måndag 31 maj 2010

+44 grader i...


Regeringen och svenska näringslivet minglar loss i irakiska Kurdistan.Oppositionen var också i Erbil och alla verkade glada.Hundra mil från vattnen där Israel i natt förberedde sig att peppra på det turkiska fartyget och resten av "Ship To Gaza" konvojen, utanför Gaza träffar Carina en svensk handelsdelegation och frihandelsminister Ewa Björling i Irak. Det var igår kväll.

Det är en massa svenska företagsfolk och svenska politiker i Irak de här dagarna.

Nu är det inte längre Oil-For-Food utan Oil-For-Scania, Atlas Copco, Tetra Pak et c
Den här farbrorn Dr Ashti Hawrami t ex basar över de kurdiska oljetillgångarna inom KRG området som enligt färska uppgifter beräknas till mellan 20 till 25 miljarder fat och kanske så mycket som 40 miljarder fat.


Mr Kurdistan Oil, Dr Ashti Hawrami

Det är bara att plocka fram räknaren. 70 dollar gånger…

Idag var Carina inbjuden till lunch med Mona Sahlin och SAP:s utrikespolitiske talesman Urban Ahlin m fl.

Jag föreslog att Urban nog var en tänkbar kandidat till utrikesministerposten ifall de rödorangegröna vinner valet. Svärmor menade då att Ohly tänkt sig den posten.


Sveriges ambassadör i Bagdad, Niclas Trouvé hälsar på sin eventuellt kommande chef, Urban Ahlin(s). Hans nuvarande chef heter Carl Bildt(m).

Det vore verkligen en katastrof ur alla synvinklar om Ohly blev utrikesminister. Vad skulle han göra? Dra några Nacka historier? Men sen då? Urban är perfekt om inte Carl B sitter kvar.

Ohly som utrikesminister vore en diplomatisk härdsmälta för Sverige.Det här är en kampanj. Basta! Enligt svärmor så kunde han också tänka sig att bli finansminister. Hon har verkligen konstiga nyheter? För det kan väl inte vara sant? Eller?

Ja, det är inte lätt för Mona. En ljusgrön iskall hundhatare och en gammal rosa rysskramare som inbillad sig själv att han lirat med Nacka Skoglund.


Carina pratar med... (jag måste fråga henne?)

Men Carina hade trevligt och hon tyckte alla var trevliga. Nu har hon slutat på Diakonia, packar ser sig om efter nått annat och kopplar av. Så det är bra roligt att hon träffar en massa trevliga människor. Det är precis vad Spiken sa till mig i morse. -Det är roligt att Carina träffar en massa trevliga människor, sa han.

Här med en gammal vän till oss, KRG:s egen ”M”, Karim Sinjari, inrikesminister så det får väl bli "I" i irakiska Kurdistan.


Karim Sinjari och Carina Hedenberg

Här är Dr Khaled, en svenskdanskkurd, akademiker som jag känner sedan gammalt. Han var med och ritade förtjänstfullt ihop den nya konstitutionen i Irak efter 2003. Sedan har han hållit på med oljan och oljavtalet mellan KRG och Bagdad. För inte så länge sedan var han uppe i Norge och medlade mellan KRG och norska staten i den så kallades DNO-affären. Nu gör han ingenting säger han. Det får man ta med en nypa salt.


Dr Khaled t v. Undrar vad han tittar på. Till höger Karim Sinjari.
Vår Frihandelsminister Ewa Björling, inrikesminister Karim Sinjari samt naturresursminister Ashti Hawrami


Idag var det alltså lunch.


Mona Sahlin pratar med...

Här Carina med Urban Ahlin som... vad heter mannen?


Mona och Carina.


Själv har jag influensa eller malaria. Svininfluensa kanske?

Det är + 44 grader Celsius i Erbil rapporterar Carina över Skypen. Glömde att fråga ifall det var i skuggan?

Inga kommentarer: