måndag 22 februari 2010

Gränslösa problem!
Det finns uppdrag… och uppdrag.

Som gårdagens V65 på Umåker…ta…ta…ttttaaa! Kom överens om en tid på tävlingsdagen, en temperatur plus vind och vilken köldfaktor som ska användas och sedan stänger man butiken.

Någon snackar om -40 grader på bortre lång och någon annan om -27 grader. Så vilket är det. Om det är hästarna eller kuskarna som far mest illa vet jag inte. Hästarna kan inte prata men troligtvis är det kuskarna.

Sveriges Radio har fattat ett beslut när det gäller webbfrågor. Det bygger på att webbfrågor är lätta att manipulera och bara ska användas vid oviktiga frågor. De flesta internetoperatörer slumpar ut IP nummer varje gång man kopplar upp sig.

Ibland blir det väldigt rörigt. En kompis berättade om en av hans bekanta, en rätt känd profil i vissa kretsar. Så här var det mellan tummen och pekfingret. Killen skulle hämnas för att någon stulit hans tjej. Hon hade hittat en ny kille så han betalade några holländska skummisar 40000 spänn för att spöa henne, skjuta honom eller om det var tvärtom. Det var lite oklart vad uppdraget gick ut på. Tiden gick och inget hände. Men eftersom polarna tjatade lite om hans debacle så skröt han lite om att de där två minsann skulle få se. Men ingenting händer och killen beslutar sig för att åka ner och förklara ett och annat för torpederna. Samtidigt mördas en affärsman, en nära släkting till kvinnan i Sverige. Högst troligt av en helt annan orsak. Ett vittne hade emellertid sett en taxi vända på gatan. Nu vänder taxibilar på gator men den här killen var tyvärr taxichaufför och hade berättat för halva stan vilken kaxe han var.

När killen kommer hem är polisen intresserad av att träffa honom men de får vänta lite för killen är gipsad på en hel del ställen. Han har nämligen just betalt 40 000 för bli uppspöad och dessutom hörd för mord. Så kan det gå om man lägger korten i fel ordning. Det är ju en hemsk historia men jag skrattade så jag skrek när jag hörde den.

I helgen läste jag om en annan märklig historia ur verkliga livet. Jag älskar New York Times eftersom det är en av få tidningar i världen som fortfarande håller den journalistiska fanan högt. Washington Post är en annan.

James Cameron, ni vet han med Titanic, Terminator, Avatar och en miljon andra filmer är på väg att göra en nu storfilm, denna gång om Atombomben. Jag såg en dokumentär om atombomben för några veckor sedan där både japaner och amerikaner berättade om sina minnen kring bomben. Det är möjligt att den man det här handlar om fanns med där. Hur som helst så händer följande.

I january publicerades en bok ”Last Train From Hiroshima” . Det ha självfallet skrivits många böcker om atombomben som förstörde de två japanska städerna Hiroshima och Nagasaki den 6 respektive 9 augusti 1945. Men den här boken innehöll nya sensationella fakta som aldrig avslöjats förut. Det skedde en dödlig olycka med en amerikan i samband med hantering av bomben som också strålade andra och minskade sprängkraften i bomben.

Uppgifterna om denna händelse och de tekniska uppgifterna i boken kom från en Joe Fuoco som var med i ett av eskortplanen till Enola Bay som var det bombplan som släppte bomben den 6 augusti över Hiroshima.

Det finns bara ett problem. Högst troligt var aldrig Joe Fuoco med på det där planet.

Författaren Charles Pellegrino som skrivit eller medverkat i ett stort antal böcker, bl a de som låg till grund för en stor del av researchen till Titanic är förkrossad enligt NYT. Han säger i en intervju i fredags att han förmodligen blev duperad av Fuoco som själv dog 2008, 84 år gammal.

Enligt Joe Fuoco som Pellegrino intervjuade liksom många andra överlevande som varit med, så ersatte Fuoco en annan tekniker vid namn James R. Corliss i sista stund.

Det här stämmer av allt att döma inte. Corliss familj säger att Fuoco aldrig var med på den där flygningen. Det finns också en bild där Corliss fick en medalj från Harry S. Truman för bombningen.

Flygplanets navigator Russel Gackenbach säger till NYT att han kunde skaka hand med Corliss från den plats han satt.

-Det finns en chans att Corliss inte var med på det planet.

-Joe Fuoco, satte pusselbitarna på plats, säger Pellegrino i en kommentar på Amazon.com.

Nu verkar det som Pellegrino får skriva om vissa delar av boken för pocketversionen och den utländska lanseringen av ”Last Train From Hiroshima”.

Joe Fuocos änka säger att det här är bara struntprat. Han skulle aldrig kunna hitta på en sådan här sak.

Navigatorn Gackenbach uppger att det ovanliga var att det dök upp i en bok. Han säger att hade alla varit med som påstår det så hade planet aldrig kunnat lyfta.

Det handlade alltså om att bomba Hiroshima, om det var någon som missade det!

Så vad är sant. Betalade killen 40 000 och blev uppspöad. Är det Fuocos änka som har rätt. Är medaljen äkta. Var det minus 40 eller minus 27 och kan man manipulera Travrondens webbfråga eller inte?

Varför är verkligheten inte enkel?

Inga kommentarer: