tisdag 23 september 2008

Hur korrumperad är du lille vän?

Det här med korruption är en intressant sak.

Transparency International heter ett institut som brukar göra en lista varje är.

På den listan har Sverige i år en sak gemensamt med Somalia. Båda ligger tvåa. Sverige anses vara världens näst minst korrupta land och Somalia är också tvåa fast från slutet på den 180 länder långa listan. I botten ligger också inte oväntat Irak och Burma.

Finnarna har fått maka på sig till plats fem(vi var sexa i fjol) och stackars Norge har trillat ner till en mindre hedrande fjortondeplats. Tänk om de inte varit så kaxiga 1905.

Den här listan är så klart en dragare i hela världens media. Men kommentarerna är olika i olika länder. I India Times t ex så tycker man att det knappt är någon skillnad att Indien halkar nedåt från 72 till 85 plats. Däremot är indierna väldigt glada över att ärkefienden Pakistan hamnar på 138 plats(av 180 där 1 är minst korruperat).

En del länder blir mer korrupta och andra mindre.

På väg mot ökad korruption är följande:

Bulgarien, Burundi, Finland, Frankrike, Italien, Macao, Maldiverna, Norge, Portugal, Somalia, Östtimor, Storbritannien.

På väg att bli mindre korrumperade:

Albanien, Bahrain, Benin, Cypern, Dominica, Georgien, Indonesien, Jordanien, Mauritius, Nigeria, Oman, Polen, Qatar, Saint Lucia, Saint Vincent och Grenadines, Syd Korea, Tonga and Turkiet.

Så hur mäter man en sådan sak.

Det kan man läsa i den 400-sidiga rapporten som finns att ladda ner(1). En godbit dock. Listan på diplomater vid FN som drog på sig 150 000 parkeringsböter under 1997-2002. Rekordet innehas av en enda diplomat från Kuwait som ensam lyckades skrapa ihop 1000 stycken. Sveriges position framgår inte men vi vet ju att svensk diplomat betalar eller hur?





















Sammanlagda bötesbeloppet blev 18 millioner USD. Vill påminna om att listan innehåller människorna som ska se till att världen fungerar.

(1) http://www.transparency.org/publications/publications/global_corruption_report/gcr_2008

Inga kommentarer: