onsdag 2 juni 2010

Bra Dokumentär!Spiken snarkar vid min sida.

Han drömmer och det låter spännande som vanligt.

Tittade på en väldigt välgjord dokumentär om Daniel Ellsberg på SVT. Går den i repris så se den gärna.

Den handlar inte bara om Vietnamkriget utan också i en djupare mening hur det ser ut i samhället. Officiella deklarationer från politiker mot bättre vetande, civilkurage, yttrandefrihet och faktiskt rätt mycket om människor.

Jag tror att Ellsbergs avslöjande ändrade den amerikanska historien men det är högst troligt att det inte skett så värst mycket förändringar av grundläggande karaktär sedan 1973.

Ellsberg kunde blivit dömd till 115 års fängelse.

Men så kom Watergate där det också avslöjades ett inbrott hos Ellbergs psykiater.

Speciellt effektfullt var Nixons egna bandupptagningar där han uppmanade Kissinger att tänka lite utanför boxen d v s att atombomba nordvietnameserna eller när Nixon luftade sina funderingar vad han ville göra med New York Times som publicerade Ellsbergs rapportläcka.

Ellsberg jobbade för Pentagon och avslöjade en 7000 sidig rapport(Pentagon Papers) om hur det egentligen gick till när USA hamnade i detta krig. Inte som det beskrivits för allmänheten av fem presidenter i varje fall.

Nixon försökte muta domare, stoppa både New York Times och Washington Post från att publicera den topphemliga rapporten. Men då publicerade andra tidningar bara delar ur den. Ellsberg intervjuades av Dick Cavett för ABC samtidigt som FBI jagade Ellsberg.

Ellsberg friades. Nixon tvingades avgå.

En mästerligt gjord dokumentär när dokumentärgenren är som bäst. Se den!

Nu ska jag sova. Klockan har hunnit bli ett på natten. Spiken har vaknat och ser sur ut. Det är bara att släcka.

Inga kommentarer: