tisdag 30 september 2008

Åsnor eller Elefanter?

435 medlemmarna i representanthuset ska väljas eller inte väljas om senare i höst.De riskerar att bli av med sina platser om de sviker vad de lovat sina väljare.

Liberala demokrater som avskyr Wall Street ryggradsmässigt i skön förening med konservativa republikaner som menar att marknaden får sopa rent på Wall Street. Så fälldes förslaget.

Nästa gång man kan komma överens är på torsdag.

Man ska vara klar över att både republikaner och demokrater står nära starka finansiella konstellationer som nu driver på partierna i kongressen att komma till en uppgörelse. En uppgörelse som med största sannolikhet kommer att debiteras de amerikanska och internationella skattebetalarnas konto.

Men ifall inget görs så kommer samma sak att hända. En gigantisk strukturomvandling med miljoner arbetslösa. Den här finanskrisen är inget som man löser på en vecka. Den kommer att få långtgående konsekvenser under åratal framöver.

Kineserna har helg hela veckan och deras börs öppnar först nästa måndag.

Nu tar demokraterna chansen att genera Bush administrationen. Titta, vad var det vi sa! Men så hårda skiljelinjer finns det inte. USA:s finansminister, Henry Paulson är nämligen demokrat.

Så en miljon dollar frågan är som vanligt hade fler och bättre regler gjort att den nuvarande kraschen kunnat undvikas eller hade färre regler och en bättre moral lett till ett bättre resultat.

FEMA var ett nytt ord vi fick lära oss efter orkanen Katrina för ett par år sedan. Nu får vi lära oss ett annat: Federal Deposit Insurance Corporation(FDIC). Det blir FDIC som kommer att ta över alla kraschade banker i USA.

Inga kommentarer: