torsdag 20 maj 2010

Ljusets betydelse över tillvaron
Jag sitter och försöker måla ljuset i en sandstorm. Det visade sig vara komplicerat.

Förlagan var bilden ovan som är väldigt intressant och som Carina tagit i Dohuk.

Hon ringde. Kors i hytten! Irakiska SIM-funkar i Dubai men 10 dollar för tre minuter avskräcker och Skype blockas för det mesta mot Irak. Annars är ljudet perfekt. Det är som vanligt i ME. Alla försöker stoppa mest i fickorna. Den som har mest saker när han dör vinner.

Carina hade varit på en galleria med 1200 butiker och tagit bilder på världens högsta byggnad. Dubai är en grund kuliss men jämfört med Irak är det ett himmelrike.

På svensk teve hör jag med ett halvt öra på Malou som reder ut frågan om sexuella trakasserier inom teatervärlden.

Jessica Zandén berättar om att en regissör sagt åt henne att se lite kåtare ut. Oklart ifall det var privat eller en regianvisning. Frågan är väl nu vad en regissör ska säga till en kvinnlig skådespelare om han vill att hon ska se lite mera kåt ut?

Nu ville kanske inte Jessica Zandén se kåtare ut men det är ju en annan sak.

En lösning är ju att anställa en regiassistent av motsatt kön och att det bli den personens uppgift att förmedla allt som kan uppfattas som genuskränkande.

Eller också får man inte ge regianvisningar som rör sexuella spörsmål. Faktum är att Dramatenskådespelaren Johan Holmberg var inne på den linjen.

Han föreslog helt frankt att Dramatenskådespelare inte ska spela pjäser med machoroller längre.

Då ruskade till och med Malou på sig och undrade om det inte var just det som man skulle men Johan H såg helt oförstående PK ut.

Då ryckte Gunilla Röör ut som tidigare inte lyckats förklara hur hon blivit drabbad annat än att det varit direkt.

Nå, hon hade tagit upp saken med ledningen vilket ju verkar vara en bra metod.

Hon kände antagligen att det hela höll på att bli en komedi efter Holmbergs fullständigt sanslösa förslag(jag kan tänka mig att hälften av repertoaren försvinner med Johan Holmberg förslag. Han debuterade förresten i Nationalteatern 1987 med Peter Pan. Den lär väl försvinna eller bli omskriven. ”Peter och Petra Pan tar med ungdomar över 18 år på äventyr” kommer den nya versionen att heta.

Jo, en jag-vill-också-bli-berömd-flicka hade formulerat ett nytt förslag. Vi ska ha en respektombudsman(troligen kvinna) som ska övervaka att det finns ett respekt ombud på varje arbetsplats med mer än tio anställda. Till respektombudet ska man kunna vända sig ifall man blir sexuellt trakasserad. Ett lagförslag alltså!

Så Gunilla Röör tyckte att den här tjejen som kanske hette Hjortberg skulle ordna en pjäs där det fanns en machoroll och hon såg genast glad ut.

Spypåse!

Förekommer sexuella anspelningar och trakasserier. Absolut. Troligen mindre idag än när Jessica blev uppmanad att se lite mer upphetsad ut.

Jessica Zandén tog sina första steg på teaterscenen för trettio år sedan.

Vad jag är orolig för på allvar, är att vi håller på att skapa ett samhälle som kontrollerar det offentliga samtalet så till den milda grad att all kreativitet och upptäckarglädje, obekväma ifrågasättande m m försvinner hon olika åsiktspolisiära kontrollfunktioner.

Jag måste säga att jag har arbetat i många olika miljöer och det är sällan som jag har stött på sexuella trakasserier.

En programledare på God Morgon Världen SR klämde en reporter på brösten när vi fikade på redaktionen. Det är väl tjugo år sedan eller så. Det är möjligen ett gränsfall men jag vet inte vad som föregått det hela. Hon såg inte ledsen ut i alla fall och ingen annan verkade illa berörd.

Att utnyttja anställda och passera gränser för man är överordnad händer säkert fortfarande och en anställd oavsett kön måste ju kunna ta upp saken utan risk.

Att människor har sexuella relationer och att det finns spänningar och problem i samband med det på en arbetsplats precis som överallt annars i samhället är naturligt. Det tror jag knappast respektombudskvinnan kommer att råda bot på.

Hemsöborna lär aldrig mera sättas upp på Dramaten i varje fall. Överhuvudtaget blir Strindberg sällsynt på våra nationalscener ifall Johan Holmbergs Lex Macho slår igenom på bred front.

En sak jag funderar lite över är Lisbeth Salander som pjäskaraktär och hur hon passar in. Dåligt antagligen. Ebba Witt Brattström, den enda kvinna jag känner som tagit på sig en brun sjömansskjorta, ondgjorde sig nyligen över Salander och att hon ”bara” får rida Mikael Blomkvist i böckerna.

I Brattströms värld är det tydligen förnedrande för en kvinna att rida en man och dessutom har hon inte riktigt greppat frågan om att ett samlag kan bestå av lite olika händelser. Jag vet inte exakt hur Brattströms sexliv ser ut men det finns en del andra fakta i målet som jag tror Brattström har missat, förträngt eller aldrig upplevt.

Salander är ju inte riktigt politiskt korrekt och därmed efterlängtad och populär i den sövande mittfåra man vill att vi ska framleva våra dagar.

Nina Björk på DN får fart på tangenterna och skriver bl a följande:

”Lisbeth Salander är oberoende av utbildning. Att hon har skolkat sig igenom högstadiet, aldrig gått gymnasiet eller någon högre utbildning hindrar henne inte från att lösa Fermats gåta, läsa vetenskapliga tegelstenar om DNA eller överföra främmande datorers hårddiskar till sin egen.”

Häromveckan läste jag en artikel av en svensk journalist typ 34 år på Newsmill som påstod att de smarta eleverna gick på Na som linjen hette på min tid.

Där har vi nog hemligheten med Lisbeth Salander. Salander struntade i Na och skaffade sig ett liv ändå. Hon representerar drömmen för alla som inte lyckats uppfylla konventionen och varit duktiga flickor(och pojkar).

Om inte Carina, Spiken och jag åkte till Irak och levt där så hade Carina troligen inte tagit bilden av sandstormen i Dohuk och då hade jag inte suttit i teverummet och kämpat med det mycket speciella ljuset i bilden och inte lyssnat på Malou och inte skrivit den här postningen.

Men ifall man som människa inte bejakar det udda, provar gränser och vänder på stenarna innan man slår fast olika saker så kan man möjligen inbilla sig en massa saker eller bli professor men inte mer.

Återkommer om det där ljuset. Ingen lek hur som helst.

8 kommentarer:

Jonathan sa...

Hej Stefan,
Beundrar dig, inga problem verkar vara för stora för dig.
Det tog en hel grupp med genier i skagen för att få ljuset rätt på duk. Verkligen ingen lek.
Men man kan ändå undra om problemet med PK ändå inte är ännu svårare att brottas med?
Dessutom familj i Irak.
Fattas bara att du intresserar dig för travhästträning också så skickar jag en medalj i headbanging.

Kom att tänka på humorn igen. John Cleese skrev en teknisk förklaring av hur humorn fungerar i sin bok "Life and how to survive it". Det var en mycket bra bok men den tekniska förklaringen var så klinisk att jag nästan kände mig löjlig när jag skämtade månaderna efter lästillfället.
Kanske därför han höll på att bli tokig.
Eller att min humor funkar dåligt...

Hur som helst, stå på dig! Du behövs.

Vänliga hälsningar
Jonathan

ulf sa...

Min fru sen nästan 40år tillbaka berättade hur hon stött på en blottare på 70talet, i humlegården har jag för mig. Hon sa till killen "de va inte mycke du hade o komma med" händelsen gick omärkt förbi (hon berättade det några år senare, men hade glömt det samma dag. I dag hade 9 av 10 i detta sammanhang känt sig KRÄNKTA, det nya modeordet, jag är så jävla trött på alla dessa kränkta människor som alltid blir kränkta av fel saker. Jag blir också kränkt, men av samhället, hela tiden, men det är inget gemene man blir kränkt av, varför? Jag blir kränkt av att förklara på banken varifrån jag fått 10 000 som jag ska sätta in på mitt eget konto, jag blir kränkt av att kameror filmar mig var jag går i staden, jag blir kränkt av att min bredbandsoperatör snokar i vad jag gör på nätet, jag blir kränkt av FRA, jag blir kränkt av att uppge mitt personnummer i tid och otid osv. Men att bli kränkt av en medmänniska är väl ändå hanterbart utan att man ska dra in polis och ombudsmän, kan det bero på våran folksjukdom, konflikträdsla??

Stefan Hagberg sa...

Till Jonathan: Hej! Ja, Man får vara glad ifall man får något ljus men försöka duger fint. Faktum är att jag i min ungdom = 1974 cyklade till Skagen från Helsingborg och just det året var det något slags hundraårsjubileum för de så kallade Skagenmålarna så man hade samlat massor av verk från hela världen och jag har katalogen fortfarande i någon hylla.

Det var PS Kröyer, Mikael och Anna Anker m fl

Det finns många ställen i världen med speciellt ljus. Skagen är ett , Provence ett annat och frånsett det där med sandstormarna så är norra Irak väldigt fint rent ljusmässsigt för måleri. Varför vet jag inte.

Hästträning skulle man nog börjat med lite tidigare i så fall.

Men min svåger Johan Hedenberg är däremot en duktig amatörtränare med få hästar( bla Alvena Elise och Sonnbo Dole) nått fina framgångar så jag får sola mig lite i den glansen om jag behöver.

Cleese är en av min absoluta favoriter.Ute på sin betala skilsmässan år 2 turné.

Stå på dig själv Jonathan. Alla behövs om man ska vara ärlig.

Ha det gott!

Till Ulf: Hej Ulf! Håller med dig till hundra procent. Alla jävlar är kränkta nuförtiden.

Det är ett västerländskt lyxproblem.

Det var en snubbe som spottade mig i ansiktet på hundrundan för en vecka sedan. Antagligen blev han kränkt för jag bad honom koppla sin pitbull och när han sedan tjafsade om att den var snäll och jag inte orkade lyssna på dyngan och sa något om att han var en dum jävel så blev han kränkt och spottade mig i ansiktet.

Jag kunde iofs tryckt min 200 000 volt elpistol i magen på honom och sedan låtit pitbullen följa efter men jag föredrog att bli lite "kränkt" den gången.

Generellt är vi att betrakta som mellanmjölkssvenskar.

Vi blir nervösa om vi inte tillsätter 6-8 ombudsmän per år.

Såg Josefssons gäng som petat lite i Sundsvalls sjukhus.

Idag är det ett yrke att tala om för andra hur de ska planera sitt arbete.

Klinikchefen hade väldigt svårt att förstå att skicka Elsa eller vad hon hette på operation till Bollnäs var en dubbel kostnad minus implantat.

Elsa som betalat skatt i femtio år hade anledninge att känna sig kränkt.

En kvinna Gladys hade en son som en lärare släpat iväg från kompisens bänk eftersom sonen inte hade tillåtelse att vara där.

Nu var Gladys och sonen kränkta och hade gjort en polisanmälan mot läraren.

Inte en enda gång gick det upp för Gladys när hon smattrade på om hur jävla synd det var om hennes kränkta son att hennes sons beteende berodde på att hon inte lyckats uppfostra honom att respektera äldre människor i allmänhet och lärare i synnerhet.

Den här historien gick inte fel när Gladys son vägrade flytta tillbaka från kompisen efter att först ha blivit förbjuden att gåtill kompisens bänk, eller när läraren släpade iväg Gladys son. Katastrofen är Gladys och möjligen skolsystemet med framför allt Gladys.

Som vuxen skulle han gått därifrån smattrade Galdys på. Precis som Gladys gjort vilket lett till den nuvarande situationen och som nu en stackars resurslärare får lida för.

Gladys var rädd för att ta konflikten med sin son och skolan borde tagit konflikten med sonen och Gladys långt tidigare.

Men vi har i varje fall den fördelen att vi inteköper sån här skit Ulf.

Ha det gott!

ulf sa...

Det var inte alltid bra ljus för skagenmålarna, dom reste ibland ner till Grez-Sur-Loing utanför Paris, där dom kunde frotera sig med Karl Nordström, Carl Larsson, Liljefors och självaste Strindberg, som faktiskt var en sjujävel på dramatiska målningar med ljuset i fokus. Stefan du målar väl inte naturalistiska akvareller? Det räknas inte som konst nuförtiden i dom fina kretsarna, nej sätt fast dig i ett koppel och bit folk i benet, spela idiot, sätt en mikrofon på en plog eller ställ ut din samling av blomflugor, då är du en äkta konstnär. Vi Hörs.

ulf sa...

En enig riksdag tog idag beslut att det ska bli förjudet att TITTA på barnporr, det låter väl inte så upprörande så här lite ytligt...men hur är det med det.. hur ska det följas upp i praktiken, vad blir nästa steg..tankeförbud.. man häpnar över vad lagstiftare hittar på! Är det inte bättre att stänga ner sidorna? Hur ska man kunna ha respekt för lagar som säger åt oss att blunda för verkligheten? Hur gör jag med mina fotoalbum, på ungarna, ska jag bränna dom, var går gränsen för vad som anses vara barnporr, får man ha sina nakna barn i datorn. Frågorna hopar sig, men inte ett ord om denna lag idag, bara på detta stället har jag läst det: http://www.sydsvenskan.se/sverige/article879951/Forbjudet-att-titta-pa-barnporr.html
Det är väl tabu att ifrågasätta lagar mot barnporr men va fan jag tar risken. Vi Hörs.

ulf sa...

Den här får avsluta denna dag, det är nostalgi för en söderbo, så den borde passa dig också Stefan.
http://www.youtube.com/watch?v=TXZ1W_6BMwA

Stefan Hagberg sa...

Till Ulf: Hej! Robert Louis Stevenson var visst också där. Du menade kanske en akvarell som den här:

http://www.grez-stiftelsen.se/

Nej, jag väntar lite med akvarell. Det får bli olja så länge. Vi har faktiskt en reproduktion av en Strindbergtavla somvi köpt från Nationalmuseum för en del år sedan.
PÅ väggen finns också en Eugen Jansson som också var en ljusmästare.

Jag är inte emot getter med bildäck runt magen men det är inte heller så att jag springer benen av mig föratt leta upp dem.


Det där med att titta på barnporr verkar vara komplicerat. Det är väl så att innehav är kriminaliserat och nu vill de täppa till tittandet,alltså de som tittar men inte laddar hem.

Problemet med att stänga nerär att många av de här webbplatserna ligger på någon server i Stilla Havet och när bildpolisen hunnit dit såhar servern flyttats till Belize eller något annat land.

Genom att registrera IP adresser som varit i kontakt med sidorna kan man påstå att någon tittat men det blir ett rätt trubbigt vapen. För vadman kan påstå är att IP adressenvarit i kontakt med sidan inte att X eller Y handhaft tangentbordet. Det är lite samma problem som fildelning. Svårt att bevisa vem som utfört brottet eller så är alla ägare av en IP adress/dator straffmässigt ansvariga för hur den datorn eller IP adressen används.

Svårt tycker jag.

John Holm är aldrig fel!

Lyssnar just nu annars på Donovans coola album Beat Café från 2004.

Ha det så bra!

ulf sa...

Det lilla tillägget att det även ska kunna ge fängelse om en svensk tittar i ett annat land gör det inte mindre absurt. I konsekvensens namn, blir det då så att muslimska lagar gäller muslimer som besöker Sverige? När man ser listorna på vad som betecknas som barnporr undrar man hur det står till i huvet på Ask, Malmström, Bodström och gänget, fullt med tecknade filmer, all möjlig vanlig porr, sajter som är helt lagliga och funnits sen många år i USA osv. Det verkar mera vara en godtycklig censur, något i stil med vad Kina ägnar sig åt. Vore det inte bättre att ta kontakt med Webbhotelen av polisen, varför drar man bara en filt över det man påstår är grova brott, eller åtminstone ring polisen i USA om det är nåt olagligt där som vi stänger här. Men censurera inte internet. Vad som är barnporr ligger tydligen i dimma, ska vi ta med oss blindhund nästa gång vi besöker en badstrand. Barnporr kan vara en animerad porrfilm med Simpsons tex så vi medborgare lever farligt just nu, pga hysteriska politiker.