onsdag 16 juni 2010

Glaskulefotboll och kungahus med förhinderJag bara satt och hoppades. Riktigt, riktigt intensivt med en minut kvar.

Jag har tittat på en del fotbollsmatcher under fotbolls VM. Inte alla men några stycken.

Både Carina och jag är intresserade av fotboll. Carina har dessutom spelat fotboll och vunnit S:t Eriks cupen med sitt tjejlag en gång i tiden.

Spiken är mest intresserad av bollen och punkterar den hellre än spelar. Fast han är rätt teknisk till skillnad från husse som mest och bäst knäat in en balja i korpen för trettiosju år sedan eller så.

Svärmor ringde när det var tjugo sekunder kvar på matchen. Ja, Spanien-Schweiz alltså. Bra timing. Hon ville veta nått om var man kunde se Ostindiefararen.

Medan hon la fram sitt ärende tog matchen slut.

Före hade studioproffsen förklara hur fantastiska Spanien är och att Schweiz mest var utfyllnad. De hade bara ett försvar och det skulle nog Xavi & Co snabbt peta hål på.

Nä, Schweiz var inget att räkna med. Nu visade det sig att Schweiz visst var att räkna med. De spelade ett smart och disciplinerat försvarsspel. Så lång hade Rit-Ola och hans vänner rätt. Men Spanien lyckades inte göra mål och vad värre var; Schweiz visade sig inte bara ha ett anfall utan de gjorde mål och hade god chans på 0-2.

Det är en sak jag noterat i detta VM. Alla dessa experter som egentligen håller på något av lagen; Frankrike, England, Spanien, Italien eller Brasilien.

Redan innan matcherna talar man om vem som ska vinna.

Det är förutom att det är urtråkigt som tittare att höra hur jävla outstanding Spanien är och hur amatörmässiga Schweiz kommer att vara också visar det sig fel.

Så varför inte hålla inne lite med hyllningarna. Vi har sett de asiatiska lagen kämpa på bra och det kommer säkert en och annan skräll. Ta inte ur en segrar i förskott. Det är precis som att skriva ut segerchecken på Lucky Jim en månad innan Elitloppet.

Som tittare vill man ha information men inte något slags amatörpsykologisk utredning varför Spanien ska räfsa mattan med Schweiz.

De här experterna borde be tittarna om ursäkt och tagga ner i fortsättningen. De missbedömde Schweiz å det grövsta.

Det finns inga givna vinnare på den här nivån.

Idag fick vi också veta att det går att filtrera bort plasttutornas ljud. Alla har vetat att det kommer att tutas. Så varför har man inte anpassat mikrofoner och sändningarna så att man tonar ner tutorna. Jag tycker inte man ska förbjuda tutorna men skulle anpassat tekniken långt innan.

Det stod ju tidigt klart att Blatter älskade tutorna.

En annan skandal som drabbat arrangemanget är säkerhetspersonalens strejk. Någon borde granska hela FIFA och deras olika affärer. Att betala säkerhets personal 200 spänn för tolv timmars arbete är en säkerhetsrisk redan utan en strejk. Det verkar inte vara någon hejd på girigheten och frågan tycks inte var löst. Skandal!

Jag ska inte säga något om bröllopet. Det finns inget som inte redan sagts.

Tittade på den intressanta dokumentären om John-Erik Franzén porträtt av kungafamiljen som gjorde på 80-talet.

Noterade tre saker. När verket avtäcktes hade Franzén arbetat med det i flera år.

Ingen nämnde konstnärens namn. Hanblev inte medbjuden på middagen efteråt och ingen tackade eller kommenterade hans verk.

Vem är ansvariga för vett och hyfs på hovet. Kanske ett uppdrag för Magdalena Ribbing eller Kunga Herman.

Snart är det bara narrkåpan som saknas på Herman Lindqvist. Han har tappat all distans. När SVT presenterade en undersökning som visade att allmänhetens värme för kungahuset är i stark svalning så började han ifrågasätta själva undersökningen och menade att den var gjord av republikanska föreningen. Det var den inte. Sedan började han svamla om statistik och lögner. Man baxnar.

Då var det betydligt trevligare att lyssna på hovfotografen Charles Hammarsten som visade en massa fina bilder från Victorias uppväxt. Han är ett proffs och ingen devot som Lindqvist.

Men nu får det vara. Nu har allt som redan sagts sagts.

En gång till.

Själv har jag ägnat ett par dagar åt att göra skisser på några tavlor som jag ser fram emot att måla.

Ikväll väntar Sydafrikas andra match. Det ska bli roligt.

Carina har skickat iväg sex bagage med fraktflyget. Ingen vet när de kommer fram. Det ska bli spännande.

Det kan bli att fira midsommar i bikini om hon har otur.

Inte så dumt kanske. Regna lär det väl göra.

Nu hör jag det skalliga mumintrollet på teven i andra rummet. Jag måste byta kanal.

Om ni kan se dokumentären om Hugo Alvén igen så gör det. Om ni tycker om musik och konst vill säga. Han var ingen dumskalle. Det har ni mitt ord på. Tammefan!

Sa jag att jag höll på Schweiz hela tiden. Vill ni läsa en riktigt bitter expert representant så läs Simon Banks patetiska analys av matchen Spanien-Schweiz.

Aftonbladet så klart!

2 kommentarer:

Jonathan sa...

Hej Stefan,
Skickar en haelsning froen Tequisquiapan Mexiko. Haer bryr vi oss inte om hemmalag, strejker eller kungahus. Allt poe ett kort imorgon mot grodaetarna. Heta tacos och kall Corona. Ska bli kul. Och Schweizarna kunde ju vinna, soe kanske, kanske...

Foerhoppningsfulla semesterhaelsningar
Jonathan

Stefan Hagberg sa...

Till Jonathan: Hej! Messcchhiko!

Det låter inte fel och Corona är en perfekt sommarbira.

Tyckte inte frogsen såg så modiga ut senast så det kan inte vara omöjligt.

Håller tummarna. Bara att slippa höra om präster som är ALLVARLIGT SADADE när de har stukat foten(brudparets präst)måste vara värt en resa till jordens mest avlägsna ställe.

Ha en bra semester!

Stefan