torsdag 25 februari 2010

Qandilatet invigt!


Qandil som konsulat. En väg till framtiden.

Precis när Sverige har fått spö i ishockey av Tjeckien och man är lite hängig kommer det glada nyheter från mellanöstern. Eller från UD hur man nu vill se på saken.

Igår öppnades den nya svenska ambassaden i Bagdad.

Ett bygge för sextio miljoner svenska kronor. Så jag antar att man hoppas att det ska hända en hel del i mellanöstern och då speciellt i relationerna med Irak framöver.

Den gamla var stängd sedan 2001.

Idag kom nästa invigning. Denna gång av ett honorärt konsulat i Erbil i den kurdiska regionen i norra Irak.

Jag föreslog det för UD för sju år sedan, men då sa man att man skulle öppna ambassaden först. Inte att man skulle bygga en ny. Sedan dess har många konsulat öppnats i Erbil och nu alltså även ett svenskt. Ett honorärt konsulat.

Det fiffiga är att man har slagit ihop en biståndsorganisation jag faktiskt var med och banade väg för en gång i tiden, Qandil. Riktigt hur det gått ihop har jag inte lyckats förstå men det kommer nog eller också måste någon annan förklara det för mig. NGO och konsulat. Det kallar jag för multitasking!


Ett Qandilat!

Så idag kom farbror Carl på besök.

Carina var också där och berättade för UD vad hennes organisation jobbar med. Som ni ser är det varmt och skönt eller i varje fall ingen snö.

Om två veckor är det val i Irak. Men jag ska återkomma till det. Nu är Sverige officiellt i Irak. Lite sent men bättre sent än aldrig.


Tre glada grabbar. Två utrikesministrar och en ambassadör.


Många kända kurder var inbjudna. En glad kurdisk premiärminister i form av Barham Salih och en något mer betänksam kurdisk utrikesminister för Irak, Hoshiyar Zebari.


Kurdistans Internationella Bank önskade svenskarna lycka till!


Alla verkade trivas!


Den blonda kvinnan fyra från vänster heter Carina. Hon hade tagit på sig svarta byxor och kammat sig dagen till ära. Gemensam uppställning efter att ha berättat om verksamheten för utrikesminister Carl Bildt och hans sällskap.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Är det inte dags att ta fram gamla
Jan Mosander och be honom kolla upp
vad SIDA gör i
العراق

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym: Kanske det! Jan brukade komma och låna mina databaser när jag jobbade på SR vill jag minnas. Tror att han frilansar numera.

Qandil har sedan 1991 gjort ett bra jobb i Kurdistan vad jag vet. Hållit på med vattenprojekt, hälsovård och en del byggnation.

Jag vet inte ens om SIDA finansierar deras projekt f. n. Idag kan en svensk NGO söka stöd var som helst t ex inom EG. Rädda Barnen får tex stöd från amerikanska SIDA(US AID).

En honorär konsul är ingår i den svenska utrikesförvaltningen på oavlönad basis. Han eller hon får ingen lön från UD.

En NGO är en organisation som inte är knuten till någon regering/stat.

SIDA är ingen NGO men det är Qandil, Rädda Barnen, Diakonia m fl.

Men man omvärderade kriteriet för en pandemi så jag har kanske missat något i UD:s utredningsflora och alla verkar ju glada;-)

Anonym sa...

Moset är pankis sendan något år har jag hör.
När han ringde upp SIDA så spred sig paniken i huset.
”Mossander är på gång INGEN!”
Han hade bättre koll på SIDA:s underhuggare än de själva hade.

Skrev han inte en bok om ”Pengarna som försvann”

Undrar vad reiksrevisionen håller på med efter som de alltid missade SIDA.

Steve sa...

Mest för ordningens skull Stefan. Det var Slovakien vi torskade emot.

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym: Hej! Jo, han skrev den 2008 men jag har inte läst den med den kom 2008 ISBN 978-91-85183-55-5

Det var visst några LO-toppar som fick betalt en Vietnamresa av SIDA. Jag tror han har det där i ryggraden med sammanblandningar sedan Boforsaffären som han var med och avslöjade på 80-talet. Jag gillar Moset. En väldigt trevlig kille dessutom till skilland från en del andra storfräsare inom mediavärlden som jag har stött på genom åren.

På tal om andra delar av världen fick jag ett tips från en granne som just varit i Sydafrika. Deon Meyer, kriminalförfattare. Det lär visst var lite annorlunda. Vem minns inte den stora galan på tal om ingenting.

Stefan Hagberg sa...

Till Steve: Hej! Tack för påpekandet. Rätt ska vara rätt!
Jag kan ha blandat ihop det med ett tjeckiskt konsulat i Erbil. Det händer att hjärnan smälter ihop;-)

Vad sägs om Giddes Dream, Hålerydarn och Frillan?