tisdag 2 februari 2010

Statistik hästarna Quack Pot och Le Kemp


Le Kemp vid vinst i Årjäng den 17 juli 2004. Kusk CJ Jepson (Foto ALN)*

Bifogar fyra dumpar på hur de för domen aktuella hästarna Quack Pot och Le Kemp tävlade m m under sommaren 2004 när Elin gjorde sina iakttagelser.

Dumparna överlappar olika tidsperioder och är rekvirerade från STC.

Den första strykningen när det gäller Quack Pot har en kod jag inte lyckats ta reda på. Den andra gäller Quack Pots problem med blodvärdena och den sista ska vara att hästen inte var i tävlingsmässigt skick.

När det gäller Le Kemp så kvalade den och jag noterar att Jepson vann med hästen(se ovan). Jag har ingen aning om vad hästen gick med för utrustning(Nu har jag det) men med hjälp av banorna kan man kanske får fram vilken häst som vann och vinnarna brukar beställa vinstvideon och det är ju möjligt att vi med hjälp av lite gemensamma krafter kan ta reda på hur hästarna var utrustade. Enligt Eriksson hade de helstängt i lopp när de hade fått ström. Här kommer bilderna. Ni måste nog klicka på dom för att få bra översyn.

Av totalprissumman kan man dra slutsatsen att Quack Pot var en mycket bra häst medan Le Kemp inte varit lika bra.


Quack Pot 1


Quack Pot 2


Le Kemp 1


Le Kemp 2


*OBS! Bilden är publicerad med tillstånd. Man måste ha tillstånd men det går att kolla utrustning och bilder via länken ifall man loggar in som gäst.

285 kommentarer:

«Äldst   ‹Äldre   201 – 285 av 285
Anonym sa...

En fråga som inte direkt berör det vi diskuterar på dessa sidor men som varit en grogrund för att etablera skandalrubriker och ge "vatten på kvarn" till att "något fuffens har travfolket för sig" är en samling seglivade myter om sporten.
Från förr finns det fall med "Ringare", det finns "Stötkörning", "Doping" och "Grisfösning" vilka jag tänkte ta upp från mitt perspektiv.
1. Problemet med Ringare äridag helt bort tack vare Frysmärkningen, men i travets barndom dök det upp hästar som tävlade under annan hästs identitet och idag är detta fusk helt borta. Det sista jag kan påminna mig var en häst som hette Nadir.
2. Stötkörning är också det en utdöd variant på grund av hårdare konkurrens samt att du inte kan se ilket motstånd du får. Det krävs mycket av ett hästekipage idag för att vara säker på att lyckas placera sig i den mördande konkurrens som är och inget, med de små marginaler som finns någon kan planera in. Lite positionsbekymmer och hästen finns inte med på målbilden vilket skulle göra det dyrt(ekonomiskt) att försöka sig på. Dena variant kan man betrakta som helt borta.
3. Doping är ju ett annat problem som det talas om men som har försvunnit genom effektiva dopingkontroller. De fall som blir idag är felmedicinering och "fodermissar". Jag kommer ihåg att det var ett kraftfoder som innehöll koffein, i kakaoskal som gav någon travtränare straff. Problemet är litet eller inget idag.
4. Grisfösning är också en variant som kan betraktas som utdöd, dels är det problemet med att det går inte förutsäga "vad du får ut ur hästen efteråt(det kan bli oerhört dyrt att testa, hässtar är inte billiga)och om någon mot förmodan skulle kunna skilja ut hästar som är mottagliga så skulle den personen bli mer förmögen på sin siargåva än som travtränare.
Denna lilla Mediaföljetong har skadat travsporten,som i stort sett är en ren sport att bli "Banditernas marknad" som kommer att ta lång tid att reparera. Det är därför viktigt att få ett riktigt avslut utan frågetecken på denna affär tycker jag, det måste bli en uppryckning bland landets travskribenter att återge sporten dess förlorade heder och framgent skildra vad som sker och inte som i många fall nu spekulera i missnöjda spelares "sökande efter bortföklarande" besvikelse.
Spelet som både är den ekonomiska motorn och det engagerande för de flesta travintresserade är en kalkylerad risk. Väldigt enkelt förklarad, om man inte vill bli besviken är att man skall inte ta högre riskprofil än att man får tillbaka slantarna, alltså bara spela till plusodds. Det innebär att lyckas "lilla jag" hitta en vinnare av tio skall jag inte spela om de står under tolv ggr pengarna om jag vill behålla slanten. Jag talar om att ha för tretttio insatser och inte hushållskassan.
Nu får vi hoppas att travjournlisterna tar till sig sina dåliga sidor som framkommit i denna affär och uppfostrar sig själva till högre saklighet.
I övrigt får Hovrätten avgöra och fria "Trio Svanstedt" från Tingsrättsdomen.
MVH
Roger

ulf sa...

Rosa trollet skriver att Svanstedt tagit travet tillbaka till 60 talet, som att det skulle vara nån mörk period i travets historia. Det visar hur grund han är i sin kunskap. En historielektion igen. Hästen har som tävlingsindivid höjt sig många snäpp, men det var nog inte det rosa trollet menade. Utan spelet och rumsrenheten är väl det han syftar på Att vi såg travet på nåt sämre vis på 60 talet är en myt. Som så mycket annat i dagens samhälle, VILL vi att det ska ha varit sämre förr, det är ett sätt att göra vardagen uthärdlig. Innan V5 spelet fanns omsatte en vanlig travdag på Valla över 10 miljoner i dagens penningvärde, det var alltså bara vinnar o platsspel och knökfullt med folk på publikplatserna, tillbaka dit vore väl trevligt. Jag har alla travrondar från 30 talet och framåt och när man läser omsättningarna baxnar man, omsatt i dagen penningvärde hade tillexempel Solänget 1953 (det år jag föddes) på 8 tävlingsdagar ett omsättningssnitt på 2,8 miljoner alltså bara vinnare platsspel, många banor utanför ATG live omsätter inte ens en miljon idag. Så tillbaka till 60 talet var väl inte relevant i detta samanhang. PS Roligt att kolla penningvärde då och nu. Prisomräknaren www.scb DS

Anonym sa...

Till Ulf

Det finns inga mörka perioder inom travet, det är vandringssägner det mesta och antalet verkliga fuskare genom historien är litet. De flesta som dömts för exempelvis dopingbrott har handlat i god tro och inte varit medvetna om substansen. Dessutom är de flesta dopingbrott av negativ karaktär, alltså prestationsnedsättande.
Om vi tittar på människor som "kliver över gränsen" rent generellt så är det mindre än 5% har jag för mig, inom travet är andelen inte större än någonannanstans vilket jag tycker visa sig när man kontrollerar allt "negativt" i sömmarna. Jag är road av att ta reda på vilket gör att jag söker efter det som skulle kunna vara etc. Jag vet inte om så mycket fusk inom trav, däremot finns både Bloggtroll och andra som ser fan i varje del av verksamheten. Travet har ju sitt ursprung ur "Hedersporter" som att ha snabbaste hästen i byn till vad det blivit idag. Men när folk får för sig att det går att utse "Stenklara" hästar och det inte stämmer söker dom gärna "Fuffensförklaringar", människan har en viss förmåga att odla ett eget martyrskap.
Det jag tycker är det mest beklämmande med denna historia är att det för sporten bakåt(bildligt talat) på det sätt att några få sätter sig till doms över något de inte vet och på denna lösa grund har hela sporten svärtats. Nu får vi hoppas att det snart bara ska vara att spotta i nävarna och få till en objektiv rapportering om den verkliga verksamheten inom travet.
MVH
Roger

ulf sa...

Det som nog många har hört om travets dåliga status förr, härstammar från den perioden när kallbloden och rasrenheten alltid var på tapeten, en del skojare betäckte med varmblod, och sen kom typbesiktarna och uteslöt hästen ur rasen, det var ju ett korkat sett att bedöma ursprung på häst, att titta på exteriören, och kontroverserna var många, en smäcker nordis såldes billigt till hästägare hos Olle Goop för att ägaren trodde den skulle uteslutas av typbesiktarna, men den gick igenom och vann 34 lopp, Cantal hette stoet. Sen kom nåt ljushuvud på att man kunde ju blodtypa hästarna, och detta har gjorts sen 69. 2000 började man med DNA.

Anonym sa...

