söndag 28 september 2008

Frågor där inte ens Biden kan rädda Obama

Det finns områden där inte ens Joseph Biden kan förklara vad presidentkandidaten Barack Obama menar.

Det är ett faktum att Iran håller på att skaffa sig kärnvapen och att Nordkorea nu återupptagit sitt program.

Samtidigt har ett fjärde helt meningslöst beslut tagits i FN:s säkerhetsråd som i princip uppmanar Iran att följa de tidigare tre besluten som de struntat i.

USA är upptagen med två krig. Obama vill sätta sig och prata förutsättningslöst med iranierna. Obama kan snacka med Jimmy Carter om hur det är att prata omkull iranier.

Däremot är Obama inte främmande för att panga på Pakistan. Så var finns logiken hos Barack Obama. Pakistan har redan kärnvapen.

Men den stora och avgörande frågan är vad Obama och Biden gör i händelse av seger i presidentvalet ifall Obama inte lyckas prata bort kärnvapnen i Iran.

Enda öppningen skulle vara att ställa Israels kärnvapen under samma kontroll som de iranska och sedan rusta ner bådas program. Det skulle Iran möjligen kunna gå med på. Men Israel.

Knappast!

Så vad gör Barack Obama och Joseph Biden när de kört slut på diplomatin? Tar en femte, sjätte, sjunde och åttonde resolution i FN:s säkerhetsråd. Nu är vi tillbaka till 2002. Eller 1991 om ni så vill.

Varken Ryssland eller Kina kommer att var behjälpliga. De luktar USA:s svaghet med enorma krigsutgifter och kris i den egna ekonomin. Ryssland vill tillbaka till stormaktspolitiken. De kommer att trampa USA på tårna. Georgien är bara början.

Inga kommentarer: