. De såg rätt vissna ut i förra veckan.

Lätt bana. OK, jag har varit inne på ämnet tidigare. Men just bananalys är nog det travjournalister är sämst på.

Igår snackade travtränaren Robert Bergh om banan. Det krävdes hakar och det skulle krävas hakar idag på V75 tävlingarna.

Jaha. Samtidigt sägs det att några kommer att köra barfota. Är de idioter eller finns det en tanke med det. Skor då, eller barfota fram och hakar bak. Saken är att just skoinformation borde överlåtas till några särskilda experter som bara ska hålla banan och balansen i huvudet för det alldeles föra mycket för JE och grabbarna.

Men så är det inte. Istället får vi sitta och fundera på varför det är mest framspårshästar som vann igår på Bergsåker. Hinner de bra bakspårshästarna fram. Får de fäste och när Bergh mumlar om att det är ojämnt fäste p g a att man sandat så undrar man var det bra fästet finns och var det dåliga finns. Speciellt intressant skulle det vara att veta om det finns bra fäste i tredjespår 500-600 kvar till mållinjen.

Fruset under och löst ovanpå. Fördel framhästar som normalt går med skor eller?

Nu börjar barnen dyka upp. Anders Svanstedt, Adrian Kolgjini och nu Berghs grabb.
Det ska bli intressant att följa deras karriärer.

Vem vinner idag? Ingen aning. Rano, Ladies Man, Trotteur, Go on Pale, Dust All Over, Eldfaksen och sedan är det bara svart. Eller ja, Global Light, B.W.L. Champion, Staro Gold Carat eller varför inte Junction.

Trav e´ trav som Olle Goop uttryckte saken.

Spannet på Bergsåker är väl mellan 300 kronor till ett antal miljoner så här års så det finns inga rättesnören och det brukar vara en bra indikator.

Själv tar jag med Slevin Kelevra med unge herr Bergh. Skulle inte det vara roligt om en 18 åring vann V75. Logik är en sak men ibland måste man tro på under.

Spiken kommer upp i sängen och suckar lite. Han är under behandling för en infektion i örat. Men medicinen verkar hugga bra. Som tur är har han aldrig haft några problem med öronen tidigare. Nu är han mycket bättre och verkar vara tillbaka i gammalt gott slag.

Nu ska jag återgå till mitt slavarbete. Skriva ut rättegångsprotokoll från Lidköping. Petigt men intressant.

Under tiden slokar pelargonierna i trapphuset.

10 kommentarer:

Björne sa...

Du behövde ju i alla fall inte ta med min ;)

Stefan Hagberg sa...

Till Björne: Hej! Visste inte att någon av dina startade. Annars!!!

Barfota var inget bra så jag tog bort Bachelors Dream och Ladies Man och spikade Rano i sista stund. Sedan åkte både Nassau Town och Gims Madde ut på samma sätt trots spåren. Resten är historia.

Vi får ta nya tag.

ulf sa...

Hej stefan! En liten vaken kommentar på forumet i travronden idag........(situation i V75-5, där Håkan Wallberg fick förklara varför han släppte ut Roberth Bergh. I bestraffningsprotokollet står det: "Håkan Wallberg (Sweet Tooma) hörd angående agerande under lopp. `Hästen klarar inte av att gå i dödens´. Förklaringen godkänd."

I Aftonbladet idag kan vi ta del av Micke Nybrinks version av samma händelse: "Efter V75-5 gjorde jag en notering inför min sammanfattning av travåret 2010. ?Årets snyggaste styrning?, eller möjligen ?Årets tunnel?. Ni såg hur Robert Bergh chansade invändigt med Regine d?Inverne, rakt in i rågen. Nu har det brunnit totalt för honom, tänkte jag. Inte alls, han snackade sig till en lucka (läggning) likt värsta pokerspelaren, gled ut i dödens 1200 kvar som snabbt blev andra ytter. Sen small det 700 meter från mål. Hästen var helt överlägsen och det var kusken också."

Kan den Nybrink som skrev om att "snacka till sig lucka" och "läggning" vara en och samme som skrev om en annan incident som Bergh var inblandad i i somras? Jag tänker förstås på efterspelet till att Svanstedt friats i efterhand av överdomstolen efter Drottningens Pokal. Den gången skrev Nybrink: "Om kuskar plötsligt börjar flytta på sina hästar till förmån för andras raseras hela skiten. Det är som om en fotbollspelare i smyg börjar passa till andra laget, som om en målvakt släpper in ett par baljor med flit, som när en boxare lägger sig i tredje ronden ?Det här är så långt från ren sport man kan komma." Men att "snacka till sig lucka", och att "lägga sig", det är uppenbarligen något man kan hylla).......Ja visst är det samma Svanstedthatare som ser så olika på liknande svåra situationer i travlopp, att bedömas som fuskare som ska föraktas eller att göra årets styrning sitter tydligen i skallen på en omtöcknad journalist.

Stefan Hagberg sa...

Till Ulf: Micke är inte den vassaste kniven i lådan men frånsett det så brukar han bara bli upprörd tio minuter i taget. Dessemellan flyter det ut en förlåtande smet blandad med glömskepiller för annars har han inga hästar och kuskar kvar att satsa på kring midsommar.

Men det stämmer som du säger. Men varför i hela friden vinklade han inte upp det på 700 meters repan. Om inte Björn Goop gör den så måste den vara ett misstänkt grisfösarfall. Men det kommer säkert i MN:s årskrönika under rubriken: Samlade 700 meters repor 2010 och dess orsaker.

Om vi bara orkar spetsa öronen så kommer det ny information redan denna vecka.

Annars är jag mest intresserad av hur Bachelors Dream kunde gå barfota...

ML sa...

Ska vi gissa att det finns ett antal personer som kommer att ha svårt att se Åke Svanstedt i ögonen på Fredagens travgala??;)

Ang barfota körning ,så var det nog bara en chansning som föll väl ut!

ulf sa...

Det körs bort fler favoriter utan skor, än med. Där håller jag med tränarna, som ofta försöker lugna ner barfotahysterin. Visst har det varit många ruggiga förbättringar under dom år som gått sen BW Takter bröt tabut att köra barfota, men sällan eller aldrig uppmärksammas dom skoningar som gör hästar bättre. Köpte själv en häst på slutet av 80 talet som slog undan sina framben, men ett par rejäla krokar på bakdojjorna fick henne att sätta ner fötterna i tid och vips hadde jag en vinnare till 20 ggr degen, hon var 8 år med 30 tusen på kontot då, sen sänkte hon rekorden 8-10 lopp på raken. någon stjärna blev hon givetvis inte men skorna gjorde henne rättvisa. Huj

Stefan Hagberg sa...

Till ML och Ulf: Hej! Tack för värdefulla kommentarer. Jag skojade lite. Men faktum är att jag hade med den där men tog bort den p g a informationen att den skulle gå barfota.

Vi har också haft häst som trippat runt som en ballerina när underlaget inte passat.


Till ML: Ja, travgalan blir nog en minnesvärd tillställning.

Till Alla: Är det något som vet vad strykningskoden S40 betyder.

S130 har med blodvärden att göra och S101 gäller tävlingsmässigt skick. Men vad är S40?

ML sa...

Hej!
Jag satt och kolla på atg live i Lördags,och där blev man informerad av R.Bergh att han skulle köra favoriten Västerbo Duval (lopp2) barfota på chans för att få en fingervisning om hur han skulle köra i resterande lopp...hästen sprang sig trött i ledningen!

Meddelade det till en kompis att min slutsats var att det var skor som gällde idag varvid han tog bort Bachelors Dream pga det,eftersom den är klart bättre barfota...den anledningen som du Stefan pga banan tog bort den på!

Kommer således in på att det idag livnär sig väldigt många på att informera,inte bara inom travet..det är allt ifrån farliga influensor/bakterier,klimatförändringar,man kan få cancer av chips,mode,träning,kost mm

Min slutsats är att all information varken gjort det lättare att tippa trav el att vara människa....men att de som jobbar med information(journalister) blir bara fler och fler ...medans vi konsumenter som betalar deras löner bara blir mer och mer förvirrade!

ulf sa...

Att förvirringen beror på det kompakta informationsflödet är helt klart, tror även det påverkar minnet negativt Men det måste ju vara en fördel, då man annars skulle få för många åsikter i skallen att hålla reda på!!!
Tänk hur vist naturen skyddar oss.

ML sa...

Hehe...ja jag hörde att en människa för 100år sen fick lika mycket information under sin livstid som när vi idag läser dagens DN.

Idag är det så många tidningar och radio/tvkanaler som ska fyllas med någotslags innehåll,finansierat av reklampengar som ger oss dyra produker i slutänden!

En ny bil (Saab i det här fallet)
fick jag info om skulle vara ca 40000kr billigare om det inte vore för reklamkostnader,alltså per bil!!