måndag 15 februari 2010

Hovrätten bokstavligen!Hovrätten tar upp fallet och det var inte mer än rättvist även om åklagaren i målet Anders Gustafsson hoppats att det inte skulle ske. Varför trodde han inte det. Jag antar att det hade suttit smällfint om slutvinjetten hade blivit 17000 i böter och en suddig dom. För åklagaren som inte tyckte att STC: undersökning och förhör med Forssberg hade i förundersökningen att göra.

Det hade såklart varit en fjäder i hatten på Gustafsson om han skalperat Sveriges genom tidernas mest framgångsrike travtränare under ett år.

Att sedan hans insats i förundersökningen och rättens förmåga att döma i målet kraftigt beskars av det hafsverk han haft händerna på verkade inte bekymra Gustafsson.

Nej, GRATTIS till rättvisan och nu finns det åtminstone en möjlighet att sanningen kommer fram och bevisen kan vändas på som det borde anstå en svensk domstol.
Nu börjar allvaret!

Det finns en hel del människor som undrar varför? Alltså varför jag ägnar tid åt det här rättsfallet Svanstedt, Persson och Jepson?

Blir man en lyckligare människa?

Jag kan inte säga att det är för pengarna i varje fall. Personligen tror jag att journalistik är något för dårar vars förfäder av misstag blivit korsade med en get eller myra någon gång i historiens tidiga grönska. Jag jobbade med det där yrket i femton års tid från början av 80-talet fram till 1996.

Ett tag satt vi ett gäng på Gamla Bysis eller Gamla Bysättningshäktet som det längre och mer korrekta namnet är. En fantastiskt fulvacker gul byggnad vars ena sida vetter mot Hornsgatan och den andra mot Brännkyrkagatan på Söder i Stockholm.

Vi var sju åtta journalister som sysslade med det mest från att tillverka udda datatidningar som UNIX Norden till att lösa Palmemordet eller skriva om nya corporate finance och profile imaging. Det var i mitten av det glada 80-talet och vi var om inte unga så i varje fall rätt entusiastiska inför framtiden och journalistikens kraft och möjligheter att förändra samhället.

Vi hade roliga fester och det var alltid några som råkade i luven på varandra.
Vår etiska profil var väl lite olika. Den som bad hårdvaruleverantörens vd sekreterare ”skicka med några färgstarka pratminus, gärna på diskett” hamnade väl i ena ringhörnan medan hardliners som skrev ekonomiska artiklar om aktiemarknaden och vägrade lyssna och investera när en släktning som var läkare dök upp och påstod att Astra hade en ny magsårsmedicin som skulle slå världen med häpnad.

Jag vet inte vem av oss som tjänade mest pengar räknat över tiden. Jag tror att de flesta av oss ville göra ett bra hantverk först och främst. De som rutinmässigt jobbade för rena företagstidningar verkade hur som helst ha fakturamallarna uppe på skärmen oftare.

Men jag vet att de av oss som en period försökte lösa Palmemordet hade det tungt. Jag minns att jag själv jagade ett gäng poliser ett tag. Några påstods ha haft något samrörde med mordplatsen. Vi hade bl a fått ut listor från polisens juridiska avdelning där vi satt och räknade hur många anmälningar de hade fått på sig och hur många övertidstimmar de hade.

Ett jäkla jobb som inte ledde till så mycket konkret om jag minns rätt. Men jag fick en ganska bra insikt i hur poliser gör när de spöar folk vi omhändertagande. Jag lyckades också bluffa till mig en av polisernas självdeklarationer. Som sagt, vi jobbade brett och förutsättningslöst. Ibland fick vi sticka emellan med något mera lukrativt som att skriv om Saabs nya datoriserade lager i Värmland. Sen fick man tillbaka artikeln med en förfrågan om man inte kunde peta in att Saab var ”en sportig och vacker bil”. Då svor man en vända och kilade ner på Stupet eller Stopet som krogen hette och drog ett par bira medan man funderade över om varför det var alla de värdelösa knäcken som gav pengar och de som verkligen betydde något för mänskligheten inte gjorde det.

Flera år senare hade jag förmånen att komma på ett avslöjande som var relativt stort.

Jag placerades på Aftonbladets tekniska avdelning tillsammans med deras utrikesreporter Wolfgang Hansson. Kinna Bellander som släpat min research från Kalla fakta till Aftonbladet kom dit och rökte några cigaretter mellan vd skapet på Moderna Tider. Det var på den tiden vi fortfarande pratade med varandra. Anledningen till att Våfflan och jag satt där i vår ensamhet var att ingen annan på tidningen skulle veta om vad vi gjorde. Det skulle vara hemligt. Ja, och så Kinna men hon hjälpte ju samtidigt Jan Stenbeck att gör av med pengar så hon var inte hos oss så ofta.

Jag hade innan dess suttit i flera månader om inte längre på kammaren och kontoret i en litet etta på Timmermansgatan där Carina samtidigt höll på att skriva ihop en pjäs. Regissören brukade dyka upp, röka ett par hundra cigg och berätta om virkespriserna på Gotland. En period flyttade jag till Karolinskas bibliotek och plöjde vetenskapliga tidskrifter hela dagarna.

Nu blev det flera månader vid Globen och Aftonbladet och chefredaktören Torbjörn Larsson hade generöst sagt ”det får ta den tid det tar”.

Det tog ett par månader till innan vi hade cirka 50 eller 60 sidor klara för publicering. Till sist blev det 80 vill jag minnas.

Löpsedlarna flammade över hela Sverige under större delen av en vecka.

Kommer ihåg att jag frågade en löpsedelsredaktör vad som säljer. Han funderade och skakade på huvudet. Vi vet inte, sa han. En gång hade vi helt blankt i skallen och skrev ”AFTONBLADET UTE IDAG!”. Då steg upplagan. Ingen vet. Undersökande och avslöjande höjer inte siffrorna automatiskt som man kanske tror, sa han, nickade och återgick till sin löpsedel.

Nu har det gått drygt tjugo år och jag är säker på att man kommit längre i förståelsen för vad som säljer. Det ser ut som det i alla fall.

Finessen med den här genomgången är att försöka visa att journalistik bedrivs av olika skäl och med olika motiv.

Som jag försökt visa här den senaste tiden så finns det alltid en annan sida bakom några löp och snabbt hoprafsade artiklar. Långt därinne oftast gömt för omvärlden ligger den verkligt intressanta historien. Historien bakom ytan.

Jag stötte häromdagen ihop med en gammal polare från Bysistiden nere på Hålet.

Stefan Lisinki jobbar numera som kriminalreporter på DN och vi hade inte setts på länge trots att vi bor ganska nära varandra. Det blir så ibland.

Jag berättade lite om vad jag hade för problem med Svanstedtfallet och han berättade om ett norrländskt mordfall som han skrivit och forskat en hel del kring.

När jag senare gick hem för att ta ut Spiken på hans sista kvällsrunda så funderade jag åter på vad det är som driver en. Att ligga och sova på en varm och fuktigt ståldurk på Nicaraguasjön och bli nerskiten av en flock höns som sitter ovanför i burkar, stå vid en postlucka och bluffa ut en självdeklaration, smyga på en misstänkt brottsling utanför posten, sitta på en restaurang i Irak som blir sprängd i bitar, ta skit av en ilsken köttdirektör, smuggla in bokmanuskript i Turkiet eller bara sitta och plöja halvmeterhöga drivor av vetenskaplig litteratur för att ta reda på vid vilket datum åtta år tidigare den vetenskapliga världen borde känna till att HIV-viruset dör vid +72 grader Celsius.

Jag vet inte.

Men när jag läste söndagens kvällstidning med skräckrubriker som rörde kycklingar så letade jag efter den lilla, lilla tvåradaren. Jodå längst till höger efter all skräckpropaganda stod det som gjorde att jag inte rusade ut i köket och kollade ifall jag hade fel kycklingmärke.

Nu stod det att man kan värma kycklingen till +70 grader. Jag skulle nog säga +72 grader men strunt samma.

Så nu ska jag ner och köpa de märken som pekades i tidningen igår eftersom de lär gå för vrakpriser idag.

Det var trots allt värt något att ta reda det där med temperaturen en gång för alla.
Att veta hur det egentligen ligger till…

33 kommentarer:

L sa...

Härligt

Rensade ut gamla Travronden för någon vecka sedan och läste då en artikel på dubbeluppslag av Martin Källberg från juni 2006, där han intervjuade Åke Svanstedt om rykterna om elfösning som då hade tagit ny fart när flera hästar gick väldigt bra bl a Adams Hall.

Åke var mycket trött och irriterad på rykterna och menade att det tog bort erkännandet av honom som tränare och hästskötarnas stora arbete. Han berättade att rykterna startade för ett par år sedan när bl a Gidde började gå bra och då bland de mindre tränarna på Axevalla. Dock hade ingen konfronterat eller tagit upp det med honom själv utan det förekom bakom hans rygg.

Martin Källberg kommenterade bredvid i en spalt att de hade gått på djupet för att få rykterna bekräftade, men inte någon gång funnit någon sanningshalt i dem. De skulle dock inte lägga fingrarna emellan om de fann någon sanning i rykterna.

Rykterna startade förmodligen 2003 då Gidde blev plötslig världsstjärna i och med segern i Olympiatravet och då Tag the Devil och TB Winner och några andra blev förvandlingsnummer. Om nu journalister och förmodligen frilansfotografer försökt få rykterna bekräftade sedan dess, så är det märkligt att det inte finns något att ta på utöver Hans G Eriksson och de övriga bland Åkes personal som vittnat om elfösning. Det har ju enligt dessa vittnen förekommit öppet och frekvent mitt på ljusa dagen på Åkes öppna träningsanläggning.

Om Hans G Eriksson såg det i stort sett varje onsdag under Jepsons tid på Bjertorp när han och hans hästskötare jobbade sina hästar. Hur kan det komma sig att ingen av Erikssons hästskötare bekräftar detta och några av Erikssons hästägare borde väl varit där och tittat på sina hästar när de gått snabbjobb. Ingen av dessa kategorier finns med i förundersökningen.

Det skulle vara intressant att få veta på vilket sätt dessa journalister, som nu tagit ställning, då tidigare har gått på djupet och hur de undersökt rykterna och om några av dem eller fotografer då bevakat Bjertorp. Detta skulle vara av intresse att lägga i en balansskål mot de ej trovärdiga vittnesmålen.

ML sa...

Hej Stefan

Ser med stort intresse framemot vad som komma skall och läsa om det här,övriga media verkar ju bara vilja dra ner travsporten i rännstenen!
Människorna i och runt travbranschen verkar iaf må mycket sämre än hästarna!

Såg förresten häromdagen att Baksics bok om "en vän" såldes som talbok på Statoil ..så nu klingar det väl till bra på kontot..

Anonym sa...

Ang. förvandlingsnummer.

Håller med om allt övrigt du skriver men en uppgift överensstämmer inte med min minnesbild.

Tycker inte att T.B Winner var något förvandlingsnummer. Sina bästa lopp gjorde han väl redan i början som 3-åring hos Stefan Hultman. Därefter blev resultaten sämre. När han slutligen hamnade hos ÅS var han nog redan förbrukad som "artist"

Mvh Hippologen

L sa...

Till Hippologen

Du har nog rätt i att TB Winner inte var något direkt förvandlingsnummer utan han var mycket bra som 3-åring, men sedan gick utvecklingen i stå pga skador mm och efter en tid flyttade Brolin honom till Åke som fick fart på honom igen. Såg vid utrensningen av gamla Ronden en artikel från 2003 där Brolin berömde Åke för att han fått ordning på TB Winner och att han äntligen fått visa den kapacitet igen som Brolin sett i honom tidigare. Det var väl det jag hade i bakhuvudet och som säkert bidrog till underlag för rykterna.

Anonym sa...

VI TAR OMÉT FRÅN BÖRJAN!

Då gäller det att inte hafsa och slafsa som man gjorde i tingsrätten.
"Svanstedt i hovrätten
Det är ett bra beslut


Åke Svanstedt och hans kumpaner kan rikta in sig på en ny rättegång. Den här gången i Jönköping där Göta Hovrätt har sitt säte.

Enligt travronden. se har Göta hovrätt meddelat prövningstillstånd i det uppmärksammade målet med grisfösarna. Och det är bra; en dom i hovrätten är betydligt mer värd än en dom i tingsrätten, oavsett om dom åtalade fälls eller frias. Allmänheten har lättare att acceptera en dom som hovrätten har fastställt.

Kammaråklagaren Anders Gustafsson har uttryckt sin skepsis när det gäller om hovrätten skulle ta upp målet eller inte. Men istället för att lägga alla akter till handlingarna får alltså den aningen försynte åklagaren gå nya ronder med de åtalade och deras försvarsadvokater, med åldermannen Leif Silbersky i täten.

Åke Svanstedt, Glenn H Persson och Carl Johan Jepson hävdar att de är oskyldiga, att de blev felaktigt dömda i tingsrätten. Därför yrkar dom på att bli frikända i hovrätten.

Kammaråklagare Gustafsson yrkar å sin sida på att de tre skall dömas för djurplågeri (Jepson), medhjälp till djurplågeri (Persson) och anstiftan av djurplågeri (Svanstedt). Precis som hovrätten Lidköping kom fram till alltså. Åklagaren anser dock att de straff som utdelades i tingsrätten skall skärpas.

Hur lång tid det tar innan målet kommer upp i hovrätten är okänt. Det enda vi kan hoppas på är att det inte dröjer allt för lång tid. Svensk travsport, alla som är intresserade av spelet eller sporten, vill ha ett slutgiltigt beslut i den här härvan.

Och då är det bra om hovrätten kan sätta punkt så fort som möjligt.

Lennart Persson"


Ovanstående hämtat från travnet.

Ett par kommentarer.

Tycker att ordvalet "kumpaner" tydligt visar åt vilket håll LP:s antipatier pekar.

Sedan vet jag inte hur man ska tolka "grisfösarna"

Är det den elektriska apparaten han menar eller är det de tre åtalade som överklagat?

Hur som helst så är det en delikat soppa som inte smakar helt övertygande.

Mvh Hippologen

ulf sa...

Mycket skönt att man tar en ny titt på detta spektakel, skapat av sladdrande oseriösa personer,i många läger, vilka jag hoppas får slicka upp sin utspydda galla när rättvisa skipats. Persson är en hycklare, han är inte alls glad att hovrätten tar upp detta, men han är rädd, och som alla ynkryggar visar han strupen så fort han känner att han inte har övertaget, usch!!! Ett erkännande om lögn från någon av åklagarvittnena är väl inte att hoppas på. Jag är lättad och vet att detta kommer att redas ut nu. Hans G var väldigt torr om läpparna häromdagen och blek! Dont do the crime, if you cant do the time.

Anonym sa...

Hej Stefan

Jag är en morgonpigg människa, brukar kolla din blogg om det är något nytt på G., därför blev det kommentar 5.58 i morse.
Jag tror det är så här när man börjar med något sådant som du gjort i detta fall med Åke Svanstedt, intuitivt känner man att något inte stämmer och man vill att det skall vara rätt. Man tänker efter och hitttar luckorna, de dolda motiven och ser en möjlighet till insats. Sedan är man i gång, man jobbar med glädje för det man tror på, en självantändande gnista som startar upp det inre trycket och det är inte det materiella vinningsbehovet som styr utan den efterlängtade känslan av att göra det rätta, kanske inte alla saker rätt men rätt saker. Belöningen är att man fick rätt och den glädje man känner för att gjort det är lönen för mödan. Det är som att hitta nycklarna till himmelriket när man känner hettan från helvetet. Rättspatos kanske är rätt ord.
Jag närmade ju mig dig och din blogg i min iver att stoppa min övertygelse om att Grisfösningen är en myt som inte har med trav att göra och en plåga för hästar som drabbas. Den glädje jag förväntar mig är att det som omnämns "utifallatt" blir ett krav på åtminstone ett foto eller tydligt bevis på "anklagelserna" som i stort sett alla travtränare drabbas av, beroende på vilken som fått möjlighet att yttra sig. Men i Åke Svanstedts fall fick dessa "ospecifierade rykten" enorma proportioner, inte en del i hans liv ansågs som privat. Jag gillar inte en sådan inställning till frågor utan tycker att gäller det Grisfösning så är det den som skall behandlas.
Men nu får vi hoppas att Hovrätten verkligen läser in sig och bedömer samtliga delar i utredningen så sakligt som möjligt och friar Trio Svanstedt från detta. Men den skada som travet fått av en oaktsam journalistkår tar flera år innan den läkts och för vissa personer läks nog aldrig skadan.
Men jag fortsätter att tjata på SLU och STC tills reglerna mot "krypskytteanmälningar" skärps och det blir sakligare än ryktesspridning på lös grund. Men än är det inte riktigt över för denna gång vare sig för dig eller mig.
MVH
Roger

L sa...

Läste också Perssons uttalande på travnet och irriterar mig på hur en journalist kan medvetet eller pga slarv skriva att Åke med övriga dömts av Tingsrätten i Lidköping (han skrev dessutom Hovrätten Lidköping) till djurplågeri, när han med övriga dömdes till brott mot djurskyddslagen. En betydande skillnad i form av dom, mycket dåligt av Persson.

Anonym sa...

ska bli intressant att se om hovrätten gör samma värdering av vittnen och om det dyker upp ngr nya borde ju finnas fler som sett ngt om det nu skett så öppet bl.a hans-g personal han pratar ju om vi i tingsalen det kan ju dyka upp nya konspiratörer.

Anonym sa...

Till Anonym 18.53

Det blir nog samma vittnen från åklagarens sida men vissa av dom har en annan historia att berätta, kallas pudel visst.
Dubbelanonym

ML sa...

Lite lustigt är det att ett par dagar innan hovrätten meddelar att de ska ta upp målet döms Erik Fredriksson till böter för anstiftan.

Hur står det till i rättsvärlden??

Christin Å sa...

Skönt! Nu får man hoppas att berörda advokater tagit del av ditt arbete och att de läser på litet så att de kan ställa de rätta frågorna.

Själv förstår jag inte varför folk fäster så stor vikt vid viss utrustning på hästarna, den kan ju variera från dag till dag, till och med beroende på startspår eller på hur hästen uppfört sig i föregående start eller träningspass. Nej, det är nog andra frågor som skall ställas.

Jan-E sa...

Travronden är tamejfan hopplösa. De har en vinkling som inte ens går att missuppfatta. Jag blir bara mer och mer säker på att det är riktiga pellejönsar.
De påstår att de är för travets bästa men det kan näppeligen vara så. Det bästa vore att de inte skrev ett ord om detta överhuvudtaget.
Men de skriver en hyllnings artikel om en kompis som gått ur tiden, ulf berner, och påstår att han var något av en travets korsriddare. Jag tycker att ochså berner var en kul människa, vem kan glömma citat som "Lilla gumman! Det här är Ulf Berner inte en reseledare för unga örnar, ställ in snaps och öl"
Men framförallt var han ju en storsvindlare som hade en gigantisk skatteskuld och var rent kriminell.
Men det visar ju en än gång på Friedenvalls dåliga omdöme.
Han är ochså en som tror att samhället är till för honom och inte tvärtom.
Nu känner jag att jag börjar bli en gnäll kärring men det kan inte hjälpas.

Kent sa...

Oj vilken fart det blev på Rondens forum nu efter att hovrätten tar upp detta.Nån gök VET att fösare funkar,men ff får man inte ett namn på hästarna det gäller,men vet det gör dom.......
Trovärdigt?Not

Hacke sa...

Saxat från travnet

"Visserligen står samma bevisning och vittnesmål mot samma nekanden, förutsätter jag. Men. Hovrätten har en fällande dom gällande ett av kronvittnena, Erik Fredriksson. Inte bara ett erkännande, som då.

Erik dömdes till 40 dagsböter á 50 kronor som är både accepterade och betalda. Det är naturligtvis inte till Svanstedts fördel. Det kan rentav vara helt avgörande i slutändan. För uppenbarligen har det förekommit eldrivning på gården. Erik Fredriksson har dömts för det.

”Jag vill att sanningen kommer fram och det här är en stor skandal” sa Erik i Tingsrätten den 27 november. Och tog sin smäll civilt och, kan antas, privat."

Ekmark på unibet , är han dum på riktigt elr ??

Dessutom tycker Persson på samma bolag att är man bara åtalad så kan man kallas för grisfösare , trots att man inte funnit några bindande bevis

Blir mer o mer övertygad om att denna soppa är kokad av ett antal s.k travjournalister( spelare) på Ronden o Travnet

Anonym sa...

ÖGONVITTNENS TROVÄRDIGHET!

Tänker på Stefan H:s skisser/foton och redogörelser vad man kan, och inte kan se från den plats Elin stod. Det är ju tydligen tveksamt om man kan se något som försiggår på rakbanan pga skymmande buskage och träddungar. Dessutom så översteg ju avståndet med säkerhet 150 m.

Mot detta ska då en annan hovrättsdom ställas. Den domen i Svea Hovrätt är ju dessutom prejudicerande. Tänker på palmemordet och ögonvittnet Lisbeth Palmes iakttagelser
på Sveavägen. Hennes vittnesmål underkändes ju av grumliga anledningar, trots ett avstånd på max 5 meter till mördaren, som dessutom riktade sin eld mot henne (skotthålet i kappan)

Hur ska nu tex Göta Hovrätt värdera Elin G:s story , när Svea Hovrätt med sin dåvarande kvinnliga hovrättspresident (hette hon inte Blom?) avfärdade E Palmes ögonvittnesskildring som icke tillförlitlig.

