lördag 13 september 2008

Palin på knä för en pipeline




Dan Gilgoff på Beliefnet intervjuade den republikanske presidentkandidaten John Mcain om religion. Under intervjun framkom att Mcain inte kunde utesluta en muslimsk president i USA. Han har tidigare varit medlem i episkopalkyrkan men är idag baptist. Han betonar tolerans och när frågan om Bushadministrationen misstag efter invasionen av Irak säger han så här:

“There were serious mistakes that were made by—speaking of religions, I think the Greek god hubris played a role in Mr. Rumsfeld's decisions. It was just terribly mishandled. But I don't think it had a lot to do with Christian principle as much as it had to do with terrible mismanagement.”

Om Islam säger John Mcain: ”Jag beundrar Islam. Det finns en massa bra principer där.”

John Mcain har valt en kvinna till vice president. Sarah Palin Alaskas guvernör sedan 20 månader. Hennes religiösa tro är mera kontroversiell. Hon döptes tolv år gammal in i Wasilla Assembly of God men bytte till Wasilla Bible Church 2002 när hon valdes till sitt första större politiska uppdrag.

Man kan säga att hennes trosrötter är starkt konservativa men hon är ingen flitig besökare i den lilla kyrkan. Ett halvdussin gånger per år brukar hon vara där, enligt kyrkan pastor. Då brukar hon komma sent och gå tidigt.

Det var hennes mor som tog henne till denna kyrka efter att ha konverterat från katolicismen. Men under uppväxten var det regelbundna kyrkobesök. Morgon- och kvällsandakt på söndagar och inte sällan också på onsdagar.

Så ska vi hoppas på ungefär samma sak som med George Bush Sr´s vicepresident James Danforth Quayle som i ett tal påstod att USA var ockuperat av nazityskland under andra världskriget. Eller ”Människor är inte hemlösa om de sover på gatorna i sin hemstad”. Vad vi ska hoppas på är väl då att Mcain håller sig frisk och kry. Men en Palin som tar sin religiösa grundsyn fullt ut kan bli en nationell liksom internationell mara. Men den stora faran är ändå om hon skulle få stort utrymme, bli en Dick Cheney. Men jag är övertygad om att Mcain har vikt den rutan för sig själv.

Men Palin är en annan typ än Quayle även om hon inte hade en susning vad Bushdoktrinen var i sin första större intervju för ABC. (1)

Men hon är en konservativ kristen. Hon är emot aborter även vid incest och våldtäkt och hon är emot lika köns äktenskap.

När hon ber församlingen att be för byggandet av en 30 miljarder dollars gasledning genom Alaska, så skojar hon inte och Sarah Palin är för att undervisa kreationism i skolorna vid sidan av Darwins biologiska evolution.

Hennes förra kyrkas nuvarande pastor Ed Kalnins var 2004 tveksam till om de som röstade på demokraten John Kerry skulle komma till himlen.

Mcain kampanjen tillstår vidare att Palin fanns i sin nuvarande kyrka i mitten av augusti 2008 när gästpredikanten David Brickner påstod att terrorismen vad guds straff för att judarna inte erkänner Jesus som Messias.

Palin har sagt att hon inte kände till att Brickner skulle komma och att hon inte delar hans uppfattning.

Hon har inte heller satt sig emot Alaskas högsta domstols utslag att homosexuella par ska ha samma sociala förmåner som heterosexuella par eller drivit på sin övertygelse att kreationism sa införas i kommunala skolor. Hon har inte drivit på för att ta bort sexualundervisningen i skolorna till förmån för avhållsamhet som hon själv förespråkar .

Frågan är om hon håller tillbaka för att skaffa sig en bättre maktposition. Att hon kan tänka sig ett krig mot Ryssland och en del märkliga uttalanden om guds vilja och Irak kan starkt påminna om uttalande från en av de berömda 56:0rna, Mahmoud Ahmandinejad.

Så var har vi Barak Obama och hans ”buddy” Joseph Biden i det alltid lika närvarande religiösa träsket. Det återstår att reda ut men det tycker väl inte Bo-Inge Andersson & Co är lika skojigt.

Tyvärr har jag inte hittat några nakenbilder på Palin – Ännu.


Källor:
(1) Den så kallade bushdoktrinen innebär :
"Vi måste vara beredda att stoppa skurkstater och deras terrorklienter innan de kan hota oss, våra allierade eller våra vänner eller angripa oss med massförstörelsevapen"
"Vi måste kunna avskräcka från och försvara oss mot hotet innan det utlösts".
Anchorage Daily News 7 september ”Nation examines Palin´s beliefs”
Belief Net, utfrågning inför presidenvalskampanjen

2 kommentarer:

Krigsblogg 2007 sa...

...fast jag undrar vad "Joe Citizen" (med fru) uppfattar som mest kontroversiellt: Sarah Palin som är något slags "pingstis" eller McCain som "inte kan utesluta" en muslim som president i USA...

Håhåjaja.

/Erik

Stefan Hagberg sa...

...Palin är nog tyvärr lite "värre" än en "pingstis". Hon är skolad i den femte adventistiska kyrkan som är en bred sörja av olika frikyrkor. Men de talar också i tungor etc. Amerikaner har stor respekt för olika trosbekännelser eftersom landet till stor del byggdes upp av människor som blivit trötta på eller fördrivna från sina kyrkor i fr a Europa. Se Mobergs Utvandrarna t ex.

Så amerikaner brukar inte peta i vad folk tror på vilket de kanske skulle göra. För Palin kan vara en dark horse i det avseendet.Så här uttalar hon sig tex om kriget i Irak:

"Pray for our military men and women who are striving do to what is right. Also for this country, that our leaders, our national leaders, are sending them out on a task that is from God. That's what we have to make sure that we're praying for -- that there is a plan, and that plan is God's plan."

Här finns ett drag av determinism, fatalism som kan bli farlig för omgivningen ifall personen har makt och makt kommer Palin att få. Det är i hennes huvud inte givet att kriget beslutats av människohand utan att Gud skulle ha väglett George Bush, Cheney och Rumsfeld i det här äventyret.

Lägger man därtill "Tribulation" alltså "Prövningen eller Prövningens Tid" som de här religiösa sekterna inte riktigt bestämt sig för ifall det rör sig om en 7 årig tid för den yttersta dagen eller om den ska stärcka sig över sju år eller möjligen 3 1/2 . Om man känner på sig att den tiden är kommen och Gud vill pröva mänskligheten och djävulen heter Ryssland så kanske man släpper iväg ett batteri missiler med tillförsikt. Då kommer Joe Citizen att bli lite förvånad och möjligen ångra sitt val.

Mcain uppfattar jag som en intellektuellt rörlig människa, på ett helt annat sätt än George W. Bush som i mycket hög grad är en känslomänniska som går på magkänsla. Läs gärna Bush förre pressekreterare Scott McClellans, "What happened".

Att Mcain kan tänka sig en muslimsk president betyder inte att han vill ha en sådan. Men han vet att hålla tand för tunga. Om idéen om "frihetens land" ska vara trovärdigt så ska även en homosexuell svart jude som konverterat till islam" har samma möjlighet som någon annan att bli president. Så Mcain försvarar värden i den här frågan.