fredag 8 januari 2010

En hästkanal!Jag har länge och i olika sammanhang sagt att det bästa för travet vore att lämna TV4. Det ansåg jag långt före kanalens övergrepp på travsporten i Kalla fakta och Kvällsöppet med Ekdal.

Om jag fattat saken rätt så betalar ATG cirka runt 100 miljoner idag till det bolag som idag producerar travsändningarna.

Till detta ska då läggas ATG:s satsningar på internet, dels ATG:s gratis servicetjänster, dels dras betaltjänst via ATG Live.

När det gäller TV4 ska man dessutom förbundit sig att köpa reklam av TV4 för 60 miljoner om året om jag inte är felunderrättad.

Om man dessutom lägger till de resurser som Kanal 75 kostar för att serva spelbutikerna och slotta information till ATG Live så handlar det om pengar som koncentrerade i en egen kanal antingen skulle kunna bli en fin grundplåt till en verkligt bra kanal för de som tycker om hästar och hästsport.

Det kräver naturligtvis en vilja från STC/ATG:S sida att ta detta steg. Att de skulle se en fördel i att det fanns en speciell kanal som sände det TV4 sänder idag.

Utan att närmre veta när avtalet med TV4 löper ut så borde man snarast utreda saken.

Ingenting skulle glädja mig mer än ifall STC/ATG befriade Jan Scherman & Co från ett kontrakt som tvingar kanalen att stoppa pengar i fickan efter det tveksamma nöjet att ha sänt och tjänat pengar på djurplågeri, hästar som piskas till döds och allt annat elände som travsporten plågar det svenska folket med.

Dessutom behöver inte TV4:s reportrar känna något slags tveksamhet eller självcensur nästa gång det beslutar sig för att rulla in travsporten i tjära och fjädrar. Då är det bara att blåsa på.

Så att det ska finnas någon slags lojalitet mot TV4 på så sätt att de skulle bidragit till travportens eller spelets popularitet har jag svårt att se. De prioriterar redan ner travsporten till förmån för någon åttondelsfinal i innebandy.

Travet flyttas runt och ingen verkar hålla i rodret med någon större entusiasm.

Travet har pumpat in pengar i TV4 och fått sändningstid tillbaka.

Så vad skulle travet kunna göra på egna ben. Först och främst tror jag att man ska fundera över om det verkligen är en renodlad travkanal vi behöver.

Vem är vi sa svinskiten?

De som tycker om hästar. För jag tror det måste finnas en klar strategi och den måste omfatta all hästsport.

Vi tittade ganska ofta på Equine i Irak. Den kanalen sändes via satellit och är en fransk hästkanal Nu var det några år sedan jag tittade men man kan säkert hämta en hel del inspiration därifrån.

Den kanalen sände travlopp men också allmänna program och hästens historia m m.

Idag tror folk att travhästträning är ett kvastskaft med en grisfösare. Senast igår var vi på middag hos några vänner som vi inte ser så ofta. Genast dök grisfösaren upp.

Jag har alltid varit en varm förespråkare för folkbildning av alla de slag eftersom jag tror att ett bildat folk klarar både medgångar och motgångar bättre än en obildad befolkning.

En hel del av de överslag som skett i debatten det senaste året skulle undvikits ifall barn och ungdomar haft möjlighet att se bra reportage och faktaprogram på teve.

Min svärfar producerade ett program som hette Ponnydags på 60-talet.

Travsporten är ingen sport där man går direkt till travet. Ofta sker det genom att man rider ponny och sedan större hästar. Det finns hästutbildningar och sedan arbetar man ofta som skötare och senare som lärling. Vissa blir tränare och andra kuskar eller både och.

Men runt om finns en rad olika yrkesgrupper, hovslagare, massörer, kiropraktiker, veterinärer, hästtandläkare, foderexperter.

Det som kallas sporten är till stor del det som sker utanför tävlingsovalens 2 minuter. En travhäst kanske tävlar 4 timmar under hela sin karriär och många gånger mindre. Allt annat runt omkring är också en del a sporten.

Jag tror travsporten skulle tjäna på att ta med andra delar av hästsporten som ridsporten, hoppsporten, dressyr m m i en eventuell satsning på en nu kanal.

Jag tycker vidare att man skulle kunna fundera på att involvera i första hand de nordiska länderna men även t.ex. Italien, Tyskland och i förlängningen USA, Australien och Nya Zeeland.

Dra upp en kortsiktigt och en långsiktig strategi där man som tittar kan se det man vill när man vill.

