onsdag 10 februari 2010

Elin ljög!


Foto Thomas Blomqvist, Kanal 75
Ovan Quack Pot med halvstängt huvudlag och käk den 3 juli 2004


Så här sa Elin Strinnlund i tingsrätten:
” Quack Pot han gick med ett så kallat långsamt huvudlag utan slagjord även när han tävla.”
Längre ner i samma förhör i tingsrätten:
”… eftersom han hade den utrustningen, långsam huvudlag, bomull i öronen och tungband. Det var inget märkvärdigt.”
Bilden ovan bevisar att Elin ljuger i rätten. Bilden är tagen ifrån Gulddivisionsfinalen och Mälarpriset den 3 juli 2004. Mitt under den period som Elin sommarjobbade på Bjertorp. Det finns också ett antal andra bilder från olika vinklar, bl a bakifrån.

Jag tror den här bilden räcker en bra bit som bevis för att Elin ljög i tingsrätten angående hästen Quack Pots utrustning. Om sedan den lögnen beror på att hon tror att hon minns en viss sak eller att hon ljuger medvetet är ointressant.
Hon hade sommaren 2004 haft hästen en vecka som angav till juli/augusti som sommarvikarie och påstod att Svanstedts försteman Glenn H Persson sagt åt henne att ta på en utrustning som hon tyckte var konstig.

Hon angav också Stochampionatet där hon skulle konfronterat Anders Svanstedt på en fest. Det var 2004 samma helg(23-24-25 Axevalla) som Quack Pot skulle starta på fredagen den 23 juli men ströks för den blev halt i värmning eller på banan i varje fall. Starten innan var den som syns ovan på bild.


Hennes iakttagelse med Quack Pot skulle alltså skett vid en träning onsdagen den 14 juli eller onsdagen den 21, det senare två dagar innan start om man får tro hennes berättelse i denna del. Hon kan du knappast ha pratat med Svanstedt utan att ha på fötterna, alltså att hon misstänkt eller hade sett något och det hade hon den 10:e och sedan kunde hon ha sett Le Kemp veckan efter. Men varför skulle man strömma en häst 13 dagar innan den startar(10 juli i förhållande till den 23 juli?). Om hon gjorde sin iakttagelse med Le Kemp veckan efter Stochampionatet så ljuger hon en gång till eftersom hon då redan har konfronterat Svanstedt när hon ser Le Kemp och Jepson med något långt i handen som hon inte vet vad det är. Hon sa ju klart och tydligt att hon inte var en sådan som lyssnade på skvaller. Hon ville se med egna ögon.

Det finns en annan möjlighet. Nämligen att hon inte alls konfronterade Anders Svanstedt på Stochampionatet som hon säger. Eller rättare sagt att det hela skedde ett helt annat år långt senare när hon slutat hos Svanstedt och jobbade hos Stig H Johansson. Men när Åklagaren frågade henne ifall hon konfronterade någon så svarar hon Anders Svanstedt och att det skedde på Stochampionatet, inte på ”något Stochampionat”, eller på ”Stochampionatet 2008” eller”ett Stochampionat”.


Strunt samma. Elin jobbar på Bjertorp sedan andra halvan av juni och definitivt i juli 2004, hästen startar den 3 juli 2004 och hade käk och halvstängt huvudlag. Hon får någon eller några veckor senare ta hand om hästen som ska starta den 23 juli. Sedan startar hästen den 12 augusti, den 21 augusti och blir struken för dåliga blodvärden den 27 augusti*. Normalt sett pratar man med den som haft hand om hästen eller någon annan ansvarig om vilken utrustning hästen haft tidigare. Det visar sig att det är precis som Persson sa att hästen hade olika utrustning.

Persson sa att en annan skötare Carl Johan Jepson sedan skulle komma och köra snabbt med hästen.

Vad som sedan hände är beskrivet upprepade gånger.

Hästen kom tillbaka uppstressad och Elin reagerade men frågade inte. Hon frågade inte heller Åke, Persson och Jepson om varför hästen skulle ha den utrustningen som hon tyckte var konstig.


Hon är vidare säker på att hästen hade långsamt huvudlag, bomull i öronen och tungband. På Bjertorp som var Svanstedts träningsanläggning där Elin arbetade under två månader 2004 på sommaren. Hon gick runt i olika stallar och skötte andra ordinarie skötares arbetsuppgifter. Ingenstans framkommer det att hästen hade en annan ordinarie skötare som hörts eller hon samtalat med rörande den märkliga utrustningen.

Däremot finns det starka skäl att misstänka att hon också före påselningen av hästen Quack Pot hört rykten om grisfösare. Det talar hennes ovilja att fråga vad som hänt samt hennes förklaring att hon inte vågade fråga. Varför skulle hon inte våga fråga? Var det inte hennes jobb att sköta hästen och fråga. Om hästen stött på ett djur så kunde ju något hänt, hästen kunde rumlat till och det kunde uppstått en hälta alternativt hästen kunde vara nersatt av feber et c. Det var henne jobb att fråga den som kört hästen d v s Jepson. Men det gjorde hon inte. Faktum är att hon än idag fem års senare aldrig frågat någon om vad som hände under träningsrundan när hästen kunde stött på en älg, en hund, ett plastpåse eller vad som helst som kan stressa upp en häst. Hon såg aldrig vad som hände under träningspasset. Det skedde 300-400 meter bort på rakbanan. Det har hon inte heller påstått, men hon träffade Hans G Eriksson strax efter och han tipsade om att det kunde gällt elpåsfösare. Han sa inte att han sett det och har aldrig hörts om detta eller spontant berättat om det.


Elins vittnesmål har tre komponenter. Hon anser att hon hört Persson beordra en vis utrustning på hästen som hon än idag anser att den hästen inte hade vare sig i tävling eller hemma. Den utrustningen tyckte hon var konstig. Hon hävdar att den alltid hade samma utrustning i träning och i tävling. Sedan kom hästen tillbaka och var väldigt uppstressad. Till sist fick hon antingen före och/eller efter hintar och hörde rykten om att det hon sett var att hästen utsatts för grisfösning.

Så när hon veckan efter befinner sig et antal hundra meter från rakbanan där Jepson kör med en annan häst så ser hon något långt i handen som hon inte vet vad det är men som kan var ett så kallat långspö som används när man kör i långvagn vilket hästarna normalt gjordes i träning på Bjertorp.


Hon kan inte avgöra vad det är. Dock blir hon övertygad om att det är vad andra sagt åt henne att det är. Hon ser inte färdig och går därifrån. Hon vet inte ens hur hästen var.

Hon säger att hon sett Erik Fredriksson köra dit Jepsons bil. Hon säger att hon inte vet vad han gjorde där. Det vet ingen som sett rättegången. Mystiskt eller hur? Nu hör det till saken att Le Kemp var Eriks passhäst så det var väl knappast märkligt att Erik Fredriksson tittade på när hans passhäst gick ett pass. Fredriksson hade också tänkt sig en tränarkarriär så han var säkert intresserad av hur hans häst travade på rakbanan. Detta faktum undviker Elin att nämna och Erik berör det inte med ett ord i någon av sina många versioner. Han borde ju vetat om Jepson strömmade hans egen passhäst Le Kemp? Någon liten kommentar, eller? Varför håller både Elin och Erik tyst om detta faktum?


Men tillbaka till Elin och hennes tvärsäkra uppfattning som domen bygger på. Om Quack Pot som Elin hade hand om alltid gick med långsamt huvudlag, bomull i öronen och tungband så är det klart att Elin reagerat ifall den hästen plötsligt skulle utrustas på annat sätt. Jag har tidigare varit inne på att Elin möjligen fått ”hintar” även innan Quack Pot och ”hört fel” alltså när Glenn H Persson säger att hon ska ta på halvstängt alt. Helstängt och käk så har någon eller några redan berättat att de hästar som strömmas har helstängt, käk och slagjord.

Så i Elin blir stressad. Nu ska tydligen hennes häst strömmas. Hon vet inte vad det är riktigt men det är hemskt för hästarna. Hon hör ”stängt” och ”käk” och slänger kanske på helstängt, käk och slagjord. Jepson har ingen anledning att ifrågasätta hur hästen är utrustad. Han kör och antagligen har Persson sagt till honom att köra fort och det kan ha varit en Gidde Intervall eller någon annan variant av fortkörning**. Eller också hände något på vägen eftersom passet var cirka en kvart eller tjugo minuter långt.


Elin frågar inte.

Nu inställer sig en intressant fråga. Vi det här fikabordspladdret som flera vittnat om där ryktena diskuteras så har det säkert pratats om vad som händer när man kör en grisfösare i rumpan på en häst. Erik påstår ju att han visste. Therese har slutat och det har Line också men Erik är ju mästerfösaren. Han kan säkert berätta att hästen kan slå bakut och skicka iväg fösaren och rimligen kusken.


Varken i förundersökningen eller i rätten diskuteras frågan som dyker upp i mitt huvud. Elin skötte hästen. En kort period, visst, men vilken utrustning hade hon själv på hästen när hon körde den nästa vanliga träningspass. Eller hon körde aldrig hästen? Framkommer inte men logiskt sett så borde hon kört ett antal heat med hästen. Om hon nu fick höra de här historierna som bekräftade vad som hänt Quack Pot så har jag väldigt svårt att tro att hon inte fått reda på att hästen kunde sparka bakut. Så körde hon hästen efteråt eller inte. När kom hästens ordinarie skötare tillbaka. Samma vecka? Sånt går att ta reda på!

*Så här säger Åke Svanstedt om Quack Pot i rätten:

Silbersky: Var det något problem med hästen?
-Han hade så kallad överträning. När dom har för mycket röda blodkroppar. Det väl en liten..en nervsjukdom kan man säga. Det var en lite nervös häst som producerade för mycket röda blodkroppar. Man fick vara försiktig med honom hela tiden och träna försiktigt.
Silbersky: Vad skulle hända på en sådan häst om man använde el.
-Det skulle absolut inte gå.
Silbersky: Varför skulle det inte gå?
Då skulle han bli ännu nervösare. Problemet med för mycket röda blodkroppar
Silbersky: Den var alltså stingslig och nervös häst.
-Nja, den hade det problemet med röda blodkroppar.
Silbersky: Så det skulle vara kvalificerat vansinne menar du att använda det på den hästen.
-Ja, det skulle det vara.

**Så här säger Glenn H Persson i rätten:
-Men slagrem har väl förekommit på senare år som det varit några hästar som kommit in i träning som före detta tränare har varnat att den här hästen har lätt att slå bakut så den ska ni köra med slagrem därav har dom gått med det, men det väl varit promille av alla hästarna i träning.
ÅKL: Det här med check och helstängt i vilka lägen använder man det?
-Det är väl om hästen är besvärligt och inte styr eller om de går i lite snabbare intervaller då i tävlingstempo så ska de ju fokusera sig och ha den här käken som lite balanshjälpmedel, en del.
ÅKL: Du vet ju naturligtvis att det är Elin Strinnlund som påstår att hon skulle blivit beordrad av dig att utrusta en häst med käk och helstängt och slagjord. Har du några tankar om det eller någon kommentar varför hon skulle säga det.
-Nej, det har jag inte. Hon kommer ju väldig ny direkt från skolan och ut i arbetslivet och det är möjligt att hon kan ha missuppfattat mig. Men jag har aldrig beordrat om någon slagrem.
ÅKL:Är det någon situation som du speciellt tänker på som hon kan ha missuppfattat dig?
-Nej.
ÅKL: Har ni haft något otalt?
-Nej, jag tyckte det var en väldigt bra tjej, väldigt snäll och duktig med hästarna. Men hon var ju liksom lite grön och så och kom ju ut från skolan direkt och var inte så erfaren och börja jobba hos oss men hon försökte få lite vägledning , men hon var jätteduktig.

146 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Stefan

Ser att du kommer framåt med stormsteg, bravo.
Dessa vittnen har färgat både minnen och intryck blandat med skvaller och skitsnack vilket får förödande konsekvenser för Trio Svanstedt.
I förra postningen, om Erik Fredriksson skickade jag ett litet tips angående hästen han erkänt(Tomas Quickredogörelsen) att han strömmat, Icing Laday, har haft två kvinnliga amatörtränare, nu i Skellefteå och jag tror den hästen saknar allt vad bakrädsla och är helt harmonisk, alltså oströmmad.
Jag hoppas komma en bit framåt med mitt nu i veckan men jag hör av mig när jag fått fäste för framgång eller resultat.
MVH
Roger

Anonym sa...

det konstiga i glenns förhör är ju att han verkar veta hur hästen ska reagerar och sen har ju hästen grisfösar utrustning undrar om hans-g spelade. när fick de reda på att hästen led av överträningssymptom kan det var eftersom han inte svarade på grisfösningen ?kan det vara så att elin kanske inte var med de kanske ändrade utrustning efter värmningen,det händer.

Ray sa...

Tänk om man kunde få Erik Niva intresserad av trav.

Synd bara att han gillar fotboll så mycket.

Jättebra inlägg i debatten, jag håller med om att hovrätten måste ta upp den här härvan.


Anonym

Vet du någonting om travträning?

Anonym sa...

tycker inte det är en härva utan ett enkelt fall med ögonvittne, förövare som erkänt, flera som sett mot ett antal som inget sett, inget gjort,inget hört.de är ju värre än bingotanten ,lalala

Kent sa...

"Fler som sett,förövare som erkänt"
Ja efter 5-6 år och efter att först kontaktat pressen,och dom gör det naturligtvis för djurens skull osv osv.
lala vidare du Berra

Lars sa...

Ja, nog ljuger hon alltid och har bevisligen också väldigt dåligt minne. Och en sån persons ord tar Tingsrätten allvarligt på. Man tar sig för pannan.
Hon pratar om två hästar i förhöret, Le Kemp och Quack Pot. Hon påstår att dom båda hästarna sköttes av en tjej. Men så var det ju inte. Erik Fredriksson var ju Le Kemps skötare.
Men det kan ju gärna bli så här när man försöker ljuga ihop en historia fem år senare påhejad och uppbackad av en fanatisk journalist på landet största travtidning.

Förhöret med Elin i Tingsrätten:

ÅKL: Du började någon gång andra halvan på juni 2004

-Mmm

ÅKL: Det första tillfället om jag förstod dig rätt. Rätta mig om jag har fel så sa du att det var andra veckan du var…

-Nej först jobbade jag åt en annan tjej men sen åt den här skötaren som jag jobbade var det andra veckan. Så jag hade haft hästen innan och visste vad den hade för utrustning och egenskaper.

ÅKL: Så du hade jobbat hos Åke då några veckor redan.

-Nu vet jag inte exakt i vilken ordning jag jobbade men först var jag hos en tjej som hette Mia och sen har jag för mig att jag var hos någon annan innan jag var hos den här tjejen som hade den här hästarna.

ML sa...

Skulle inte ens i min vildaste fantasi kunna tänka mig att dessa rakryggade mytomaner till vittnen skulle dömmas för mened!

Skrev jag rakryggade..??
Menade syltryggade!

Nattinatti!

Stefan Hagberg sa...

Till Roger: Hej! Tack! Vi får hoppas att hästen har det bra. Ser fram emot dina vidare rön!

Till Anonym: Hej! Vilken häst talar Glenn om? Har jag missat något? "Svarat på grisfösningen"! Är du klumpigt vaggad eller? Det är en loppbild och dessutom har jag massor med bilder från samma lopp min käre Watson! Inga ändringar alltså. Om Elin vad där vet jag inte och det är ointressant eftersom hon uttalade sig om hur hästen var utrustad i lopp. Inte i ett lopp eller något lopp hon var med. Det är som med sex man pratar om det man varit med om för att göra det tydligt för dig.

Till Anonym 20:19: Hej! Bingotanten var bra. Frågan är om åklagarens vittnen håller klass eller någon klass överhuvudtaget.

Till Lars: Hej! Det finns kanske de som undrar kring formulering: "den här hästarna". Det är ju någon slags språklig mix mellan "den här hästen" och "de här hästarna". Men det är exakt vad Elin säger. Jag har kontrollerat ljudupptagningen ännu en gång och just så uttryckte hon sig.

Stefan Hagberg sa...

Till ML: Hej! Vi får se hur det här slutar. Det kanske blir så att staten betalar tillbaka Eriks böter;-)

Sov gott!

Stefan Hagberg sa...

Till Alla: Hej! Korrigerade ett datum "den 10" ändrat till "den 14". Det rör onsdagarna i juli 2004.

Anonym sa...

VÄGS ÄNDE?

Hej Stefan.

Vad tror du om en fortsättning i Europadomstolen om nu inte målet inte beviljas överprövningstillstånd i hovrätten?
Med tanke på alla tveksamheter och felaktigheter som du vaskat fram i förundersökning och under huvudförhandlingen i Lidköping, borde ju en sådan vara helt naturlig för att en rättsskandal ska kunna undvikas. Förresten, om hovrätten skulle komma fram till samma påföljd som underrätten så tycker jag ändå att det borde föras vidare till E-domstoken.

Det jag kommer att tänka på är Pudasfallet. För de som händelsevis inte kommer ihåg detta så handlade det om en näringsidkare (buss/taxi) i Norrbotten som berövades sitt trafiktillstånd på en viss linje. Han stångade sin panna blodig mot svenska myndigheter och domstolar men fick inte rätt. Som sista utväg vände han sig till nämnda domstol och äntligen så fick han gehör. Indraget trafiktillstånd och berövande av träningslicens innebär ju i båda fallen att den/de drabbade mister sina försörjningsmöjligheter.


Tycker att det kan dras paralleller mellan dessa två fall i.o.m att båda riskerar/-ade att få näringsförbud och de följder som detta skulle medföra, om nu STC skulle ta i med hårdhandskarna som man tidigare antytt.

En annan sak som man kan fundera över är hur försvaret agerat. För min egen del tycker jag att S Uvabäck varit väl så skicklig som Silbersky och kommit med mer relevanta ifrågasättanden och kritiska frågor. Det är kanske så att åldern börjar ta ut sin rätt på 70-årige L.S och att denne inte är lika hård på bettet som i sin ungdoms dagar.

Pudaslådan lär fortfarande finnas kvar i sinnevärlden och vara till gratis utlåning enligt en tidningsartikel för några år sedan. Då handlade det om någon annan som hade drabbats av missgrepp av myndigheter.

Det finns ju sedan några år tillbaka ett talesätt om "att göra en pudel" (bekännelse under galgen kanske man kan översätta det till).
Nu vill jag införa ett nytt sådant, att GÖRA EN PUDAS. Det skulle då innebära att om man inte får rätt i det egna landets domstolar kan man vända sig till internationell rätt och få sin sak prövad.

Mvh Hippologen.

(får se nu om jag får in denna kommentar, brukar ha svårt med att fästa det skriftliga ordet på pränt på denna sajt)

Stefan Hagberg sa...

Till Hippologen: Hej! Jag såg Pudas på Sergels torg.

Det finns säkert anledning att gå vidare om Hovrätten inte ger prövningstillstånd men jag anser att felaktigheterna i domen är skäl nog för att ge prövningtillstånd. Har inte Sverige haft nog med rättskandaler på senare tid med Ströberg, Da Costa, Quicken, Rahman, Medanalys m fl

Gör rätt, gör om! Bara frågan om Åkes ansvar är ju ensamt grund för överprövning.

Det kan inte kännas skojigt att veta för den svenska tränarkåren att man är straffrättligt anvarig för vad en anställd tar sig för så länge de är på företagets mark.

Så se till att håll er väl med personalen annars...

ulf sa...

Jag lovade inget! Ett försök att förstå åklagarvittnena: Jag kommer på mig att dra paralleler till Pavlovs hundar. Alltså den klassiska betingningen, personalen har fått en betingad reflex, av Hans Gs magsura skitsnackande, vilket också är en slags terapi för honom själv,( om Åke når framgångar pga strömmning, så är HGE nog inte så usel tränare ändå) varje gång nåt nytt händer med utselning, slagjordar, tungband, stängt huvudlag, långpisk osv, blir reflexen Elfösare, för det har HGE ställt in stämgaffeln på!!!

ulf sa...

Förtydligande: Inte alla i personalen givetvis, utan en liten, mer dogmatisk del av personalen.

Anonym sa...

Till dig Anonym

Du som kommer in här på sidorna och vet var skuldfrågan ligger, vilka som är skyldiga till vad och som står ut med alla idioter som anser att domen, vittnena emot, att Erik Fredriksson är travvärldens svar på Tomas Quick(oskyldig som erkänner sig skyldig)med en sådan insikt i fallet borde du kanske anmäla ditt intresse till åklagaren Anders Gustavsson, den mannen kommer att behöva all hjälp i världen nu. Lämnar du namn och telefonnummer skall jag hjälpa dig att hålla upp farten och verkligen ge allt till slut, jag har nämligen en grisfös och sådan får man inte använda på djur men på dig går det bra enligt lagen.
Ser fram mot att du svarar så ställer jag upp tjänstvillgt med egen grisfös för bästa resultat.
Dubbelanonym

Anonym sa...

är tomas quick inte lik åke till utseendet visste inte att han blivit frikänd o utsläppt,är det så att alla måste tycka att alla åke´s vittnen talar sant och alla åklagaren´s vittnen ljuger sen de klart att melander,stig h,ulle hed,har ju alla varit ute på bjertorp så kan de ju intyga att åke inte använt grisfösare däremot erik som använt han beskrivs som den störste lögnare o konspiratör som funnits eftersom tomas quick var tungt medicinerad under sin vistelse på säter och inte visste vad han erkänt.

Anonym sa...

Till Anonym

Det är ju för att hjälpa åklagaren att vinna målet mot Åke jag erbjöd grisfösning, tänkte sådu inte tappar fart när det bara är upploppet kvar, att du inte brukar dig för fullt som är ett måste om man vill vinna. Erik Fredrikssons erkännande kan hade ett syfte, det kanske var falskt, 2000 kronor är mycket om man är oskyldig.
Dubbelanonym

Anonym sa...

han har ju erkänt så oskyldig bedömmer han sig nog inte och inte såg han drogad ut heller vid sitt vittnesmål sen är det nog så att det är åke som behöver hjälp ifrån högre makt för att klara sig ur det här så det är nog där du ska sikta in dig du får nog börja be och hoppas på under men förmodligen får nog inte åke hjälp därifrån

Anonym sa...

Till Anonym

Om du tror Åke förlorar du tror du fel, det som framkommit i de olika delarna är så pass starkt att allt annat än frikännande måste anses som omöjligt. Vill Sverige ha sin status kvar som rättsstat måste dom agera, EU-domstolen ahr ju knäppt Sverige på näsan förr och har här ett ypperligt tillfälle att få göra det igen.
Dubbelanonym

Anonym sa...

vad är det som framkommit som inte kom fram vid rättegången

Anonym sa...

Till Anonym

Att vittnen ljuger, sedan finns det ytterligare som ligger och väntar bakom hörnet.
Det är stora fel faktaunderlaget som domen vilar på.
Dubbelanonym

Anonym sa...

Till Anonym

Jag citerar:Anonym sa...
Nu har du smutskastat vittne efter vittne...

Ska bli spännande att läsa hur du ska vinkla dom nya uppgifterna som en person irätten fick kalla fötter och ERKÄNDE att han ljög för polisen om att han inte visste nåt om Åke o hans gäng....

Skrev till dig många gånger o varnade dig att du kommer att göra bort iom att du valde sida och inte var neutral...
Du anonyma visste om att Erik Fredriksson skulle erkänna, du satt vid sammakaffebord?
Om du bara visste vad jag vet, det vänar bakom hörnet och kommer som ett brev på posten.
Dubbelanonym

Anonym sa...

jag vet att vittnen ljuger och de är inte åklagarens utan försvarets så var de skulle hitta ngr nya som skulle vara till fördel för de åklagade,de har inga ess kvar att spela ut

Anonym sa...

Till Anonym

Du vet lite om kortlekar du, den här har åtminstone 8 ess.
Dubbelanonym

Anonym sa...

det är nog en sådan åke o gänget behöver

Anonym sa...

Jag tror att Hans G har målat in sig i ett hörn.
Det var inte så här han föreställde sig att det skulle bli. Han pratade för mycket med fel personer och sen fick han samvetskval och tordes inte krypa ur rättegången.
Det var så att han inte lyckades med sin rörelse och började med att finna svepskäl till varför det gick bättre förr andra.
Svepskälen blev till skitsnack som leder till smutskastning.
När han sedan pratat med dessa personer under flera år kunde han inte krypa ur och vägra vittna.
Han blev tvungen att hålla sig till sin berättelse för att inte bli tagen för en lögnare.
Detta får konsekvenser för de åtalade och övriga vittnen i en helt onödig rättegång.
Men utan Hans Gs informationsspridande till de på fackorganet så hade det inte heller blivit så här.
Sen tror jag att 99% av de som håller på med trav i någon form inte höjer på ögonbrynen om det är någonstans som nån prövar en otillåten träningsmetod.
Det är ju lite av tjusningen med sporten att man försöker smyga fram en vinnare vare sig det är prepare, utrustningdetaljer, etc.

Jan-E sa...

Jag tror som dig anonym.
Hans G är en pratkvarn.
Och hästar är ändå bara djur de ochså.
Stefan? Vad har thomas q med detta att göra? Det måste vara ett riktigt sidosteg. Jag tycker du gör ett riktigt hästjobb i detta och hoppas få läsa mer.
Tack.

Stefan Hagberg sa...

Hej Anonym 08:09: Hej! Högst troligt det här är en viktig del av förklaringen. Eriksson drabbades av lite vanligt hederlig svensk avundsjuka. Han hade också gått och morrat ett bra tag över hagar, stallar mm. innan Svanstedt kom dit. Sen kom Åke dit och hästarna började gå bra. Svanstedt hade ca nittio hästar i Bergsåker men idag har han det dubbla i träning.

Sen var säkert Giddes come back en stark orsak både till skitsnacket och avundsjukan. Antar att Eriksson själv provade Gidde intervaller på sina hästar utan framgång. Kanske t o m innan Åke provade den i större skala 2004. Att Gidde gick speciella snabbjobb var känt långt tidigare.

Utdrag artikel 2003 inför Elitloppet:

"På fredag kommer Gidde Palema att få ett sista jobb inför elitloppsstarten. Det blir ett tuffare träningspass där Åke Svanstedt kommer att dra på rejält på rakbanan.
- Det blir samma uppladdning som inför Oslo Grand Prix. Gidde trivs bäst med att tränas hårt nära inpå start, säger Karl-Erik Bender."

Sen kom den här konflikten Persson och Line upp. Fredriksson körde kanske ett litet eget race möjligen tillsammans med något mer och möjligen utan att informera sin sambo Therese om alla detaljer.

Sedan eskalerar missnöjet och skitsnacket 2004. Detta drabbar Elin oförskyllt. Farbror Hasse smyger runt och han är dubbelt så gammal och inbillar 20-åingarna att han är dubbelt så klok också.

Mer behövs inte.

Sen händer något 2007-2008 som får de här före detta anställda att bläddra i menyerna.

Åke, Persson och Jepson ska sättas dit.

Så kan det vara precis lika gärna som de här förvirrade 200 meters historierna och snacket om mystiska utrustningsdetaljer som sedan visar sig vara fel etc.

Till Jan E: Hej! Tack. Eriksson och Fredriksson är nog nyckelpersonerna i den här soppan.

Det har i varje fall en sak gemensamt för utom hästintresset.
Quick verkar var ett antal uselt utredda brott precis som Da Costa, Medanalys m fl.Om man inte är noga när man utreder så är det inte bara att dra ett streck över saken när det gått snett. Vi ser redan i detta fallet hur en hel del missgrepp får avgörande konsekvenser.

Bara den här knorren med Eriks strafföreläggande. Om hans vittnesmål avvisas i hovrätten, så har svensk domstol både funnit honom trovärdig och icke trovärdig samtidigt. Man dömer i en överklagad dom. Vad är vitsen med det? Det finns ett gäng sten till som jag gärna vänder på så ett par små överraskningar till ska jag nog kunna dyka upp med.

Anonym sa...

MEDIADREVET

God morgon.

Tänker på vad det var som på allvar utlöste mediadrevet mot Åke S.

Det var ju efter Olympiatravet 2003 när Gidde vann uppenbarligen helt överraskande för de flesta. Han sopade ju banan retfullt enkelt med den franske storfavoriten.

Efter denna övertygande storloppsseger, med en häst som skadats hos gooparna och tagits till avel, så kunde ju "experterna" inte odugligförklara sig själva utan man måste ha något att skylla på.

