söndag 30 maj 2010

Grattis Iceland!OJ,OJ,OJ! Vilken vinnare!

Från start till mål!

ICELAND! Grattis Johnny Takter och Stefan Mellander, Catarina Lundström, skötare, personal och kretsen kring hästen.

Stefan Mellander fick oskarpa bilder, sa han efter loppet men det finns flera fotografer som gärna skickar över några till honom på måndag. Fantastiskt.

En värdig vinnare!

Så var det då över. Svensk travsports absoluta höjdpunkt alla kategorier. Elitloppet.

Jag har pendlat mellan en värdig vinnare oavsett vem som vann och mina egna favoriter.

Jag såg loppen på TV4. TV4 plus fick stryka på foten. Bevakningen var tycker jag om inte ”fair and balanced” så i varje fall fair.

Sju svensktränade hästar och Ilaria Jet i finalen. Enligt förståsigpåarna skulle Ilaria Jet vara ren utfyllnad. Men det var före första försöket.

Lucky Jim skulle vinna första heatet som skit och sedan skulle Beanie M.M. jogga hem andra heatet.

Nu vann Ilaria Jet första heatet och Triton Sund spurtade som en demon till andraplatsen.

Lucky Jim tröttnade.

-Det var ju trångt och jag fick känslan att det fanns inte riktigt marginaler, slog Tomas Nilsson stabil Svanstedthatare fast alldeles efter att Torvald Palema spurtat ner alla konkurrenter på mållinjen i heat nummer två.

Frågan gällde en trång situation på upploppet som säkert kommer att bli diskuterad i forum framöver.

Det gällde om Svanstedt trängt Iceland som också spurtade till en final.

Edlund och Nilsson verkade hoppas intensivt på att Svanstedt skulle diskas. Så sorgligt lät det.

Domarna friade.

Mina favoriter Torvald Palema, Triton Sund och Nu Pagadi gick till final.

Micke Nybrink trodde inför finalen plötsligt att Torvald eller Triton Sund kan vinna. Snacka om att vända blad snabbt.

Någon minut före finalen kändes det bra. Oavsett vad som händer så har Torvald Palema och Triton Sund inget mer att bevisa i de stora sammanhangen.

Så går starten. Ska Ilaria Jet bli jätteskrällen som vinner både försök och final. Ska Björn Goop slå till med ”Kurre”. Ska Iceland slå till. Beanie M. M. Brioni???

Mina vinnare heter Torvald Palema och Triton Sund.

Oavsett resultat har svensk travsport åter bevisat sin storhet och många kommentatorer har i år liksom förra året bevisat sin faiblesse för att bländas av fransmän och jänkare.

De försvann redan i försöken.

Så går loppet. Det är helt tyst innan starten. Andäktigt.

Analytikerna hade det svårt innan årets Elitlopp. Men just Triton Sund och Torvald Palema har konsekvent baissats.

Hur kan det få hända? Jag har en del teorier.

Lite turligt vann Torvald Palema försöket, enligt Tomas Nilsson. ”Turligt”. Det är nog dags för Nilsson att återgå till sina nedkippade filttofflor och en lång och skön pension. Att kalla vinst i ett elitloppsförsök ”turligt” är inte bara svinaktig utan vittnar om ett djupt förakt för tränarkollegan Åke Svanstedt.

Enda uppsidan för TN är att han tippade Iceland som vinnare.

Torvald Palema kämpade hjältemodigt till en andraplats och fick gå utan ryggar 600 meter efter att ha blivit utstött av Björn Goop som sedan galopperade.

Triton Sund galopperade tyvärr redan starten och var ursäktad.

Brioni gjorde det bra till en tredjeplats.

Men Iceland, vilken vinnare. Scarlet Knight, pappan fick aldrig vinna elitloppet men nu har Iceland gjort det.

Dessutom är det väldigt roligt för Johnny Takter. Stort grattis Johnny! Verkligen från hjärtat!

Ilaria Jet…tja.

Island har haft det jobbigt några år. Finanskris och Fjattlajökul.

Nu har Island en vinnare även om den är svensk. Iceland.

Svensk travsport är bäst i världen just nu.

Det kan vi suga åt oss vare sig vi spelar, tränar, sköter, kör eller äger. Nu ska jag laga lite mat och kurera min vad det nu är för något

10 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Stefan

Det är tur i vissa travlopp hos vissa förståsigpåare, sedan kan det kallas skicklighet av andra.
Vid en vinst av Järvsöfaks, tidigt i karriären har jag för mig skrev en sann "travkännare" att "segern skulle varit säkrare med annan kusk". Det gäller att komma först till mål i ett travlopp, inget annat då har man segrat, Iceland gjorde det och alla i kretsen runt hästen är bara att gratulera för det var bra gjort. Åke Svanstedt vann försöket och han och Torwald Palema är bara att gratulera samt alla människor i den kretsen.
Sedan sist men inte minst alla som inte tycker att slutresultatet i en tävling är rätt trots att den sker inför öppen ridå och filmas, ni är bara att beklaga att ni inte ser vart målet ligger.
MVH
Roger

lurigopalia sa...

Jag är verkligen glad Iceland vann. Jag bodde granne med Stefan i Enköping när Scarlet var som bäst. Jag sörjde lite den hästen inte fick vinna elitloppet han var fantastisk.Men fick lite revanch idag.Vi här på Biasuzzi fick jubla i fyraåringseliten. Mauro Biasuzzis häst I wont dance vann.Han blir nog kvar i Sverige för det finns inte så många lopp för valackar här.Sen tycker jag alla hästar som ens får vara med i elitloppet är vinnare. De är ju inte där om de är dårliga. Föresten har stall Biasuzzi vunnit elitloppet 2 gånger men det var länge sedan nu..

ulf sa...

Tarzans Iceland var en rolig vinnare av årets elitlopp, och jag instämmer i hyllningskören, och skräll blev det! På förhand var det ingen som trodde på Iceland som finalvinnare. Björns var lite lugnare än jag trodde men framtiden får visa om det var vettigt med två sprintlopp på två timmar för den hästen. Stackars Lucky skulle klarat sig bättre med en säck potatis i sulken! För många år sen, (mitten av 80 talet) när Tarzan var grön som travtränare lärde jag honom en sak som jag tror han har haft nytta av i sin karriär, jag måste fråga honom det nån gång, om det är som jag tror kanske jag berättar det här nån gång. Travsport är underbart 2000kr fattigare på en helg och ändå blir man lycklig, kul.

Jonathan sa...

Hej Stefan,
Stämmer verkligen in i ett bamsegrattis till Melander med sambo och personal! Extra kul när en good guy kan nå de allra högsta höjderna.

Iceland var verkligen en överaskning för mig. Rankade honom bland de fyra sista av de 16. Men han blev ju lika mycket bättre i det andra heatet, som Ilaria Jet blev sämre.

Iceland tog steget in i den absoluta eliten, där Torvald Palema fortfarande befinner sig. Men både Brioni och Nu Pagadi visade lite begränsning och kanske är överskattade. Hoppas det finns förklaringar och att dom kan utvecklas det sista steget också.

Lucky Jim såg halt ut och jag tror inte det hade haft någon betydelse vem som kört.

Och bry dig inte om Nilsson. Han är fortfarande sur på Magnus Sandgren som ljög för måldomarna om att han inte blivit störd av The Onion, så att Nilsson tappade segern med Legolas den där gången i åby stora.
Det finns för övrigt fler historier med Nilsson och diskningssituationer. Hans "sportmanship" lämnade en hel del att önska under hans verksamma tid. Lite bekvämare att sitta i hytten och kritisera.

Den svenska dominansen avspeglades under hela dagen. Är vi verkligen så bra nu att vi kan göra solvallalunk (låt vara med en del utlandsfödda hästar)av hela elitloppssöndagen? Det var ju knappt körning i loppen. Förlåt montéfantaster och Torbjörn.

Vänliga hälsningar
Jonathan

Stefan Hagberg sa...

Till Roger: Hej! Kan bara hålla med!

Till Lurigiopalia: Hej ! det var ett tag sedan jag hörde från dig.Hoppas allt är bra i Italien. Grattis till vinsten för "I Wont Dance"!

Du har rätt i att alla som är med är fina hästar.

Ha det bra!

Till Ulf: Hej! Ser fram emot att få ta del av hemligheten;-)

Förlusten tar du igen nästa vecka.

Till Jonathan:Hej! Tror att Brioni och Nu Pagadi har mycket kvar att ge.Faktum är att Brioni blev trea.

Brioni är sju år och har flera år kvar i toppsammanshang ifall hästen får vara frisk.

Nu Pagadi är bara fem och har redan tjänat en bit över fyra miljoner kronor.

Jag vet inte hur det var med Lucky Jim. Men det är svårt att förstå hur kuskarna kör i Sverige.Han fick jobbig resa men iofs så var det inte mycket kvar till slut.

Att hästen är bra är det ju inget tvivel om.

Sedan ligger jag inte vaken om nätterna och grubblar över Nilsson. Det har väl hänt något där nån gång. Men han har hållit på i så många år att man skulle slippa höra den där typen av glidningar.

Kent sa...

4ans gäng är som en samling 1a klassare,som fnissar när någon får in en pik mot Åke.
Kan ff inte förstå att ATG accepterar detta trams som kanal75 håller på med.
Jag kräver att få höra vad Åke har att säga i en segerintervju!

Jonathan sa...

Hej Stefan,
Naturligtvis är Brioni och Nu Pagadi otroligt fina hästar som kommer att fortsätta att tjäna pengar.
Vad jag menade var att en av kittlingarna med elitloppet alltid varit att de svenska hästarna på uppgång fått chansen att visa om de är en ny Ego Boy, Meadow Road, Ina Scot eller för all del en ny Torvald Palema. Här visade det sig att de har en bit kvar till denna nivå, åtminstone i dagsläget.
Men det är väl lite av pressens jobb att skriva upp både de svenska och internationella ekipagen. Lite kul att Iceland var en av dom som var minst uppskriven. Men som sagt jag trodde inte mycket på honom heller.

Vänliga hälsningar
Jonathan

Stefan Hagberg sa...

Till Kent: Hej! Det var nog tur att inte Torvald vann för då hade Niklas strategi flutit upp som en jättlik bajskorv till ytan.

Annars tycker jag att sändningen var relativt OK.

I sommar blir det dock inga sändningar. Så mycket får man inte för 150 miljoner.

I iofs så tycker jag att man kan sända loppen vid 17.00 eller 18.00 men då ska man sända hela loppen och inte vispan.

På sommaren ska man inte behöva sitta inne hela eftermiddagen för att se V75. Istället kan man skicka hela rasket men hela loppen på kvällen.

Otyget att köra vispan är ett rent hån mot spelarna som håller igång Niklas feta lön och pensionsförsäkring.

Fattas bara att man förlänger avtalet med TV4 också.

Stefan Hagberg sa...

Till Jonathan: Hej! Experterna vet liksom alla vi andra att det inte finns några säkra vinnare.

Förra året var jenkarna hissade till takstolarna precis som i år.

Att utse Lucky Jim till Elitloppsvinnare var ett misstag.

Han kanske inte hade sin bästa dag etc.


Vem trode Gumball skulle vinna.

Eller Oynnaix(PdA)

Jag spelade en slant på Abano As när den hästne vann PdA.

Alla hästar på den nivån kan vinna. Media behöver inte hålla på och utse vinnare före. Vad är vitsen med det.

Beanie M.M. vinner Elitloppet.

Man kan säga att den och den varit bättre på slutet eller att man håller på den eller de hästarna men att kora en vinnare och smällsäkert veta att den vinner ett lopp som Elitloppet tror jag inte på.

Men Nybrink var inte ledsen när Beanie M.M. trillade bort. Då hade han raskt nya vinnare.

Till sist blir det lite patetiskt.

Som spelare har man större utbyte av ett intelligent resonemang runt möjligheterna.

Till och med för en som Stig H är det svårt att veta vad som händer i loppen.

Men hans styrka som kommentator ligger i hans breda kunskap. När Commander C dyker upp med vinterpälsen så får vi en hint om att det inte står rätt till.

Hellre försiktiga typer som Stig H och Olle Goop än Tvärsäkra Ture som det finns tjugo på dussinet.

-Han vinner med hundra meter.

Sedan kom han ungefär hundra meter efter alla andra i mål.

Forsgren gillar jag. Han motiverar och har ett resonemang utan att linda in det i kategoriska, tvärsäkra uttalanden. Dessutom går han ofta emot strömmen om han sett något extra.

Samma med Eklöf.

Operera bort de snabba lösningarnas män och in med gedigen kunskap och ett intelligent resonemang med motiverade val.

Att en häst ser smällfin ut ger inte mig ett skvatt om jag inte får veta vari denna smällfinhet består mera konkret.

Jonathan sa...

Hej Stefan,
Håller med om att resonemangen borde hållas på en annan nivå. Men vi har fått vad kunderna (spelarna) frågat efter. Patetiskt blev det när Nybrink trillade in i TV-rutan, inte när hans tips visade sig helfel. Som sagt alla tippar fel för det mesta.

Ett avslag på en häst är oftast den bästa informationen. Det ger en fördel gentemot de andra spelarna när man ska spekulera i hur ett lopp ska bli kört.

Såg Vass eller Kass inför söndagen. Där visades bilder från Lucky Jims banjobb och det var inte svårt att se att hästen inte var i ordning. Detta var troligen den viktigaste informationen i hela V75-an. Men när Erik Adielsson påpekade faktum vände tipsnissen som hade programmet bara generat på bladet, och gick till nästa lopp. Han hade just sagt själv att hästen såg bra ut och att han trodde den skulle vinna.

Men visst, alla hästar som startar kan ju vinna. På alla nivåer, inte bara i högsta klassen.

Men för mig personligen var det mer intressant att kampen mellan de gamla ärrade kämparna Triton och Torvald, och uppstickarna Nu Pagadi, Beanie M.M.,Brioni och som det visade sig framför allt Iceland. Ulfs kommentar är den rätta, vad är ett litet ekonomiskt bakslag mot en stor sportslig upplevelse?

Vänliga hälsningar
Jonathan