Om vi talar om nordiska sändningar så kan man mycket väl tänka sig att sända travtävlingar och galopp i realtid och/eller som TravNu efter förlagor som Anytime, SVT play, Viasat modellen m fl.

Det viktiga är att jag ska ha tillgång till ett brett utbud som spelare men också som sportintresserad eller bara som hästintresserad.

Om jag har en dotter eller son som tycker om hästar så ska jag kunna skaffa kanalen enkelt och smidigt och han eller hon ska kunna titta på programmen när de vill.

Blir de seriöst intresserade så kommer de att titta på alla möjliga program om hästar om även komma in på travsporten.

Jag är övertygad om att ett nytänkande skulle tvinga ATG och även ATC att skapa en mer funktionell medieexponering. Idag är alla olika sändande delar av imperiet halvmesyrer. Men en kanal skulle det bli möjligt att porta informationen mera professionellt. Det är jag övertygad om.

Jag har funderat ganska mycket på det här och jag tror att en kanal rätt skött med en klar strategi och vilja skulle kunna bli en bra och uppskattad kvalitetskanal för hästsport och hästintresserade.

Det skulle också kunna bli en bra bas för utbildning för aktiva inom sporten, ett forum som i stort sett saknas idag.

Den kritiska, undersökande journalistiken då? Det finns alltid en risk för att den i alla kanaler. STC kan ju faktiskt som ägare uppdra åt granskare att göra ett antal granskande reportage per år eller månad beroende på ambitionsnivå.

I annat fall finns ju resten av media Sverige kvar.

Men en kanal för att dra till sig barn och ungdomar och bjuda på information och folkbildning kring hästar, service till spelare och utbildning till aktiva skulle jag säga vore en kanal jag gärna tittade på.

En sådan kanal kunde också bjuda på program vi aldrig ser i TV4 eller någon annan kanal heller för den delen. Ett timslångt reportage om olika träningsmetoder eller en paneldebatt som bara handlade om hur man föder upp unghästar framgångsrik eller vilken foderblandning, givor etc. som fungerar bäst på olika hästar, tider på året etc.

Ekonomiskt har jag svårt att se en sådan kanal misslyckas. Jag är rätt övertygad om att det finns ett bra underlag för reklam och sponsorer. Däremot vill jag gärna se tävlingar med få och korta inslag. TV4:s girighet har sänkt spänningen i travprogrammen.

Men en egen TV kanal kan vi få se hela lopp och få ordentliga tips innan tävlingarna.

En viktig fråga är att värdera hur media kommer att se ut om fem år. Det gäller att pricka rätt och det är ingen högoddsare att internet stannar och att ”on demand” växer. Jag pratade med en mediastrateg häromdagen. Att lista ut vad som händer inom media blir allt svårare. Det gör visserligen inte saken lättare men betyder inte att man inte behöver göra något.

Det är ju ett rent hån mot den del av svenska folket so m lirar på hästar att man ska behöva sitta inne halva eftermiddagen eller få vispat ett sammandrag till kvällsmaten på sommaren. Den finns mycket mer att säga men det tänker jag inte göra innan jag läst Travronden.

5 kommentarer:

Uno sa...

Bra skrivet.

Det behövs en utvärdering av hur stort värdet är att ha vardagstravet i tv. V75 bör finnas där men det har väl såna tittarsiffror att det borde vara motiverat även från TV-håll att sända det.

Travet har ju en fin plattform på ATG.se. Släpp liven fri för de som vill götta sig, lägg in extra program. Gör det till en Web-TV. Klipp ihop program efter tävlingarna och lägg ut som du ger som förslag. Jag tror det skulle funka fint! Många kopplar ihop nätet med tv:n idag och kan bara strömma ner program när det känner för det. Låt V64-sändningen ligga ute dygnet runt.

Vet inte hur stora investeringar som krävs för att sända en egen kanal via satellit men plattformen på webben ligger ju där och borde kunna utnyttjas fullt ut.

Och förhoppningsvis blir det mera prispengar i slutändan...

Uno igen sa...

Ungefär 10.000 prenumeranter har ATG Live. Det blir 10Miljoner/år i intäkter. Jämför det med pengarna i TV4cirkusen.

Om man släpper Live fritt, satsar lite pengar på att få ihop bra sändninar och en teknologi som funkar tillsammans med ovanstående inlägg tror jag att man kommer ut bättre och starkare på andra sidan.

Stefan Hagberg sa...

Till Uno: Hej! Jag gjorde en utredning som gällde en satellitkanal i Irak för cirka tio år sedan. Då skulle allt gå på cirka 80 miljoner inklusive utrustning, löner adm och sändningspengar och det fanns en mobil sändningsenhet dessutom.

Jag är övertygad om att det t o m kunde frigöras pengar jämfört med det nuvarande konceptet. Reklamen för den egan verksamheten skulle vara gratis förutom sjävl produktionskostnaden i en egen kanal. Volymen av häst och lantbruksrelaterad reklam skulle inte vara obetydlig om man breddade kanalen till att omfattan all hästsport. Kopplat till en utvecklad webbplats/spelsajt skulle man kunna titta på inte bara program utan också annan reklam. ATG Live tar inte in några reklampengar att tala om idag.

Man kan ju redan idag välja olika alternativ på en betalkanal. Varför inte välja om man vill se V65 från Bergsåker eller motsvarande från Vermo, Charlottenlund alt Bjerke. Eller först det ena sedan det andra efter som några hästar på Bjerket ska starta på V75 på Axevalla nästa vecka.

Det behövs en utredning som siktar lite högre än Niclas Andersson.

Jag har svårt att tänka mig att en välskött hästsportkanal skulle gå med förlust och att det skulle bli mindre pengar till de aktiva med en sådan kanal. Jag tror att ridsporten, hopp och dressyr är glada att exponeras.

I vilket fall kan det inte bli sämre. Att släppa Live fritt är ingen dum idé men det krävs nog att man utreder oiika alternativ.

Jenny sa...

Hejsan
Jag har länge velat ha en kanal som säner hästsport och hästrelaterade program. När en säljare från Viasat ringde och ville sälja in Fotbollskanalen till mig sa jag att jag hellre ville ha en hästkanal. Det är ynkligt att det i princip aldrig sänds hästsport i tv (förutom travet då). Och precis som du skriver Stefan så flyttas en massa program för att göra plats åt annan sport, men hästarna får halka runt lite hit och dit. Ett jättebra exempel är ju när SVT visade någon gammal repris när Rolf-Göran skulle hoppa i OS.

Jag skulle gärna betala för en kanal som visar hästsport med trav, galopp, dressyr, hoppning, hästpolo, horseball och allt annat.

Stefan Hagberg sa...

Till Jenny: Hej! Tack för inlägg. Vi får kämpa vidare. Det finns också ett bredare syfte med en hästkanal. Det något skamfilade rykte som travet fått beror delvis på att travet tillåtit sig beskrivas som en sport där all är pengar och framgång.

Med en egen kanal där hästsporten kan visa på den bredd och den oegennyttighet som domerar hästsporten vare sig det handlar om trav, ridning, eller galopp och dressyr skulle en del av snedvridningen lätt kunna vederläggas.

När hörde man någon prata om betydelsen av hästar för att hålla våral andskap öppna diskuteras i Vinnare V75.

Jag är övertygad om att det finns tillräckligt med pengar och sponsorer att hålla en egen kanal på fötterna och med dagens avancerade översättningsteknik borde man kunna porta en rad reportage fråna ndra länder utan oöverstigliga kostader.

Jag tror att hästsporten borde fråga sig vad de vill istället för att fråga olika kanaler vad de vill presentera.

En ung tjej eller kille som ridit ponny och sedan går vidare till stor häst har idag inget etermedia att vända sig till för att fundera på om han eller hon ska fortsätta med ridning, gå vidare med trav, galopp eller dressyr etc.

Trots att branchen omsätter cirka 20 miljarder om året har den ingen seriös gestalning i någon tevekanal idag.

Jag är säker på att en hel del av den debatt vi haft det senaste året varit helt onödig ifall det funnit ett bredare kunnade om hur det fungerar inom de olika delarna av hästsporten.

Att det finns en svårighet med betalda produktioner vet vi redan med TV4:s travbevakning.

En travkanal bör innehålla nyhetsbevakning och undersökande reportage, liksom rena utbildnings och informativa inslag.

Spelet bör ha en central roll. Vi man se ett lopp som spelare ska man kunna göra det i sin helhet.

MEn dygnet har 24 timmar och tablån ska portas till internet som blir allt bättre. Då kan de intresserade titta på vilket rpogarm som helst i repris för den summa de betalar för kanalen.

Med en ordentlig utredning i grunden bör villkoren inte vara några övereraskningar för någon del av hästsporten. Dock skulle jag föredra en nordisk satsning för att dela på kostnaderna.

Hästsporten är beroende av att allmänhet och politiker förstår vad sporten innehåller. Den saken har inte dagens tvmedai lyckats förmedla. Där finns utmaningen.