lördag 23 januari 2010

Förhör med Erik Fredriksson

ERIK FREDRIKSSON

ÅKL: Jag börjar som på samma sätt som med de andra att du kan lite kort beskriva din bakgrund och din erfarenhet av hästar.

-Jag jobbade som hästskötare i...vad blir det nu från sommarens 2001 till...vad blir det nu... till i juni 2009.

ÅKL: Så du är...

-Innan det har jag gått tre år på hästggymnasiet... travgymnasiet på Wången.

ÅKL: Hmm. Okey, så du arbetar inte med hästar längre nu.

-Inte nu.

ÅKL: Och du har varit anställd hos Åke Svanstedt har jag förstått.

-I fem år.

ÅKL: Vilka år eller under vilken period?

-Mellan 2002 till 2007.

ÅKL: Ja, du vet ju naturligtvis mycket väl vad det här målet handlar om.

-Ja.

ÅKL: Det är ju frågan om elpåfösare eller inte hos Åke Svanstedt. Och då undrar jag det här med elpåfösare är det något som du har kommit i kontakt med vid något tillfälle.

-Ja.

Kan du berätta om det.

-Jag vill gärna... eftersom det tydligen framgått hur viktigt det är jag säger är sanningen och inte undanhåller någonting så vill jag redogöra för vad jag har gjort från början till slut om det går bra.

ÅKL: Ja, absolut. Berätta...

-Jag har skrivit ner punkter för att jag lättare ska kunna...

(RÄTTENS ORDFÖRANDE: Vi vill att du försöker... att du pratar som du minns det och lägger undan det där så länge)

-Ja, det kan jag göra. Absolut... Det hela började för mig sensommaren 2002. Då jag skötte en häst som hette Pimpinella som startade på Mantorp. Veckan innan hon startade hade hon gått ett jobb där hon inte var till sin fördel. Hon var ovilligt och springa och jag valde att vara hemma utan jag var hemma och hjälpte min pappa och min farbror med jordbruket och hon vann med åtta längder på 13,8 och sänkte sitt rekord avsevärt och jag tyckte det var väldigt konstigt att hon vart så bra hux flux. Man var även glad och detta tog jag upp och hon hade ju väldigt bra löpskalle uppenbarligen och jag pratade med detta med arbetskamrater. Och då pratade jag med arbetskamrater och bland annat med Mikael Svanstedt och han berättade då för mig att dom hade använt grisfösare på henne. Detta var något man hade hört talas om inom travsporten, att man hade hört rykten och kanske skrönor, men det var något som man hade hört talas om då. Dock hade jag inte hört att Åke hade använt det just då. Jag var väl nyfiken på det här och frågade Mikael om det var okey om jag fick vara med om han skulle göra det någon mer gång och tiden gick och sedan under höst vintern nån gång där så sa han att nu ska vi köra och vill du vara med så är det okey. Jag var med och det var två hästar Pimpinella och Pro Pax och jag selade på och körde upp grisfösaren till banan och gav den till Mikael och han körde. Det var inte mycket mer med det och sedan gick tiden ytterligare en månad kanske och sedan sa Åke till mig att jag skulle använda grisfösaren på All American Cool för att han skulle lära sig att springa åt rätt håll, sa han. Han förklarade för mig var den fanns, att den fanns, inne i omklädningsrummet, i A-längan och han förklarade för mig hur jag skulle göra och jag tillsammans med min dåvarande flickvän Therese åkte dit, om jag inte missminner mig helt så var det annandag jul den 26 december. Hon var med för det var väl av säkerhetsskäl ifall något skulle hända och jag körde med den på honom och när vi gjorde det så använde jag helstängt och slaggjord och jag tryckte till han och han stack iväg såklart. Jag vet inte om han blev rädd eller det gjorde ont då men han stack iväg en bit och tog över i galopp. Jag gjorde det ytteliggare en gång och det var kanske samma svar på det då.

Sen gick tiden ytterliggare och det blev 2003. Någon gång under 2003 jag minns inte när så då blev jag beordrad av Glenn att använda elpåfösaren på en häst som hette Feel Good (ev Feel Gold*) och då skulle jag göra det inne i stallet. Jag skulle använda ett norskt huvudlag, vilket innebär ett huvudlag med skygglappar som man med ett snöre drar ner för ögonen för hästen och samtidigt som jag skulle göra detta så skulle jag ge han en stöt då. Jag gjorde så och det skedde inne i stallet i gången då, vilket var väldigt korkat gjort men man gjorde det och hästen slog ju så klart. Träffade grisfösaren och han(grisfösaren) for genom stallet landade på andra änden och... gick sönder lite grann. Jag tog med den hem då, satte ihop den och skruva fast någon sladd som lossna...jag minns inte exakt hur det var men jag tog med den hem och lagade den och la tillbaka den där jag hade tagit den och där jag tog den på samma ställe som Åke sa till mig. Sen gick tiden ytterliggare och det blev 2004 och Jepson börja. Det började köras hästar på dagtid med helstängt och slaggjord och jag kommer inte ihåg vilka i personalen som sa vad eller men det vart i alla fall prat om att det försigick det här. Jag som hade upplevt det här tidigare visste vad jag hade gjort och pratade med Kalle(Jepson) om detta och sa att det kanske inte var så bra att göra det på dan om ni ska göra ett utan det är bättre på kvällen och berätta då att folk prata om det. Men då sa han att “det ska dom skita I vad vi gör och inte” va. Jag visste ju om detta. Jag hade ju uppenbarligen accepterat att det tillgick på detta viset och även vid denna tiden så körde jag ner grisfösaren vid något eller några tillfällen till Kalle. Men hur många, när och var, det minns jag inte. Sen gick det så långt att jag hade egna hästar som jag tränade på min fritid som stod uppstallade hemma hos min pappa. Det enda som Åke hade med dom att göra var att de stod på hans träningslista men han hade inget med dom att göra. Den första hästen det gällde, var Icing Laday och han...eller Jepson körde lopp och han ville att vi skulle använda grisfösare på honom. Jag sa att ska vi göra det får du göra det för jag vill inte göra det. Men jag kan ta hit hästen och gjorde så. Detta var alltså 2005 i mars. Februari mars någon gång. Jag tog dit den men av någon anledning. Jag minns inte men Kalle var inte där eller han kunde iunte köra eller var det var så jag frågade Glenn om han kunde och han gjorde det och jag körde ner grisfösaren till honom. Det är sista gången jag har använt mig av den och sett den med egna ögon.