Prejudikatet från 1986 består ju i att man (Christer Pettersson) inte kan fällas trots det man sett det med egna ögon på på en upplyst gata och ett avstånd understigande 5 m.

Mvh Hippologen

Anonym sa...

Det är de Utlokaliserade Byfånarnas Paradmarsch som tror på skuld, inget vet hur brottet går, ingen vet om det ger bättre tävlingshästar, ingen har sett det användas på mindre än 40 meter, alla fall där det finns häst och förövare har misslyckats. Grisfösning är som blindtarmen, eller känner till den men ingen vet vad den ska vara bra till. Men häng dom som vi tror kan syssla med det ska göras, omgående och utan prövning. Var stolta ni skattebetalare vilket effekt och rättskaffens samhälle ni finansierar, leve Ulf Berners skattemoral.

Stefan Hagberg sa...

Till L: Hej! Ja, skönt att det kom upp i hovrätten. Det känns väldigt bra att den här saken blir ordentligt genomlyst. Jag ska återkomma till det men det är som du säger. Det finns en del intervjuer man saknar i det här debatten och man behöver inte ens gå utanför huset i vissa fall.

Till ML: Hej! Det verkar inte som om travmedia riktigt har förstått att ifall den här saken inte blir ordentligt utredd så blir det näste man till rakning när det uppstår en konflikt nästa gång på en arbetsplats.

Det är bra att Baksi tjänar en hacka. Då kan han börja betala fikat själv kanske. Ser fram emot memoarerna. Han får väl göra som JG, linjera ett par hundra sidor i slutet så man själv kan anteckna när det dyker upp nya versioner.

Till Hippologen: Hej! Läste också Perssons epistel. Man saknade lite den där riktiga glädjen hos artikelförfattaren över att detta nu ska vändas på i hovrätten;-)


Till Roger: Hej! Jag skämtade lite och blev imponerad av att du kunde få iväg en massa kloka tankar så tidigt på dagen.

Nej, det här är bara början. Men vi som har följt detta och försökt vända på frågan har ändå visat på en hel del frågeställningar och felaktigheter som hovrätten kommer att kunna ta ställning till.

Till ML: Hej! Nu är jag inte jurist men vad händer ifall hovrätten avvisar Fredrikssons erkännande? Det är en intressant fråga.

Till Christin Å: Hej! Det var bra att målet kommer upp.

Man har gjort den här kombinationen av utrustning till något slags mantra som skulle vara liktydligt med att hästarna utsätts för grisfösning ungefär som man letade efter avvikande beteende och kläder m m i Ångemanland när 20 procent av församlingens kvinnor eldades upp.

Det är precis som du säger. Utrustning ändras. Enligt Erik F:s första version i FU så hade han en tvååring som hade de här utrustningsdetaljerna. Ljög han om det också?

Utrustningssnacket är bara snömos men det gäller att man klargör detta för rätten på ett pedagogiskt sätt denna gång. För det är inte lätt att hänga med i svängarna och bara namnen helstängt huvudlag, käk och slagjord kan ju för en som inte vet vad det är låta som hämtat från verktygskatalogen "Den Lille Torteraren!".

Det måste bli klart för rätten att dessa utrustningsdetaljer är fullständigt normala vid träning och tävling för travhästar och inget skumt eller förbjudet. Det måste också bli klarlagt i vilken utsträckning dessa detaljer kan ha förekommit och i vilka sammanhang de användes. Men oavsett detta så talar ju som många påpekat, det faktum att Åke Svanstedts hästar värmer i sulky utan slagjord för att metoden inte använts före lopp som påståtts.


Till Jan E: Hej! Det blir ju inte alltid bra när journalister intervjuar journalister men jag är som sagt väldigt nyfiken på hur Lars-Ove Pettersson hanterade superscoopet han fick av Hans G Eriksson den 12 oktober 2004. Det borde vara läsvärt för en bredare allmänhet. Hade han slut på bensin eller var hårddisken full. Det passar ju inte heller för i princip varenda onsdag och det vara bara att sitta och vänta i Hans G Erikssons fikarum till Jepson dök upp utanför på väg mot rakbanan.

Till Hacke: Hej! Jag tror att Eriks Fredrikssons erkännande får en del kritik i hovrätten. Såpass att det tillsammans med Fredrikssons övriga historier avvisas. Det borde bli resultatet.

Sen får väl staten betala tillbaka Eriks böter eller hur de nu ska lösa den saken rent tekniskt.

Det är väl några tusen personer som erkänt mordet på John F Kennedy. Det har inte Fredriksson gjort... ännu.

Ekmark är också van att byta fot så vem vet vad han skriver efter hovrätten.

Under tiden får han kämpa vidare med sina t-tröjor och Unibet-pennor på travbanorna. Sånt härdar!

ulf sa...

Det är nog många som mår dåligt av att hovrätten tar upp detta, och inte mår dom bättre efter det lagmannen Per-Göran Öjehem Göta Hovrätt säger. " Vi tar upp mål om dom är helt felaktiga eller otydliga"!!! Mitt stora intresse har varit just detta, att reda ut alla felaktigheter och oklarheter, att journalistkåren som en man med några få undantag gått på detta sladdertrams är för mig obegripligt och skrämmande. Vem blir nästa offer på altaret när översteprästen Janne Josefsson börjar tala i tungor igen!!!

Stefan Hagberg sa...

Till Hippologen: Hej! Det finns flera problem med Elins vittnesmål och avstånden. För det första påstår hon att hon stod i hingsthagarna vid iakttagelsen med Le Kemp. Som jag har fått det förklarat för mig så är hingsthagarna som du skriver till höger om byggnad B. Eftersom Jepson körde på rakbanan så kan hon omöjligt ha sett något från det som alla säger var hingsthagarna. Hon står då på samma avstånd som HGE från början påstod sig ha stått och sett det hela men som han sedan i rätten påstod att man inte kunde se någonting ifrån. HGE:s uttalande i rätten avvisar Elins uppgift om att hon stått i hingsthagarna om det nu inte fanns några andra hingsthagar, eller dessa flyttats, bytt namn et c. Men i rätten pekar hon på ett ställe i förhöret. Vad hon pekar på framkommer ingenstans i domen eller på banden. Ännu en jätteblunder av rätten.

Det finns hagar inne i rundbanan där Elin kan ha stått men de är inga hingsthagar såvitt jag har fått fram.

Eftersom ingen punkt fastslagits i rättegången på denna utomordentligt viktiga observation så blir detta i sig ett problem.

I vilket fall vet inte Elin vad det är hon ser. Hon kan inte påstå att det Jepson har i handen inte är ett långspö. Ett långspö vore det naturliga för honom att ha i handen eftersom han förmodligen körde med långvagn men det vet vi inte.

Taget ur sammanhanget kan Elin möjligen göra troligt att hon stått någon annanstans men då finns det en rad andra uttalanden som påverkar och styrker att hon har "falska minnen" och att det på avgörande punkter därför inte kan uteslutas att hon misstagit sig, alternativt lagt på en slagjord av misstag på Quack Pot.

Stefan Hagberg sa...

Till Ulf: Hej! Låt oss se till att reda ut så mycket som möjligt av otydligheterna. Jag har inte sett motivet ännu till att man tog upp det men ett sådant är det du citerar och det vore konstigt om inte det var ett av skälen till varför detta mål nu ligger på hovrättens bord.

Till Hippologen: Hej! Ledsen, men jag har inte Chrilles hela historia i huvudet. Det sket sig väl redan i konfrontationen om jag minns rätt. Lisbeth sa väl själv att man såg vem som var alkoholisten o s v. Det är så med rättvisan att en bekännelse eller direkt utpekande inte behöver vara sant bara för att det sker eller görs.

Stefan Hagberg sa...

Till Alla: Hej! En parentes. Jag minns att det låg ett gammalt telegram på TT-hetsbanken och skramlade lite för länge där man fick intrycket att den så kallade Baseboll-ligan var ett gäng snutar i en piket som brukade spöa upp folk med basball trän. Den missuppfattningen släpade runt i Aktuellt m m till någon vänligt skäl tog bort telegrammet.

Sanningen vet jag inte men A-turen som skulle köra inne i city skulle vara civilklädda och då hade några baseballkepsar.

Men den andra versionen var ju mer dramatisk och man kan fråga sig hur den fick ligga kvar så länge. Om ett gäng snutar hade spöat upp knarkare och alkoholister med basballträn hade saken nog kommit dagern rätt snabbt men det var det ingen som reagerade på utom undertecknad då förstås;-)

Så för att undvika spekulationer från mitt föregående citat angående CP så sa Lisbeth så här:

"Han är det! Man ser väl vem som är alkoholist."

Det tolkades som om hon fått reda på att den misstänkte var en missbrukare. Vilket pajade konfrontationen rättstekniskt.

ML sa...

In med nytt blod i den inavlade infekterade travvärlden( alltifrån utövare till journalister) ingrodd av skvaller,skitsnack,feghet(kapp vändare) och jag vet bäst mentalitet,där människor som vågar gå sin egen väg och lyckas bemöts med just det jag beskrev!
Stefan har livserfarenheter och intressen utanför travet vilket jag tror är oerhört viktigt för att få en klarsynt bild av saker och ting!

Jag vill belysa att trav är en underbar sport med små marginaler,rafflande upplopp, där positioner ofta är avgörande,har varit på varenda Elitlopp sen 93 och jag måste säga att 2009 års upplaga hade allt,något färgad över att det blev svensk seger inramat av ett oerhört skönt väder!
Och Nybrink mår illa!

Se och njut av detta klipp,jag får personligen rysningar i hela kroppen och tårar i ögonen varje gång jag ser det!!

Häär kommer Torvald!:)(Borgås)
http://www.youtube.com/watch?v=YU6JSVWf18U

ML sa...

Angående Lisbet Palme

Där ser man vilken betydelse en "hint" kan ha!;)

Anonym sa...

oavsett vilket utslag det blir så har det förekommit grisfösning på bjertorp.vi har en som utfört som berättade i tingsalen(erik)två som pratat med åke om detta (tina,hans-g)och flera som sett både denna ovanliga utrustning och sett det utfört på nära håll (therese,line)sen att välja att tro på konspirationen är för mig både enfaldigt och naivt tror ni inte pengar är sån drivkraft att endel gör vad som helst för det.(tror ochså att christer pettersson mördade olof palme och för familjen är mordet uppklarat)

ML sa...

Anonym

Jag kan upplysa dig om att CP dog som en fri man,vare sig du vill tro det eller inte!

Anonym sa...

Till anonym 15.15

om pengar var drivkraften hur finansierar travtränare galopperande sulkykosnader?
Dubbelanonym

ulf sa...

Jag tror det var Bengt Pojanen som skrev "avundsjuka är en förlamad syster till hatet, den gnager i hjärtat och får andras framgångar att bli din egen olycka" Grunden till avund är ju en känsla av orättvisa, det man själv blivit nekad eller inte lyckats uppnå vill man inte unna någon annan. Och om det är något jag känner starka vibbar av i denna historia så är det just detta.Friska människor blir inspirerade av andras framgång. Men inom travsporten verkar det råda nåt slags Kain o Abel förhållande, på en del håll.

Lars sa...

Till anonym 15.15: Tror gör man i kyrkan. Inte i rättegångssalar. Där ska man veta. Det var därför Pettersson blev frikänd. Det fanns helt enkelt inte bevis.
Men om du fick bestämma så skulle han dömts. Är det så du menar?

Anonym sa...

han blev dömd i tingsrätten o friad i hovrätten pga att man valde att inte tro på lisbeth palme som stog 1 meter ifrån gärningsmannen och identifierade honom som mördaren. vad det gäller sulkykostnader så hade man väl inte det när man körde med grisfösaren.vad det gäller avundsjuka så drabbar den tydligen bara åke han fick alla avundsjuka drängar och andra psykopater som gör vad som helst. konspirerar i flera år tills tiden är mogen ,nu ska han få och vi tar glenn o jepsson med även om de inget gjort.

Kent sa...

Anonym skrev:"konspirerar i flera år tills tiden är mogen ,nu ska han få och vi tar glenn o jepsson med även om de inget gjort."
Så sant som det var sagt.
Men varför väntade dom flera år??
Klartecken från Kallafakta,Ronden,pengar?Frågorna är många

Lars sa...

Till anonym: Och nu hoppas du på att Hovrättens ska tro på vad Elin tror sig sett på 300 meter...
Jag säger bara grattis jag.

Anonym sa...

nej, jag tror att det som kommer att fälla avgörandet är erik en av åke´s förtrogna som sett och utfört och vill börja sitt nya liv med ett rent samvete därför tror jag han sagt allt och inget förtigit till skilllnad från endel andra som säger vad som helst för att rädda sitt egna skinn eller rättar sagt säger inget sen kan det ju vara så att glenn tar på sig allt så åke inte får ngt annat än ifrån stc på det strikta tränaransvaret kanske blir 3 månader