måndag 22 september 2008

Atombomb, Gäsp! Påverkar det räntan eller...

Om Iran har tillräckligt med anrikat kärnbränsle för att tillverka en atombomb inom inte alltför många månader är det något som angår Sverige?

Egentligen inte.

Om Iran skickar iväg en missil och utplånar t ex Jerusalem eller Tel Aviv så kommer Israel att bomba Tehran och säkert en del ställen där de misstänker att det finns kärnvapenlager.

Så skickar Iran en bomb till och ännu en och sedan skickar Israel några och sedan har vi en situation där Israel knappast existerar längre och hela Cypern är full med israeler och alla större städer i Iran är sönder bombade.

Sen då?

Vi tror att vi ser något som 10-15 miljoner döda i Israel och Iran tillsammans.

Eller också kommer ingenting att hända. Iran kommer att skrika högre, var fräckare och utöva utpressning inte bara mot Israel utan mot ett antal länder i Mellan Östern och Europa. De kommer med glatt mod att lägga sig i inrikespolitiken i Irak, Syrien, Libanon m fl.

Men Iran är inte ute efter någon ursäkt från väst. Som politiker kanske men knappast som representanter för den islamiska revolution som Ayatollah Khomeini målande upp från dag ett. En värld styrd av shiamuslimer, där samhälle och religion är ett.

“This your community is a single community, and I am you Lord, so worship Me.”(21:92) Koran

Måla fan på väggen?

Nej, men jag skrev nyligen att det kan hamna på Sveriges ordförandebord nästa år i EU. Det verkar efter de senaste dagarnas artiklar i olika media vara mer troligt än när jag skrev om den här frågan i förra veckan. Allt fler uppgifter pekar på att Iran kommer att ha tillräckligt med material färdigt inom sex till tjugofyra månader och snarare nedåt spannet mot sex månader om man får tro den kände kärnenergi- och fredsforskaren David Albright med förflutet bl a på SIPRI i Sverige.

Saken är den att Iran idag förfogar över 4000 centrifuger mot 3000 för några månader sedan och det verkar enligt Albright ha fått dem att fungera upp till 85 procent av sin fulla kapacitet vilket är mycket bra.

Konfrontation eller förhandlingslösning? Tehran själva antydde att en kärnvapenfri zon i Mellan Östern kunde vara en lösning. Skulle Israel ens överväga den saken? Det är inte troligt och var hamnar vi då. Det är många frågor men rätt som det är står vi inför ”the point of no return”. Då är det för sent och det är redan sent.

SOURCES: ISIS www.isis-online.org
IAEA PRESSROOM www.iaea.org

Inga kommentarer: