måndag 31 maj 2010

Ship to Hell!Att Israel skulle klippa till mot hjälpsändningen till Gaza var ingen överraskning.

Inte för mig i varje fall.

Däremot hade jag kanske inte räknat med att de skulle lämna tio döda efter sig.
UD:s kabinettsekreterare Belfrage har kallat till sig Israels ambassadör.Jag hoppas han inte skräder orden.

Det verkar också som om israelerna lyckats pricka Sheikh Raed Salah, en av de främsta religiösa ledarna inom den palestinska rörelsen. Överlever inte han lär det bli synd om Israel. Snyggt jobbat!

Så nu är det bråttom för Israel.

De få vänner de haft tycker nog att en del gränser passerats de senaste åren.

Den här är en provokationen kan leda dem till en tredje intifada. Just så har Israel ofta tråcklat sig fram årtionde för årtionde. En rejäl provokation så att det börjar jäsa på de ockuperade områdena, raketerna börjar regna och sedan är det igång.

Iran har också mycket att tjäna på ett krig, liksom Syrien.

Ur den synvinkeln var aktionen ”Ship To Gaza” exakt vad Israel behövde för att avbryta det ganska kraftiga tryck som omvärlden satt på dem.

Kaos och ett litet krig skulle sitta fint för dem just nu.

Ehud Barak säger att Israel blev attackerade från fartygen. När de bordade dem ja! På internationellt vatten. Det hävdar åtminstone svenska UD.

Så kan det vara. Eller inte. Det kan till och med vara så att någon provocerat medvetet från fartyget där bl a Uppsala professorn Mattias Gardell finns med.

Det fartyg som attackerades var av allt att döma det som bar en stor turkisk flagga på sidan. Turkiet skulle inte dra sig för en provokation precis som Israel.

Det finns en massa obesvarade frågor. Om fartyget befann sig på internationellt vatten,vilket verkar vara fallet har väl ett fartyg rätt att försvara sig mot ett väpnat piratanfall? I normala fall.

Men det här var inte ett normalt fall. En sådan här aktion samlar en massa olika typer. Någon eller några kan ha deltagit för andra syften än en fredlig demonstration.

Att Israel pepprat på Sheikh Raed Salah om det nu stämmer tyder på att situationen glidit dem ur händerna.

Att de här båtarna skulle använda vapen mot Israel i händelse av att Israel försökt borda dem verkar sanslöst. Om palestinierna och deras vänner avsett att ryka på Israel i händelse av att de israeliska myndigheterna försökt stoppa hjälpsändningen så skulle de väl ringt problemlösare Jan Guillou som skickat med en kärnvapenbestyckad atomubåt som eskort.

Alltså: antingen vapen eller inga vapen.

Men palestinierna eller rättare sagt delar av den palestinska befrielserörelsen har alltid haft suddiga uppfattningar om vad som fungerar i sådana här sammanhang eller inte.

Samma suddiga linje har Israel haft. Det är inte första gånge Israel skiter i lagar och internationella avtal.

Först kommer Israel. Sedan resten av världen.

De ser sig tyvärr som Guds utvalda folk.

Så länge vi inte plockar ur dem de där övermänniskofasonerna kommer de att fortsätta att ställa till problem. Kidnappa folk utomlands, lönnmörda folk i Dubai, bomba kärnreaktorer i Irak där civila franska tekniker strök med et c.

Israel svarar inför Gud och ingen annan.Det vet vi men nu ska de lära sig att veta hut!

I annat fall får de väl hålla sig helt för sig själva enligt min uppfattning.

Nu måste världssamfundet göra något så att de där självsvådliga facisterna för en gångs skulle förstår att det är allvar och inte nån jävla födelsedagsfest med där Israel är födelsedagsbarnet 365 dagar om året.

5 kommentarer:

Jonathan sa...

Hej Stefan,
Visst har det begåtts överträdelser från Israel vid ett flertal tillfällen under åren. Men denna blogg luktar hat, inte likt vad jag läst från dig tidigare.

Visserligen ska man ju inte generalisera för mycket men jag får stämma in i vissa av dina påpekanden ändå.
Av mina närmaste vänner har bara två djupare insikt i den judiska kulturen. En Israelitisk konstnär och businessman som levt en stor del av sitt vuxna liv utanför Israels gränser. Och en finansmarknadsnisse som varit gift med en judinna. Båda två tycker att det finns ett visst mått av elitism hos många judar.
Detta kanske förklarar det märkliga faktum att 3/4 av judarna i USA röstar demokratiskt trots att deras snittinkomster borde ge ett annat utfall. "Big government" är ju alltid elitistisk.
Och här har de skapat en vinn-vinn situation. Vid stor statsapparat är man en del av eliten, och vid liten statsapparat låter man pengarna tala.

Tycker det svårt att ta till sig argumenten från någon av sidorna i denna konflikt. Det brukar betyda att det är för mycket politik inblandat.
Trist, trist. Och nu ska pajasarna på FN ta reda på vad som verkligen hänt. Blir säkert underhållande.

Hoppas att det inte är med dessa grannar, som med många människor. Man kan inte existera utan att ha ett hatobjekt nära.

Vänliga hälsningar
Jonathan

Stefan Hagberg sa...

Till Jonathan: Hej! Först vill jag klargöra min inställning till Israel.

Staten Israel har begått övergrepp mot den palestinska arabiska befolkningen under decennier. Det är inget som jag uppfunnit utan väl dokumenterat, både i FN:s säkerhetsråd och i en rad olika sammanhang. Senast i den så kallade Goldstone rapporten.


Israel bedriver enblockad mot Gaza sedan 2007. Under tre års tid har alltså den israeliska staten endast släppt in så mycket förnödenheter att det räcker till att hålla palestinerna vid liv.

Vid sidan av detta har du den fortsatta ockupationspolitiken där Israel fortsätter att konfiskera och bygga på ockuperad mark.

Nu prata jag om staten Israel. Jag pratar inte om judar som religiös grupp. Jag pratar inte heller om de enligt Cordelia Edvardsson 67 % av Israels befolkning som stödjer en tvåstatslösning. Jag pratar om makteliten och militären som trumlar på och skiter i vad FN, EU och vem du vill beslutat om i demokratisk anda.

Jag har inget till övers för staten Israels agerande. Det är dags att sätta stopp för deras fullständiga renons på respekt för det internationella samfundet.

Jag har inga illusioner om palestinerna. Men Hamas passade Israel som handen i handsken.

Hizbollah och Hamas är just den typen av orgnisationer som kan få ett folkligt stöd under nuvarande omständigheter.

Det vet Israel. Israel vill inte ha en permanent förhandlingslösning. De vill ha en tydlig fiende så att de kan fortsätta knapra mark.

Att Israel stuligt mark från araberna är det ju ingen tvekan om.

Staten Israel anser sig ha rättigheter som sträcker sig utanför FN och resten av världsamfundet. Där har du problemet.

Om vi sedan reagerar mot det genom att skriva ett försynt brev till Amnesty eller som jag gör är en smaksak.

Jonathan sa...

Hej Stefan,
Tack för dina klarlägganden!

Enligt mina vänner sträcker sig elitismen längre än till makteliten. Och att elitister gör som de själva vill är ju inget nytt.

Håller med om en del av det du skriver. Dock inte att bara släpps in förnödenheter för att hålla folk vid liv, eller att de håller en fiende för att knapra mark. Men detta kan vi spara till ett annat tillfälle.

Ska på semester tll Mexiko City idag men om jag inte viker ner mig i smoggen ska jag läsa din blogg ändå.
Skulle vara intressant om du kunde ge din syn på båtincidenterna med några dagars perspektiv. Och när vi nu sett filmerna från bordningen, och har lite mer info om vem som var ombord. Hur och av vem allt var organiserat m.m.
Varför satt de och gjorde v-tecknet när de bussades hemåt?
Varför lossade man inte grejerna i Egypten som man blivit erbjudna?

Hur ser du på pressens behandling av händelsen?

Det fanns en tvåstatslösning klar. Varför blev den inte påskriven?

Vänliga hälsningar
Jonathan

Stefan Hagberg sa...

Till Jonathan: Hej! Israel har inga planer på att utveckla de palestinska områdena eller låta dessa utvecklas.

Noterar att man tog bort allt byggmaterial från de akutella hjälpsändningarna. Cement är ju knappast vapen? Jo, man kan ju bygga tunnlar och skyttevärn av cement. Och man kan döda israeler med tandpetare.

Problemet är att Israel med sin nuvarande politik radikaliserar palestinierna. Ett korrumperat förhandlingsvilligt PLO hade ju med alla mått mått kunnat leda framåt. Istället fick man genom sin politik ett folkvalt Hamas.

Vad vi sett hittills är IDF filmer av vad som hände. Alla andra filmer verkar vara försvunna.

Att lossa i Egypten? De har ju också haft en blockad mot Gaza.

Jag är inte främmande för att den här händelsen inte alls är så dålig för Israel.

Den är också bra för Turkiets regionala maktsträvanden.

Turkiet har idag långsiktiga strävanden att återta positionen som en ledande stormakt i Mellanöstern.

En position de hade under 800 år fram till första världskriget.

När den nuvarande islaminfluerade Erdoganregeringen flörtar vilt med mulorna i Teheran, kurderna i Irak, Azzad i Syrien(gemensammma militärövningar) och sitt initiativ i detta fallet så visar de tänderna för arabländerna som vanligtvis nöjer sig med att skicka ett gäng miljoner till palestinierna och låt dem jobba sina supermalls i Dubai coh Riyad.

Israel behöver en konflikt för att ta bort fokus från förhandlingar. Så länge det finns en konflikt kan Israel hävda tt det inte finns ett klimat för förhandlingar.

Det är ett gammalt israeliskt trick som praktiserats med framgång genom åren.

Vi vet ingenting om vad som hände. Det enda vi vet är att det dog ett antal aktivister. Den väsentliga frågan är ifall Israel visste vilka de dödade.

Jag skulle bli förvånad om inte Israel hade folk ombord på det turkiska fartyget. De visste nog ganska bra vilka som befann sig ombord.

Stefan Hagberg sa...

...forts...

Vad jag inte förstår är varför Israel bordade på internationellt vatten. Det finns säkert en anledning till detta. Israels ambassadör säger iskallt att detta är deras rätt medan tex Ove Bring från Försvarshögskolan lik aiskall avvisar detta resonemang. Min gissning är at Israel valt detta medvetet - att borda på internationellt vatten. Nu vet hela världen hur Israel ser på saken.

Nästa gång kapar de ett fartyg utanför Gotland ifall de inte redan gjort det.

Det här är klassisk israelisk pandoras ask politik. Man tror det handlar om en sak när det i själva verket handlar om något helt annat.

Där i ligger det intressanta.

Enligt Bring så måste det föreligga en händelse, en krigshandling och det räcker inte med spänt läge vilket det är hela tiden i Mellanöstern.

Direkt efter kapningen började det regna raketer i Israel.

Så vad händer nästa gång ett skepp närmar sig. Då kan de hänvisa till rakterna och hävda sin rätt till blockad på internationellt vatten.

Men kanske är siktet inställt på helt andra mål. Iran lär vara på gång att förse Hizbollah(södra Libanon) med missiler. Om Israel ska invadera södra Libanon så krävs det en upptrappning.

Vi får se vad Israel har på lut. Jag misstänker att det inte är en händelse att de använder just precis den här taktiken. De vill kunna slå till på just det här sättet någonstans framöver.

Hade de väntat till skeppen kom in på deras territorialvatten eller bara slagit ut propellrarna med nät plus a-dykare så hade de enkelt kunnat dra in fartygen till israelisk hamn sedan utan att det blivit något större väsen.

Den fanns en tanke bakom den hör metoden. Att Israel som genomfört Entebbe, slagit ut hela det Egyptiska flygvapnet, bombat Osirak i Irak, kidnappat Mordechai Vanunu i Rom, helt nyligen utfört lönnmord på motståndare i Dubai och f ö gjort vad som faller dem in både i och utanför landet inte skulle haft saker och ting under kontroll köper jag inte.

Att det turkiska fartyget troligtvis innehöll ett antal militanta typer som gjorde motstånd är lika troligt.

Hela upplägget med en svag ledning för kampanjen(Ship To Gaza) var som upplagd för att infiltreras på olika sätt.

Ha det nu så bra i Mexico.