onsdag 17 september 2008

Fredrik Malm gissar och svänger







Ex ungue leonem:

Det är något religiöst över folkpartiets Fredrik Malm. Han fnissar och flinar och pratar barnspråk i sin yra över vilken förtappad människa avgående generalkonsul Ingmar Karlsson är.

Jag undrar hur han skulle tagit sig ut under husförhören på 1800-talet eller under den spanska inkvisitionen.

Han tror i sin naivitet att Karlsson ska erkänna att Malm et consortes har rätt och Karlsson fel.

Så blir det inte Ignatius!

Han är också övertygad om sin egen förträfflighet precis som Karlsson. Kaka söker maka.
De har kolliderat tidigare tydligen ifråga om en bokleverans där Malms protegéer glömt fylla i tullhandlingarna för kurdiska Pippi böcker så saker och ting blev hängande i den turkiska tullen.

Nu skriver Karlsson att Malm och Avci missbrukat bistånd så han är sin tur verkligen sur på Malm/Avci.

Malm har säkert rätt i att Karlsson inte riktigt har koll på allt. Vem har det?

Jo, Malm. För i en blogg kallad ”Lite om Karlssons bok” radar Malm upp en massa citat som han inte gillar.

Jag ska inte hålla på att älta det här men Fredrik Malm har stuckit ut hakan så långt att han tyvärr förfrusit den rejält.

Så ifall ni tror att Fredrik Malm kommer att få det Stora Bloggpriset för sitt avslöjande att Karlsson har vävt in några textsidor från en rapport i sin bok så tar ni fel. Att stjäla text från journalister, författare och framför allt utredare och forskare är ju en paradgren i riksdagens talarstol. Men det har inte Fredrik Malm gjort. Han är en fin kille. Däremot har han skrivit motioner om detta tilltag. Eller?

Jag har själv kritiserat Karlsson för att han har flera sidor med källor där man lätt kan få intrycket av att han tagit uppgifter i sin bok från just dessa böcker. Han borde haft flera källor.
Men hur är det då med Fredrik Malms egen faktakoll.

På ett ställe gör Malm sig lustig över en formulering om att araberna ville ge 13 procent till kurderna:

”Angående subventioner till KRG:På s. 164 hävdar IK(Ingmar Karlsson) att araberna i Irak vill ge 13 procent av oljeintäkterna till kurderna. Så är det inte riktigt. De arabiska ledarna vill nog helst inte ge en dinar mer än 0 procent till kurderna. Det var FN som hittade på siffran 13 procent i samband med olja-mot-matprogrammet. Idag gäller 17 procent som grund för utbetalningarna till KRG. I praktiken är det sannolikt lägre än 10 procent eftersom centrala kostnader måste räknas bort först (iraks armé, parlament, en del myndigheter etc.). KRG kan dock göra anspråk på en större andel när nya områden införlivas i KRG och därmed befolkningen ökar relativt sett övriga Irak.

En bra mätare är röstetalen för de kurdiska partierna i nationella val i Irak. De får omkring 20 procent och det borde hyggligt motsvara ungefär hur många kurder det finns i Irak. En del kurder röstar på shiablocket (mest fayli i Bagdad) och en del icke-kurder röstar på kurdlistan (främst assyrier och andra minoriteter i norr)."

Här avslöjar Fredrik om man ska använda hans egen debatteknik, att han inte har minsta lilla aning om vad han talar om. Det var precis just araben Tariq Aziz som skrev under det MOU som Jan Eliasson plitade ihop och som kurderna morrat över sedan dess. Detta ledde till FN resolutionen 986, 1995 där det inte står ett skvatt om 13 procent, kamrat Fredrik.

Aktuella stycken ur FN:s resolution 986:

1.Authorizes States, notwithstanding the provisions of paragraphs 3 (a), 3 (b) and 4 of resolution 661 (1990) and subsequent relevant resolutions, to permit the import of petroleum and petroleum products originating in Iraq, including financial and other essential transactions directly relating thereto, sufficient to produce a sum not exceeding a total of one billion United States dollars every 90 days for the purposes set out in this resolution and subject to the following conditions:

7(b)To complement, in view of the exceptional circumstances prevailing in the three Governorates mentioned below, the distribution by the Government of Iraq of goods imported under this resolution, in order to ensure an equitable distribution of humanitarian relief to all segments of the Iraqi population throughout the country, by providing between 130 million and 150 million United States dollars every 90 days to the United Nations Inter-Agency Humanitarian Programme operating within the sovereign territory of Iraq in the three northern Governorates of Dihouk, Arbil and Suleimaniyeh, except that if less than one billion United States dollars worth of petroleum or petroleum products is sold during any 90 day period, the Secretary-General may provide a proportionately smaller amount for this purpose; "

Detta blev sedan inte 13 procent av någon anledning som jag aldrig förstått. Så hur menar Fredrik. Att Tariq Aziz och Saddam inte ville ge kurderna 13 procent. Jo, säkert hellre än 15 procent. Men de hade inte så mycket val annat än att skriva på avtalet och börja fylla på BNA bankens konton ifall de ville sälja olja. Att de hade en egen vidare affärsidé vi vet idag , inte minst efter förre ordföranden för Federal Reserve Paul Volckers 650 sidiga rapport.

Så vad kurderna fått, skulle ha eller inte fick vet vi inte. Men Fredrik vet.

Sedan försöker sig Fredrik på en omvänd Guillou. Det är bara det att han missar målet med ett par kilometer. För nu har det alldeles virrat till sig i lilla boet och Fredriks fluxkondensator har pajat. Plötsligt har det inte varit någotval och folkomröstning i Irak där man fått en regering för vilken det krävs att kurderna ger sitt stöd för att några beslut ska fattas. Att samma huvudsakligen arabiska regering och konstitution är överens om att kurderna ska ha 17 procent till dess en folkräkning genomförts har Fredrik tydligen inte en aning om för han hävdar att araberna inte vill ge kurderna en dinar mer än 0 procent. Observera att han säger ”vill”. Några källor finns inte ungefär som i Karlssons bok. Sedan har han fått fram miniräknaren och räknar sorgset ut att det blir mindre 10 procent kvar för kurderna när de stackarna betalat avgifter för samfälligheter till Bagdad.
Hur är det i Sverige? Jag minns inte. Får samerna behålla intäkterna från statliga gruvor eller måste dom betala skatt till järnvägen?

Grunden för dessa beräkningar? Återigen tar Fredrik saker och ting rakt ut i luften med en flugsmälla.

Som grädde på moset talar Fredrik om för oss att kurderna är 20 procent av befolkningen. Det vet han för han har räknat dom. Annars verkar kurderna mest tala om 1957 års folkräkning för tillfället. Men ring Talabani eller Barzani och säg att till dom att de kan spara ett par hundra miljoner dollar som en folkräkning tydligen kostar eftersom du redan räknat ut det på din norska räknesticka.
En folkräkning kostar 1,5-4 USD per invånare beroende på land. Sist jag hörde så skulle det kosta 225 miljoner USD i Irak. Men då ska Parson eller om det var Blackwater sköta säkerheten;-=

Åter saknar man källor i Fredriks texter. Men det bekommer inte Fredrik. Han plussar på lite här och där och drar bort lite på ett annat ställe och vips har han klara besked.

Om Anders Borg blir förkyld på vägen till regeringsplanet så kan väl du hoppa in Fredrik.

Nu ska vi se här 13 procent fanns inte. 0 procent fanns inte. 17 procent fanns inte och 20 procent fanns inte.

Till sist gör sig Fredrik våldsamt lustig över en mening där Karlsson skriver:

”Det ligger alltså i kurdernas intresse att vänta med självständighetsdeklarationen till den avlägsna framtid då Iraks oljereserver är tömda”

Så här kul kan Fredrik Malm vara. Det måste vara urkul på era fester, läs bara vad Fredrik skriver:

”Konsul med läsare skämta aprilo??? Att kurderna skulle vänta ut att oljan tar slut är ju en befängd konspiration. Snarare är det så att KRG just nu gör allt för att hitta ny olja inom sitt eget område, för att på så sätt minska beroendet av arabiska Irak. Ingmar Karlsson tycks inte förstå att kurderna vill använda olja strategiskt för att skaffa sig politiskt inflytande i regionen - inte tömma reservoarerna eller strunta i att borra upp.”

Det verkar som om du slog i huvudet rejält Fredrik när tidsmaskinen störtade. Nu blev det tänkande i flera plan och ja, då hade du redan snutit dig i just de där sidorna i instruktionsboken. Himla tråkigt. Du får verkligen krya på dig!

Under tiden kan jag berätta för dig att det inte alls är så dumt tänkt av Karlsson som verkar kunna fylla i en tulldeklaration i varje fall.

För du tror väl inte att det bara är resten av Irak som ska betala. Eller tror du att Kirkuk oljan kommer att tillfalla Kurdistan och sedan ska de få 20 procent av oljeintäkterna från Basra och övriga arabiska fält.
Tror du Al-Maliki och grabbarna satt och rökte hasch när avtalen skrevs?

Ja, du Fredrik så här blir väl bra. Man kommer framåt och förstår varandra bättre med den här typen av debatteknik.

Som du säkert förstår är ovanstående en stiliserad illustration av din egen debatteknik. Jo, jag läste ditt svar. Svara på frågor är väl inte din favoritgren kan jag tro. Eller hur? Ha nu det bra på jobbet!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det här var ju mer personangrepp än argument herr Hagberg. Hur ser du på det?

Anonym sa...

Vilket långt och tröttsamt inlägg (för mycket fritid kanske?). Kan för mitt liv inte förstå hur du kan vara en journalist och en författare. Du skriver som en vanvettig människa, tillsynes utan några hämningar. Det vore nog på sin plats att utnämna dig till ordbajseriets mästare.