ÅKL: Den där sista hästen. Minns du vilken häst det var?

-Det var Icing Laday. Det var min egen häst. Det vill jag poängtera. Där hade jag... delaktig...alltså ansvar. Det var inget jag blev tillagd att göra av Åke... eller Glenn utan det var jag och Kalle som kom överens om det.

ÅKL: Hmm. Det här första tillfället som du berättar om när Mikael skulle ha kört... eller ja vad var det för någon... eller vi ska ju höra honom sen. Kan han bekräfta det du säger.

-Det vet ju inte jag. Det får ju han stå för. Jag står för vad jag gjort den gången i varje fall.

ÅKL: Vilken häst var det? Du kanske sa det men…

-Pimpinella och Pro Pax.

ÅKL: Vad sa du? Pro ...

-Pro Pax

ÅKL: Pro Pax. Okey. Hmm. Ja, du har ju berättat såpass mycket att jag har väl inte så många frågor måste jag erkänna. Men jag vet att det kommer att komma upp frågor om det ändå. När du förhördes av polisen så sa du ju först...så nekade du till att du kände till... att du visste ingenting om...

-Jag ska säga dig att det är inte så jävla lätt det här att sitta inför före detta arbetskamrater och goda vänner och arbetsgivare och...i det läget när jag var hos polisen så var jag inte beredd att... jag förstod att ifall jag skulle säga saker så blir andra drabbade också. Så i det läget. Vad jag vet så är det inte brottligt att ljuga i ett polisförhör.

ÅKL: Nej, nää

-Men nu sitter jag här och nu måste jag hålla mig till sanningen och det är jävligt jobbigt va. Jag måste göra det helt enkelt.

ÅKL: Det sista du berättade om februar-mars 05. Jag antar att du är medveten om att du...

-Ja, det är jag.

ÅKL: ... är medveten om att du gjort dig skyldig till brott.

-Ja, jag… är jag skyldig till det brottet så står jag för det och tar mitt straff i såna fall.

ÅKL: Nej, jag har faktiskt inga fler frågor.

(RÄTTENS ORFÖRANDE: Då lämnar vi ordet till Leif Silbersky.)

Silbersky: Jag ska komma in Erik på det åklagaren redan tog upp med dig om ditt polisförhör. Men det är ju värre än så. Du har inte ett dugg berättat...överhuvudtaget när du hörts om det här med Mikael Svanstedt och du har inte med ett ord nämnt om Carl Johan Jepsons aktivitet som du berättar nu om och inte med ett ord berättat någonting om Glenn Persson. Åklagaren var lite inne och tafsade på detta.

Varför lämnar du en helt annan berättelse i tingsrätten än du lämnat i polisförhöret. Vi ska gå igenom exakt vad du sagt i polisförhöret. Kan du förklara det för oss? Du drog inte in Mikael Svanstedt eller Jepson eller Persson. Du är skyldiga oss ett svar nämligen. Varför du berättar på det här sättet nu?

-Jag! Det redogjorde jag ju alldeles nyligen… att jag var inte beredd att ta upp det och nu säger jag hela sanningen…

Silbersky: Du satt och blåljög inför polisen?

-Ja, det gjorde jag.

Silbersky: Varför gjorde du det?

-Varför?

Silbersky: Ja.

-Jag förstod…att om jag sa sanningen så skulle det få konsekvenser för dom och i det läget även om jag innehöll sanningen så fick inte det några konsekvenser… alltså det var inget brottsligt. Nu sitter jag här och ljuger jag då är det ju brottsligt. Det har jag ju nyligen blivit förklarad.

Silbersky: Men åklagaren har inte frågat ett dugg om du har gjort dig skyldig till brott och ändå berättar du själv att jag har gjort…

-Jag står för det jag har gjort.

Silbersky: Men det har du ju inte berättat tidigare heller. Men varför lättade du inte ditt samvete för polisen med en gång?

-För jag ville inte att dom här skulle råka mer illa ut än vad de redan hade gjort.

Silbersky: För du har fått exakt frågor… jag ska gå igenom med dig. Du har givit klara svar och det står helt i strid med var du säger nu.

-Ja. Jag har förklarat för dig.

Silbersky: Hm. Vi ska går och titta på det här. Vad har hänt under den här tiden. Du hördes nämligen utav polisen i mars i år. Den 11 mars. Det står till och med som åklagaren var inne på tidigare förhör som inte var genomläst och godkänt (Förhöret med Therese Blomqvist som är Fredrikssons före detta fästmö och förhördes en månad tidigare. Polisen gjorde ett allvarligt misstag och läste aldrig upp detta telefonförhör med TB som inte heller godkände det, vilket hon påpekade i rätteng - Min anm.). Men det här förhöret är uppläst och godkänt. På sidan 85. Då är frågan vad har hänt mellan mars och dags dato att du lämnar den här berättelsen med Mikael Svanstedt, Carl Johan Jepson och Persson. Vad har hänt under tiden? Som gör att du nu berättar detta?

-Jag har tänkt över det och… vad jag gjort och jag är framför allt medveten om att jag inte får sitta här och ljuga eller undanhålla någon sanning. Därför..

Silbersky: Men du…

-....därför valde…

(RÄTTENS ORDFÖRANDE: Men du låt vittnet… få)

-Jag tycker att jag har förklarat det tillräckligt nu.

Silbersky: Jaha. Okey…då…

(RÄTTENS ORDFÖRANDE: Han har svarat flera gånger på det)

Silbersky: Då ska vi titta på vad du sagt i polisförhör. Om vi tittar… börjar på sidan 43. Där fick du en fråga… till och med satt kursivt.. ”Användes stängt huvudlag, käkrem, slaggjord vid något tillfälle… uppbunden svans.” Så svarar du: ”Fredriksson kan minnas att han under sin tid på Bjertorp hade en häst, en tvååring som var bråkig och där hade dessa tre utrustningsdetaljer på samtidigt. Han kan inte minnas att han sett någon annan häst ha dessa saker på samtidigt eller någon annan skötare, lärling satt dessa på dessa saker samtidigt på samma häst. Men det kan ha förekommit. Det är inga konstigheter.” Sen får du frågan: ”Hände det att hästarna tränades på kvällstid? Nej, det hände aldrig annat än att de skötare som hade egna hästar fick köra privat efter arbetstid. Det var inte så många som hade egna hästar. Vet du om användandet av elektriska grisfösare? Fredriksson vet vad det är. Han är uppvuxen på landet och har sett sådana i kataloger som fanns där. Har du sett någon elgrisfösare på Bjertorp? Fredriksson har inte sett någon sådan. Har han själv eller sett annan använda. Han har inte använt sådan själv mot någon häst och han har heller inte sett någon använda grisfösare på någon häst. Hört talas om att använda? Han har hört rykte om att det skulle användas grisfösare på Bjertorp. Det har varit folk som frågat om det förekommit. Har någon vid något tillfälle sagt åt dig att använda elpåfösare mot häst. Fredriksson har inte vad han kan minnas fått den uppmaningen eller frågan.” Vad har du för kommentarer till de här frågorna och svaren som jag nu har läst upp?

-Det var ju som jag sa då. Som jag har sagt. Att jag var inte beredd att säga det.

Silbersky: Men du till och med gick längre. Du blå... ljög alltså inför polisen.

-Ja, för att… jag ville inte säga det eftersom det inte var åtalbart… eller något brottligt då. Som jag har sagt tre gånger nu tror jag.

Silbersky: Ja, men jag vill bara ha klart för mig att du medvetet ljög för polisen vid de här tillfällena.

-Jag…

Silbersky: Du hade inga samvetsbetänkligheter för det?

-Jag undanhöll sanningen för att dom här inte skulle råka mer illa ut än vad de redan hade gjort.

Silbersky: Okey. Jag åberopar det här och har inga ytterligare frågor.

(RÄTTENS ORDFÖRANDE: Hm. Staffan Uvabäck)

Uvabäck: Ja, tack. Du har ju av naturliga skäl varit ganska intresserad av den här processen som pågår här misstänker jag. Eller hur?

-Jag har tyckt det har varit väldigt jobbigt så jag har faktiskt försökt att ta så lite del av detta som möjligt.

Uvabäck: Du känner till att varje dag så sker det löpande referat på nätet som man kan läsa precis vad som försikommer härinne.

-Ja, om man väljer att leta efter det.

Uvabäck: Ja, du känner väl kanske till vad som finns. Du har väl läst på travnätet tidigare.

-Tidigare ja. Men jag kan säga att jag kan säga att jag har tyckt det var så jobbigt att jag har inte velat bli påmind. Jag har försökt glömma helt enkelt... alltihopa.

Uvabäck: Så du har inte läst under de här dagarna som har varit innan vad som sagts av Svanstedt, Jepson, Persson och utav vittnen.

-Nej.

Uvabäck: Det vill du påstå?

-Ja.

Uvabäck: Har du haft n[gon kontakt med din förra flickvän Therese Blomqvist?

-Ja.

Uvabäck: Vad har ni pratat om?

-Jag respekterar henne för jag förstod att hon hade tagit upp det här med All American Cool eftersom hon hade varit med. Jag pratade med henne och respekterade att hon hade sagt sanningen.

Uvabäck: Okey. Men ni har gått igenom vad ni har sagt i polisförhören?

-Vad sa du?

Uvabäck: Men ni har gått igenom med varandra vad ni har sagt i polisfören?

-Jag har pratat med henne om vad hon har sagt och inte sagt.

Uvabäck: Och hon har fått reda på vad du har sagt?

-Ja.

Uvabäck: Var det precis innan förhandlingen här idag då?

-Innan nu. Nej, det var strax efter jag hade varit på polisförhöret.

Uvabäck: Sen är det ju så här att den här uppgiften om Feel Good... att det skulle vara en häst i stallgången... som då Glenn Persson skulle vara inblandad i...är ju också lite speciellt. Det är ju så här i samma förhör... om vi tittar på sidan 85 så... Då har du precis berättat om All American Cool. Det är ju så att under förhöret som du mycket riktigt bekräftar på advokat Silberskys fråga har blåljugit dig igenom ett långt förhör så informeras du av polisen om att brottet mot djurplågeri är preskriberat efter fem år. Är det riktigt?

-Ja.

Uvabäck: Och då ändrar du berättelsen efter det?

-Ja. Ja eftersom den hästen kom upp på tal och jag visste att Therese var med den kvällen och att det bara var hon som visste om det, Så ansåg jag att jag kunde inte ljuga inför henne.

Uvabäck: Men vad har det för betydelse att brottet skulle vara preskriberat efter fem år...

-(bryter in) för polisen sa till mig att varken jag eller Åke kunde bli åtalad för det.

Uvabäck: Men du berättade ju nyss att orsaken till att du satt och blåljög var att du ville ta hänsyn till dina arbetskamrater och även till Åke och dom andra naturligtvis.

-Han sa ju klart och tydligt(förhörsledaren, min anm.) att han kan inte bli åtalad för det. Och jag visste att Therese var med och att hon hade suttit och... eller jag fff... antog att hon hade sagt sanningen.

Uvabäck: Att han inte kunde bli åtalad? Det var inte att du inte kunde bli åtalad då?

-Ja, båda två. “Du och Åke”, sa han.

Uvabäck: Okey, då tyckte du att nu kan jag berätta, att nu skiter jag i kompisarna. Nu kan jag berätta då.

-För just den grejen. Den handla mellan mig och Åke... ja och Thersese då.

Uvabäck: Ja, för det är ju så när du nu ska berätta sanningen som polisen tror ialla fall då och hållt ett långt förhör innan så berättar du om händelsen med All American Cool då som du sagt här och sen säger du detta att efter den här händelsen så säger du i andra stycket på sidan 85: “Fredriksson gillade inte detta och gjorde det inte vid något mer tillfälle. Svanstedt bad honom inte göra det några fler gånger.” Då ljög du ju igen alltså?

-Ja, det gjorde jag väl då?

Uvabäck: När vi...

-Men, jag ljuger inte nu!

Uvabäck: Men hur vet vi att du talar sanning nu då?

-Det får ju folk bedöma men tror du att jag sitter här och riskerar att få allvarliga straff...

Uvabäck: Ja, det kan finnas många orsaker till det...Det vet inte jag. Jag är bara intresserad av vad som är sant.

-Det är det jag har sagt.

Uvabäck: Jag vet om att du hållt ett långt förhör. Du bekräftar att du blåljuger, sen säger du att sen ville du berätta sanningen beroende på att det var preskriberat. Sen ljög du lika förbaskat. Eller hur?

-Jag har sagt som det var och ja…

Uvabäck: Ja, men det här “gillade det inte” och...”gjorde det inte vi något mer tillfälle”. Nu har du ju berättat om fler tillfällen. Varför berättade du inte det då då?

-Som jag har sagt så ville jag inte avslöja mer än jag kanske var tvungen.

Uvabäck: Det har du väl inte sagt i och för sig.

-Va sa du?

Uvabäck: Det har du väl inte sagt i och för sig.

-Det har jag ju sagt hela tiden här.

Uvabäck: Att du inte ville berätta mer än du ”var tvungen” att göra. Det var väl en ny uppgift.

-Jag har väl framhållt hela tiden att jag inte ville säga saker och ting som påverka mer än det som jag visste att Therese hade...jag antog att hon hade sagt.

Uvabäck: Men vi är överens om att du håller ett långt förhör med polisen där du sitter och blåljuger. Du håller ytterligare ett kompletterande förhör där du säger att du ska tala sanning och då blåljuger du igen och nu berättar du en tredje version.

-Kompletterande förhör..

Uvabäck: Kompletterande eller fortsatt förhör, efter att du informerats om preskriptionstiden där och då blåljuger du igen. Och sen idag kommer du med en tredje version.

-Nu håller jag mig till sanningen för nu är det brottligt för mig att sitta här och ljuga. Det var det inte vid det tillfället.

Uvabäck: Vem är det som har sagt till dig att det inte är brottsligt? Var det polisen eller?

-Polisen sa till mig att du kan sitta här och ljuga. Det är inte brottsligt, men sitter du i en rättssal...

Uvabäck: Så du tillvitar någon brott eller anklagar nån för brott i ett förhör så skulle det inte vara brottsligt... Det skulle inte vara brottsligt alltså. Säger polisen det till dig?

-Han sa så här till mig. Du kan ljuga för mig men sitter du i en rättssal så kan du inte ljuga. Då är det brottsligt va.

Uvabäck: Och du har aldrig kommit på tanken att begära ytterligare förhör och berätta det här som du berättar idag då.

-Nej.

Uvabäck: För det är ju en tredje version.

-För jag har inte varit beredd förrän de fem sista dagarna att stå för vad jag har gjort. Jag har försökt att få... inte komma hit och allt möjligt, bara för jag inte har velat och sen när man äntligen bestämmer sig för att säga sanningen då gör jag det. Det är fruktansvärt jobbigt. Men du kanske kan ana att man ifrågasätter vilket version det är som är sann. I och med att du har lämnat tre olika versioner.

-Jag utgår ifrån att ni litar på att jag talar sanning här och nu.

Uvabäck: Har du haft egen träningsverksamhet?

-En kort tid.

Uvabäck: Under vilken tid?

-Den var. Jag plocka ut licensen april 2008...

Uvabäck: När upphörde den?

-Det var... jag lämnade tillbaka den vid årsskiftet 2008-2009.

Uvabäck: Vad var orsaken till att den upphörde din egen träningsverksamhet?

-Jag hade precis dragit igång rörelsen...Jag hade drivit den vid sidan om mitt jobb på (ohörbart), Sen valde jag att flytta hem hit. Tog med mina nya hästar och började som egen. Efter två månader vart fyra av dom flyttade.

Uvabäck: Till vem?

-Till Åke.

Uvabäck: Till Åke Svanstedt?

-Ja...

Uvabäck: Okey...

=Och då hade jag ett jobberbjudande sedan tidigare under sommaren på Stochampionatet av Hans Gunnar Tillander och för er som inte vet vad det är så är det ett av Sveriges mest ansedda privatstall.

Uvabäck: Nu har inte jag frågat om det utan jag frågade när din träningsverksamhet upphörde.

-Ja.

Uvabäck: Och det var att fyra hästar försvann.

-Ja. Kan jag få komma till punkt?

Uvabäck: Ja, det var väl ett svar. Hade du fler svar? Har du fler versioner igen eller?

-Nej. Eftersom det var som det var och jag blev av med halva mitt stall och det var finanskris och grejer och det är en stentuff branch det här och jag hade det här jobberbjudandet och valde att avsluta min verksamhet och ta det här jobbet hos Hans Gunnar Tillander.

Uvabäck: Hur kände du när det flyttades fyra hästar till Svanstedt?

-Det är ju klart att jag var besviken då men det är sådant man får räkna med i den här branchen.

Uvabäck: När var det? När var det hästarna flyttades över?

-Det var 4 eller 5 december.

-Det måste ha varit för ett år sedan ganska exakt då.

-Ja.

Uvabäck: 2008.

-Ja.

Uvabäck: Tre månader innan du höll det här förhöret.

-Vad sa du?

Uvabäck: Tre månader innan du höll det här förhöret.

-Ja, det blir väl då.

Uvabäck: Hur har hästarna gått sedan de kom till Svanstedt?

-Ja, den ena har gått väldigt bra och det är jag väldigt glad för det för min pappa är bland annat uppfödare till den. Så vi har haft stor glädje av den.

Uvabäck: OK. Tack så mycket.

(RÄTTENS ORDFÖRANDE: Hm, Hans Berglund. Några frågor)

Berglund: Tack. Jag kan ju bara inledningsvis konstatera att jag är precis lika förvånad som mina kolleger att vi nu får en tredje version av vad som har hänt. Jag hade bara några kompletterande frågor till dig då. Det är vad du sagt i förhör och så vill jag veta vad du har sagt idag för det är lite svårt att hålla reda på.På sidan 85 så säger du tredje stycket nedifrån. Så säger du... Då har det... tidiigare har det handlat om den här hästen då som heter All American Cool och så säger du: “Detta är det enda tillfälle som Fredriksson har använt el mot någon häst.” Är det så i din senaste version? Är det fortfarande så?

-Jag vet inte hur många gånger jag ska förklara det.

Berglund: Svara på min fråga bara.

-Kan du ställa den en gång till?

Berglund: Jag säger, du berättar om den här hästen All American Cool och sen så kommer det en... så berättar du hur det här har skett och hur du håller på med den hästen och sen säger du “Detta är det enda tillfälle Fredriksson har använt el mot någon häst.” Är det det enda tillfället?

-Jag har ju precis förklarat att det var ju inte det.

Berglund: Nej, okey bra. Det var det jag ville veta. Då säger du så här. Nästa mening då: “Fredriksson har aldrig sett någon annan använda elpåfösare på Bjertorp”......och nu?

-Har jag ändrat mig och håller mig till sanningen.

Berglund: Och...

-Alltså har jag sett annan använda det.

Berglund:Vem då?

-Carl Johan, när jag körde ner den till honom.

Berglund: När du körde ner...

-Jag sa tidigare…

Berglund: Svara på mina frågor.

-Ja.

Berglund: Har du sett Carl Johan använda elpåsfösare?

-Jag överlämnade den nere…

Berglund: Men frågan var har du sett honom använda den?

-JAA. Ja.

(RÄTTENS ORDFÖRANDE: Men låt vittnet få svara också. Du avbryter honom hela tiden. Varsågod och svara på den här frågan)

-Jag körde ner grisfösaren till Kalle(Jepson min anm.) gav den till honom, såg när han körde på hästen och körde till rakbanan och därefter tog upp den. Det har jag gjort vid ett antal tillfällen. Kan inte säga exakt hur många det var. Som jag har sagt tidigare.

Berglund: Då vill jag fråga vilka hästar?

-Det kan jag inte heller minnas. För Kalle frågade mig och då körde jag ner den. Det är mellan 150-200 hästar på Bjertorp så jah kan inte säga exakt vilken det var. Jag minns inte ens hur många gånger det var ett antal gånger.

Berglund: Så säger du i sista meninge där: “Han hade inte heller hört någon annan på Bjertorp prata om att de använts elpåfösare på någon häst”

-Jag säger ytterligare... jag sa det då men nu säger jag sanningen. Jag har hört dom prata om det.

Berglund: Ja, tack.

(RÄTTENS ORDFÖRANDE: Har åklagaren någon ytterligare fråga.)

ÅKL: Nej.

(RÄTTENS ORDFÖRANDE(RO): Jag har bara en kompletterande fråga som knyter till det här sista då.)

RO: Under vilken tid du då körde ner till Jepson. Kommer du ihåg det?

-Det var under 2004. Kan du precisera det när under tiden...

-Nej, jag kan inte minnas..

RO: ..var det under hela året eller?

-Sommarhalvåret. Nej, jag minns inte exakt när det var men det var 2004 någon gång....Det var vid flera tillfällen. Så det kan ha vart alltifrån början till slutet. Jag minns inte.

RO: Har du tagit upp det här... Har du pratat om det här med Åke?

-Vad sa du?

RO: Om elpåfösare. Har du...

-Ja, jag prata med han om det en gång. Eller flera gånger. Men det var specifikt en gång. Då kom vi in på en annan travtränare som Åke tyckte körde mycket halta hästar och att han var djurplågare för han starta halta hästar. Då fråga jag han. Ska du verkligen prata om det som vi håller på. Då sa han eller han fråga mig om vilket jag tyckte var värst. Att slå dom i lopp i femhundra meter varje gång eller ge dom en stöt. En eller två gånger och att man inte behövde driva dom lika hårt i lopp sen.

RO: Kan du komma ihåg när det var ungefär?

-Nej.

RO: Är det någon annan som har en fråga.

Silbersky: Jag hade bara någon fråga när det gäller Mikael Svanstedt. Vad hette hästen? Var det Pimpinella Pro Pax?

-Nej, det var Pimpinella och ProPax.

Silbersky: Nu hörde jag inte.

-Pimpinella och Pro Pax

(RÄTTENS ORDFÖRANDE: Det är två hästar alltså)

Silbersky: När var detta som du och Mikael hade diskuterat att den hästen hade blivit utsatt för grisfösare.

-Pimpinella. Det var alltså... det måste ha varit.. sensommaren... jag var hemma och... vet jag höll på med vårbruket... eller höstbruket.

Silbersky: Vilket år? Vilket år var det?

-2002

Silbersky: Då hade jag inga ytterligare frågor.

ÅKL: Jag hade bara en. Jag tyckte att du berättade om något i februari mars 2005. Att du skulle kört ner någon...

-Ja, det var till min egen häst som jag tränade privat.

ÅKL: Och den hette något som jag skrivit och som jag inte kan läsa...Laday...

-Icing Laday.

ÅKL: Icing Laday. Ska skriva lite bättre. Tack.

(RÄTTENS ORDFÖRANDE: Tack då stänger vi av där)*Det finns en häst som heter Feel Good född 1988 som aldrig varit i träning hos Åke Svanstedt. Menar han Feel Gold? Det finns ingen häst med det namnet eller liknade bland alla hästar som STC registrerat i sin databas. Antinge minns Erik Fredriksson fel och han har haft sju år på sig att rekapitulera händelsen och hästens namn. Övriga hästar som nämnts existerar.

31 kommentarer:

Anonym sa...

hästen heter filled gold och kom ifrån goops var danskfödd .

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym: Hej! Tack för uppgiften. Men det är inte vad Erik uppger i rätten eller vad rätten skriver i domen. Där skriver man Feelgood. Nå det är inte det enda felet när det gäller hästnamn. Filled Gold kan passa eftersom det låter hyfsad lika.

Så Åke berättar lite allmänt hur en grisfösare fungerar och sedna släpper han på Erik att experimentera själv på en häst som vunnit Danska Derbyt två år tidigare som treåring. Den hästen har liksom Benhali, Quack Pot och även Le Kemp exporterats och man kan därför inte följa deras starter direkt via STC statistik. Om hästen ifråga är den du föreslår så måst eman begära ut uppgifterna hos STC. Men den hästen befann sig i träning hos Svanstedt och kom mycket riktigt från Goop.

Den ha f ö efter exporten till USA sprungit in 116 000 dollar.

Feelgood, Feel Gold eeler Feel Good finns inte.

Men det är troligt att EF menar den hästen.

Henrik sa...

Nån Benhali lär du ju inte hitta heller. Slarvigt skrivet i domen.

"Så Åke berättar lite allmänt hur en grisfösare fungerar och sedna släpper han på Erik att experimentera själv på en häst som vunnit Danska Derbyt två år tidigare som treåring."

Vad prestera han där emellan då?

ML sa...

Det är intressant att familjen Fredriksson har haft stor glädje av att pappans hästuppfödning gått bra i Åkes regi..girighet vs moral om man utgår ifrån Eriks sanningsenliga vittnesmål!

Sen är det väl så att Erik efter att han haft kontakt med och gått igenom Theres Blomqvists polisförhör insett att någon av dem måste säga att de blåljög i polisförhören...eftersom Therese Blomqvist uppenbarligen sagt att hon varit med när Erik grisföst någon stackars häst!

Anonym sa...

det som är underligt är att ingen ifrågasätter line och hennes vittnesmål utan det bedöms som trovärdigt och om glenn inget gjort så varför oroa sig.tror inte att ngr vittnen satt sig i tingssal för att ljuga det är ju inga förhärdade brottslingar vi pratar om.erik och hans familj har ju såld många bra hästar till åke bl.a blue laday och call me laday som åke ägde själv så det är nog som erik säger att han ville inte vittna men han kunde inte ljuga. det hade åke inga problem med vad det gäller grisfösare det var ju förbannat klumpigt att erkänna det för peter f sen trodde han att det inte hade betydelse, men han ljög i polisförhör och i tingssalen .

Anonym sa...

Ja att det skulle vara nån slags komplott verkar ju orimligt. Men tydligen finns det folk som fortsatt tror att det inte grisfösts av jepson och glenn under åkes beskydd.

Anonym sa...

nej .det är ju orimligt ,attt det förekommer skitprat är ju en sak men att ställa sig i en rättegång o ljuga för att åke sagt eller gjort ngt för flera år sedan är ju helt orimligt.men att ställa sig i en tingsal o vittna falskt för att klara jobbet kan man ju förstå ,det är ju synd att det inte i ett sådant här fall med så många vittnen används lögndetektor då kunde man ju få se vartåt det lutar.

Anonym sa...

En liten anmärkning på ett faktafel/minnesförvrängning(väljer att kalla det så istället för lögn) som Fredriksson har gällande Pimpinella.

När han säger att "hon vann med åtta längder på 13,8 och sänkte sitt rekord avsevärt och jag tyckte det var väldigt konstigt att hon vart så bra hux flux" så slår han ihop resultatet i två starter. Samt utelämnar endel betydelsefull information.

Det han gör är att han slår ihop resultatet från första och andra starten för Svanstedt. I den första så vann hon med 1,5 längd på 13,8(1640 auto) och i den andra så vann hon med de 8 längderna han nämner på 16,6(2140 volt). Den stora förbättringen låg snarast i att hon började vinna lopp.

Den information Fredriksson utelämnar är att det fanns mycket som hade hänt med Pimpinella inför dessa starter som gör att en förbättring knappast kan ses som oförklarlig och hux flux. Framför allt tänker jag då på att hon bytt tränare och detta var första starterna för Åke Svanstedt. Vi ser ständigt att hästar kan förbättras hos en ny tränare, speciellt då den nya är en duktig tränare. Under 2009 så har vi exempel som Ninotchka som gick från att vara en duglig tävlingshäst till att bli Sveriges bästa äldre sto 2009 som radar segrar, och Wood Laday som haft ungefär samma utveckling till en årgångstopp. Dessa inser nog alla att de har haft sin förbättring garanterat utan grisfösare hos den nya tränaren.

En annan sak som hänt med Pimpinella inför denna starten är att hon under hela sommaren inte hade varit registrerad hos någon tränare alls, man kan misstänka att hon hade en viloperiod/skadeperiod och gick på bete. Det finns många hästar som efter en betesvila visat kraftig förbättring pga att oupptäckta(eller för den delen upptäckta) skador/sjukdomar fått läka. Det är alltså inte alls hux flux som Pimpinella blivit bättre utan det har hänt mycket sedan starten innan, något som Fredriksson undanhåller rätten.

En annan sak som Fredriksson överdriver är gällande den avsevärda rekordsänkningen. Det är en stor rekordsänkning i starten över 1640a men det beror främst på att hon tidigare nästan enbart startat på medel och lång distans. Segern med 8 längder i andra starten är inte rekord över 2140v utan hon har sprungit fortare hos den gamla tränaren. Förbättringen består främst i att hon nu vinner.

Man kan också notera att Pimpinella fortsätter springa bra hela karriären och även hos annan tränare än Åke. För Anders Christiansson springer hon nytt rekord 12,9ak. Jag undrar hur det skulle gått till om hennes framgångar endast berodde på grisfösning. Lyckas Christiansson ovetande använda samma betingning?

Nej, hennes förbättring berodde sannolikt på att hon var bättre tränad, mer välmående och/eller fri från skador/sjukdomar.

Detta blev långt om en ganska obetydlig sak, och det är förtåeligt att detaljerna putsats lite i Fredrikssons minne efter så lång tid. Men själva poängen är att man bör ha det i åtanke när man bedömmer detaljer i vittnesmål gällande saker som skett för så lång tid sedan. Minnet formas efter åsikter och saker har en tendens att överdrivas med tiden.

T ex bör man tänka på det när vittnet Elin beskriver detaljer ur sitt minne från vad hon hela tiden trott varit resultatet av grisfösning. Minnet av hur hemskt stressad Quack Pot var har säkerligen förstärkts genom åren, precis som Pimpinellas otroliga förbättring förstärkts hos Fredrikssons minne. Det är inte heller omöjligt att minnet av exakt vilken utrustning som användes under träningspass kan ha påverkats. Det måste vara svårt att komma ihåg exakt om det var helstängt/käk/bunden svans/slagjord eller helstängt/käk/slagjord eller helstänkt/käk/ryckhuva eller helstängt/käk osv i mängder av kombinationer. Är minnet bergsäkert så är det troligt att det beror på att minnet påverkats i efterhand av att någon sagt att det var väl den och den utrustningen för det är det alltid när grisfösare används.

/Nicke

Anonym sa...

varför tror du att de har övergett ett framgångsrecept 2009 när det fungerat så bra tidigare.

Anonym sa...

Svar till anonyms fråga
"varför tror du att de har övergett ett framgångsrecept 2009 när det fungerat så bra tidigare."

Det tror jag inte. Det är väl klart att det sannolikt är ungefär samma träningsfilosofi hos som ligger bakom förvandlingsnummren 2009 som de under tidigare år.

Däremot inser nog de flesta att det inte använts några grisförare hos Svanstedt under 2009 då hans träningsrörelse verkligen varit under granskning. Sannolikheten för att det skulla ha kunnat användas hos Svanstedt under 2009 utan att det upptäckts är nog obefintlig. Det hade nog funnits filmbevis om det använts under 2009i Svanstedts träningsrörelse.

Det är iofs konstigt att det inte finns film/bildbevis även från tidigare år om det använts så mycket och öppet, dessutom iaktaget av personer som hatar Svanstedt.

/Nicke

Anonym sa...

tyvärr , så tror jag att du har fel när har hans träning granskats.enligt erik f så använde de elpåfösare på stallgången och dit tror jag inte åke släppt ngn journalist och stc kommer ju inte direkt utan anmäler först

Anonym sa...

vem fan skulle filmat när de flesta står i beroendeställning till åke

Anonym sa...

vilka har sagt att de hatar svanstedt

Stefan Hagberg sa...

Till Nicke: Hej ! Bra skrivet!

Till Anonym: Hej! Ditt resonemang bygger ju på att Erik talat sanning dels om händelsen, dels vem som beordrat.

När det gäller STC så läs förhöret med Forssberg där han går igenom det hela. Svanstedt berättar också i förhör hur det går till på Axevalla.

Sen om det läckt är en rent hypotetisk fråga så länge det inte bevisas och Forssberg anser inte det. Deras inspektion var inte alls aviserad och de gör ett antal sådana per år.

Till FilmAnonym: Det finns ungefär tjugo olika sätt att dokumentera eller få någon att agera.

Eriksson kanske kunde tagit en lite bild under alla dessa onsdagar när han och hans skötare passerade Jepson med hans kvastskaft och grisfösare. Eller någon kunde ringt till Skaraborgs lokala tidning och tipsat att troligen blir det grisföseri den hä ronsdagen som alla andra onsdagar. För de hade väl telefon. Disa hade en i alla fall.

Eller du tror inte en liten landsortstidning skulle nappa på ifall en av Sveriges mest kända travtränare använde olagliga träningsmetoder.

Det är sådant man har blöta drömmar om ifall man jobbar på en mindre tidning för man vet att det blir riksnyheter, Rapport och hela balletten och det är sådana ögonblick men lever för som reporter på en mindre tidning. Eller dom kunde ringt vilken medai som helst, eller en veterinär.

På vilket sätt var Therese beroende. Hon slutade ju innan Jepson började. Eller Line som slutade samtidigt som Jepson, eller Disa som slutade våren 2005.

Eller varför anmälde inte Hans G Eriksson saken när han flyttade, eller Eriks Fredriksson, eller Johan Fredriksson.

Dom gjorde inte ett skit utom att sladdra för Sofia Hartung & Co.

Inte Jordbruksverket, inte polisen, inte veterinären.

Bara teve. Varför? Därför Kalla fakta svalde hela betet.

Det var det som var syftet - inte att ta reda på vad som hade hänt. Först skulle media spekulera i saken och resten var bara bonus.

Anonym sa...

läs paw mahony polisförhör så ser du att åke kände till inspektionen 2004 han var i stallet vid 6-tiden ngt som aldrig hände annars men alla ljuger ju utom åke

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym: Hej ! Ja du kanske skulle läsa det själv men jag ska bespara dig det:

"Det senaste halvåret var det mycket bråk och diskussioner om småsaker. Det slutade med att
Paw sa upp sig i "ren hysteri". Det var 2004. Paw hade en månads uppsägningstid men efter
ca 14 dagar så sa Åke åt Paw att han skulle gå hem direkt. Detta var 06.15 på morgonen och
Paw gjorde så genast. Han skulle få lön ändå under de sista 14 dagarna.
Paw fick samma kväll reda på av sin sambo, Tina Nilsen, som då också arbetade hos Åke, att
det samma dag hade varit en inspektion av STC. Sambon berättade också att Åke på
morgonen hade sagt till att alla att de skulle städa upp i stallena. Det var meningen med
inspektionen att den skulle var oanmäld men det var uppenbart att Åke kände till den innan.
Han brukar annars aldrig vara i stallet så tidigt som denna morgen."

Vem var det som sa det?

Jo, Tina Voss Nielsen. Och vad säger hon i sitt förhör. En mass saker men inget om denna händelse.

Var det så att Tina förhördes före Paw? Nej, han förhördes av polisen den 9 januari och Tina den 29 januari 2009.

Nu är det inte primärt Paws eller Tinas fel utan den annars så pratglade polismannen Ulf Kullander som "glömde" fråga Tina om Paws uppgift om vad hon sagt var korrekt.

Så alla ljuger inte utom Åke men det kan finnas andra problem som du ser här.

Dessuotm har både Tina och Paw gjort kompletterande förhör som du kan se och då haft gott om utrymme liksom Kullander för att återkomma i denna fråga.

Vad de sedan sa i rätten har jag inte gått igenom. Det är väl klart att det kan ha förvarnats om att det skulle komma en inspektion.

Men uppgiften att personalen skulle ha ställts upp just denna morgon kan jag inte se är bekräftad och det var visserligen Paw som pratar om saken men han var inte där och Tina tillfrågas inte om saken.

Anonym sa...

du tycker inte det är märkligt att åke är där kl 06,15 och skickar hem paw direkt med lön varför avskedade han inte paw dagen före .hade åke fått reda på att det skulle bli en inspektion på kvällen innan därför blev det så här,var åke rädd att paw skulle säga ngt för mig verkar det så.sen är det väl så att det har inte tagits upp av försvarsadvokaterna heller det pratas om inspektionerna och att det var välstädat och att de inget hittade nej, vad konstigt åke skickade ju hem den som kunde sagt något.inspektörena var väl inte hos hans-g.

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym: Enligt Åke så ville han att Paw skulle sluta långt tidigare men slutade att sätta upp honom som kusk i lopp. Det var en rent penkuniär fråga om jag förstått saken rätt. Ifall Åke sagt upp så hade han fått betala lön.

Det berättar Åke om i rätten. Jag kan återkomma till det om det är viktigt för dig men av texten framgår att Paw redan sagt upp sig. Det är hans ord inte Åkes eller någon annans om nu inte polisen åter dragit egna slutsatser.

I vilket fall var inte Paw där utan refererar till vad Tina sa på kvällen eller hur.

Det kan ju vara intressant för dig att notera att Paw körde Down The Wind i ett lärlingslopp den 4 november alltså fyra dagar innan razzian åt Hans G Eriksson ungefär tre veckor efter att Hans G vikt ut sig om ELON i Kanal 75. Så nog hade Paw sagt upp sig. Han gick under uppsägningstid och fick lön fast han inte behövde arbeta. Det var väl hyggligt. Så slapp han i alla fall spöa hästarna.

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym: Vem har sagt att det var välstädat? Men det är intressant att inte inspektörerna var hos Hans G. Han hade ju förmodligen den 12 oktober uttalat sig om elfösning hos Åke i Kanal 75. Så det kan jag verkligen hålla med om.

Anonym sa...

det var ju intressant att du nämmner johan fredriksson kusin till erik och skötare till tag the devil och den hans-g pratar om varför är inte han förhörd han skulle ju kunna styrka hans-g vittnesmål eller inte.välstädat tror jag inspektörerna sa .sen kvarstår ju frågan varför sas paw upp samma dag som inspektionen och varför var åke där 06,15

Anonym sa...

undrar om johan kommer att vittna om det går till hovrätten. blod är tjockare än vatten blir ju som när mikael svanstedt vittnade för åke

Ray sa...

Jag kan berätta lite mer om det rena stallet.

Svanstedt är en riktig pedant i stallet.
På 80-talet fick det inte finnas höboss eller någonting annat i stallgången. Jag tror inte att Svanstedt ändrat åsikt om hur rent det ska vara i stallarna sedan dess.

Jag skrattade gott när jag läste att STC's representant tyckte det var för rent i stallet.
Se länken för en kommentar om händelsen:
http://www.anders.hesselgren.se/index.php?option=com_content&view=article&id=178:helt-otroligt&catid=34:travsport&Itemid=46

Om Tine sagt att Svanstedt beordrat att stallgången skulle städas berodde det nog på att personalen varit lat eftersom det ska göras löpande.
Det är inte omöjligt att det var rejäla utskällningar på dom som inte skötte städningen.

En historia jag hört om Svanstedts stall är om en person som kom på besök och stallet var tomt.
Det var så rent att han började slänga åt hästarna hö eftersom han inte trodde dom fått någonting på morgonen. Hästarna hade självklart fått hö men sen kom sopkvastarna så det inte fanns ett strå kvar.

Anonym sa...

har läst att åke o glenn går runt vid 07 i alla stall o pratar med skötarna och lägger upp träningen för dagen så frågan kvarstår varför där 06,15 och varför sparkades paw då och inte efter dagens slut.rent o städat är det i de stall jag jobbat i så det är nog inte unikt för svanstedt. sen kvarstår det att ÅKE LJÖG i tingsalen och i polisförhör sen kan du försöka bagatellisera det men fakta kvarstår ÅKE LJÖG.

Ray sa...

Anonym
Vad ljög Svanstedt om?

Hans G ljuger om orsaken han började träna på onsdagar. Skäms Hans G eller....

Anonym sa...

svanstedt sa i polisförhör att han aldrig sett eller använt grisfösare och detta upprepade han i tingsalen

Anonym sa...

varför började han träna onsdagar då

Ray sa...

Anonym, sätt något tecken efter anonym så att man vet vilken anonym du är.

Skvaller från en person som inte fått sparken eller bråkat med Svanstedt.
Hans G fick inte träna samtidigt som Svanstedt men hävdar i rättegången att han ville träna på onsdagar pga trångt på banan."
-I och med att det var ganska trångt på Bjertorp så gjorde jag om så att vi körde våra fortkörningsträningar på onsdagarna när Svanstedt normalt inte tränade."

Min tolkning är att Hans G inte vill trycka på det faktum att Svanstedt och Hans G hade problem innan Hans G hävdade grisfösning.
Han kan också vara skamsen eller hamnat i förnekelse.

Anonym sa...

det vet jag inte hur sant det är men hans-g kör ju mest rundbana och åke rakbana men det kan ju bli trångt ändå sen var ju flemming där under svanstedts inledande åren så att det kan ju vara mycke på en gång men det är väl tämligen ointressant

Anonym sa...

hörde att hge hade arrende kontrakt så det var ett års uppsägning och de ska väl sägas upp före första mars och att åke trodde det var 3 månader och att han sa upp hge i maj fick då besked om att det gällde ett år from 1/3 nästkommande år

Anonym sa...

Jag tycker faktiskt att sidan mer och mer börjar påminna om den där mannen Krantz sida om Palmemordet.
Men vistt är både sidorna intressanta påsitt sätt.

http://www.leopoldreport.com/P-hat.html

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym 00:23: Hej! Jag har lite svårt att förstå likheterna. LK var en duktig TV-producent som i likhet med de flesta svenskar ville lösa Palmemordet. Han hade gjort vissa iakttagelser mordkvällen och hans historia var inte så konstig från början.

Hans teorier blev med tiden rätt dramatiska och lätt osammanhängande.

Med detta sagt så är väl Palmemordet fortfarande olöst vad jag vet. Eller du har bättre information?

När det gäller Åke Svanstedt och vad som hänt på Bjertorp så är det väl inte avgjort.

Där kanske det finns en parallell.