tisdag 12 juli 2011

"Pängarna"


Man kan undra lite hur Svenska Fotbollsförbundet tänkt ifall de överhuvudtaget tänkt.
Som alla vet så är den tid förbi när belöningar efter vunna matcher bestod i att HIF:s man dök upp på Gotlandsgatan i Helsingborg och farfar släppte sin del av motboksspriten till fotbollen eftersom han var nykterist.
Idag är alla mer eller mindre proffs.
Med detta följer också olika typer av så kallade morötter för toppspelarna. Incitament och bonus heter det med ett lite finare språk.
Jag har egentligen ingenting emot det. Vid EM eller VM så kan jag förstå att ett fotbollsförbund ger spelarna en rejäl belöning även i ekonomiska termer.  Det är inte det frågan gäller.
Jag har länge varit förbannad på hur travsporten gör skillnad på ston och hingstar. På senare år har en viss med betoning på viss utjämning skett men både prissummor och uppmärksamhet är fortfarande helt olika när det gäller hästar med olika kön.
Men inte ens inom travsporten har man lyckats få till de enorma skillnader som finns inom dam- och herrfotbollen, vilket är 1:7(6,8).
Lagrell som inte på något sätt utmärkt sitt ordförandeskap genom att ta tag i den här saken borde ställas till svars nu eftersom det är aktuellt.
Om jag har räknat rätt så blir det maximalt 1,7 miljoner för herrarna och 250 000 för damerna. Nu är min fråga. Vilka signaler vill Lagrell & Co skicka ut.
Eller är det så att de vet att Sveriges herrfotbollslag aldrig kommer att ta VM guld och att det just därför är helt ofarligt att ha höga premier, bonus, morötter och att det omvänt är fullt möjligt att damerna tar en medalj och att vi därför ska hålla nere.
Lagrell tänker ofta på ”pängarna”.
Men jag tror inte det handlar om kamerala funderingar utan helt enkelt att Svenska Fotbollsförbundet fortfarande idag 2011 tycker att en idrottslig topprestation av kvinnor är sämre än om män hade utfört dem.
Så vad är då fotboll. Sport. Nöje, Underhållning.
Jag har sällan haft så mycket underhållning som när Sverige-Australien och Brasilien-USA spelade för några dagar sedan. Verkligen inte i senaste Champions League finalen. Många gånger är det som ska vara toppmatcher på papperet urtrista taktiska tillställningar.
Kan fotboll bli mer spännande är rysaren mellan Brasilien och USA. Spelar det då någon roll om spelarna har snopp och klockspel eller inte.
Det är fanimej skandal!

Inga kommentarer: