onsdag 24 augusti 2011

Avdelningen för onödigt vetande!Det dräller en massa tankar i huvudet.
Kapten Yossarian ror från kriget till Sverige i en gummibåt och Art "Nately" Garfunkel stannar kvar i  Moment 22 regisserad av Mike Nichols. Boken skrevs av Joseph Heller 1961.
Vad är det som gör att så många amerikanska immigranter med judiska rötter visat sig vara särdeles skickade att färdigställa utmärkta böcker, musik, filmer och teater i en helt onormal omfattning?
Jerry Lieber dog i måndags. I NYT:s nekrolog framgick att Lieber/Stoller(Mike Stoller) försett oss med en hel del låter genom åren.
Deras genombrott kom med låten ”Hounddog” som Lieber/Stoller ursprungligen gjorde inte åt Elvis Presley utan till Big Mama Thornton.
Andra låtar paret gjort eller varit inblandade i var Jailhouse Rock, Spanish Harlem med Phil Spector, Stand By Me, Kansas City, On Broadway, Poison Ivy, Yaketi Yak, There Goes My Baby m fl
Att komponera musik kan vara komplicerat eller inte. Världens kanske mest kända popmelodi ”Yesterday” drömdes ihop av Paul McCartney under en natts sömn i hans dåvarande flickvän, Jane Ashers hem. Morgonen därpå skyndande han till pianot och spelade den och sedan ägnade han en månad åt att kolla så han inte snott hela melodin. Därefter kom texten och resten är historia.
Lieber/Stoller gjorde Hounddog på tolv(12!) minuter. Det borde efter alla dessa år(sedan 1952) borde det ha blivit en rätt bra timlön.
Det brukar ta Max Martin flera veckor att skriva en låt medan Paul Simon brukar bolla mot en vägg när han letar efter ord och rader i en text till en sång. Ann Leikins en annan hitmakare har skrivit ”How to Write a Hit Song” på 176 sidor eller också kan man välja en Itunes variant i 19 avsnitt som kanske kan vara något för den som känner sig sugen på att bli en ny Jerry Leiber eller Max Martin.

Sensmoralen kunde vara att det finns olika sätt att lösa samma problem utan att det ena nödvändigtvis är sämre än det andra.

Men en del gör det bättre än andra. Som Bob Dylan: “He not busy being born is busy dying!”

Många b:n. eller som i: I met her on a Monday…m & m

Dylans mormor var från Trabzon i dagens Turkiet och rökte pipa. De seglade till Odessa och hamnade i USA, i Minnesota.

Har ni lyssnat på Hendrix version av DylansLike a Rolling Stone” från Monterey festivalen 1967. Snackar han inte om Dylans mormor innan han drar igång. Jag är säker på att Hendrix kände Dylans mormor. Han kan i varje fall peka ut henne och efter Hey JoeMonterey fortsätter han med mormortemat:

”Oh, man it was so groovy in England, man, these two cats, Bob Dylans grandmother and Queen Bee over on drums…”

2 kommentarer:

Steve sa...

Hej Stefan.
Äntligen är vi nere på min musiksmak. Riktig Rock'n Roll med Lieber/Stoller.
Trots alla framgångar Elvis fick med deras låtmaterial så träffades de aldrig enligt historien!
men på tal om snabbt tillverkade låtar så borde Sunny Girl med Hep Stars vara en av de snabbast tillverkade. Benny Andersson skall ha snickrat ihop låten på e"fikarast".
På tal om Hep Stars så gjorde de en väldigt bra version av en Lieber/Stoller-låt som hette Don't.Har faktiskt jobbat på dina musikfrågor men inte haft tid att slutföra. Finns det tid till helgen för inlämning så kommer det om inte rödvinet tar överhanden.
I morgon har jag en klaring på Åby men om dennne får ni inget veta.

Stefan Hagberg sa...

Hej Steve!

Hoppas allt är bra. Kul att höra ifrån dig. Jaha så det är The Golden Age som gäller. Hep Stars version kommer jag väl ihåg eftersom vi brukade dansa tryckare till den, vilket leder mig till Graham Bonnet. Bonnet har också gjort en fin version även om jag tycker Elvis version är bäst. Bonnet gjorde en annan låt Only One Woman som inte går av för hackor.

Svenne Hedlund gjorde en soloplatta som inte gick av för hackor. Kul att du nämner det där om Elvis och Lieber/Stoller. I just den där nekrologen igår i New York Times var det faktiskt en bild på alla tre.

Jo, jag ska förlänga den där frågesporten till jag får im lite bidrag. Kanske var för många och svåra frågor.

Hm, god tur med spelet. Vi hörs och ha det så länge!