tisdag 16 augusti 2011

Bildar två punkter en linje?Jag har alltid varit emot klottrare eller graffitikonstnärer som det heter på kultursvenska. I princip anser jag att det borde finnas speciellt grymma medborgargarden som spanade på klottrarna och  åkte hem och målade om deras lägenheter(alternativt deras föräldrars) medan skitstövlarna var i färgbutiken och provianterade. Därför har jag med spänning följt kampen mellan bostadsbolaget Stadsholmen och klottrarna uppe på Skinnarviksberget. Just nu står det 8-7 till klottrarna eller något i den stilen.
Kåkarna däruppe tillhör vår svenska kulturskatt. De är flera hundra år gamla och talar om för modern människor hur man levde förr, hur hsuet såg ut, hur det var byggda, material, färger etc. De är ovärderliga och det är inga jävla snorungar i hasiga jeans som ska tillåtas ändra på den saken. Så keep up the good work, Stadsholmen! Måla över skiten!
Ska man möta färg och anarki med färg och anarki.
Det handlar alltså om värden och värderingar. När några slynglar placerade en hemmagjorda sprängladdning i en sandlåda så rörde det sig något i hjärnan. Varför lägger man annars en sprängladdning i en sandlåda? Nu har det skett arrest. En av killarna var känd av polisen för klotter. En kulturarbetare alltså. Lösningsmedel? Hjärna. En konstnär. Han modellerade om en liten flickas fingrar så hon åtminstone högst troligt får måla med pensel i munnen i resten av sitt liv ifall hon skulle vilja bli konstnär. Så kan det gå.
Anders Breivik höll på med graffiti i yngre år. Enligt mamma.
Man kan väl säga att Breivik också klivit över en del gränser på senare tid.
Orsak och verkan? Man vet aldrig. Det är just det man inte vet.

5 kommentarer:

ulf sa...

Stefan, jag känner en före detta klottrare, han fick praktikjobb hos mej, han lärde mig hantera fotoshop som en proffs, han är en mycket talangfull konstnär och fick chans att göra lite reklamjobb och förstod snart att det går att tjäna pengar på sin talang. Väl där så kunde han stå på egna ben och gör nu legal graffiti och utsmyckning med god förtjänst. Det kanske är där det felar...alltså i bemötandet av dessa oslipade diamanter..när det gäller småföretagares vilkor ska jag återkomma nån gång, då jag har lite erfarenhet från villkor i ett annat land.

Jonathan sa...

Hej Stefan,

Vilken vinnare! Lizas Irja på dubbeln räddade min dag trots att jag fegade lite. Hoppas att du fick utdelning på iden.

Varför Torbjörn inte gick ut med Lisa America är en gåta. Hade fått ett perfekt lopp bakom Viola, och även om det blivit dödens har hon vunnit storlopp från den positionen över full distans förut. Torbjörn måste ha känt något vi inte kunde se.

Min svåger var klottrare i unga år, och är en universitetsutbildad hedersmedborgare med tre barn idag. Så det finns undantag.

Hoppas feelingen håller i sig!

Jonathan

Stefan Hagberg sa...

Hej Ulf! Jag förstår att det finns hopp för klottrare. Jag titade på en dokumentär om Jean-Michel Basquiatigår. B som inledde sin konstnärliga karriär som klottrare i New York och idag anses var aen av världens främsta så kallade Neo-Expressionister.

tidigare i veckan tittade jag på samtliga 22 avsnitt av "Rome" där det också förekom klotter som ett sätt att häckla den tiden makthavare. Även om "Rome" är en teveserie(HBO)så förekom just den typen av samhällskritik under Roms storhetstid.

Två expempel. Du och Jonathan nedan anför två andra aspekter. De innehåller argument som man måste överväga.

Jean-Michel Basquiat började som sagt sin karriär som klottrare men inte vilken klottrare som helst. Han fyllde nedre Manhattan med olika korta texter som rörde olika aspekter av livet. Hans signtur(tag) var SAMO och hans blev snabbt kult i slutet av 70-talet och början av 80-talet. Egentligen ville Jean-Michel Basquiat bli serietecknare vilket man kan spåra i hans senare konst.

Precis som i era exempel så slutade Jean-Michel Basquiat att klottra när han blev känd. Idag går hans bättre tavlor för 10-15 miljoner dollar styck.

I Romfallet var vägklottret politiskt till sin karaktär vilket också kan sägas om Jean-Michel Basquiats insatser på området.

Det klotter som jag talar om har för det första till 98 procent inget budskap överhuvudtaget utom möjligen att "jag skiter i er och jag heter inte ZPCN(till exempel) utan det är min signatur som visar att ZPCN skitit i er här och nu och ni pröjar eftersom ni är sådana sorgliga typer."

Att din praktikant fick lära sig att ratta ett grafiskt program var ju bussigt av dig. Att han numera försörjer sig på så kallad legal graffiti och öffentlig utsmyckning är ju avgjort bättre är att tagga kulturhus på Skinnarviksberget. Kanske han till och med blir en uppburen konstnär i framtiden. Vem vet.

Det handlar inte om det. Jag är inte för legalitet i alla lägen. Långt därifrån. Men jag har svårt att se någon skillnad på en konfiskatorisk regim låt vara socialistisk eller fascistisk som pådyvlar allmänheten viss typ av konst och klottrarna. Jag har inte bett om deras skitdåliga(80%)kladdande. Att det sedan ingår i deras förmenta radikalitet att låta andra betala hundratals miljoner om året för att städa upp efter deras värdelösa tilltag gör inte saken radikalare eller mera viktigt vare sig ur konstnärligt eller samhälleligt perspektiv.

Vi har en korvmoj utanför Konsum som byggdes om för dyra pengar av ägarna. För att de inte skulle drabbas av vad man ofta drabbas av nämligen inbrott och vandalisering av fönsterrutor så försågs korvmojen med ståljalusier runt om. Genast dök sprayfascisterna upp och skrev ZAK eller nått likande. det pågick en tid till ägarna anlitade någon som din f d praktikant som nu har målat graffiti legalt över jalusierna. Snyggt? Det tycker jag inte, men smaken är ju som baken och hade ägarna något val?

Jag anser att det görs alldeles för lite för att uppmuntra kreativitet i det här landet och det gäller särskilt inom kulturlivet. Det är inte det saken handlar om.

Som sagt åk hem till dem och måla om deras lägenheter. Fråga din f d praktikant och Jonathan kan höra med sin släkting om de skulle uppskatta det. En juste spraytag på nya skinnsoffan eller. SUG KUK! två gånger tre meter i glada färger över sovrumsväggen ovanför treåringens säng.

De tycker antagligen inte att det är lika radikalt idag och har säkert ingen förståelse för hemtaggning överhuvudtaget och skulle blivit skitförbannade om något målat om hemma hos dem när de var som flinkast med färgburkarna.

Vi får fortsätta med företagarna senare;-)

T

Stefan Hagberg sa...

Hej igen Ulf! Vet inte var T:et kom ifrån. Det skulle i varje fall stå: "Ha det bra och ha en trevlig helg!"

Stefan Hagberg sa...

Hej Jonathan!

Nej Lisas Irja var det inget fel på. Den hade vi och Iceland men sen bajsade det ihop sig lite på andra ställen. Det är smällar man får ta i den här branschen;-)

Men nu är det nya kuponger att fylla i!

Angående klottret så står det mesta i min kommentar till Ulf.

Det betyder inte att delar av graffitikonsten har ett högt konstnärligt värde. Men vem betalar för "dukarna"?

Jag har inte kollat så mycket på morogndagens övningar men Caballion kan ju vara en chansspik och ska man gå emot Nu Pagadi och den inte är på topp ännu så kanske Neo Smed kan vara ett motbud. Ska man gardera i kallisarna så kanske Indregards Lilja ska med. Prawns i E3 kan vara ett roligt streck bakom tätgänget. I sista kan man nog ta med Boman och Nantucket om man garderar. Mellby Sambuca kan ju vara en chansspik men den kommer nog att bli jättefavorit så där åker många ifall den inte är på topp.

Lycka till och ha en trevlig helg!