Till Ulf
Antalet kontrollfunktioner är många och det är, glömde själv bort det med "halvbloden". Hade en bekant som skötte ett av de exemplaren, Remvikson som diskades som kallblod 1968(?). Men det är bra att det finns kontrollfunktioner och att loppen filmas idag och antalet "brott" är procentuellt litet med tanke på antalet möjligheter.
Det är ju därför det är olyckligt att Bloggtroll och dålig journalistik skall i en välregisserad kampanj ska svärta travet med "Konstruerad brottslighet" som i fallet med Åke Svanstedt, vars största brott är "inte mediahora".
Men god sport och duktiga yrkesmän finns det alltid plats för, det är uppbyggligt för oss människor.
MVH
Roger

Lars sa...

Apropå Stall Rosa. Det var väl Dennis som såg till att Solvallatränaren nyligen fick besök av STC. Dennis påstod ju i sitt fredagsbrev att tränaren använt grisfösare.

Anonym sa...

Ja grabben som är Stall Rosa är ett gissel, sedan har han ju inte en aning om pudlarna som förbereds till Hovrätt, var skall den stackaren ta vägen, alla bojkottar allt Rosa snart.
Hälsningar
Nilsson

Stefan Hagberg sa...

Till Pettersson m fl: Hej! Intressant om det juridiska. JK har sedan två år tillbaka hållit på med ett rättsäkerhtesprojekt. Det avslutades ett år för tidigt när JK Lambertz lämnade hösten 2009.

Men själva rapporten kan man ladda ner gratis från JK på www.jk.se och gå sedan in under Aktuellt och klicka på länken längst ner.

Jag kommer nog att skriva et del av hur de resonemang som förs där påverkar/påverkat Svanstedtfallet.

Rapporten skickades till Justitiedepartmentet innan jul. Dock två av förslagen i rapporten har särskild bäring på detta mål:

"Högsta domstolen bör förtydliga de krav som bör ställas på bevisvärderingen i trovärdighetsmål. Om inte sättet att utföra bevisvärderingen stramas upp är risken för fler felaktiga domar påtaglig."

Vidare:

"Vikten av kravet att domstolen skall kvalitetssäkra utredningen bör inskärpas, liksom detta kravs betydelse för rättssäkerheten."

Det finns också för den som är intresserad av säkerheten i rättssystemet en massa intressanta resonemang i den utredningen. Det tar kan lite tid att förstå vissa dealar av det juridiska språket och begreppen men när man väl kommit in i det blir det intressant.

Till: Ulf & Roger. Hej! Verkligen intressant att läsa det ni skriver om travhistoria!

Stefan Hagberg sa...

Till Lars: Hej! Jaha där ser man. Hittade dom nått då? Man blir lite trött på alla namn som far genom luften som höstlöv runt Munsö korvmoj.

Till Nilsson: Hej! Det är nog så att alla samhället behöver en liten färgglad rackare som skuttar hit och dit. Men ibland blir man lite utmattad.

Anonym sa...

Till Ulf

Går det få fram tränarstatistik som på Travsport.se fast som går 10-12 år tillbaka i tiden, procentuellt utfall vinnare, plats. Åke Svanstedt har ju haft väldigt jämt utfall, plus-minus 1-2% de senaste åren. Tror själv att det ser ganska lika ut hela vägen.
MVH
Roger

Anonym sa...

Hur många läsare har din blogg Stefan?

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym: Hej! Det vet jag faktiskt inte. Men det verkar finnas visst intresse och det är kul.

Lars sa...

Till Stefan: Så här står det i STC:s pressmeddelande för några veckor sedan:
Anmälan om användning av elpåfösare

En anmälan mot en travtränare om användning av elpåfösare på en travhäst i samband med träning har utretts av STC.

STC har förhört anmälaren och den utpekade tränaren. Händelsen som anmälts utspelar sig, enligt anmälaren, för flera decennier sedan. Tränaren förnekar bestämt uppgifterna. Med anledning av att Tävlingsreglemente för Svensk Travsport och djurskyddslagstiftningen i Sverige under den här perioden var utformade på ett helt annat sätt än idag föranleder anmälan ingen vidare åtgärd från STC:s sida.

ulf sa...

Till Roger. "Årsstatistik för svensk travsport" kom ut under massor av år 60, 70, 80 o 90 talet STC gav ut den. Där finns allt i statistik du kan önska, brukade vara 700 sidor ren statistik inga bilder, finns nog någon som skänker dig dom om du sätter ut annons i ronden, dom tar nämligen en jävla plats så folk vill nog bli av med dom. Jag har mina i ett skjul på gården med en meter snö på taket, så jag går inte in där på ett tag.

Anonym sa...

Hej Ulf

Men tack ändå för svaret tan jag tänkte närmast på Åke Svanstedt och statistiken från 1999-2006, antal starter kontra inkörda pengar, första, andra och tredjeplatser.
MVH
Roger

Lars sa...

Till Roger: Här finns all statistik:
http://www.akesvanstedt.se/infoomake.htm

Anonym sa...

Tack Lars
MVH
Roger

Stefan Hagberg sa...

Till Lars: Hej! Jag läste också det. Antar att någon hört från "säker källa" och sedan skrivit några upprörda rader till STC. Det är nog inte vanligt att folk försöket möblera om i träningslistorna på det här sättet. Men det förekommer. Tror att Forssberg förklarade lite närmre om den saken i förhöret. Vill minnas att de åker ut typ en handfull gånger per år oanmält.

Men ju i det här fallet har jag för mig att de gick ut i media och sa att de skulle gör en inspektion, dock inte hos vem. Vet inte om det är en ny strategi. Alla som har medicinburkarna på fel ställe kanske flyttar dom.

Jag vet inte vem det är och jag tycker det är bra med anonymitet ifall man inte hittar något.

Det kan ju vara så att två grannar bråkar om ett stängsel och sedan dyker de tupp anmälning om grisfösare. Det ska vara svårt att skandalisera människor där det saknas bevis tycker jag. Det ska kosta för det spelar ingen roll att man inte blir åtalad. själva skadan är ofta redan skedd.

ML sa...

Fredagkväll och det nalkas
en ny V75 omgång!

Någon som har något intressant info/tips??

Hans G kanske..!?

Vad står G för egentligen?

Lycka till!!:)

Hippologen sa...

Personangreppet personifierat

"Hans Brolin, Guidens inskränkte, omdomeslöse och rövslickande chefredaktör, fortsätter att idiotförklara sig själv i allt tätare följd i inväntan på den till synes inte snart nog stundande pensioneringen slår in. Nu får vi reda på att ”Åke Svanstedt har semester och har inlett året försiktigt. Ingen form på stallet och bara sparsamt med starter."

Hämtat från Ekmark i (till)taget.

ulf sa...

Stefan. Kul att du uppskattar lite historia, travsport blir roligare när man vet mer om den. Det här bråkandet om kallblodsrasen som utmynnade i blodtypning 1969, och räddade rasen (tillfälligt, den är faktiskt utrotningshotad) har en intressant förhistoria, läs inte Wikin den har massor av fel. Svenska Kallblodstravaren fick sitt namn så sent som 1964, före det kallades den allmänt Nordsvensk, men 64 delades Nordisen upp i två linjer Brukshäst och Lättare Travtyp. Man tillät också Norska Kallblodstravare i Aveln, men inte finska som anses stå för långt ifrån i rastyp. Numera godkännes inte korsning mellan Brukshäst och Kallblod. Jag ska senare berätta om när jag jobbade ett par veckor på gården där Runsy, Ransy och Ransätt tränades, alla fick livstids avstängning och härstammade från en varmblodshingst. Ursprungligen härstammar Kallblodet från den svenska Lantrasen en utrotad liten häst som var ca 140 i manken, extremt tålig, släpptes tex ut på skogen hela vintern och fick klara sig bäst den kunde, vad skulle Djuren Rätt ha sagt om det! Men Karl XI förbjöd privatpersoner att äga hingst äldre än 2 år och fick på så vis kontroll på aveln, så hästen blev större för att krigare skulle få sitta högre, (dom andra ländernas hästar var större) se där vad politiken påverkar allt.

Anonym sa...

Stefan vet inte om jag är lite tokigt ute då datorer och dess användning inte är en kunskap i någon omfattning hos mig. Men jag tänkte så: Det finns ju möjligheter till fildelning och länkningar och jag tycker att din sida om de olika turerna i Fallet Svanstedt skulle nå ut till Travredaktioner och tränarkår etc. Det är ju alltid bra att informera och skapa en debatt om det inte bara "lite galna" i denna rättsprocess som jag tycker liknar 1600-talets häxbränningar men med andra straffskalor.
Ulf det md ursprung och historia är jäkligt viktigt när man skall förstå sammanhang, utan det blir det ju mest "löst sammansatt nu" och man missar de väsentliga bitarna för ämnet, i detta fall trav och hästar.
Men en sak som jag tycker mig ha märkt med kallblod är att de är jämnare i sina prestationer och har ett mycket bättre psyke, de är lugna och har god självdisciplin, har sett att kuskar bara kastar upp tömmarna på hästryggen och går och hämtar priset, hästen står lugnt kvar till kusken återkommer, det gör dom inte med varmblod, dom sticker sin väg.
MVH
Roger

ulf sa...

Generellt är kallblod lite coolare, men det hänger mest på hur hästen hanteras i vardagen, i ett proffstall är det kvalite som gäller, när hästen har vagnen på sig ska något uträttas, vare sig det är mängdträning eller intervaller. Så i dom stallen är nog både Kallblod och Varmblod lika bångstyriga efter loppen, hos amatörer går det lugnare till och tränarna stannar och snackar lite när han stöter på grannen, det blir en annan pace som coolar ner hästen. Och dom flesta Kallblod är ju amatörhästar, sen är ju alla hästar individer, faktiskt mer olika sinsemellan än vi människor.

Stefan Hagberg sa...

Till ML: Hej! G står för Gunnar.

Angående tips. Tycker det är svårt. Men Ridgehead Cahore verkar Ludde uppåt på.Garderar man kanske 3,9,11,12 kan var en idé.

I andra är det nog 1,5,10 som sticker ut annars kan man nog gardera så mycket man orkar.

I tredje kan möjligen 8 vara en chansspik. Annars är det väl samma där. 12:an kan vara en riktigt rökare.

I fjärde många eller kanske 2,11

I femte många. En fräckis kan vara 11:an

I sjätte kan 5:an vara en chansspik om man inte garderar.

I sista kan 5 och 9 var ett möjligt lås.

Men som OG brukar säga TÄT;-)

Till Roger: Hej! Jag tror att det är rätt många som följer debatten. Sedan är det kanske många som uppfattar mig som Åkes försvarare. Jag ser det inte riktigt så. Det var travsporten som sport som hyvlades jämsmed fotknölarna av Sofia Hartung och hennes kolleger på Kalla fakta från början. De intervjuade Stig H m fl som antagligen hade en en mer balanserad syn att förmedla på hur det går till. Men det passade inte vinkeln som var att travsporten är en rovdrift med hästar.

Sedan vinklades det om till att handla om Svanstedt.

Mitt budskap säljer kanske inte så många lösnummer eller höjer några tittarsiffror.

Media idag handlar om att skapa "fall", "härvor" "skandal" och blir det allt för tokigt kan man alltid luta sig emot att det "hade ett stort allmänintresse"

Men den långsiktiga trenden när det gäller kvällpressen är att folks förtroende har minskat för vad som står där.

Det borde kvällspressen fundera över. Samtidigt korsbefruktas media som Travronden m fl med bloggvärlden. Eller som Travnet som inte har någon publikation utöver sin blogg om jag inte missat något.

När Ekmark skriver att Hans Brolin skulle var en rövslickare så är det uppenbarligen ingen redaktör som frågar Ekmark vari detta rövslickeri består mer konkret.

Nu tror jag inte Hans Brolin gråter sig till sömns efter att ha läst Ekmarks påhopp. Ekmark har ju knappast själv gjort namn om sig att var ett stabilt kallblod.

Han påminner lite om Kenneth på en känd publikation som fick uppdrag att förhandla lite för arbetskamraterna och kom ut med ny tjänstebil och ett lönepåslag - för dig själv.

Ja, och en bra förklaring till varför det gick som det gick.

Men travsporten skulle må bra av lite mer undersökande journalistik och fakta.

Ludde drar idag en lans för en egen TV-kanal i sin krönika i AB , en fråga jag också varit inne på från och till och det tror jag rätt utformat kunde bredda kunskapsbasen för hela branschen. Där borde finnas ett garanterat utrymme för kvalitetsreportage kring sporten, utbildning och inte bra värmningstips.

För det behöver sporten om den ska utvecklas.

Nu måste jag kolla lite på V75. God tur för er som spelar.

Minns också den där finska hästen Viesker(tror den stavas så) som kom till Sverige en gång om året och rensade duktigt. Det snackades en del om att den var av en annan ras. Vi gnisslade alltid tänder när det gallopperade ett par gånger och sedan ändå vann med tio längder;-)

Stefan Hagberg sa...

Till Roger: Inte "bra" värmningstips för det får gärna vara med utan "bara". Där ser man vad ett litet ord betyder;-)

Anonym sa...

Hej Stefan

Det är ju på det viset också i mitt tycke att Åke Svanstedt blir symbolen, den besudlade som skall stå vid skampålen och traavet är skojarfabriken som producerar "Trav Caponar".
Jag hade från början den inställningen att det brott som diskuterades och som Åke får stå symbol för inte går att genomföra då priset blir högre än den eventuella vinsten man förväntar sig. Man förstör många hästar om metoden till äventyrs används. Sedan tycker jag att hela Mediabiten hanterar både enskilda och sporten oerhört illa. Det saknas ju djurkunnande hos många journalister, det saknas insikt hos spelarna( vissa tror till och med att travloppen görs upp på stallbacken innan start. Min tanke var ett "litet bildningskorståg" för rättsamhället och travet. Det vi i huvudsak har diskuterat på dessa sidor är ju om det finns rätt att "Döma på så lösa grunder att det som säges ha setts omöjligen kan ha setts" om mann inte har färgad syn och svaret innan frågan är ställd. Sedan har jag under den tid jag varit här förstått och följt upp, än så länge lite löst att vissa använder anklagelser mot travtränare för att framhäva sig själva och på ett destruktivs sett skadar travsporten allvarligt, att de sitter på redaktioner och tubbar gör ju inte saken bättre eller att de har ett eget medialt utbud.
Granskande journalistik är bra men den måste eftersträva en objektivitet och inte vara partsinlaagor grundade på basfakta som i det här fallet. Det var väl lite av de tankar jag hade om spridningen av din sida.
MVH
Roger

Anonym sa...

Den där Viesker var ju ett överlägset kallblod i Norden, det var ju först med Järvsöfaks som den finska dominanse bröts.
Vet inte om Vieteri(?) var far till Viesker men jag tror det var den som tog i så på upploppet(Hagmyren(?)197?) att den sprang genom ett staket och blev sittande som en hund.Den fick inga skador fadäsen.
MVH
Roger

ulf sa...

Att bli utpekad som Svanstedtfan, idolkramare osv, för att man inte gillar rättsröta och överdrifter, känns tråkigt. Det är ju ett bevis på nån slags sandlådementalitet från dessa personer. Att inte få med sig omgivningen i sin hatkampanj verkar göra en del desperata, och dumma i huvet. Jag har för länge sedan blivit för klok för att se människor som helgon, alla har vi våra bra och dåliga sidor, så inget förvånar mig längre.Sen måste saker få sitt rätta värde, och en ev grisfösning är en skitsak för mig, om jag jämför med Lasix, att höra Nybrink må illa över Åke Svanstedts Elitloppsvinst, samtidigt som han sett Enoug Talk bli 100 efter i försöket felfri, utan sin normala Lasixdos, gör att man vill spy på honom.Enoug Talk spelades till favorit och det måste vara förra årets största bedrägeri, att inte upplysa spelarna om vad som gällde Travronden hyllade världsrekordhållaren, som satt sitt rekord med Lasix i kroppen, Jimmy Takters inkörda pengar var en större bedrift en Svanstedts skrev man oxå, många av Jimmys hästar går på Lasix, och pengarna man kör om är ofta ihopskrapade av ägarna som en pokerpott, men Jimmys prestation var bättre tyckte skribenten. Suck.. Här kan ni läsa om lasix ..http://www.horsetrading.se/tjanster/artiklar/56.asp

ulf sa...

Rätt länk: http://www.horsetrading.se/tjanster/artiklar/56.asp

Anonym sa...

När det gäller Nybrink så saknar den mannen ett "ett neutralt mellanläge" det är antingen eller utan eftertanke. När Torvald Palema skulle tävla på Bergsåker menade han att det var för långt och förordade Adrian Chip i tipset, det var 2140 och Comander Crowe vann. Sedan blev det SM och Torvald Palema hade vunnit ett storlopp strax före, SM har ju distansen 2640 och då gick Nybrinks tips till Torvald Palema som någon månad tidigare hade bedömt vara i vekaste laget för medel, Triton Sund vann och då var Åke för passiv i sin styrning. Det är att vara konsekvent i sina analyser.
Men det med läkemedel inom hästsport är ju ett problem om inte så mycket här som i USA, men den typen av prestationer är ju i samma nivå som Mühlegg(?) i OS. Men om jag tänker efter riktikt så betvivlar jag starkt att Grisfösning förekommer i travet mer än att "någon dumskalle testar" men har du en träningsrörelse med stjärnstatus som dessutom är öppen för besökare så blir det mer än kontraproduktivt, förlusten är större än den eventuella vinsten, jag tror inte de används mer.
Jag gick igenom statistiken för Åke lite skissartat, antalet starter kontra antalet vinster och det finns inget som tyder på "någon plötslig förbättring" utan förhållandet är ganska linjärt vilket är ett friande indicium för Åke. Däremot har han minskat antalet uppsittningar för andra tränare succesivt från år 2000 och framåt.
MVH
Roger

Stefan Hagberg sa...

Till Ulf: Hej! Jag är inte så hemma på USA och de regler som gäller. De är mycket mer liberala generellt med mediciner vet jag i varje fall. Men man måste som Ilse skriver i sin artikel skriva ut det i tävlingsprogrammet och i vissa lopp är det helt förbjudet.

USA är ju ett antal stater där det finns olika lagar och regler vad gäller allt från santteri till dödsstraff. Vad som är viktigt är att vi i Sverige gör klart för utländska gäster vilka regler, karenstider et c som gäller här och testar alla hästar i t ex Elitloppet. Då har jag svårt att se några problem. Om hästarna däremot med hjälp av mediciner kan bygga upp speciella egenskaper som inte kan spåras vid test är ju sakne mer komplicerad. Men det verkar som det kan spåras eftersom Ilses artikel säger att 52 av 147 hästar hade Lasix vid en stortävling. Då borde ju dessa blivit diskade?

Min inställning är som vid alla idrott om en idrottsman blir sjuk får han ta medicin som alla andra men medicin får aldrig medverka till att prestationen höjs och skapar en fördel jämfört med konkurrenterna.

Till Roger: Inom krönikebranschen slår det oftare in fisk i tidningen dagen efter än i andra branscher. Om man har en stenklar tillräckligt många gånger så blir ju alltid någon stenklar.

Jag kommer ibland med ett eller annat tips men stenklara tror jag inga hästar är. Titta på PdA. Var det någon som hade vinnaren stenklar!

Det är väl därför som man får slut på strecken...

När det gäller starter och vinster så spelar det nog ingen roll för vissa. De tror att Svanstedt kört grisfösare sedan han kunde gå och fick en i present av sin pappa.

Ett problem är dock varför ingen vittnat om saken av alla som kommit i kontakt med hans träningsrörelse från början av 80-talet och fram till Bjertorptiden tar sin början 2002.

Inte en enda skötare som blivit sur och plockat fram sitt gamla Kodakalbum där experten Åke håller lektion hur man bäst hanteras en elpåfösare. Om nu alltid skedde så öppet på Bjertorp när hans stjärna steg varför skulle han smyga de föergående tjugo åren kan man ju fråga sig.

Det har elfösningsexperterna svårt att förklara.

En förklaring kan ju vara att det aldrig förekommit på Bjertorp eller att Åke inte haft något med saken att göra i den meningen att han beordrat det. Om man samlar alla vittnen och människro som sagt saker om Åke så växer det fram en bild av en travtränare som är väldigt nog med detaljerna. Men när det gäller ett så delikat uppdrag som att strömma så verkar han inte ens velat ha varit med när Erik provar sig fram. Samma sak med HGE:s iakttagelser. Inte ens han med sitt falköga har sett Åke stå och hålla kurs vid rakbanan i ämnet. För det måst eju har varit Åke som är experten enligt den här versionen. Det var väl inte så att Jepson kom till Bjertorp med nya rön i frågan eftersom Erik redan var utbildad i ämnet. Av Eriks beskrivning i första polisförhöret som kommer han inte en ihåg hur många gånger han strömmade hästen, vad den hade för utrustning etc.

Åke som verkar var väldigt inne på att peta i detaljer som när Paw använder brems i tvålbadet istället för att hålla upp andra benet eller nån tjej gick och drog med grimman i hästen. Åke verkar haft stenkoll på hästarna och hur man skulle göra i olika små detaljer. Men inte här där det uppenbart kunde gå helt åt helvete ifall man inte hade kolla på grejerna.

Det är ännu ett skäl till varför den här historien haltar.

ulf sa...

Nej det går inte ihop i min hjärna heller, att t.o.m låta nån annan en han själv göra det är oxå ologiskt, han ska ju köra hästen i lopp sen. En sån perfektionist som han verkar vara, skulle inte delegera detta om det funkade.

Anonym sa...

Det finns en hel mängd skäl varför jag är övertygad om hans oskuld. Jag tror att det största skälet liggeer i gammalt groll och att den anonyma anmälningsvägen plus det "lite bestickande" faktum att både Bloggtroll och Åkes fiender tycks ha något gemensamt, hundra procentig är jag inte ännu men det finns tydliga indikationer på det. Jag har ju diskuterat detta på flera sidor, ur flera olika aspekter och tycker mig se ett tydligt mönster mellan "att använda djuret hästen som alibi" i "djurskyddsintresse"(?) och få "personlig revansch utan eget ansvar" i annat men det skall jag försöka kolla upp lite bättre.
Personligen tror jag inte Åke Svanstedt har gjort sig skyldig till djurskyddsbrott för att få fram bra "tävlingsindivider", hans hästkunnande borgar ju för att han hittar rätt startknapp på turbon ändå.
Nybrink och jag är vi överens om att en häst skall vinna brukar jag ta bort den från lappen, dom vinner nämligen aldrig, är vi oense kan någons vinna. Jag tog det exemplet för att visa på hans inkonsekvens.
Det finns inga stenklara det har du rätt i, en duktig spelare hittar 4 av 10, sedan skall du bara spela på dem som står högre än 3ggr pengarna. Då först funkar det ekonomiskt.
MVH
Roger

Anonym sa...

framgång föder framgång har du en gång lärt dig hur du kan göra för att tjäna pengar och får in nya hästar som andra tränare inte kör in tillräckligt med och får dem att gå bra då får du in nya hästar osv. erik fredriksson visste ju att det fungerade annars skulle han inte provat på sin egna och att han skulle gjort det utan åke´s vetskap förefaller mig som helt orimligt ingen gör ngt på bjertorp utan åke´s medgivande sen verkar det vara en hel del på denna sida som provat o misslyckats,de kan ju läsa på o prova finns en instruktionsbok i ämnet om man läser vittnesförhören där finns ju en bra och beprövad metod gör det då på kvällen eller tidig morgon så ingen ser dig,sen väntar du nån vecka så startar du.

Anonym sa...

Men inte ens de för stallet redovisade ekonomiska siffrorna ger inget stöd för detta, ökningen i inkörda pengar kommer från en eller ett par stjärnor, Gidde Palema exempelvis, matematik var nog kanske inte anonyms favoritämne i skolan. Du kanske läste avundens och misslyckandes revansvh genom dissning istället?
Hästar har du nog också lite svårt för, det kanske är bättre att syssla med annat.
MVH
Roger

Anonym sa...

vad har gidde med detta att göra är de ngn som sett honom få ström eller ngt vittne som pekat ut honom han stog väl på palema är det så att alla hästar har strömmats eller va tror du roger!

Anonym sa...

Men det har ingen annan heller sett någon häst som fått på Bjertorp heller, men Gidde var ju den som lyfte resultaten på Bjertorp och ingen annan häst. Det svar som finns i domen, de hintar som poppar upp på andra sidor i de här frågorna talar om ett annat svar på frågan. Det finns ju förövrigt inget som styrker elträning på Bjertorp.
På de övriga sidor där den här frågan dryftats har svaret varit, ilska över en betallinje, misslyckad yrkesutövning samt lite ditten och datten i olika riktningar och det skulle kunna styrkas av utredningen, vi får se efter Hovrätten.
MVH
Roger

Anonym sa...

de är väl flera som har sett och även en som utfört elfösningen så där är du ju ute o cyklar sen om man väljer att inte tro på de som vittnar är ju en annan sak men det skulle vara trångt i tingshusen om man skulle driva flera år gamla oförätter dit.

Anonym sa...

Jag redogjorde för en växling i scenariot som det finns hintar för, ett vittne som ändrar sig talas det om, en ny version.
Sedan den tydliga elning som det talades om inträffade inte på Bjertorp och inte hade själva träningscampen med det att göra heller. Sedan om oförätter, det finns fejder som spänner över decennier varför skulle inte det vara möjligt. Det får vi se i Hovrätten men det blir en ny version får man förmoda p.g.a. det som antyds på Travsidorna.
MVH
Roger

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym 20:25: Hej! Nu börjar vi närma oss pudelns kärna.

Eriks problem är att han inte vet vilket ben han ska stå på. Om han hade varit den raka ärliga killen ha vill ge sken av att vara i tingsrätten så hade han för det första inte blåljugit i första delen av förhöret i förundersökningen. Det var väl ingen hemlighet för honom att hans förra flickvän Therese Blomqvist skulle berätta för polisen att hon varit med honom och strömmat om det nu skett.

Jag ska inte trötta ut er med Eriks alla turer men i hans senaste men inte helt säkert hans sista version så låter det ordagrannt så här i tingsrätten:

"Sen gick det så långt att jag hade egna hästar som jag tränade på min fritid som stod uppstallade hemma hos min pappa. Det enda som Åke hade med dom att göra var att de stod på hans träningslista men han hade inget med dom att göra. Den första hästen det gällde, var Icing Laday och han...eller Jepson körde lopp och han ville att vi skulle använda grisfösare på honom. Jag sa att ska vi göra det får du göra det för jag vill inte göra det. Men jag kan ta hit hästen och gjorde så. Detta var alltså 2005 i mars. Februari mars någon gång. Jag tog dit den men av någon anledning. Jag minns inte men Kalle var inte där eller han kunde iunte köra eller var det var så jag frågade Glenn om han kunde och han gjorde det och jag körde ner grisfösaren till honom. Det är sista gången jag har använt mig av den och sett den med egna ögon.

ÅKL: Den där sista hästen. Minns du vilken häst det var?

-Det var Icing Laday. Det var min egen häst. Det vill jag poängtera. Där hade jag... delaktig...alltså ansvar. Det var inget jag blev tillagd att göra av Åke... eller Glenn utan det var jag och Kalle som kom överens om det."

VAr finns Åke Svanstedt i den här redogörelsen?

Istället försäker skötaren Erik Fredriksson smälla i rätten att han övertalat Glenn H Persson att strämma en häst efter den 8 november 2004 när STC har lovat Åke yrkesförbud ifall det dyker upp minst lilla grisfösare ens i närheten av Bjertorp.

Så hur troligt låter ditt förslag mot den bakgrunden:

"...att han skulle gjort det utan åke´s vetskap förefaller mig som helt orimligt."

Han säger det ju själv eller ljuger han för fjärde gången?

Stefan Hagberg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Hej Stefan

Såg hintar på travforum eller om det var i expressen att det skulle finnas samband mellan betallinjen och anklagelserna mot Åke, det kanske är lite långsökt men det kan ligga lite i det också. Det anntyddes att kampanjen mot Åke inleddes på blogg, sedan svällde anklagelserna att omfatta fler tränare för att sedan "Rånarluvan" skulle framträda i TV, detta skulle ha fört samman ett antal personer med det gemensamma, agget till Åke, vad tror du?
MVH
Roger

Stefan Hagberg sa...

Till Roger: Hej! Om du menar Icing Laday så är det nog så sorgligt att EF körde dit den från sin farsa och skulle då enligt sin egen gråtmilda berättelse i tingsrätten. Den skiljer sig radikalt från både den första och den andra som han berättade i förundersökningen. I tingsrätten ska han ha fått frågan av Jepson om att strömma hästen som alltså var hans egen. (Där åker Jepson på anstiftan). Men Jepson kunde inte så Erik övertygade Glenn H Persson(djuplågeri, medverkan). Men Åke had einget med det att göra(anstiftan enligt samma princip som han dömts för i fallen Quack Pot och Le Kemp d v s ansvar). Erik tar sitt straff(på sin höjd anstiftan och lite dagsböter). Men lätt hand skulle jag vilja säga. Han jobbar inte ens i branschen längre.

Det var det som var hela grejen Roger, att dra in så många som möjligt:

"Sen gick det så långt att jag hade egna hästar som jag tränade på min fritid som stod uppstallade hemma hos min pappa. Det enda som Åke hade med dom att göra var att de stod på hans träningslista men han hade inget med dom att göra. Den första hästen det gällde, var Icing Laday och han...eller Jepson körde lopp och han ville att vi skulle använda grisfösare på honom. Jag sa att ska vi göra det får du göra det för jag vill inte göra det. Men jag kan ta hit hästen och gjorde så. Detta var alltså 2005 i mars. Februari mars någon gång. Jag tog dit den men av någon anledning. Jag minns inte men Kalle var inte där eller han kunde iunte köra eller var det var så jag frågade Glenn om han kunde och han gjorde det och jag körde ner grisfösaren till honom. Det är sista gången jag har använt mig av den och sett den med egna ögon.

ÅKL: Den där sista hästen. Minns du vilken häst det var?

-Det var Icing Laday. Det var min egen häst. Det vill jag poängtera. Där hade jag... delaktig...alltså ansvar. Det var inget jag blev tillagd att göra av Åke... eller Glenn utan det var jag och Kalle som kom överens om det."

Tillfrågad om varför han ljög i förundersökningen hade han följande förklaring:

"-Jag undanhöll sanningen för att dom här inte skulle råka mer illa ut än vad de redan hade gjort."

Inte ett öga är torrt!

Ville bara klargöra detta Roger för ordningens skull. Han släpade dit hästen enligt sin historia. Anledningen var att Åke satt upp den på sin lsit aoch nu hoppas Erik & Co på att både tingsrätt och framför allt STC ska nita Åke på tränaransvaret.

Så viss är Erik en fin kille som tar sitt ansvar.

Erik är verkligen en av de killarna man skulle vilja ha med sig i skyttegraven om det blev krig.

Stefan Hagberg sa...

Till Roger: Hej! Om betallinjen. Det morrades en hel del om Åkes betallinje. Jag vill minnas att det var 2008 innan allt hände som han införde den. Det fanns ju betallinjer innan Åkes men han fick ordentligt med kritik för den. Det var några travkrönikörer och Dennis Ek eldade på. Sen slog DE mynt av den och Robert Berghs som en egen betaltjänst.

Åke argument var att det tog så mycket tid att snacka med medai och att han ville ägna den tiden åt att träna hästar. Minns att jag skrev något om att det var hästägarna som betalade för träningen. Flera av tidningarnas krönikörer pratade om att det skulle var någon slags skyldighet att ställa upp.

Det var säkert en bidragande orsak till medias vilja att skapa ett drev men jag tror inte det var det som initierade det här.

Media har en överdriven uppfattning om att de de skriver om har något slags skyldighet att ställa upp för sitt eget bästa. Det blir i sämsta fall något slags förtäckt hot. Om du inte ställer upp för oss så...

Med detta sagt så finns det kanske sånt jag inte känner till om tågordningen.

Stefan Hagberg sa...

Till Alla: Hästen Quack Pot hade ett problem med överproduktion av röda blodkroppar. Enligt Åke vad Åke Svanstedt uppgav i rätten så var det ett nervrelaterat problem och hästen fick därför tränas försiktigt. Åkes slutsats är att ifall en häst strömmats som har detta problem så borde det förvärrat problemet. Den uppfattningen stöds av de källor jag talat med. Jag skulle gärna vilja höra om det är någon tränare, veterinär etc som anser att det finns någon annan slutsats.

Hästen Quack Pot ströks p g s av sina blodvärden den 27 augusti 2004. Skulle Åke Svanstedt med den kännedom om hästens medicinska bild berodrat strömning av hästen coh tror att det skulle ge ett bättre tävlingsresultat.

Jag är efter de samtal jag haft helt övertygad om att ingen tränare med förståndet i behäll skulle gjort det. Men ifall någon har en annan uppfattning vill jag gärna höra vilka helande effekter en grisfösare kan ha på överproduktion av röda blodkroppar.

Anonym sa...

problemet för dig är att du misstror alla utom åke ändå är han den ende som ljugit så jag tog nog hellre erik med mig till skyttegraven än ngn av de åtalade.

Anonym sa...

Till Anonym

De hintar jag fått är att ni är kompisar, du och Erik så det är kanske därför ni trivs i samma skyttegrav,de övriga behöver väl knappast skyttegrav?

Till Stefan

Det var flera av inläggen, det var "Diskutera" som jag var inne på och försökte punktera lite av "Vandringsägen" och det var anklagelser i parti och minut mot Åke, ex. togs Mystic Lady U.S. seger Drottningen pokal upp. Men Åke har ju delat in folket i två läger och det fanns de som hade "Avundens stora konspiration" som i ett antal pekade ut "Betallinjen och sparkade "medarbetare""(det finns ingen sådan vad jag vet?) samt "olycklig kärlek(?)" som de utlösande faktorerna, det var ingen journalistisk produktion. Någon bit kan också komma från skvaller på "Flaschback".
Men ungefärligen att de första anmälningarna mot Åke skulle skett av avvund, rassian(inspektionen av STC var känd i "ligan(?)", sedan slinker "Rånarluvan i TV" upp och del skulle då ha "snackats ihop" och tagit stöd från "flk med rätt indoktrinering". Jag tycker väl själv att det låter lite långsökt men slumpen och nyhetstorka kan spela in. Media bildar UK, plötsligt bjuds lämpliga hjältar(djurvänner?) in, nu skall Åke få sota för Betallinjen och det hela rullar igång. Sedan är det ju förstasidestoff och "det går "korkprestige", trots att journalister måste sett det som haltar i "Svanstedtfallet" löper domlinan ut, erkänner dom att det finns "brister och fel i rapporteringen" står dom ju med rumpan bar. Kan vara en möjlighet men lite långsökt. Det finns ju bland Åkefansen den om "Dennis Ek" som anstiftare, han anses som ett hot mot travsverige.
Sedan när det gäller "Grisfösens helande verkan" är det nog så att de destruktiva krafterna i tingesten är så stora att ingen använder den. Tror även att fler sjukdomar och besvär hos hästar skulle förvärras med Grisfös, psyket och kroppen följs åt även hos djur.
Jag tittade lite på Åkes resultat från start till nu och under de här åren 2000-2009 finns det ju inget som tyder på "plötsliga stora resultat" utom när Gidde Palema kommer igång, däremot har ju Åke färre catchdrivinguppsittningar idag än då.
MVH
Roger

ulf sa...

Man skulle dra in SLU i bevisningen, dom som forskar på
smärttrösklar/mjölksyretrösklar kan nog intyga att man inte kan skrämma en häst till prestationer. Mjölsyra eller lactat som det heter i höga konsentrationer bryter ner musklerna och dom måste ha minst tre/fyra veckor på sig att reparera sig efter en extra ordinär prestation. Titta då på Tag the devil som vinner i Oslo 12 dagar före Sweden Cup, om hästen inte hade kropp för prestationen, utan skrämmts att dra på sig mer mjölksyra än han nånsin gjort hade han givetvis varit av på mitten i en månad, men vad gör han, kutar en 10 tid på Valla! Den tidigare tränare har givetvis lagt grunden. Vissa hästar drar på sig mer mjölksyra än andra, och att höja musklernas mjölksyretrösklar är det som dom flesta idrotter går ut på. Men jag tror som sagt SLU kan förklara att man inte skrämmer hästar till prestationer. Testa själva om ni blir snabbare för att nån jagar er med grisfösare, Hans G vaknade iofs men var det prestationshöjande.

Anonym sa...

Till Stefan och Ulf

Jag har ju förrt denna fråga till veterinärnivå i diskussion och det finns två linjer som sägs om detta.
1. Det är möjligt att det finns hästar som man skulle kunna förstärka flyktbeteendet på genom "fösning", det är ett fåtal individer. Sedan kommer det stora problemet med det, hur hittar man dessa då "empiriska studier kan få förödande konsekvenser". Tilläggas till detta är att är lite tvekande själva till metoden, med andra ord mycket osäkert.
2. Sedan nästa säger som mig, du "stressar sönder djuret", det riskerar att skadas(kroppsligt) av muskelanspänning m.m.
Studien med hopponnies i Usa och elbetingning gick en uppgift till på det viset att elektroder fästes på hästen, vid muskelfästet för "frambenslyftmuskeln" och en mindre "stöt" åstadkom en muskelsammandragning så hästens framben drogs upp mot bröstkorgen. Den metoden funkar men eftersom den kan utlösa kramp hos djuret(misstänker jag) skall den inte tillåtas. Kramp gör att benen stannar kvar och hästen landar på "nosen".
Men det är som du säger Ulf, detta är en SLU-fråga och jag tror dom kan hjälpa med svaret och det blir ett slut på "Häxbränningen".
MVH
Roger

Anonym sa...

Rent generellt är det ju så att träning bara syftar att höja lägstanivån, ju högre den blir desto bättre prestationer i förhållande till andra.
Hästar har ju(det är ett däggdjur)i sina gener en muskeltyp, vita muskelkroppar är uthålliga, röda är snabba men fördelningen hos hästen är ju satt av individens gener. Det kan du ju inte påverka med vare sig träning eller "tvång". Men det allvarliga i "Grisfösningen" är ju att hästens muskler "drar ihop" djuret(du själv känner samma effekt i kontakt med en elledning), sedan detta med "att binda svansen sätt på slagrem och helstängt huvudlag med kort checkrem så att hästen inte kan slå och inte se när stöten kommer", det sätter ju hästen i den situationen, utrustningen säkrar kusken(?) men förhindrr djuret att "fritt sträcka ut i hög fart". Hela konceptet förutsätter att "hästar tänker som den som använder utrustningen tänkt" och det gör ju inget djur.
MVH
Roger

ML sa...

De som tror att grisfösning är vanligt förekommande inom travet el på Bjertorp är ju de som tror sig veta att det fungerar...därmed tror de oxå att hästar är maskiner(typ Formula 1 bilar) och inte levande individer!

Vi andra är väldigt övertygade om motsatsen!

Har vi några lyckliga V75 vinnare på bloggen??
Själv skrapade jag ihop 4rätt..enda spiken Giddes Dream galopperade,hur det hade gått annars får man aldrig veta.

Stefan Hagberg sa...

Till Ulf och Roger: Hej! Det finns två hästar som dömts för i Svanstedtmålet. Elin har sett något i handen på Jepson från 15-200 meters håll enligt egen uppgift och dessutom från en hingsthage som enligt anadra källor borde ligga minst 300 meter från banan. Det hon sett vet hon inte vet vad är förutom att det är långt och hon har innan dess sett en häst en vecka tidigare som kommit tillbaka från ett kort träningspass och varit uppstressad.

Hon har också blivit informerad om vad hon sett mellan tillfälle ett och två och möjligen tidigare.

Hon har inte övervägt att det skulle kunna vara tex Gidde intervalelr hon sett. Hon har inte haft kunskap om att hästen Quack Pot haft problem med röda blodkroppar.

Hon har sagt att hästen Quack Pot alltid haft långsam huvudlag, bomull i öronen och tungband. Det är fel.

Erik och Hans G ska ha varit stöd för hennes berättelse enligt tingsrätten. Det finns inget sådant stöd.

Om det nu skett en betingning så finns det starter och högst troligt videoupptagningar från den aktuella perioden. Då får man detaljstudera dessa och se ifall det skett något ovanligt i loppen.

En betingning måste ju ha två delar. Om man präglar i träning så måste minnet utlösas av något som man borde se i lopp.

Dett borde självfallet gjort redan i förundersökningen. Själva anmälan från jordbruksverket handlar om att man skulle använda metoden enligt anmälarna i samband med:

Ur Jordbruksverket polisanmälan:

”Av uppgifterna framgår att hästen inför träningspasset med elpådrivning förses med så kallat helstängt huvudlag för att hindra uppsikt bakåt och åt sidorna, en slagrem som minskar risken för att kusken träffas av sparkar samt uppbunden svans. Elpådrivaren är fästad vid en förlängare. Vi körning för kusken kraftigt oljud bakom hästen och ger samtidigt en elstöt. Hästen förknippar sedan morsvarande oljud bakom sig med elstötar. Den önskade effekten är att hästen svarar med kraftig accelaration. Detta är användbart för kusken under lopp och används främst på bortre långsidan(ca 700 meter före mål) och i sista kurvan. Uppgifter i massmedia gör gällande att Åke Svanstedt många gånger avgör loppen 700 meter före mål under kraftig accelaration.”

Det har malts i oändlighet i rättegången om vad olika vittnen eventuellt skulle ha sett. Däremot finns inte ett enda bevis från lopp som stödjer antagandet att iakttagelser tex ifråga om Quack Pot och Le Kemp skulle lett till detta beteende i lopp. Det är ju som att säga att någon bytt blod på toaletten innan dopingtest utan att undersöka ifall personen varit i närheten av en toalett.

Stefan Hagberg sa...

Till ML: Hej! Nej, fyra var väl vad man orkade med. Men det var väldigt roligt att Jenny vann två lopp. Grattis åt henne!

Anonym sa...

Till Stefan

Det med 700 innan mål att lyfta ut hästen, kraftigt accelerera och svepa fältet kräver ju ytterligare faktorer än "oljud etc. och elstöt med kvardröjande betingning".
1. Det kräver att hästen har full syresättning och "power" kvar i muskulaturen. Jag hade ju kontakt med veterinär, expert som trodde att det ev. gick att använda "flyktbeteendet" för en sådan repa. Men då är det ju fortfarande "vi som tänker och handlar å hästens vägnar" när vi gör det konstaterandet. Du skulle kanske kontakta SLU, jag "tror att mjölksyra, olämplighet(hästens egenskaper(kroppslig kapacitet)) sätter P för repan oavsett "Grisfösning". Annars skulle väl mänskliga tävlingsindivider använda metoden i presttionshöjande syfte.
2. Du hade ju en efterlysning på dena sida på ett lyckat exempel och de lyste ju med sin frånvaro, problemet är att vi har att göra med "levande varelser med ett eget reaktionsmönster och som är impulstyrda". Det är mest troligt att Åke Svanstedt är dömd för ett brott som inte låter sig göras på det sätt det beskrivs och sedan finns alla som blivit och blir beskyllda för det.
Hade jag din E-mailadress skulle du kunna få läsa de svar jag fått men du kan inte använda svaret på den här sidan av olika orsaker men däremot kan du använda uppgifterna i svaret utan att ange identitet. Det är känsligt i flera avseenden.
MVH
Roger

ulf sa...

Ja då var man tillbaka framför datorn, men det var skönt med lite frisk luft i den soliga vinternaturen. En sak som jag tycker är underlig, är att STC och SLUs travsportforskare inte gått till botten med elfösning. Om det nu är som man säger, rykten har kommit och gått under åren, varför har man inte kollat upp den eventuella sanningshalten i att detta kan höja prestationen. Måste väl vara dunderenkelt att under veterinär och forskar kontroll göra tester som bekräftar eller dementerar att det funkar. Vad man än kommer fram till gagnar det ju sporten, eller hur? Om det visar sig verkningslöst bra då slipper nån genvägsnisse testa. Om det visar sig kunna höja prestationer hos hästar, bra då är det bara att öppna ögonen på alla camper och vi får en medvetenhet som förpassar elfösaren till det kriminella, vilket det ju inte verkat ha varit förut, när t.o.m Biderman tydligen sålt dom. Tycker faktiskt STC framstår som mer eller mindre handlingsförlamat.

Anonym sa...

Hej Ulf

Jag håller fullständigt med dig och om jag förstått forskningsläget helt rätt så kan du absolut inte höja prestationsförmågan med Grisfös, det som "kanske(?)" går att göra är att förstärka starten av "skentrav, ruscher" med signal,detta kan kanske ske hos ett fåtal individer(tror man(?). Men jag tycker som du att STC-ATG måste agera inom ramen för den kunskap som finns, okynnet med anmälningar i annat syfte skulle upphöra och "fuskpellar" skulle anmälas om en tydlighet fanns. Men det går ju inte att göra en snabb häst av en kuse som helt saknar förutsättningar det är helt klart. Jag har ju försökt få någon form av kontaktyta och bara kommit lite på väg- Min personliga uppfattning är att det är "Vandringssägen" och väldigt lite substans i dessa historier. Det är nog så att vetenskapen får ta stöd av strömningsexperterna i Svanstedtmålet och se om de kan hitta ett svar. Hans G och Erik får väl lära upp STC*L*.
MVH
Roger

Anonym sa...

ska hans-g lära stc,möjligen kan erik,åke,glenn,jepson,linderoth,wikström även kallad likström,mikael svanstedt lära ut endel,men det är väl glenn som har delat med sig till line om detta även erik har ju visat therese sen tror jag inte det är ngn mer som är visad däremot har hans-g o personal sett det men de är väl inte samma sak men de är klart att åke är själva mentorn.

Anonym sa...

Till Anonym

Jag tackar för personalstyrkan till detta och hoppas att de ställer upp och visar det oanvändbara då.
MVH
Roger

Anonym sa...

har du provat o misslyckats då ska du prova deras metod det finns detaljerat om man vill lära sig eller vet du inget utan bara är sarkastisk

Anonym sa...

Till Anonym

Det finns en redogörelse för det vetenskapliga läget just nu lite högre upp om du läser, det tror jag på. Sedan tycker inte djuret hästen samma sak som det du hänvisar till och det är problemet för metoden.
MVH
Roger

Anonym sa...

jaså du tror på det vetenskapliga vem har forskat i detta,det måste åke o gänget missat för deras metod fungerar ju

Anonym sa...

Hej Anonym


Det är inte jag som missat utan det är du, att metoden inte fungerar, det går inte skapa snabbare hästar med den det är helt klarlagt, sedan återstår den biten om "signalförstärkning" och efter det är det bara att förpassa det hela till sophögen för förbrukade "sägner".
Det går ju inte klarlägga att metodenn använts på Bjertorp eller någon annanstans heller men det påstås det. Vi får se efter Hovrätten var vi hamnar, för min del är jag helt säker, vi kan göra men "hästen låter sig inte göras".
MVH
Roger

Anonym sa...

det jag undrade om vem har forskat var de du roger då vet jag inte om man ska säga vetenskapliga då tror jag åke har forskat mer än du och sen är det väl så att det har använts på bjertorp det finns ju både de som utfört och ett flertal vittnen till detta sen är det väl inte snabbare hästar utan hästar som brukar sig som man eftersträvar och det är väl de man inriktat sig på men om man väljer att göra som du att förkasta allt och alla som vittnar och sen hänvisa till ngt "vetenskapligt" som inte finns då tycker jag att du är inte intresserad av att veta, utan förkastar allt som inte stöder din teori

Anonym sa...

Hej Anonym

Dom som forskat fram dessa svar är dom som har ansvaret över frågan, STC, SLU o.s.v
Jag har ingen häst inom en armlängds avstånd men många en bit bort, Wången heter visst stället och jag kanske ska gå dit imorgon och fråga om jag får forska, grisfös har jag själv.
MVH
Roger

ulf sa...

Det enda sättet att få hästar att bli bättre är att höja mjölksyreacceptansen. Alltså att träna upp typ IIB muskelfibrer till IIA fibrer, att träna upp muskelfibrerna till att hantera mjölksyran eller laktat som är det rätta ordet gör man INTE med elström. När det gäller psyket är det nog det viktigaste att hästen har förtroende för kusken, jag lovar att hästar har förmåga att känna saker vi inte har en chans att förstå. Kolla världens genom tiderna bästa kusk Ulf Thoresen vad gjorde han med hästarna när han stod på topp, det vet bara hästarna han körde, men det var inte elström som fick dom att springa. Ett annat belägg är väl Åkes obalans just nu efter första instansen och domen, är det någon som inte tror hans allmäntillstånd påverkar hur hästarna springer, jag hoppas han kommer i balans så ska ni få se på hästar som tar ut sig sista 700 igen.

Anonym sa...

Till Ulf

Det är ju så att detta med Grisfös är en vandringssägen och i princip sägger ju expertisen det också, kvar är det lilla frågetecknet om "Turboknappen" och även den biten faller också inom en snar framtid.
Det som gäller är att ha en häst med rätt förutsättningar, ge den rätt träning, rätt foder och få den att trivas. Sedan gäller att hästen får vara frisk och skadefri och det är först då den kan prestera, leverera bra tävlingsresultat. Det övriga som påstås om tvång, bestraffning till prestation är bara nys och strunt. Det är flera som testat med det finns ju inga bra resultat.
Ulf Thoresen hade ju en extrem förmåga att locka fram det lilla extra hos hästar, det är ju ingen som vet hur han gjorde men det var ingen "yvig kusk".
MVH
Roger

Anonym sa...

så var det med den vetenskapliga undersökningen alltså slu och stc har gjort denna visa mig den avhandlingen om elpådrivares inverkan på hästens förmåga att vinna travlopp för det är väl de det handlar om inte om mjölksyratröskel du kan inte ändra hästens kapacitet men förmågan att ta i när kusken begär det är en helt annan sak.tror inte du ska gå till wången med fösaren det är nog bättre de får praktik hos åke än lär sig av dig du har ju inte lärt dig att lyssna på de som kan

Anonym sa...

vilken expertis säger att det inte fungerar är de stig h eller melander de har ju inte sett ngn så då kan man inte veta utan tro

Anonym sa...

Till de anonyma som tror på Grisfösen gör det då. Det är mycket roligare samarbete med dem som kan hästar.
Har redovisat vad som finns ni får övertyga dessa, SLU m.fl.
MVH
Roger

Anonym sa...

var har du redovisat ngt jag hittar inget bara massa dravel om ingenting som har med detta att göra

Anonym sa...

Till Anonym

Läskunnighet är en viktig ingrediens för att förstå text.
MVH
Roger

Stefan Hagberg sa...

Till Roger 14:47: Hej! Intressant information. Det här med forskning och att alla undersökningar är gamla beror på att det högst troligt inte ges tillstånd att bedriva forskning skulle jag tro. De tryckte lite på Beck Friis i rätten och då medgav han att det varken finns europeiska eller svenska studier och att de som fanns gällde ponnyhoppning runt 1980 om jag inte missat något.

Min epost: l.e.stefan.hagberg@gmail.com


Till Ulf: Hej! Vad STC skulle kunna göra eller ge i uppdrag till ett universitet typ SLU är ju att undersöka förekomsten och uppfattningarna om metoden eftersom den här debatten och liknande som följt i spåren efter medai plus rättegång har stöllt fler frågor än som besvarats.

En undersökning, anonym förstår där man ställer ett antal frågor som kan besvaras anonymt bland professionella och amatörer borde ge en bild av uppfattningar och eventuellt förekomst. Media har fösökt skapa en bild av att det förekommer etc. Men när man petar i sömmarna så är det ofta folk som är äldre inte sällan f d aktiva som provat det någon gång för trettio eller fyrtio år sedan. Men det är viktigt att reda ut för annars kan unga killar och tjejer få för sig att det är en möjlig väg till framgång. Problemet måste hanteras och där håller jag verkligen med dig att STC inte direkt varit på hugget.

Det gäller inte att registrera debatten utan att leda den!

Till Anonym 19:04: Din uppräkning låter förvillande lik anmälningslistan till Jordbruksverket. Om jag tolkar dig rätt så finns det mycket kunskap i ämnet. Märkligt Det råder så delade meningar om både metoder och effekter då?

Till Alla: Hej! Tack för alla bidrag! Ledsen om jag int ehinner svara på alla just nu. Jag håller på med en längre postning om Fredrikssons vittnesmål.

Jag skulle gärna vilja att STC själva eller uppdrog åt SLU att ta fram all forskning i ämnet, bl a den som Beck Friis målade upp och som blev något ihopskrynklad i rätten. När jag läste att ponny fick lära sig att gå sex steg tillbaka kom jag nämligen att tänka på cirkus vilket ligger en bit från trav, även om det finns ponnytrav. Men nu skulle ju de här ponnyhästarna hoppa och då tänkte jag på hopp och barrering och det är ju en annan sport. Så vilken bäring hade det rapporter som Beck Friis presenterade i tingsrätten som expertvittne på just travsporten. ganska lite om jag får gissa

ulf sa...

Anonym 21:47 Om du tror att man inte kan ändra hästens kapacitet, förstår jag att du hamnat fel i diskussionen. Det är ju det allt går ut på när man tränar häst, och mjölksyratröskeln är A och O. När mjölksyran börjar bildas förlamar den muskelfunktionen, hästen blir stum i sina rörelser, det är en naturlag som inte går att skrämma bort. Träning går ut på att ombilda korta mjölsyrekänsliga IIB fibrer tll långa mjölksyretåliga IIA fibrer, detta är grunden i all hästträning. När jag säger att psykologin spelar in, så är det förtroende som har störst betydelse, Åke är omvittnat lugn med sina hästar, han blir irriterad på elakheter, man ser sällan stressade hästar på banan, att då missbruka hästarnas förtroende med elström, går inte ihop för mig. Jag har haft med hästar att göra sen jag var 10 år började jobba som lärling när jag var 14, jag har sett grisfösare 1 gång vid ett tillfälle, på alla år mellan 1963-1996. Jag är nog inte någon unik människa i travsporten! Jag skrev förut om hästars känslighet, ett litet exempel, om du går ut och ska hämta en häst som inte vill gå in, börjar den vandra iväg från dig långt innan du kommer ut till hagen. om du däremot inte tänker ta in den utan bara gulla lite så står den kvar, snacka om att ha förmågor vi inte förstår.

Anonym sa...

tror du då att alla hästar bara blir bättre o bättre hela tiden om du tränar rätt då finns det inget tak,det tror inte jag alla har ett max sen är du ju upp till dig att utnyttja din kunskap för att nå dit.med ditt resonemang skulle alla kunna ta sig till gulddivisionen de vore ju enkelt att bara träna mjölksyratröskel så blir hästen hela tiden bättre.

ulf sa...

Ett travlopp kan jämföras med 800 meters lopp i friidrotten, en mycket kompliserad gren, där du måste ha muskler både som långlöpare (aeroba) och Sprinters (anaeroba) Det är avvägningen mellan dessa muskelgrupper som skapar vinnare. Givetvis är anlag, vinnarskalle osv betydelsefulla men utan rätt träning blir det bara skit av resten, du har kanske hört talas om överträning?

Kent sa...

Hen hallå 8 februari 2010 12.15!
Skämtar du eller?
Tror du tex att C Kalla tränar mycket mer än andra skidåkare?Kanske har med talang,lungkapacitet,hårdhet osv,alla är inte lika,tror det gäller hästar också.

Anonym sa...

det var det jag sa att du får anpassa dig efter hästens förutsättningar.men du kanske kan få den som inte kämpar fullt ut att ta ut sig om du använder grisfösare det är väl de åke är anklagad för jag tror inte han använt de på alla men på en liten del som inte brukat sig fullt ut.

Anonym sa...

Till Anonym

Med Grisfös få du en bra dörrmatta och ingen vinnare det är det som är problemet, men det ger sig så småningom om du bara ger dig till tåls. Hur man än försöker efter skolboken i "Grisfösningens ABC" finns det ingen vinnare att hitta och snart är den tron förpassad till den plats där den hör hemma, sagobokhyllan.
MVH
Roger

Ray sa...

Anonym

Av dessa vittnen säger t ex Hans G att hästen är borta från toppen efter två starter.
Paw gav nån liknande förklaring till T.B. Winner.
Erik F. gav ett vittnesmål om Pimpinella där han trodde han hittat ett bra exempel på grisföst häst.
Vann med 8 längder i första starten men han vann bara med 1,5 längd i första starteen så Eriks minne felade lite. Hästen han trodde var en föst häst som vann skrämd med 8 längder vann bara säkert med 1.5 längd. Sen i nästa start kan det vara intressant att se varför Pimpinella vann med 8 längder. Han gick då mot en hyfsad häst som hette Beryll W.G. som var storfavorit på toton till 2 gånger pengarna.
Hur blev loppet kört? Beryll W.G. galopperade.

Pimpinella gjorde 14 starter under ett halvårs tid med tillfredsställande resultat och det stämmer inte med någon information som någon har gett angående grisfösning.

Så den anonym som tyckte det fanns experter någonstans, ta fram dom.

Anonym sa...

Bravo Ray

Ditt koncept köper jag rakt av, dt är så det brukar se ut när man kontrollerar. Snyggt jobbat!!!
MVH
Roger

Anonym sa...

vem som är anklagad för eller utfört grisfösning har sagt att det håller i sig ex antal starter det har jag nog missat och experterna står ju anklagade sen kan man ju välja att tro på dem eller inte,tror fortfarande inte på att det är en stor konspiration iscensatt av hans-g och erik där de samlat alla som hyser agg mot åke.varför om de skulle ljuga,gå på åke direkt då och inte stackars glenn eller jepson som inte gjort ngt

Anonym sa...

Till Anonym

Problemet är ju inte vad människorna säger utan vad hästarna är och gör. Strömningskonceptet och hästar är inte förenliga det är den enkla sanningen, vi människor är något helt annat och för oss är strömning förenat med det vi tror, men hästarna skiter i vad vi tror och gör som dom vill ändå.
Det är det som är det stora problemet, dom tänker inte om stöten i baken som vi gör utan?

MVH
Roger

Anonym sa...

hur vet du det har du gjort det själv och inte fått det att fungera isåfall träd fram skulle tro att de anklagade behöver ditt stöd sen om man ska tro dig går det inte att lära en häst ngt

Anonym sa...

Till Anonym

Det går att lära en häst mycket med rätt metoder, den är inte obildbar men det går bara lära en häst det den är skapt för och vill.
Sedan tror jag inte de åtalade behöver mig på det sättet, med ett framträdande utan den del jag bidrar med räcker förhoppningsvis.

MVH
Roger

Anonym sa...

hur kan du då veta att det inte fungerar med grisfösare sen är det väl så att alla hästar är olika så att det skulle fungera med grisfösare på endel det tror jag har inte provat men som anders svanstedt sa till elin det gör varenda tränare det tror jag inte men många har nog provat se att inga andra än pensionerade tränare står för det är ju en annan sak

«Äldst ‹Äldre   201 – 285 av 285   Nyare› Senaste»