Minns att Lennart Persson på travnet förde en långvarig och utdragen kampanj mot Åke S. Micke N och andra sk. spelexperter hakade på. Åke beskylldes för mörkning av skoryck och andra oegentligheter. Jag minns hur man på trav- och spelsidor formligen vomerade ut sina spyor hur travets hjältar (spelarna) blev grundlurade. Det var ett ylande värre än en hel vargflock kan åstadkomma i fullt månsken.

Det ligger ju då också nära tillhands att Hans G Eriksson fick vatten på sin kvarn och själv försökte bidra med egna teorier och troliga förklaringar till att en häst gått från att vara ett sönderkört vrak till att bli en världsstjärna.

Sedan bar snöbollen i rullning i "snömoset" och det ena ledde till det andra.

Mvh Hippologen

ulf sa...

ÅS har som så många andra duktiga människor skapat ett hat bara genom sin blotta existens, det är tragiskt att han ska utsättas för ett jusitiemordförsök för detta, att vara för bra. Dom fantastiska omvandlingar av hästar han gjort, läggs som bevis för fusk. Det är svårt att skydda sig emot människors onska och dummhet, men Stefan har i alla fall gjort ett gediget försök, och vi får alla hålla tummarna att rättsväsendet nu gör det dom är satta att göra, men alltför ofta misslyckas med...att skipa rättvisa bortom allt tvivel!!

Anonym sa...

rättvisa är skipad bortom alla tvivel sen kan ni dra era konspirationsteorier men tror ni på allt själva att dessa ungdomar o hans-g drivs av sånt hat att de ställer sig i en tingsal o ljuger de är ju en sak att prata vid fikabordet detta är ju ngt helt annat.

Anonym sa...

Stefan va fan lider du av egentligen?


Tvångssyndrom?


Du har gjort detta personligt nu då du har gett dig fan på att leka advokat!

Pinsamt!

Kent sa...

Anonym 13:09/13:44 börjar du/ni bli lite byxis?Kom med lite motargument isf personliga påhopp vet ja.
Sakligt som alltid Stefan!

ML sa...

till anonyma
Stefans drivkraft i det här ämnet har han nog inga problem att motivera!

He´s your worst nightmare!

Som svensk medborgare är iallafall jag intresserad av att allting går rätt till!

Jonathan sa...

Hej Stefan,
Mycket intressant iaktagelse om körningen av hästarna efter de eventuella fösningarna. Troligtvis körde Elin Quack Pot efter händelsen när den blev stressad.
Men alla de andra vittnena måste ju också ha kört sina passhästar. Och alla av dem måste ju haft minst en strömmad häst om Erikssons vittnesmål stämmer.
Alla borde haft problem någon gång, särskilt nära voltningspunkten på rakbanan. Där borde det hänt ett flertal olyckor. Finns det i något vittnesmål rörande detta?
Vad jag minns var det bara Paw som vittnade om en Frontlinehäst "som aldrig blev häst igen", men utan beskrivning av dess beteende.
Att inte Erik vittnat om Le Kemp, om det var hans egen passhäst, är inget annat än häpnadsväckande.

Verkar som om alla tycker det är normalt att misshandlade hästar kunnat köras normalt både i lopp och tävling utan slagjord, och utan att uppvisa något ändrat beteende. Utom 700 kvar i ett lopp då de plötsligt påminns och "flyr" hela vägen till mållinjen. Löjligt.

Jonathan sa...

Lopp och träning, ska det naturligtvis vara.

Anonym sa...

Det här gäller så mycket mer än ett missat spel, en ändring av en utrustningsdetalj i sista minuten för att öka sin hästs vinstchans, att inte skrika ut varje möjlighet till vinst med pukor och trumpeter. Det gäller vår rätt att vara det vi är, det gäller att kunna göra och behandlas med respekt, det gäller att rättvisa som skall tillämpas på goda grunder. Det gäller att personliga tillkortakommanden inte får döma att deras felbeslut inte är gjorda av Åke Svanstedt. Det gäller en skicklig hästtränare, en person som lyckas och kan, som med små medel får hästar att gå ända in i mål. Inte för att han fuskat, han har inte skrämt hästen till prestation utan genom bra träning, bra foder och lämplig hantering av djuret fått det att springa av glädje hela vägen.
Men den anonyma som ständigt återkommer med Åke Svanstedts skuld, du har kanske ett stort brott att dölja, jag vill döma dig ohörd, det finns så mycket ouppklarat och vittnen får jag nog också tag på, ska vi säga 100000 kronor i böter, det är rättvisa det?
MVH
Roger

Anonym sa...

tyvärr roger så vet jag att du har fel vad det gäller fusket och skrämma endel hästar sen är mitt samvete rent men du verkar ju veta mycket om detta så det är ju bättre du gör som erik o lättar ditt samvete och tar ditt straff som en man sen verkar du inte ha den känslan som åke har vad det gäller vilka som ska strömmas för dina experiment verkar ju gå åt skogen

Anonym sa...

Till Anonym

Det finns inga hästar som kan strömmas, metoden är helt kaputt och man måste räknas som dum om man tror på den. Alla hästar som utsätts för detta kraschar, det som staketmyten föreslår med kort check, uppbunden svans, helstängt etc. den krossar kusken i värsta fall, en sulky för 100000 kronor i bästa fall. Var har du din vinst och var har du den häst som tjänat ihop till en ny sulky? Du har ingen hästvana och du vet inte mycket om vad som händer, mitt samvete är helt rent men inte ditt.
MVH
Roger

Språkprofessorn sa...

Men snälla Anonym 21.44.

Har du helt missat alla lektioner i svenska? Kan alla som kan läsa igenom ditt inlägg utan att få andnöd räcka upp en hand...?

Dvs ingen orkar läsa din rappakalja - lägg av nu!

Anonym sa...

tyvärr roger så har du fel och åke borde visa dig hur man sköter en grisfösare,eller kanske ngn av hans lärjungar.det är ingen myt utan verklighet och jag förstår att de flesta här inte vill se den utan kör med strutsmetoden .

Ray sa...

Anonym
Varför är det ingen som ens tagit en skämtsam bild med grisfösare hos Svanstedt.

Kameramobiler har varit väldigt populära sen 2002.

Enligt vittne låg den inne i stallet. Jätteenkelt för vem som helst i personalen att leta rätt på den och skoja litegrann eller fota av den.
Det enda ställe som det garanterat fanns grisfösare var hemma hos Fredriksson. Förklaringen till det hittar du i vittnesmål - Den ene sa si å den andra sa så....

Om det är verklighet fixa bevis då.

ulf sa...

Till alla, en bra artikel om Medierna och Rättvisan, tänkvärd läsning, i väntan på V75an. http://www.advokatsamfundet.se/templates/CommonPage_Advokaten.aspx?id=8394

Lars sa...

Mycket tänkvärd läsning Ulf. Det här borde en av Travrondens journalister läsa också. Han som uppvaktade ett vittne flitigt och försökte påverka denne.

"– Det finns ett problem, att man ibland är så ivrig i den här rapporteringen att man tar egna initiativ och kontaktar presumtiva vittnen för att få snabbare och mer direkta besked. Då kan man förstöra utredningen, säger advokat Tomas Nilsson".

Anonym sa...

En annan travtränares syn på rättegången mot Åke Svanstedt
Avundsjuka
Vilken häxjakt och vad folk går igång på Åke Svansteds rättegång!!
Alla journalister bara vill bara berätta hur ALLA kommer bry sig, men dom själv ska bara följa det "utanför" och ska bara skriva lite grann!! Typ att OM Åke blir dömd, om så bara i Tingsrätten, så ska han ut från STC och aldrig komma tillbaka, men dom gör bara en liten grej för det är DOM ANDRA som hetsar och är där, alla 5 dagarna, och jag blir bara där 3-4 dagar...
Vet vilka problem Åke har haft med några av åklagarens nyckelvittnen, om saker dom gjort på gården och Åkes privtliv!!
Sa till han redan då, att häng fast dom efter fyrhjulingen och kör ut dom i skogen!!
Tror han ångrar sig att han inte lyssnade på det nu...

Kanske har fel men har fått "dåliga vibbar" på STC i Åkes fall!
Känns som dom gärna vill vara med och tända bålen!
Hoppas jag har fel men brukar inte ha det på STC beslut...

Positivt med STC är skyddsvästen som ska träda i kraft för aktiva, nu blir det bara vin och inget mat..

Tänk OM vittnena inte varit så avundsjuka och OM dom kunnat travträning och OM dom inte knarkat så hade vi sluppit denna "SHIT"

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym 13:09: Hej skillnaden är väl 2000 spänn så här långt!

Till Anonym 13:44: Hej! Trevligt att det finns medicinsk och juridisk expertis tillgänglig!

Till Alla: Är tillbaka framför datorn på måndag morgon. Debattera gärna vidare. Ska läsa artikeln Ulf rekommenderade då. Ha en bra helg och god tur i spel för er som spelar så länge...

ulf sa...

STC diciplinnämnd, Hjertsson, Wahlman, och några till på STC med infochefen Fransson i spetsen är en bunt hämndlystna kappvändande kärringar, numera kan ingen tänkande människa ta dom på allvar. Det senaste året gjorde Svanstedt ( alltid denna Svanstedt) dom till åtlöjen gång på gång. Tex när dom stängde av honom efter att det kom en polisanmälan från jordbruksverket, hur tänkte dom?! nu jävlar ska du inte träna mer häst din djurplågare, (oj det kanske ska utredas först om det är sant), avtängning dras tillbaka. Eller efter Drottningens, nu jävlar stänger vi av dig en månad och 100 000 ska du böta din jävel, (oj det gick inte att göra så). När tänkande människor fick titta på fallet, och inte en bunt kacklande kärringar med mindervärdeskomplex, drivna av nåt oförklarligt hämndbegär. Hur ska man annars beskriva dom. Efter att dom i rent raseri ger sig på Svanstedt gång på gång, och alltid får retirera när omvärlden lugnat ner dom. Det märkliga är att dessa dårar inte fått ett ont ord emot sig. Ronden tycker väl det är att skita på egen bakgård förstås, det är mycket säkrare att skita på ÅS bakgård. Hoppas dom får äta upp det en dag.

Anonym sa...

Hej Ulf

Åke Svanstedt friades ju från det "påstådda brottet" i Drottningens Pokal av Lutfi Kolgijni, han sade ju att hans häst inte var trött utan gått gåendes när Åke valde att gå ut i rygg på den. Sådana där näsknäppar är det en del som bara vill ha revansch för, det sskulle väl vara lättare att titta på filmen på löpningsförloppet, jag tycker det framgår klart där vad som händer.
MVH
Roger

Christin Å sa...

I Tingsrätten påstår Elin under förhör av Uvabäck, att hon inte visste eller hade hört något om elfös innan hon kom till Bjertorp. Nu gissar jag ju bara, men om hon gått på Wångens travgymnasium, borde de väl där ha gått igenom travreglementet där det står, visserligen litet flummigt, att elektricitet inte får användas i träning eller tävling. Man skulle ju tycka att detta kommit upp i undervisningen. Så mycket rykten som gått genom åren, vore det konstigt om ingen sagt något om det på Wången, varken lärare eller andra elever.

Hon vittnar också om att personalen på Bjertorp påstod att det användes grisfös. Varför frågar inte åklagaren vem i personalen som påstod, namn och kontaktuppgifter så att man också kan höra dessa personer? Elin har ju för bövelen inte sett något, egentligen, det är ju hörsägen, som det brukar heta i TV-serierna.

För övrigt, om man sitter som vittne i Tingsrätten, bör man undvika uttryck som hmm, um, och liknande, svaren skall vara tydliga ja, nej eller jag vet inte. Hon minns inte under vilken tid hon sommarvikarierat där men hon minns nog att det var en onsdag som Glenn bad henne sela ut Quack Pot. Men Elin är bra på att få fram hur ung och oskyldig hon är och att hon inte vill springa med skvaller, inte vill hon tjuvlyssna och inte vill hon svära i rätten heller, en ängel är hon, det lilla livet.

Anonym sa...

TRAVTIPS
HEAVENLY LITE har haft en sagolik otur. Femman längst upp hade varit en etta om inte hjälmen åkt ner och skymt sikten i början av upploppet. I starten efter drog jag i fel rem in på upploppet. Istället för tussarna for huvet rätt upp. I nästa start hörde jag inte startkommandot utan snurrade ett varv extra, och gången därpå glömde jag mina vita körhandskar i stallet. Nu senast satt jag på leken när grannen skrek att han inte hann spela. Nu tar jag mig ett par järn innan start, sedan får bonnjävlarna se upp, hotar Filip Raihle, en av dessa otaliga invandrare som berikar svensk travsport.

Christin Å sa...

Anonym 10.21: Jag är säker på att du tänkte framföra någonting med ditt inlägg, frågan är bara: Vad?

Anonym sa...

Christin Å, lite humor som togs som allvar från Bergsåkers travprograms tipssidor. Redaktören avgick efter misstaget att infört det som en skrivglad kille skrev när han inte fick tag på ovannämnde Filip Raihle.

ulf sa...

Vådan av att vara säker bortom allt tvivel.....Tror det var 1982, jag och min sambo hade hyrt ett hus på fjället nånstans i Jämtland, det skulle fiskas röding. Vi hämtade nycklar i nån håla som jag glömt namnet på. Med en karta som jag fått med mig från stuguthyrarn var vi på väg mot en veckas avkoppling. 4 mil senare var vi framme vid en oplogad väg som ledde till stugan 2 kilometer längre fram, gissa om vi var förbannade, all packning som skulle bäras. Vi sket i packningen och bestämde att ta den nästa dag. När vi pulsat oss svettiga fram till stugan, vad tror ni händer....? nyckeln passar inte, är det fel stuga..paniken börjar komma i takt med mörkret, nej det finns en stuga till som ligger rätt enligt den detaljerade kartan. den här idioten till stuguthyrare ska få betala sveda o värk, hotellrum mm var så säker. Ni förstår säkert hur det gick, vi hade åkt till helt fel hus och fick skämmas som fan, men det är smällar man får ta om man är alltför säker på sin sak, min sambo sa iof flera gånger att det nog var fel hus, men va fan...

ML sa...

Hej allahopa(som Yvonne Ryding engång sa:)

Som jag ser det är det här ämnet uppdelat i 2 läger.
De som tror eller är övertygade om att grisfösning är ett effektivt sätt att få hästar att Trava fortare i lopp som om en häst vore en bilmotor, och vi som tror eller är övertygade om att levande varelser ,välomhändertagna och välmående presterar bäst.

Med risk att jag har missat om det har framkommit..!?
Men har Erik Fredriksson nämnt några förbättrade resultat av sina påstådda "grisfösningar"??
Tycker han att det är ett effektivt sätt att träna hästar på?
Eller är han av den uppfattningen att det inte fungerade?

Är det inte så att om en häst tar till flykt, tar till det snabbaste färdmedlet dvs galopp?

Är det enkla svaret om 2st jämnåriga travtränare (Hans G/Åke S) med lika lång erfarenhet av hästar men med oerhörda skillnader i resultat= grisfösning ??

Anonym sa...

uppdelat är det nog här men inte som du säger utan mellan de som tror att åke har inte använt grisfösare och de som vet att åke har använt grisfösare och att det hjälper på endel inte alla

Anonym sa...

Till ML

Erik Fredriksson har inte redovisat några förbättringar för de hästar han säger ha Grisföst. Det finns flera punkter i hans redogörelse som de borde "klämt lite på", hästen som stod i stallgången och gavs upprepade stötar samtidigt som man ryckte i norsken. Den borde om det var en normal häst ha gjort allt som stod i dess makt för att komma undan. Målet i rätten borde i fall det skett hamnat hos AD(Arbetsdomstolen) då han troligen fått lämna Bjertorp med en "sulstämpel Ecco 44" i baken.
Det finns överhuvudtaget inga s.k. positiva strömningar att tillgå. Förutsättningarna enligt vad som beskrivs är att hästen "tänker som utföraren" och sådan hästar finns inte heller att tillgå.
Men dt du beskriver om att hästen galopperar vid flykt är riktigt, den kan visserligen också ibland "skentrava". Det andra problemet med metoden är kostnaden i förhållande till vinsten, enligt dessa uppgifter "inte alla men vissa hästar fungerar det på" det finns inte heller en enda häst redovisad på frågan "vilka". Men det finns ett antal fall, det senaste med en amatör vid namn Kurt Rehnström som 1995 strömmade en nordsvensk travare på Bergsåker, han fick böter och hästen kom aldrig mer till start. Men Kurt sade i en interju att "den stannade aldrig mer i sista kurvan" mot detta vittnar ju hästen, den var aldrig mer på travbanan.
Hästar svarar på två sätt på hot eller smärta, flykt eller att sparka. Hästar har minne och kommer ihåg situationen när det inträffade och kommer att reagera med "galopp eller spark" vid vissling eller annan betingad signal. Det kommer nog efter att Hovrätten tagit upp målet för att undvika påverkan på domstolen förmodar jag.
Skillnaden mellan tränare beror nog till största delen på vilken lyhördhet en tränare har för sin hästs behov för att kunna fungera på travovalen. Jag fick lära mig på tidigt sjuttiotal att aldrig spela på hästar som återkom efter skada eller vila, som hade varit bort tre veckor eller mer, Stig H Johanssons hästar lärde mig att det inte är en lag utan det hänger på hur tränaren förbereder hästen inför tävling.
MVH
Roger

Anonym sa...

Till Anonym 12.54

Det är väl på tiden att du visar ett litet resultat, eller bara tror du?
Är det så skall ju Åke Svanstedt frias även av dig.
Dubbelanonym

Anonym sa...

nej,jag vet.

Anonym sa...

Till Anonym 13.17

Åklagaren vill nog gärna ha dig vid sin sida annars frias Åke S. Det som återstår för dig då är väl att bojkotta ATG och STC.
Dubbelanonym

Anonym sa...

varför ska jag bojkotta atg o stc.om åke och gänget frias sådant händer i ett rättssamhälle att skyldiga går fria,sen om stc värderar det på samma så att åke inte får ett straff av dem de har ju ingen preskriptionstid vi får väl avvakta tills hovrätten sagt sitt.

Anonym sa...

Till anonym 14.37

Hovrätten dömer inte efter vittnesmål som helt klart är mened.
Hovrätten dömer inte efter det som inte går att visa på och som bara är påståenden utan grund, det finns ingen sådan i förundersökningen men det går att visa på mängder av lögner av åklagarens vittnen.
Dubbelanonym

Anonym sa...

de enda som begått mened är väl anette stenberg och mikael svanstedt och de är ju åke´s vittnen

Anonym sa...

Till Anonym 15.53

Elin Strinnlund är det enda vittne som begått mened.
Sedan finns det ju inget som stöder åklagarsidans vittnesmål eller förundersökningen. Vid genomgång på samtliga hästar som nämns finns inget som visar på någonting.
Sedan finns det bland åklagarsidans vittnen en till två som kommer att ändra sin berättelse i Hovrätten. Det kallas visst att göra en pudel.
Dubbelanonym

Anonym sa...

har hästarna vittnat de har jag missat isåfall hade det inte varit ngn tvekan ens från din sida eller menar du stefan melanders bilder eller konspirationsteorin på denna sida,tyvärr så tror jag inte du vet ngt eller ochså är du förblindad av kung åke

Anonym sa...

Till anonym 16.07

Jag är bara välinformerad men det är uppenbarligen inte du, men det är inte första gången dessa vittnen gör helt om.
Dubbelanonym

Anonym sa...

jag är inte välinformerad jag vet att det har förekommit

Anders sa...

Anoným 16:59

Men lägg korten på bordet då och kom med någon form av bevis eller sluta tjata

Att nån på nätet som inte uppger namn eller någon form av bevis påstår sig veta något placerar jag där det passar bäst, papperskorgen

Anders sa...

och att du dessutom anklagar 2 namngivna personer för mened, återigen utan någon som helst form av bevisning, är väl ganska allvarligt

Är det nått ruter i dig lägger du fram bevisen för mened eller så håller du truten

ulf sa...

KG Holgersson: ...."Det är löjligt att säga att inte grisfösare fungerar" "har du prövat själv"? "Nej".
KG Holgersson:..." Det blir löjligt när tränare säger att de aldrig ens SETT en grisfösare???
Men kära Holger varför har du då inte sagt något förut, i din bok om ditt liv med hästar skriver du inte en stavelse om grisfösare, du tar upp allt elände som du varit med om, alla idioter du stött på under 60 år med hästar, men inte ett ord om....grisfösare. Du är inte rädd för konflikter, du styr och ställer med dom som inte är snälla mot djur. Men inte ett ord till och om alla du sett använda grisfösare, vill du ha uppmärksamhet, så har du massor av goda gåvor du kan visa upp, inte behöver du ljuga när det finns så många sanna berättelser du kan dra! Själv har jag sett grisfösare en gång på 100 meters avstånd, en gång på 40 år! Du säger att det är löjligt av tränarkåren att inte säga att dom sett en grisfösare, men du själv då, när sa du det, du hade chansen i din bok, men nej nu är det för sent, nu blir du en i pöbeln, och det passar dig inte. Kan det vara så enkelt att det inte finns något att säga, för man har inte sett och inte prövat?

Anonym sa...

anette stenberg var hos hans-g och grät och ville att han skulle anmäla åke sen att hon inte stog för det är väl ganska enkelt att förstå var hittar du ett nytt jobb i kvänum med omnejd för hon skulle få sluta direkt. mikael svanstedt pekades ut av erik om han nu ville sätta dit åke då var det väl bättre att peka ut åke istället sa han som det var,att det var mikael svanstedt som visade honom .

Anonym sa...

gött ulf. ljuger holgersson nu med alltså.

Anonym sa...

"Elin Strinnlund är det enda vittne som begått mened."

Ja få den här grejen om utrustningen till mened du...

Anonym sa...

..."den var aldrig mer på travbanan."
Fel roger. den gick väl premie eller om det var kval efter detta. Mened på dig. haha

Anonym sa...

Nån som vet vad Christin Å vill med sina inlägg. Hon skriver att hon sitter och gissar, hur ska man ställa sig till hennes slutsatsen då?
Jag kommer fram till jättekonstiga saker när jag sitter och gissar.

Anders sa...

Anonym 18.34

Kallar du det där för bevis ?

Det är ju bara spekulationer från din sida och du har inget som styrker dom

Snälla kom med något som liknar bevis i alla fall när du anklagar folk för att ha begått brott, det duger inte att bara gissa

Anonym sa...

Till anonym 19.10

Elin Strinnlund hävdar om en utselning som är gjord innan hon anställdes.
Sedan skall du få se på pudel hur den lilla flickstackaren blev lurad.
Dubbelanonym

ulf sa...

Ljuga kallar jag det, när Holger påstår tvärsäkert att det fungerar att få hästar prestera mer med grisfösning, utan att någongång gjort det!! Det skulle vara hederligt om han tog fram något fall ur sin påstått digra lunta, när han börjar svamla om arbetshästar (fans det grisfösare på den tiden)vet jag inte vad jag ska tro. Att det var tillåtet för 20 år sen är också lögn, det har aldrig varit tillåtet!!! Lika lite som att driva hästar med bakvänt spö med spikar i. Lögn kallas det...det är inte en anklagelse det är ett konstaterande.

Christin Å sa...

Anonym 19.16! Jag uttrycker nog rätt väl vad jag menar, i motsats till många andra skribenter här. Vet Du om man går igenom travreglementet på Wångens travgymnsium? Du kan ju belysa situationen så behöver vi inte gissa.

Anonym sa...

Till Ulf

Detta är den stora tragedin med Grisfösningen, dom säger att det funkar, dom säger sig veta men det finns inga exempel på lyckade fösningar mer än att "vandrande förståndshandikapp säger att dom fungerar" men hittils trots idoga försök, jag har nära till Trav och Galoppskolan och genom mängder av kontakter med djurexperter har ingen hittils hittat ett enda exemplar av lyckad Grisfösning. Staketmyt kan det kallas och är nog det också. De enda hästar som med säkerhet fått grisfösning har aldrig tävlat bra efteråt, de flesta har inte ens kommit till travbanan.
Vad skulle vinsten bli, förstörda sulkys, förstörda hästar för 15% i något lopp då och då. Detta problem har bara muppar lyckats övertyga sig själva om att det fungerar plus Lidköpings tingsrätt. Experter på djurens hjärna(i detta fall specifikt häst) säger att elbitingning på det vis som det beskrivs aldrig kan få effekt utan att man först byter ut hästens hjärna till?
Efter detta mål i Hovrätten torde det bli förändringar i hanteringen av dessa frågor och vi slipper "krypskyttet" utan måste hålla en strikt saklig nivå.
MVH
Roger

Lars sa...

Ser på facebook att Elin Strinnlund har en vän i hästsportjounalistkåren; Martin Källberg. En tillfällighet?
http://www.facebook.com/search/?q=Elin+Strinnlund&init=quick#!/profile.php?ref=sgm&id=583015619

Anonym sa...

nej,det tror jag inte de konspirerar säkert mot åke där de sitter uppe i stockholm.sen roger undrar jag vilka experter du hänvisar till.

ML sa...

Till anonym 12.45 ,13.17 ,16.59

Jag antar att du sett det med egna ögon?
Du säger att strömmning fungerar på Endel hästar och med fungerar antar jag att du menar med förbättrat tävlingsresultat,alltså något som går att kolla upp i resultatlistor.

Övertyga mig!!snackar vi förbättrat resultat på 1 av 10 grisfösta hästar eller mer/mindre??

För enligt Hans Gs utsaga skedde det systematiskt varje Onsdag i över ett års tid och med tanke på att han kunde ha blivit rik på att spela på dessa grisfösta hästar så var det enligt honom en 100% metod antar jag.Dock "namnlösa"hästar ska tilläggas.

Till Roger!
Är det skentrav som grisfösarförespråkarna vill påtala med dessa 700m reporna? Att på given signal ge hästen order om att nu är det fara på färde och okontrollerat skena in i mål..Har man även lärt hästen att så fort den passerat mållinjen så är faran över?? (tror att du förstår vad jag menar;)

Till ulf
I min "vackra" värld skulle många fler vara arbetslösa.Den här härvan har skötts så otroligt amatörmässigt dåligt och orsakat mycket onödigt lidande!
Kan bara önska ansvariga får stå tillsvars och att ett antal huvuden rullar ifrån alla inblandade instanser..allt ifrån TV4,tidningar,tingsrätt,vittnen,STC

Vi skattebetalare borde iaf kräva det!

Anonym sa...

Till ML


Vad "Förespråkarna" pekar på går inte klarlägga riktigt, travhästaveln har gått framåt och vissa hästar har långt till galopp men det sistnämnda är ju naturligaste gångarten vid flykt.
Jag har försökt utan något resultat få fram en häst som "bevisligen förbärrtrats som tävlingsindivid" av metoden och jag skall redogöra för resultatet.
1. Det finns ingen som sett det alla tycks ha hört om att fungerar. Den naturliga följdfrågan blr då vilken och vilka hästar, svaret på detta blir någon "travtränare" oftast någon som fått en serie segrar. DEt går inte läsa ut av hästarnas prestationer utan de har de formkurvor de alltid haft.
2. Ett fåtal som hållit på med hästar på amatörnivå tycks vara de som testat flest gånger(antalet är litet, 4) och alla har misslyckats med syftet.
3. Går man igenom de olika tillvägagångssätt som "de som tror på metoden" berättar säger veterinärer, de som jobbar med hästar i någon form, universitet med djurinriktning att metoden omöjligen kan fungera. Beroende vilken som yttrar sig blir svaret allt från "hästens hjärna klarar inte av att omsätta det i styrd handling" etc. Jag har skickat förfrågningar lite varstans, till olika instutioner men de svar jag fått är ungefär:Utifallatt, till tröst för de som tror på metoden.
4. Slutligen har jag samlat ihop lite olika varianter på hur man berättar att det fungerar och frågat etnologer(de som håller på med vandringssägner mm)om dessa om vad deras analys blir. De säger att historierna innehåller de typiska bitarna för vandringsägner, det finns en liten sensmoral om "jag vet minsann" för att framhäva ett kunnande.
5. Tittar man på hästar som "utpekas som eldrivna" så stannar de vid högst normala prestationer. Tittar man på Åke S. siffror, segerprocent, platsprocent, resultat för den "elektrifierade tiden" så uppvisar dessa siffror i förhållande till antalet tränade hästar inget avvikande, han håller en konstant nivå sedan 80-talet. Däremot fick ju han in Gidde Palema och en sådan häst lyfter ju det ekonomiska resultatet avsevärt. Det är ju skillnad på prispengar i elitloppet och en seger på Hoting.
MVH
Roger

Christin Å sa...

Anonym 11.58.
Ååh, tack. Det visste jag inget om och därför fattade jag inte meningen. Där ser man, man skall nog tänka sig för både en och två gånger innan man öppnar munnen eller använder tangentbordet, men ibland är det svårt, tanken liksom rinner ut ur munnen eller genom fingerspetsarna och via tangentbordet försvinner den ut för hela världen att beskåda ...

Anonym sa...

vilken tid är den elektrifierade menar du den tiden det skedde öppet för alla på bjertorp eller när de körde på tidiga morgnar eller sent på kvällen eller på stallgången då var det ju en liten krets som kände till det men det förevisades för både flickvänner och älskarinnor.det är nog så att åke har hållit på med detta sedan tiden på bergsåker så hans resultat kan visa på ett fusk som har varat under lång tid kanske sen promenaden hem från det mislyckade försöket då kanske han började köra med fösaren på stallgången men det får du nog prata med åke om .

Anonym sa...

Till Anonym 7.01

Du kan ju presentera de siffrorna om Åke Svanstedts fusk för han har inga avvikande siffror jämfört med andra tränare på samma nivå eller liknande ambitioner. Det finns ett antal tränare som jag inte tänker namnge som i procentsatser har likartade resultat som Åke, eller kör dom med eldrift. Sedan tycks du ju sjukligt fascinerad av Svanstedts stall och deras inbördes känslomässiga relationer vad nu det har med Grisfösningen att göra. Det finns ett citat av en annan travtränare här på sidan som visar på det hela och det räcker. Men ditt sätt att föra det här resonemanget får mig att tänka i en bestämd riktning och jag kan trösta dig med att du fins med i det relationssnacket, det finns många hintar om detta för dom som orkar ögna igenom alla tusentals sidor som finns på nätet i denna affär.
MVH
Roger

Anonym sa...

när var den elektrifierade tiden?vilken annan tränare uttalar sig?sen kan jag med säkerhet säga att ngt sjukligt inte finns från min sida i denna historia men man funderar ju hur det står till hos endel andra.relationerna mellan personerna i denna affär har inte med fösningen att göra men det visades för dom sen kan man välja att blunda för det.finns jag med i relationsdramat på vilket sätt isåfall,det kan du utveckla.

Anonym sa...

Till Anonym 7.36

Det behövs inga uttalanden av andra tränare det är officiell statistik det bygger på, heller har Åke Svanstedt några hemliga banor att köra sina egna tävlingar på där reultaten inte kan ställas i relation till andra.
Den "Elektifierade tiden" det är ju den tid när den påstådda Grisfösningen skulle ha skett, på Bjertorp, Bergsåker. Sammanställningen av siffror löper från 1983 till 2009. Stig H Johansson hade liknande siffror bl.aoch han är ju höjd över alla tvivel.
Din roll i detta relationsdrama överlåter jag till dig att själv ta reda på, det är bara att Googla så hittar nog du snart ditt namn.
MVH
Roger

Jonathan sa...

God morgon Stefan,
Tittade tillbaka lite på slaghjordsproblemet. Kan inte se om du och jag är helt eniga om bevisstyrkan i detta.
Jag tycker att om en häst körs utan slaghjord i ett lopp, är det bevisat att den inte strömmats.
Att vissa hästar måste ha slaghjord bevisar naturligtvis inte motsatsen, men procentsatsen av Svanstedts hästar med slaghjord bevisar om han strömmat systematiskt.

Ju mer man tittar på detta ju mer känns det som om Svanstedt blivit dömd på Erikssons vittnesmål. Rätten har trott på hans systematiska teori, och sedan dömt de tre på det som de bäst kan försvara.
Enligt dem är ju alla vittnen på åklagarsidan trovärdiga. Varför blev de inte dömda för fler strömningar?
Och om det krävs ett ögonvittne, hur kan Svanstedt bli dömd för att ha beordrat strömning?
Eriksson sågs nog som den stora experten som du påpekat. Resten var bara formaliteter.
Hans helomvändning rörande Tag The Devil slätades ju också lätt över. Verkar som om han i rättens ögon var som en gammal bilmekaniker som sett en hylsnyckel 52 gånger.
-Måste ha varit en hylsnyckel. Att han snackar lite skit utöver det får vi stå ut med.

Lars sa...

Till anonym (dennis)07.01: Du menar på fullt allvar att Svanstedt har hållit på med grisfösning i 30 år men det finns inte ett enda bildbevis.
Är inte detta märkligt.
Varför har inte någon tagit en bild med t.ex sin mobiltelefon på grisfösaren. Den låg ju på ett skåp, enligt en del vittnen. Ungdomar som inte gör nåt annat än plåtar med sina mobiltelefoner nuförtiden.
Disa. t.ex som till och med stal en telefon hade väl kunnat tagit ett kort. Hon som var så upprörd, enligt henne själv.
Och när Forssberg varnade Svanstedt 2004 så fortsatte han alltså? Trots att man kan med ett objektiv ledigt kan ta bilder på minst 500 meters avstånd?
Att man låter strömma en häst (Icing Laday) på gården som inte ens står uppstallad där. Icing Laday som vid den här tiden hade dåligt med startpoäng och jagade slantar i P21 lopp.
Nej, du är nog den mest insnöade människan på denna bloggsida.

Kent sa...

Lars:Tror att både Ronden och Travnet mfl gladeligen delat ut mobiltelefoner gratis till dessa sk vittnen för att få ett skop,för kontakterna verkar ju redan har funnits....Nej detta är en märklig soppa som bottnat i något helt annat än djurens välmående.Den "shift"lösa kanske sitter på sanningen

Anonym sa...

Ett försvars vittne sade i rättegången om Disa, hon bråkade, hon hotade Åke att gå till tidningarna och berätta, hon sade att hon skulle förstöra för Åke, Sarah och deras relation, men mobilen kom emellan och hon fick sluta.

ulf sa...

Jag är nyfiken på Rondens Thomas Hedlund hur många grisfösare har han sett under sina år inom travet!! Det här skrev en annan ÅS hatare, Christoffer Ekmark, i sin blogg på travnet."Thomas Hedlund, som arbetat aktivt med travhästar merparten av sitt liv, skriver angående "mellan-dig-och-mig-mentaliteten":
Okej, men då saxar vi några citat från travtränare, ganska stora sådana, sagda i veckan som gått, utan att nämna vem som sagt vad.
"Hur kan man vara så in i helvete korkad att man börjar med att säga att man aldrig sett en grisfösare?"
"Det må väl vara hänt om man provat det i sina ungdoms dagar, men nu pratar vi faktiskt fusk i stor omfattning."
En annorlunda:
"Jag tycker inte att det är fusk. I så fall fuskar alla." .....Nu vill vi alla höra thomas berätta vad som händer bakom kulliserna, tron ni han har nåt att berätta!!!

Stefan Hagberg sa...

Till Christin Å: Hej! Detn är möjligt att Elin missade den lektionen. Men det är troligare att hon snabbt hamnade i en gröt av rykten och skvaller eftersom det förekom vid den tidpunkten p g a av olika konflikter dels ionom personelen men också mellan några ur personalen och Åke samt Glenn.

Dessutom var Hans G Eriksson behjälplig. Men det är ett av problemen med såväl förundersökning som tingsrätt att man inte ställer frågor som vem, vad hette han eller hon.

I ett mål där det i stort sett handlar om muntligt bevisning med ett stort antal vittnen på båda sidor måste rätten på allvar söka finna alternativa möjliga händelseförlopp. Det saknas helt. Stället försvarar tingsrätten ändrade berättelser och luckor på ett överdrivet sätt.

Elin vet inte vad hon ser. Hon får en förkalringsmodell som hon köper av Hans G och andra. Hon säger tvärsäkert att hästen Quack Pot hade långsam huvudlag, bomull i öronen och käk. Persson säger att den hade olika huvudlag och att han inte berordrat slagjord.

Han säger också att ifall hästen ingick i Gidde programmet så kan den haft en annan utrustning eftersom den skulle gå sista intervallen i tävlingstempo.

Kan Elin blockerad av alla "hintar" fått order om käk och halvstängt och sedan slängt på en slagjord övertygad om att hästen skulle strömmas och att hästen blev uppstressad av den nya utrustningen eller något annat. Jepson hade ju ingen snledning att ifrågasätta vad hästen hade för utrustning. Han hade fått sina order av Persson. Han visste att Elin var ny och dessutom hade hästen gått med annan utrustning i lopp tidigare flera gånger. Senste den 3 juli. Så Jepson kör. Hästen går ett snabbjobb, kanske blev stressad av den ovanliga utrustningen som Elin hängt på t ex slagjord. Vet inte om alla hästar trivs med det. Hästen var ju lite nervös och det kna ha berott på ett den fick helstängt istället för halvstängt eller helt enkelt på att den blev skrämd av något. Så häste kommer tillbaka med helstängt, slagjord, käk. Elin frågar inget, Jepson har ingen anledning att säga något och Persson frågar aldrig.

Strax därefter stöter Elin som redan misstänker att hon sett det som andra pratat om skulle ske på Hans G Eriksson som inte säger ett ljud om Gidde intervaller utan förstärker hennes förklaringsmodell elle rentav implementerar den i Elins huvud.

Det är en alternativ förklaringsmodell som är full möjlig, speciellt ifall man petat lit emer i när hennes misstankar väcktes.

Hon hade ju förmodat något redan tidigare. Men när?

Hon förmodade att Jepson hade klocka. Men det visste hon inte. (slutet av förhöret). Ett klassiskt exempel på hur man fyller i. Snabbjobb= Klocka. Men hon minns ingen klocka. Hon säger att han hade klocka, men minns inte det. Hon förmodar att han borde ha en klocka och säger:


"-Han hade ju klocka med sig.

Berglund: Klocka?

-Jag kommer inte ihåg...jag önskar att jag skrivit dagbok. Det är ju mina spekulationer eftersom man måste ha klocka med sig när man ska köra fort.

Berglund: Här ska man inte spekulera!

-Okey då."

Stefan Hagberg sa...

Till Ulf 12:08: Hej! Bra beskrivet. Vem har inte upplevt liknade. Man är överttygad.

ML sa...

till anonym 7.01

Jag antar fortfarande att du sett det med egna ögon och att du med egna öron hört Åke utfärda order om grisfösning..!?

Grejen med fusk/grisfösning är ju att vinsten ska vara större än förlusten/lidandet!

Hans G vill ju gärna göra sken av det och upplysa oss om att han kunde ha blivit rik på alla hästar han visste hade grisfösts, alltså att metoden var hundra%ig!

Men du säger att det fungerade bara på Endel hästar!Hur stor del??

Är vi överens om att Hans G Ljuger/Överdriver då iaf??

ulf sa...

Ja, bara att det inte var plogad väg sista 2 kilometrarna till en dyr uthyrningsstuga!! men är man "100% säker" så är man, inget kan få en att ändra sig, det var den tankevurpan jag ville beskriva.

Stefan Hagberg sa...

Till ML 12:34: Hej! All American Cool vann väl dagen efter om det händelsen nu är riktig.

Pimpinella hade bytt tränare efter en halsinfektion och tränades i flera månader innan hon startade och började tjäna bra pengar. Hon hade innan dess varit i fyr aår hon Thomas L Larsson. Hon hade inte gått dåligt där heller.

Pro Pax tjänade pengar både hos Åke och tidigare hos Lars Eric Magnusson på Åby. Åke vann ett försök i silverdivisionen ca fyra månader efter Mikael Svanstedt skulle ha strömmat hästen enligt Erik.

Sen var det då Le Kemp som han fortfrande inte berättat om trots att de var hans passhäst. Det är väl möjligt att den kommer i hovrätten som en fjärde version.

Antingen strömmades den som Elin tror eller också har Erik ljugit en extra gång.

Sen var det då Icing Laday. Den tjänade en del pengar under 2005 men var aldrig något topphäst Dne hade väl tjänat i runda slängar 60 000 innan dess, född 1999. Men antingen var väl effekten av grisföseriet väldigt långvarig eller också ljuger Erik ännu en gång och var på den igen med fösaren.

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym 18:34:Hej! Är det inte så att Erik har pekat ut de flesta? Hur var det nu med Le Kemp eller har det här gängets juridiska expert bett Erik komma ihåg Le Kemp i hovrätten och svära på att det här är sista gången han ljuger för nu har någon ännu äldre släkten tagit honom i örat.

Stefan Hagberg sa...

Till Roger 05:58: Hej! Intressant genomgång. Men det var hujjans vad du är uppe tidigt. Är det hästarna som drar;-)

Stefan Hagberg sa...

Till Jonathan: Hej! Om Slagjorden. Jag skulle lagt på en slagjord och bett till gud ifall jag var uppsatt på en häst som strömmats på det sätt som beskrivs av EF TB och LNJ.

Dessutom antar jag att slagjord inte levereras med något slags garanti.

Det är det jag menar att någon av alla dessa hästar som strömmades enligt HGE borde ju slagit bakut i värmning eller lopp.

Så jag håller med dig om att slagjord vore vad en smart person skulle utrusta hästarna med i lopp och det har inte visats, vad jag vet en enda häst med slagjord som tränades hos Åke Svanstedt under den tiden.

Det fanns högst troligt enstaka hästar som gick med slaggjord hos ÅS. Det beskrivs också av Glenn att ibland kom det någon ny som varit besvärlig.

T o m Erik Fredriksson säger ju att det förekom innan han "erkände" i förundersökningen:

"Det är olika från häst till häst. Normalt var det sele, öppet huvudlag. Det kunde hända att man
på vissa hästar vid behov hade annan utrustning, t e x stäng huvudlag, käkrem, slagjord.
Det var dock inte ofta man hade käkrem men det förekom på någon enstaka häst för att
undvika att de böjde ner huvudet eller att de behövde stöd.
Det förekom ibland, dock väldigt sällan i träning, att man hade stäng huvudlag. Det var om
det var någon häst som t e x vill sticka iväg åt annat håll, eller om det var någon häst som var
lat, då kunde de hjälpa med stängt huvudlag.
Slagjord användes ganska sällan, det var om det var någon häst som var benägen att sparka
bakut. Dels var det för att skydda kusken och dels för att hindra att hästens ben vid
bakåtspark skulle komma över skalmarna.
Användes stängt huvudlag, käkrem, slagjord samtidigt vid några tillfällen? Uppbunden
svans?
Fredriksson kan minnas att han under sin tid på Bjertorp hade en häst, entvååring, som var
bråkig och där han hade dessa tre utrustningsdetaljer på samtidigt. Han kan inte minnas att
han sett någon annan häst ha dessa saker på sig samtidigt eller att någon annan skötare/lärling
satt på dessa saker samtidigt på samma häst. Men det kan ha förekommit det är inga
konstigheter."

Jag anser det skulle vara vansinne att strömma en häst och sedan köra den i lopp utan slagjord. Däremot kan det finnas hästar som behöver slagjord av helt andra skäl än att de strömmats.

V

Jan-E sa...

Nu börjar det likna nånting.
Över 100 comments på bara detta inlägg.
Säg att ungefär 10 av dessa är av några som vet något i det aktuella. Sen är resten sådana som jag som bara är intresserad.
De tio, förhoppningsvis fler, kunde väl ge lite mer detaljer för att på sätt bevisa det ena eller andra.
Den enda som gör ett fullgott jobb är stefan och jag längtar faktiskt på nästa steg i hans mycket intresanta skrivningar.
Jag är inte objektiv heller, utan gillar åke då han är en färgklick i tråktravet. Han har faktiskt en mycket stor del till att travet är intressant.

ulf sa...

Nu jävlar är det slutlekt!!!
Hovrätten tar upp fallet, alla ÅS hatares halmsrå har gått av. Jag gratulerar Stefan och alla vi som tror på rättvisan ni andra kan fara åt h-e.

Stefan Hagberg sa...

Till Alla: Hej! Det var ett glädjande besked. Det är faktiskt så att många jurister däriblnad åklagaren i målet kammaråklagare Anders Gustafsson trott(hoppats) att målet inte skulle komma upp oh det gör det nu.

Så vi får väl hoppas att några av våra diskussioner här och nya uppgifter haft betydelse.

I hovrätten är det fler jurister som dömmer vilket borde vara till fördel och felaktigheterna i tingsrätten kan rättas till och belysas. Det här var väldigt bra inte bara för rättsväsendet utan också för svensk travsport. Tack för alla som engagerat sig men det här är bara början!

Jag hoppas debatten fortsätter i sakfrågorna och att vi till sist får en bra genomlysning av vad som förekommit i målet!

ML sa...

I Fredags meddelade Hovrätten prövningstillstånd i målet..Kl 14.29 idag släpper Travronden den nyheten;)

I övriga media...tyst bara tyst

Erik sa...

Vem är Stefan Hagberg? Trillade in här och undrar vad han har för bakgrund som journalist...

Kent sa...

Ja visst är det fantastiskt.
Undrar om det varit lika segt med infon om överklagandet hade ogillats

Jonathan sa...

Grattis Stefan! Du har säkert varit en del av att de känt pressen.
Nu hoppas vi bara på följande, med det viktigaste först.
1. Att sanningen kommer fram.
2. Att sanningen är att strömning aldrig förekommit.
3. Att sanningen framkommer så klart att inga tvivel kvarstår.
4. Att Stefan vinner något pris för allt sitt slit.

Anonym sa...

du får nog bestämma dig antingen sanningen eller inte.che

Anonym sa...

Hej Stefan!

En häst kan mer eller mindre glömma en strömning. Det tog ca. två år för Live and fly att bli "normal" efter vistelsen hos Svanstedt. Varken Disa eller Tomas har sett att hästen blivit strömmad men jag "vet" utifrån hans beteende. Han gick snabbt i två starter och därefter bedrövelse, sen var det hej och adjö från stall Svantedt. Fortfarande idag kan han reagera på om man skall justera tömmarna eller klappa honom i bak efter lopp när man håller tömmarna ihop med en hand.

Varför kan du inte börja gräva lite mer om Svanstedt?

Niclas Carlsson (ägare till bla Rocky Ribb och Live and Fly)

Stefan Hagberg sa...

Till Niclas Carlsson: Hej! Jag ska inte tala om för dig ifall din häst är bakrädd. Det vet du bäst själv ifall den är. Du säger att du "vet" att den blivit strömmad. Vi har haft en lite debatt för ett år sedan vill jag minnas. Den gången gällde det Tomas Pettersson som också tränat din häst Live and Fly.

Vad jag kan se har inte mindre än tre olika tränare haft hand om hästen efter ÅS.

Hur kan du vara så säker på att hästen blivit strömmad och inte fått räkat ut för något annat eller rent av är nervös. Jag ser att den är struken för dåliga blodvärden.

Du refererar till två starter där hästen vann på 20,1 som fyraåring efter kval. Sedan gick det sämre ett tag.

Jag är bara nyfiken på när och hur du blev övertygad om att just din häst hade strömmats.

Har Flemming Jensen m fl samma uppfattning?

En häst kan ju em var hästens skötare hos Svanstedt te x?

Anonym sa...

Hej igen!

Mitt inlägg bara försvann. Gör här ett nytt försök.

De lopp jag ref till är åby 050610 och Mp 10 dagar senare. Så seg han var de första starterna, enligt Åke och Glenn H, så går man inte de tiderna i 5 och 6 starten. I 6 starten var han inte ens fräsch enligt ÅS!!!

Jag och Johan (jag mest) tränade hästen efter ÅS och han var till och från väldigt rädd och osäker. Har fått hjälpa till att hålla hästen när kusk skulle ställa in tömmarna för att han var på väg att skena. Helstängt på den gången! Det är inte bara denna kusk (kommer inte att nämna namn) som påtalat Flyers beteende och angett strömning.

Flemming är ingen idé att fråga för han galopptränade bara hästen och mig veterligen så använde han inte norsk, helstängt eller pisk på Flyer. Om en häst har dåliga blodvärden beror det normalt sett på infektion.

Man kan ju också undra varför Flyer, när han varit frisk, går så helsikes fort med norskt huvudlag.

Vad menar du med sista meningen, Fattar inte.

Mvh Niclas

Stefan Hagberg sa...

Till Niclas: Hej igen! OK, nu förstår jag vilka lopp du pratar om. Det är naturligtvis omöjligt att säga vad som orsakat hästens förbättring. Det finns i varje fall en sak som skiljer när det gäller de två starterna och den starten som är före den första av de två du anger och det är att hästen går barfota på alla fyra vilken den aldrig gjort förr eller senare.

Om det fanns andra skillnader i utrustning kan de kanske ha påverkat. Du vet ju inte vad som hänt.Om någon av kuskarna som kört hästen haft någon teori så är det ju just det - en teori. Har du funderat på att någon av skötarna kan ha klippt till hästen.

Jag förstod inte heller sista raden;-) Men den handlar om att det måste funnit en skötare hos Åke som i så fall skulle känt till något om vad som kan ha hänt. Så när märkte du att hästen var nervös och vad sa Åke, Glenn et c om den saken.

Angående blodvärden så frågade jag eftersom en häst som är aktuell i den här historien Quack Pot hade så kallat överträningssyndrom och producerade för mycket röda blodkroppar.

Nu har inte jag tränat häst men jag har ägt häst och att lista ut vad som gör hästar nervösa är väl en vetenskap i sig.

Men nu verkar dina hästar ju vara i form.

En häst som blir nervös kan ju ha nytta av en norsk.

Att hästen gick så snabbt få kan ju bero på att det var bra banor i juni men började regna sedan så skorna åkte på.

Allvarligt talat så vet jag inte. Har du några handfasta bevis så tycker jag att du ska kontakta polisen. Tomas P som också tränade din häst visste ju att Tag The Devil strömmades i mars 2005 precis som Hans G Eriksson fast han pratade om Sweden Cupp 2003. Varför upprepade TP inte det i rätten? Hans G ändrade sin version till lite skvaller i hästbussen hem.

Allvarligt talat Niclas. Du har säkert följt det här fallet och har dina egna idéer. Men att ha sett det ske är vad som krävs.

Din häst hade ju knappt startat. Varför skulle den stressas med en grisfösare.

Du vet inte och jag vet inte vad som gjort din häst nervös, bakrädd eller vad den är. Den kanske skoddes av Paw Mahony nån gång medan han jobbade.

Det var bl a därför jag undrade vem/vilka som skötte hästen hos Svanstedt.

Anonym sa...

Hej igen!

Du är rolig du. Det är klart som fan jag har följt det här. Framförallt dina konstiga sätt att hela tiden förutsätta att vittnena ljuger och att ÅS, Glenn H och Jeppson talar sanning..... men aldrig sett att du ens funderar på att det kan vara tvärtom.

Bla Disa och Tomas skötte Flyer hos ÅS. De sa ingenting till mig om strömning förrän långt senare. De hade ingen koll på om just Flyer blivit strömmad. De har i alla fall inte sett nåt sånt med min häst. Och du ska veta att jag har frågat dem.

Flemming körde nästan alla lopp barfota runt om med Flyer! Han sprang aldrig så fort med Flemming.

Flyer strömmades av en enda anledning. Trög och svår att få nån fart på.

Flyer är inte bakrädd förrän man lägger ihop tömmarna i en hand så att de båda ligger sträckta över/precis intill svansen. För att grisfösa en häst måste du hålla grisfösaren i ena handen och tömmarna i andra. Du behöver inte vara nån Einstein för att fatta var jag har fått mina misstankar ifrån.

Jag har inga bevis på att Flyer blivit strömmad och jag vet mycket väl att mina egna synpunkter och kuskars uttalanden inte skulle hålla i rätten. Men vad har du för bevis som gör att ÅS skulle vara oskyldiga???

Du är varmt välkommen till Skaraslätten för att träffa mig och Flyer så kan vi diskutera och kanske köra häst tillsammans.

Mvh Niclas

ML sa...

Till Niclas

Det finns en rödtråd om man kollar hästarna på din träningslista

Jörni HB äger dem nu

Dessförinnan var stall Grobban delägare med Tomas Pettersson som tränare.

Stall Grobban(Tomas/Disa) köpte in sig i Live and Fly ca 19månader efter att den stått på Åkes träningslista.

Efter Åke 2005-07-05 stod Live and Fly "ingenstans"? i cirka 1månad och 10 dar innan den hamna hos Johan Björnsson i 4månader därefter hos Flemming i ganska exakt ett år, och 2007-02-11 slår stall Grobban till och blir delägare med Tomas Pettersson som tränare.
Såg även att du Niclas hade satt upp en av Åke S lärlingar i ett lärlings/ungdomslopp på Solvalla alldeles nyligen.

Känslan är att du Niclas känner Tomas väldigt väl.
Hur mår Tomas?
Stångar han sig fortfarande blodig mot väggen eller har han hittat Exit..!?

Anonym sa...

Fick redan igår känslan av du skulle komma in på detta med Tomas och ägarskap osv. DESSUTOM SÅ KOMMER DU ALLTID IN PÅ ANDRA SPÅR NÄR DU FÅR EN KÄNSLA AV DET INTE ÄR POSITIVT FÖR ÅS!!!!??? Nu tar vi det från början så att det inte blir några oklarheter kring Flyer.

Flyer var först hos ÅS som treåring. Sen kastrerade vi honom och tog hem honom för det är onödigt att betala över 300 kr om dan när han inte tränas. Sen gick han tillbaka till ÅS.

Vi valde (jag och Johan) att sätta honom hos Flemming med skälet att vi inte hann med honom. Efer ett tag blev jag och Jörgen (Jörni) ensamägare till Flyer. När sen Flemming inte tyckte att det funkade längre så dök möjligheten upp med Tomas som tränare. För att Tomas skulle kunna bli tränare var vi tvungna att skriva in honom som ägare. Det är så det funkar när man sätter häst hos B-tränare. Stall Grobban har aldrig ägt nåt i nån av våra hästar (bara på pappret). Så har det även funkat när det gällde Arras TCB. I det fallet vet jag mycket väl om att Tomas helst inte ville att han skulle gå till ÅS utan till Lähdekorpi eller H Adielsson men ingen nappade. Det var ägaren till Arras TCB som ville ha den hos ÅS.

Jag känner Tomas ganska väl, JA. Tomas mår bra och saknar nog inte travets lilla sandlåda, eller vad man ska det för. När Tomas slutade med mina hästar kände han att han inte hade tillräckligt med tid för hästarna och han bad därför att få sluta träna dem.

Satte upp Skoglund på önskelistan för det var den ende som jag i stort sett kände till av lärlingarna som var tillgängliga. Dessutom visste jag att han skulle sluta hos ÅS för att bli proffs.

För din info så äger eller deläger jag ytterligare 5 hästar så nån röd tråd, som du påstår, finns det nog egentligen inte. Jag sätter mina hästar där jag tror att de får det bra och där jag vet det finns möjlighet att få ha kul under en längre period. Det får man inte hos ÅS enligt min mening.

Inga kommentarer om varför jag tror att Flyer blivit strömmad!?

Mvh Niclas

Jan-E sa...

Intressant, känner du Åke oxå.
Är det helt säkert att han strömmat din häst?
Jag skulle anmält honom direkt eller åtminstone försökt sätta dit homom på något sätt.
Fan han förstör hästen men du tiger.
När hände det här?

Anonym sa...

Hej igen Stefan!

Glömde visst att vi (Jörni) köpte in oss i Snow Bird som ägdes av Tomas och Disa. Det var mest för att vi ville ha ett sto då och kanske på sikt ta föl på henne.

Rätt skall vara rätt.

Mvh Niclas

Anonym sa...

Hej Jan-E!

Om du läser min inlägg innan ditt så kanske du förstår att jag har tigit. Det är bättre att låta dem som sett nåt verkligen föra talan.

Vittnena skall ha all heder för att de orkat utsätta sig för det de har gjort. Och tro mig. Det är ingen konspiration som Hagberg och många med honom tror. Jag har försökt påverka att t ex Tomas och Disa skulle träda fram mycket tidigare men de kände sig nog allt för ensamma då. När Kalla fakta tog upp frågan kände de nog att det var rätt tidpunkt. Hade de gjort det tidigare så hade det nog bara runnit ut i sanden.

Mvh Niclas

ML sa...

Hej Niclas.

Tror att du blandar ihop mig med Stefan.

Så vad vet du, vad är det för hintar du har fått?

Vore det inte bra om Live and Fly togs upp som tekniskt bevis, så att oberoende expertis kunde göra en bedömning huruvida dina farhågor kan härledas till Åke S.

Hälsa Tomas!

Stefan Hagberg sa...

Till Niclas: Hej! Tack för intressanta uppgifter. Anlednngen till att jag skrev att Flyer gick barfota under två av de tre starterna när häste gjorde snabba tider var att det inte finns några noteringar om balans under hela den tid Flemming hade hästen i träning. Det var möjligen för den gick utomlands eller...

Jag kan naturligtvis inte säga att din häst inte har blivit strömmad.

Jag vet inte det och det vet inte du heller om jag förstått din redogörelse rätt.

Men som sagt det skulle vara intressant att veta när du upptäckte att hästen reagerade som den gjorde. Vid vilken tidpunkt alltså.

När det gäller Åke, Glenn och Jepson så ljög väl Åke om att han använt grisfösare. Det hade han gjort och dessutom berättat för Forssberg den 8 november 2004.

F ö vet jag inte ifall det kan anses bevisat något att de skulle ha använt grisfösare i träningen. Inte enligt min uppfattning i varje fall.

Inte heller har det framkommit något som direkt tyder på att de ljuger.

Där kan vi ha olika uppfattningar men att säga att de ljuger därför att Disa och Tomas m fl talar sanning imponerar inte på mig.

Jag har som du vet följt dras uttalanden från ruta ett.

Kan Åke, Glenn och Jepson ljuga?

Självklart! Om du hittar en enda rad av alla spaltkilometer där jag har sagt att Åke, Glenn och Jepson talar sanning så be my guest!

Jag var inte på den där rakbanan, i stallet eller i nån hage.

Vad jag har sagt är att det verkar fullständigt otroligt att den här verksamheten skulle förekommit på det sätt tingsrätten kommit fram till.

Att de flesta vittnena haft olika anledningar att vara förbannade på Åke m fl är väl klarlagt.

Domen är felaktig eftersom det som den påstår bevisats enligt min uppfattning inte bevisats.

Så det är två helt olika saker vad som hänt eller inte hänt och vad som bevisats.

Jag ska inte tjata om de olika vittnenas bevekelsegrunder, förmåga, påverkan etc.

Du "vet" att din häst strömmats. Redan där finns ett problem som du själv är medveten om.

Om du vetat enligt normal definition av det ordet så hade du anmält saken till polisen eller Jordbruksverket.

Det du gör är att du misstänker att din häst blivit strömmad men det kan också ha hänt något annat eller finnas en annan förklaring.

Elin tror att hon fått order om att lägga på en viss utrustning på QP.

Hade Persson bra velat slingra sig ur det här så hade han väl sagt att:

-Det är möjligt att jag sa till henne det. Vi provade Gidde intervaller och hästen var lite nervös så vi la kanske på en slagjord ifall den skulle bli stökig av den träningsmetoden. Men det var ovanligt att vi använde slagjord. Däremot gick den med olika utrustningsdetaljer. Bara någon vecka tidigare hade den halvstängt och käk. Hon kanske missuppfattade mig.

Men så sa inte Persson. Han säger bstämt att han inte beordrat slagjord på Quack Pot.

Elin är bussäker på att hästen gick med långsamt, bomull och tungband.

Nu vet vi att hon minns fel, ljuger eller vad du vill kalla det. Det är ett faktum.

Niclas. Jag tror inte att alla vittnen ljuger. Några har trott ungefär som du tror att din häst har blivit strömmad. Skillnaden mellan dom och dig är att de kutade iväg till TV4 och vräkte ur sig sina teorier som sedan maldes om i media.

När dina vänner Disa och Tomas gick ut och påstod att Tag The Devil och TB Winner m fl hade blivit strömmade så trodde folk att de sett det hela. Eller vad tror du om nedanstående artikel från Trav 365:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/trav365/article4021281.ab

Idag vet vi lite bättre vad Tomas och Disa såg.

Disa trodde Zoccer Wadd blev strömmad och berättade det för Elin.

Alla dessa rykten och misstankar maldes runt.

Stefan Hagberg sa...

forts....Till Niclas:

Men vad berättade Tomas om Tag The Devil i rätten. Eller Hans G Eriksson som sett Tag The Devil strömmas i förundersökningen. I rätten hade han inte hängt med riktigt och nu var det en skröna från en skötare som högst troligt var Johan Fredriksson. Var blev Zoccer Wadd av. Eller T.B. Winner.

Jag tycker också att Disa och Tomas och de andra vittnena varit modiga som berättat om de inskränkt sig till att berätta om sina misstankar.

Men majoriteten av dem gjorde mer än så. De la till sånt som pressen älskar, nya spännade fakta.

Vad jag vet så var Tomas inte ens anställd när T.B. Winner gjorde sin sista start.

Jag har väldigt svårt att se någon annan förklaring till alla dessa överdrifter, missförstånd, rykten och uppenbara lögner kan gagna travsporten.

Nu ska jag ut med hunden. Vi får fortsätta senare...

Anonym sa...

Hej ML!

Jag blandade ihop dig och Stefan. Helt rätt.

Undrar varför så många vill vara anonyma!? Har du några skäl till att inte berätta vem du är?

Jag har själv funderat på att Flyer skulle kunna fungera som bevis. Tyvärr tror jag det finns allt för mycket om och men när det gäller den typen av bevisning. Har det hänt nåt annat, skulle jag kunnat påverkat hästen och dessutom har ju Flyer ganska markant ändrat sitt beteende under åren. Men visst skulle det vara intressant.

Fattar inte riktigt vad du menar för hintar!? Och varför skall jag hälsa Tomas?

Mvh Niclas

Jan-E sa...

Niklas
Jag säger så här för det har jag hört; -passa dig för hästhandlare för de är skojare. Det måste vara så för det sa pappa redan när jag var liten.
Via sig själv dömer man andra.
Du säger att det bara "var på papperet och det är så det fungerar".
Det kan tros vara så att ÅS eller någon annan av de som handhavt hästen har givit den grisfösning.
Men ingen har sett något.
Jag tror oxå, men vad jag tror som lappgubbe hör som inte hit.
Men i ett sånt här fall när till och med alkisarna nere i spelbutiken i svartliden har sett, med egna ögon hur "sur Åke" strömmat hästar blir det för mycket.
Tomas och Disa har jag sett bara på tv och läst om i rättgången, men jag tror mer på gubbarna i svartliden än på deras redogörelser för de hade ju inte märkt om de blivit överkörda av tåget.
Alla misstankar, kanske inte misstankar men allt skvaller som har dragits igång. Ett skvaller som blivit till en sanning som fått oanade konsekvenser.

Det ända som kan fälla någon i denna dom är ett erkännande, att man nu har använt, sagt åt, köpt eller på något annat sätt haft med en grisfösare att göra.

Sen får väl branschen sanera sig själv på oseriösa/fuskande tränare.
Det som är bra med hela historien är väl att det inte kan finnas någon som sysslar med grisfösning på hästa längre.
Om det nu funnits några?

Anonym sa...

Till Jan-E!

Du var mig en riktig filosof.... Vart vill du komma?

Mvh Niclas

Jan-E sa...

Niklas
Jag vill att ni som säger er veta nånting inte kommer med andra och tredjehands uppgifter.
Jag kan oxå tro att det har bedrivits elfösning men jag vet ju inte heller.
Du har ju en misstanke om att hästen på något sätt blivit strömmad och därför inte kan ha tömmarna på vissa ställen?
Det kanske är G-punkten?
Eller att någon smugit i stallet?
Sorry, men det bara blev så, de två sista!

Anonym sa...

du,jan-e du kan inte vara särskilt påläst i detta ämne,finns ju en som erkänt och att han gjort det på order av åke men det är klart när man väljer att förneka alla vittnen och utförare utan tror allt som åke,glen och jepson säger är sant,då är det lätt.

ML sa...

Niclas

På den här bloggen granskas/debatteras det som hitills framkommit i bla tingsrätten,inget annat vet vi,fakta svart på vitt.

Du säger själv att din tes om hästen Live and Fly inte skulle tåla granskning men ändå fortsätter du att missionera ut att du "vet".

Däremot vore det intressant att höra om din teori hur träning med grisfösare skulle kunna fungera i praktiken...det kanske ta den enligt dig ensidiga debatten på den här bloggen till en annan dimension.

Min hälsning till Tomas var i all välmening,skönt att han mår bra ,han sa sig ju ha mått väldigt dåligt!

ML är mina initialer,tror mig dock veta att min anonymitet skulle bestå även om jag skrev ut mitt namn.

Anonym sa...

Hej ML!

Hur kan du påtala att det som Stefan skriver bara är fakta när han spekulerar vitt och brett hur saker kan ha varit eller inte varit!? Snart skriver han väl att det var Guds verk att hästar kommit in efter ett jobb fullständigt nedbrutna!!!

Det är bara att gå in läsa hur han resonerar kring det ena och det andra. T ex att Fredriksson körde ut en sko eller nåt annat till Jepson med bilen! Om man som sk journalist påstår att såna saker kan ha hänt så undrar jag verkligen vad Hagbergs sk faktasfär handlar om. Att du då, utifrån detta, frågasätter mina resonemang tycker jag är märkligt.

Jag har erbjudit Hagberg att komma till Skaratrakten så kan vi (och kanske någon ytterligare insatt person) diskutera sakfrågan mer direkt.

Mvh Niclas

Jan-E sa...

Niclas
Jag har inte påstått att jag är överdjävligt påläst i ämnet.
Men du ska veta att jag är intresserad och vill veta.

Den som erkände, eller vad det var han gjorde, var ju inte åtalad.

Det jag menar är att det som framkommit i rättegången räcker inte till en fällande dom i hovrätten om det inte kommer fram något nytt, eller att det är någon av de ÅTALADE som erkänner.

Stefan Hagberg sa...

Till Niclas: Hej! Eftersom jag är intresserad av att få reda på hur det här historien hänger ihop så måste jag lyssna på dels vad olika inblandade sagt, dels fundera på om det som sägs verkar trovärdigt, logiskt eller om det kan finnas omständigheter som talar i en annan riktning.

Visst, det kan vara så att Åke beordrat Jepson att köra ström i 4-5 hästar i princip varje onsdag under ett års tid framför näsan på Hans och dennes skötare.

Så kan det vara. Åke provade för trettio år sedan men fortsatte sedan. Han bara filade lite på tekniken och slog på en rem.

Resultatet blev 700 meters repan.

Ingen av Åkes gamla skötare från Bergsåkertiden vågar berätta om 20 års regelbunden fösning däruppe. Antar att det också var onsdagar.
Men va fan! Norrlänningar kan knipa käft och sedan flyttar Åke till Bjertorp och kör sina onsdagsfösningar framför nosen på Eriksson och vem som vill titta på.

Han vet att STC inte kommer att lägga fingrarna emelann efter razzian den 8 november. Men det skiter Åke i. Han kör på som vanligt på onsdagarna.

Om Rehnström som var amatör fick tre månader och Åke skulle få samma vilket inte är troligt så skulle det handla om mångmiljonförluster.

Det tycker Åke att grisfösningen är värd.

Och han sätter sig gladeligen upp bakom häst efter häst i tävlingssulky samma dag som hästarna strömmats.

Slagremmar. Det är bara för blekfisar. Nä, ligg och jäs i fjärde ytter och sedan The Magic Sound och sedan är man redan i vinnarecirkeln.

Du får verkligen ursäkta Niklas men det saknas en och annan pusselbit för att den historien ska låta trovärdig.

Sen det där om skorna.

Det diskuterades i rätten av Uvabäck. Han är visserligen advokat men jag antar att du känner till att han också varit funktionär inom travet. Sen kan du ju tycka att Fredriksson inte hade där att göra. Men både Fredriksson och Elin glömde bort att berätta att Le Kemp var Eriks passhäst. Så glöm skorna. Han hade högst troligt det legitima skälet att han ville se sin passhäst göra ett jobb.

Det är Elin som inte fattar det. Hon säger att hon vill tillägga att Eriks var vid rakbanan med Jepsons bil och att hon inte visste vad han gjorde där.

Nej, men det kan ju ha funnits en annan förklaring... d v s den jag nyss föreslog.

Så här får man hålla på. Om rätten gjort det i större utsträckning, ställt olika frågor etc så skulle de friat p g a att det finns rimligt tvivel.

Rimligt tvivel är rekvisit för att fria. Det säger inget om vad Åke, Fredriksson, Disa m fl har gjort, glömt, undanhållit.

Finns rimligt tvivel om skuld ska man fria.

Det fanns och finns rimligt tvivel oavsett om Erik erkänner att han strömmat varenda häst i Åke stall eller ej.

Jag tar gärna en fika på Skaraslätten. Men det får nog bli lite varmare först.

Kent sa...

Ännu en till som kliver fram efter 5år och VET men i nästa andetag inte har nåt bevis.Hovrättens beslut verkar uppröra en del.

Ray sa...

Niclas

Varför tror du att det är en grisfösare.
Om jag inte hört skvaller om grisfösare så skulle jag trott på en enhandare med pisk.

Sen räcker det med en dörr som går igen(egentligen vad som helst bara det är livat) bakom hästen med ett helstängt på sig, ser ingenting. Kusken står bakom och ska kliva upp med tömmarna i ena näven.
Det räcker alltså med en sån situation för att hästen ska bli rädd. Du behöver inte ens vara dum mot hästen. Det räcker med att den känner sig utsatt och hotad.

Bara risken att en häst skulle bli rädd på det sätt som du beskriver är tillräckligt för att en tränare inte ska använda metoden. Det är därför som Svanstedt blir så förbannad på folk som är dum mot hästar som t ex Paw Mahony.
Du undrar inte över motsägelsen. Kan din kompis som du tycker är trevlig ha fel i sina gissningar.

Nu har vi kommit fram till tiderna som du säger inte ha varit snabbare än hos Svanstedt.
Jag skulle vilja påstå att bästa starten/tiden gjordes med Jakobsson som kusk från ett tolftespår bakom bilen. Sen är väl banorna i Danmark långsammare. När det gäller norsk gas så är det väl bara att titta på hästar med norsk gas. En del reagerar mer och en del bryr sig inte ens.
Du säger alltså att hästar som spurtar rejält när man använder norsk gas har blivit strömmade?

Kan du berätta lite utförligare hur hästens problem var och när problemen dök upp?
Även om besvären ökat/minska i olika perioder.

Orsaker till att hästar blir bättre är flera. Hästens psyke kan ha blivit starkare när en tränas i "flock".
Skorna eller annan utrustning har betydelse. Foder eller bara nya hagar.

Anonym sa...

Hejsan allihop!

Det är såååå kuuul att sätta griller i huvudet på er.

Till Stefan: Försök att få mig att tro att det funnits en enda annan anledning till att köra ut med bilen till rakbanan när en häst går jobb än att det handlar om att transportera grisfösaren!? Åskadare!!! Glöm det. Det skulle väl vara om det har hänt en olycka men så har det ju inte varit i detta fallet. Man åker väl för f-n in till stallet och hämtar det som behövs! Längre än så är det inte. Dessutom skor man inte en häst på rakbanan.....

Nu orkar jag inte tjöta mer om detta..... måste jobba.

Vi kanske kan träffas en liten stund på Valla nästa onsdag för att bestämma nästa mötestillfälle?

Mvh Niclas

Stefan Hagberg sa...

Till Niclas: Som jag tidigare sagt finns det ungefär en miljon olika anledningar till att Erik är vid banan i Jepson bil ad Erikom det nu var han. Elin står ju i hingshagarna och därifrån lär hon inte skilja ut Keith Richards från Kalle Anka.

Men om hon nu verkligen var någonstans där hon kunde se något vilken inte framgått så kanske Jepson skulle ett ärende direkt efteråt. Elin stannar inte och vet int eett skit om vad Fredriksson gör där. Angående skor så ställdes frågan om han kanske var där för att hämta tappade skor. Han kanske skulle kolla hur hästen travade. Erik skulle ju bli tränare. Han körde väl hästen oftast själv och vill kanske se den trava med ny balans eller vad fan som helst. Att inte du bruakr titta på dina hästar under ett träningspass innebär ju inte att andra inte gör det. Pointen är att Elin försöker få det att låta som om det var något skumt, d v s Erik körde upp med grisfösaren. Det kan han förstås ha gjort. Frågan är väl snarare varför han inte föste hästen själv. Ni pratar vi om mästerfösaren själv Erik F Fredriksson. Det var ju hans passhäst vilket varken Erik eller Elin berört med ett ord under hela denna utredning.

Valla? Jag tyckte norsken sa att dom skulle skita i publiken och satsa på att peta in lite fler till Elitloppet eller missförstod jag det OXÅ;-)

Anonym sa...

Hej Stefan!

Allvarligt talat, jag ska till Valla på onsdag.... Om du vill kan du få komma in på stallbacken. Du kanske till och med får tillfälle att träffa din store idol, Svanstedt. Han är ju visst ganska glad över att du finns.

Det är väl ganska onödigt för rätten att Fredriksson har hästen som sin passhäst eller inte. I så fall är det väl ännu skummare (om det inte vore för strömningen) att Jepson kör Eriks häst ur flera perspektiv. Ett skäl: Jepson har ju inte ett rätt i huvudet så antagligen körde han för att Erik tyckte det var farligt eller så var det för att Erik skulle göra nåt annat. VET OM ATT DETTA ÄR LIKA MYCKET SPEKULATION SOM DU HÅLLER PÅ MED MEN SANNOLIKT MYCKET MER TROVÄRDIGT ÄN DET DU OFTAST HITTAR PÅ.

Jag var väl på Bjertorp minst 10 ggr under Flyers tid hos ÅS. Jag såg då aldrig att nån körde häst själv på rakbanan. Om någon körde en häst själv så var det på slingan. Fundera nu, ytterligare en gång, på vad de fantastiska Gidde-intervallerna verkligen handlade om. Att köra i lag i sanden är ju Svanstedts hela koncept (som om inte de allra flesta av de stora tränarna håller på med det typ). Varför skall de då hålla på med att köra ut på rakan med en och en, tror du!?

Det är väl försvarets roll i rättegången att värdera om det är viktigt att ta upp detta eller inte. Om du är så besviken så får du väl se till att de tilltalade ( och numera dömda i tingsrätten) måste byta advokater! Om vi får det riktigt kul så kanske Silbersky drar en dikt som han gjorde i Engla-rättegången!!!!

Nu trodde ju rätten mer på de som vittnade mot ÅS och det får du tycka precis vad du vill om. Kom dock aldrig att säg att andra bara spekulerar och du inte gör det.

Du har mycket om i dina redogörelser. Här får du en till gällandr "om": Om inte OM hade varit emellan så hade kärringen stångat tjuren som bonden sa....

Mvh Niclas

Ray sa...

Niclas
Så en tränare varierar inte träningsmetoderna.

Vissa hästar körs i intervaller som är betydligt hårdare än vad flocken körs i.

Vad är det för konstigt med det. Det är mer konstigt att chansa med grisfösare än att köra varierad träning med spets a la Gidde-intervaller.

Sen kan du berätta mer om din häst. Du verkar ducka för djupare frågor om hästen.

Stefan Hagberg sa...

Till Niclas: Hej! En sak i taget.
Du har varit tio gånger på Bjertorp och aldrig sett någon köra själv på rakbanan. Nähä...

Det beror väl för det första på när du var där. Din hypotes är alltså att det aldrig fanns några Gidde intervaller utan det var strömning som gjordes då. Är det så man ska tolka dig?

Visst frågan är varför media var ute på Bjertorp och gjorde reportage om Gidde intervallerna. Ingick det i täckmanteln?

Åke körde sandbana i den dagliga träningen säger du. Jag antar att du var ute och tittade på din egen häst/ar och de heaten gick ju inte på onsdagar enligt Eriksson. Han fick ju flytta sig till onsdagarna. Var du och tittade på rakbanan på onsdagar?

Sen gick ju Gidde intervallerna på så sätt att den sista intervallen gick i tävlingstempo. Metoden provades enligt Svanstedt, Glenn och Jepson på 15-20 hästar under den perioden du hade din häst hos Svanstedt.

De ena metoden fungerade på var Gidde och Zoccer Wadd.

Du verkar rejält sur på Jepson. Får man fråga vad du har för otalt med honom. Han hade väl inget med din häst att göra. Det var väl Disa och Tomas som skötte den mest om jag uppfattat dig rätt.

Jo, snabbjobb oavsett ifall det var Gidde jobb eller strömning så måste väl de ha genomförts antingen på den fasta rakbanan eller rundbanan. Inte på sandbanan.

Sanden måste väl ha varit till för att skapa styrka och uthållighet, bra hovar etc. Oavsett vad som skedde så användes väl den fasta rakbanana att köra snabbt om det skulle köras snabbt.

Silbersky läste samma dikt två gånger först i tingsräten och sedan i hovrätten. Så var det. Sen får vi se. Disa kanske kommer ner på 2001 den här gången.

Det där med att spekulera får du nog utveckla. Har jag sagt det. Det är möjligt att ordet om förekommer ofta. Det beror väl förmodligen på att jag skriver om ett fall där inget är klappat och klart. Tycker det tyder på lite ödmjukhet inför uppgiften snarare än motsatsen.

Vi får se hur det blir med Valla. Sen är inte Åke min idol. Jag har aldrig förstått det här fotbollslagstänkandet som finns i viss kretsar inom travsporten. Jag har f ö inga idoler. Jag är inte den typen.

Men som nån sa hur var det med din häst. När upptäckte du att du trodde att den strömmats på Bjertop?

Kent sa...

Jaha,förut var det backe som gällde,nu när Svanen kör på sandbana är det satt som standard för övriga tränare också.
Konstigt att så fort Åke får in en ny häst så tar det ett tag innan den anpassat sig till sandbanan och hans hårda träning enl Åke(fast alla andra har det),men det kanske är ett förtäkt namn för fösning liksom "Gidde Intervallerna" och tejpade öron.
Kanske han lurade alla i Olympiatravet också när det blev folkstorm över skorycket på Gidde,när det i själva verket var fösning.Nej det lyser mycket bitterhet om detta.
Ps när jag brukade besöka min tränare var det aldrig någon ute och körde,utan dom hade precis kört klart(obs ej Åke)

ML sa...

Niclas Carlsson

Du kanske kan passa på att fråga Roger Pettersson på Onsdag om han märkt några konstigheter med Diva Concrete!?

Passa även på att fråga om ett rykte jag har hört i 5:e led angående en annan Mantorp tränare Charles de Georgio och hästen Roach..Så kanske vi får bekräftat hur rykten sprider sig som en löpeld inom travbranschen..men det kanske bara är för att han är Maltes!?;)

Håller tummarna för Rocky Ribb!

Anonym sa...

Hejsan Stefan!

Jag besökte Bjertorp på tisdagar, onsdagar och torsdagar för det var då jag hade vägarna förbi. Så glöm den spekulationen...om när jag var där eller inte. Jag var dock aldrig där på kvällarna vilket kanske hade varit intressant.

Nu är det du som än en gång antar saker, vilket jag också var ute efter. Jag skrev ju att jag spekulerade om Jepsson och Fredriksson och ändå!!!! Alltså jag spekulerade om att Jepson, inget annat.

För övrigt började du helt plötsligt spekulera om riktigt intressanta saker, som t ex täckmantel o.s.v.....

Flyer: Mellan juli och december 2005. Det trodde jag att du redan hade räknat ut.

Fundera också på om jag bara försöker föra in er på massa konstiga spår...... Det vore väl lite jobbigt för dig och andra!?

En sak verkar vi ha gemensamt, dvs att inte ha idoler. Däremot blev jag överraskad då du verkar lägga all din tid på att försöka rentvå ÅS när det finns så mycket annat i världen som är intressant att sätta sig in i. Men.. det är ju upp till dig.

Jag kommer inte att besvara eller fråga några andra än dig Stefan. Bara så att ni andra vet.

Mvh Niclas

Kent sa...

Niklas skrev:"Däremot blev jag överraskad då du verkar lägga all din tid på att försöka rentvå ÅS när det finns så mycket annat i världen som är intressant att sätta sig in i"

Dom funderingarna har jag också haft,dock inte ang Stefan utan alla som som till varje pris vill se Åke avständ på livstid.
Men det aktuella dopingfallet är det heltyst om i media och alla djurvänner verkar ha helstängt på.
Holgersson är det ju populärt att hänvisa till,han säger att det finns mycket värre saker i travsporten än vad Åke är anklagad för,varför är det så tyst om det?Holgersson har ju koll enl de flesta.


Om man ska sätta odds på vem som tar tag i "värre saker" inom travet av Stefan ,Ronden,travnet, Niklas,Disa osv så står nog Stefan i 1.50 resten står det nog 999 på oddsindikatorn

ML sa...

Hej Stefan!

Bjertorp har en egen veterinärklinik sedan 2005, tyder inte det på en viss öppenhet?

Hästägare/tränare runt om har besökt Bjertorp i strid ström och kunnat få en inblick.

Mediabilden av att Bjertorp är en sluten bunker där självaste Dr Mengele huserar får sig en törn.

Någon som vet om Roger Pettersson och Tomas P har släktband?
Kan ju inte tro att Niclas använder sig av en kusk som rakt av dementerar Niclas tes angående grisfösning!

Niclas och några anonyma får ursäkta, men from nu lystrar bara till Stefan,Roger,ulf,ray och några till!*L*

Anonym sa...

jo de kunde nog öppna sig lite efter att de slutade fösa. Det har väl inte kommit några vittnesmål för 2006-

Blir ju även ett naturligt svar på varför det var tyst från de vittnen som nu vittnar. Bra gjort av kalla fakta att kolla upp detta.

Stefan Hagberg sa...

Till ML: Hej! Det finns inga stängsel. Vem som helst kan lägga sig och ta bilder i skogsbrynet. Som sagt Lars-Ove! Why?

Till Anonym: Hej! Det låter ju som en förklaring. Men varför sluta 2006 och inte den 8 november 2004 eller 1980.

Ja, Kalla fakta ska ha en eloge. Absolut. De har visat vad som händer när man låter en värdelös reporter få fria händer att fantisera ihop något som kan ha inträffat... men glömmer att berätta att det lika gärna aldrig kan ha inträffat. Ett sådant reportage sänds aldrig i ett undersökande samhällsmagasin. Nu vet vi hur det går när det händer. Illa! Om du vill ge Kalla fakta en eloge så tycker jag att du ska skicka ett gäng rosor. De behöver all uppmuntran de kan få!

Stefan Hagberg sa...

Till Alla: Hej Hittade följande undersökning publicerad i amerikanska www.horse.com den 14 februari 2010:

"New equine behavior research is pointing us to the carrot. According to results from a recent study in France, awarding horses for correct moves during training is more effective and has longer lasting results than coercing them with negative influences. It also strengthens the horse-human relationship generally.

The study, led by equine behaviorist Carol Sankey, MSc, a PhD candidate in ethology (the study of animal behavior) at the University of Rennes, involved 21 riding club ponies, aged 10 to 16. Sankey taught the ponies to back up on a vocal command ("Back") without the use of reins or lead lines. The ponies were free-standing in an arena with Sankey, who stood in front of them. If the ponies did not step backwards on the first try, she would tap her foot. One group of ponies received positive reinforcement (grain pellets) when they took a step backwards. The other group received negative reinforcement (a whip shaken in front of their heads) when they did not take a step backwards. Each pony was trained for one to three minutes each day for five days.

At the end of the five days, all the ponies had learned the command, but it took much longer for the negative reinforcement group to respond to the command. Every pony in the positive reinforcement group stepped backward by the second try, but that was only true for half the ponies in the negative reinforcement group.

Cardiac assessments of the ponies showed that the negative reinforcement ponies had significantly increased heart rates during and even before training, revealing anxiety. "It's clear that the ponies were anticipating a negative influence even before the training session started," Sankey said.

True to Sankey's other studies on equine behavior, the effects of positive and negative reinforcement during those five days stretched beyond than the training ring. When the ponies were loose in an open paddock at the end of the training period, the positive reinforcement ponies were much more likely to approach Sankey. They stayed close by her eight times longer than the negative reinforcement ponies did, even though before the training period started, all the ponies were equally friendly with people. Even five months later, the negative reinforcement ponies stayed away farther and longer, not only from Sankey but from other humans as well.

"Through these experiments it's obvious that there's no real advantage to using negative reinforcement when training horses and ponies," Sankey said. "But with positive reinforcement, there is much to be gained for everyone."

Väcker en del associationer eller?