söndag 20 september 2009

Torvald Palema




Det var stor travsport igår.

Ursäkta Anders, men det fanns en häst på banan i Åbys Stora.

Torvald Palema.

Man kan spekulera i vad som skulle hänt ifall…

Ja, vadå? I första heatet svepte Torvald Palema hela fältet med början i sista svängen innan upploppet.

Sällan har man sett någonting liknande.

Franske stortränaren Fabrice Souloy med Christophe Martens och Björn Goop kan ha haft taktiken att en av hästarna Igor Font alternativt Premiere Steed skulle ta hand om Torvald så att den andra hästen kunde få loppet. Svanstedt kan ha haft en liknande idé med Teaser Elegance. Men Teaser ströks innan loppet och Igor Font måste varit sjuk och ströks till det andra loppet.

Så i det andra loppet som alltså innehöll samma hästar men nu med omvända spår hade Torvald spår ett. Lutfi Kolgjinis Garland Kronos hade spurtat strålande i första heatet på Open Stretch, som är ett par extra innerspår som bara får användas vid upploppet innan målet.

Torvald Palema och Svanstedt slogs inte ens om ledningen när Kolgjini kom farande i starten på det andra heatet. Torvald Palema backade ner bakom Garland Kronos. Sedan följde något som vi ibland ser på travbanor. Ibland med Björn-Åke, ibland med Kolgjini eller Torbjörn Jansson, Calle Lindblom, Erik Svensson men sällan med Örjan fast det händer.Franske tränaren Fabrice Souloys kusk Christophe Martens kommer farande med världsrekordhållaren Premiere Steed.

Ökar farten och försöker passera Garland Kronos. Kolgjini säger att han inte tänker släppa ledningen och det mer förmånliga innerspåret, vilket leder till att Martens fortsätter att trycka upp farten utanför Garland Kronos. Sedan utväxlar sig ett animerat samtal mellan Martens och Kolgjini där ”Fuck Yourself” var den lindrigare delen.

Bakom Garland Kronos sitter Åke Svanstedt och har söndagsmys med Torvald Palema. Fast hans stora problem är ifall Garland Kronos tröttnar innan upploppet och någon annan häst kommer flygande bakifrån.

Det är precis vad som händer.

Commander Crowe kommer farande med Peter Ingves.

Det är då man reser sig upp och applåderar.

Istället för att gå innanför Garland Kronos via open stretch spåren hittar Svanstedt en lucka utanför Garland Kronos just innan Commander Crowe hunnit dit.
Sedan lägger Torvald Palema undan chipspåsen och dippet.

Och vinner.

Spelmässigt var det ingen av våra bästa insatser. Vi valde bort Giddson till förmån för en mindre streckad häst i form av nummer Queen of Rock, spikade Bowling Inferno och M T Buffet hade vi möjligen haft ifall vi helgarderat.

Egentligen så skulle jag velat sluta där. Gratulerat Svanstedt, skötare och ägare och lagt V75 åt sidan.

Men det går inte.

Trots en fantastisk uppvisning sportsligt så kan jag inte och ska inte låta det tragiska dödsfallet där den fina travhästen Immenso November föll ner i början avloppet och dog, gå obemärkt förbi.

TV4 skickade naturligtvis fotboll med Halmstad BK mot Helsingborgs IF. Inte ens det faktum att Helsingborgs IF är ett av mina favoritlag vid sidan av Hammarby kan förlåta den saken.

Eftersom jag fortfarande anser att travfolket och avgjort spelarna har rätt att se hela loppen i direktsändning, gratis så bytte vi till ATG:s Live sändning efter tredje loppet. ATG Live är tyvärr varken gratis eller bra.

Det har under det senaste året förts en hel del diskussioner i travvärlden och i samhället i stort om hurvida travsporten är en rovdrift med hästar där det bara är pengar och vinstoptimering som gäller. Den debatten har jag och andra som tycker om både sporten och spelet försökt föra.

Högljudda gaphalsar i plastskor och mediakåta typer som Mantorps banveterinär Anders Darenius har givits utrymme att föra fram den ena lögnen efter det andra. Nå, det är deras rättighet i ett demokratisk samhälle. Att ljuga utan påföljd.

Fakta har belagt deras grova felaktigheter.

Jag har försvarat sporten. Sagt att det kanske finns en och annan som inte borde syssla med det här, att regler ska följas men att ingen ska dömas utan rättvis behandling.

Om man ägnat hela sitt liv åt hästar som Lutfi Kolgjini, Åke Svanstedt, Stig H Johansson, Olle Goop m fl så har man ett förhållande till hästen som djur.

Samma sak om man sköter om en häst. En skötare har 4-8 hästar, ibland färre men nästan aldrig fler. Man utvecklar ett förhållande till djuret. Vet när det mår bra eller dåligt. Man blir glad när hästen är glad och ledsen när den är ledsen eller sjuk.

En häst är ingen människa.

Spiken, vår hund är inte heller någon människa. När, inte om vi tvingas ta bort honom en gång, långt fram som vi hoppas men som vi vet inte ligger så långt bort, så kommer vi att gråta, att känna sorg och saknad. Vi kommer att minnas alla stunder.

Ungefär som när man mister en nära vän eller ett barn.

Samma sak med de som stod Immenso November nära. Lutfi Kolgjini har många hästar och det är inte första gången en häst hastigt avlider. Men det var en av hans hästar, han delägde den och det finns ägare som säkert fanns på banan igår och skötaren är säkert förkrossad.

Sporten skulle inte funnits utan hästar. Så när djupt tragiskt händer som det som hände igår krävs det något mer av oss än att konstatera att ett streck på kupongen försvunnit.

Det inser alla.

Tror man.

För oss som såg ATG Live igår och i likhet med mig och Carina berördes djupt av vad som hände Immenso November vad det som följde inte bara ovärdigt utan närmast osannolikt.

När vi såg Immenso falla ner på banan och hästen inte rörde sig visste alla som haft kontakt med andra hästar än de som snurrar på tivolikarusellerna att de var riktigt allvarligt.

Vad händer?

Man kör på med lite hårdrock och repriserar halva förstaloppet. Sedan glammar de på med lite med lite mer rock´n roll och hej och hå medan alla andra undrar hur det gått för hästen.

Sedan blir det lite värmningar och eftersom ATG Live är som vanligt får man höra att hästen avlidit i bakgrunden ur högtalarna på banan. Mera tunggung ur banans högtalare. Det här med reglar och mikrofoner liksom sändningsplanering är bara extrakostnader och krafs och sedan kommer en intervju med banreporter som glatt påstår att ”The Show Must Go On” apropå Immenso Novembers dödsstörtning. Då har det gått sju minuter sedan händelsen eller så.

Jag vet inte vilket planet de hittat henne på och det är ointressant. Det enda man säkert kan slå fast är att hjärnorna där har en speciell form.

Mera rock´n roll och sedan var det där med reglarna och mikronerna. Nu får vi oss till livs vad Ludde sa till Martens refererat av Forsgren i bakgrunden. Forsgren har nämligen talat med Kolgjinis stall om saken. Det refererar han för övriga i lokalen.

Problemet är att det som sagts mellan Kolgjini och Martens går ut i sändning.

Immenso November verkar vara historia och loppet går sedan om.

Ett par saker.

Inte ens Loket kunde rädda det här. Det blev bara värre.

Om inte banorna och ATG Live kan komma överens om ett förfaringssätt som visar respekt för hästen som fått sluta sitt liv, skötare, ägare, tränare och sporten så kommer det till sist visa sig att de som anklagat sporten får rätt.

Man måste sätta ner tonen när en häst dött på banan. Man kan inte kvittra ”The Show Must go On”

Erik Adielsson vann loppet med Hanoi när det slutligen gick för andra gången.

Han kallade det inträffade en ”Freak Accident”, en anglifiering av... ja, sådant som man aldrig kan förutse kanske. Det stämmer. Immenso November var ingen 12 åring som startat 230 gånger av någon girig tränare/ägare.

Immenso November var en toppstammad femåring hos en av landets bästa tränare, som gjort 43 starter i karriären. En fin häst. Vila i Frid.

Erik var den som förklarade saken bäst. Han jämförde med människor som kan få en stor inre blödning och falla ner. Erik, som trots att han inte är en professionell kommentator balanserade det känsliga ämnet bäst. Han berättade att sådant händer men oerhört sällan och drabbar alla inblandade hårt.

Trots sordin med Immenso Novembers tragiska bortgång kommer jag länge att minnas Torvald Palemas två magnifika lopp. Det var klassiskt travsport när den är som bäst.
Efter en ansträngande eftermiddag framför datorerna behövde vi alla tre lite frisk luft.

Vi promenerade en tur och hamnade på Loopen nere vid vattnet intill Liljeholmsbron.

Det var en av de sista strålande sensommardagarna på gränsen till hösten.

Dom tycker om hundar på den restaurangen som också är en båtmack. Där finns alltid personliga vattenskålar, en speciell hundmatsedel i lagom hundhöjd och servitriserna har alltid hundgodis i fickorna.

Dessutom har de bra mat och bra priser på bättre viner.

Nej, jag är inte delägare.

Jag bara försöker förklara att det går att ha åtta hundar på samma krog.

Kan passa på att göra reklam för ett gott rött vin som serveras där samtidigt. En Zinfandeldruva och vinet heter Zabaco.

Vi pratade om sommardagar sent om hösten.

Spiken tömde servitrisernas fickor och Solen gled sakta ner bakom Liljeholmsbron.

Det är bara en sak som stör mig.

När Travrondens Lars G.Dahlgren skriver om Immenso Novembers tragiska död så har hästen i hans text sprungit in "knappt 800 000 kronor". Jag vet inte vilka hästar som Lars G. Dahlgren ägt eller äger men en femåring som sprungit in så mycket pengar i min värld har sprungit in "nästan 800 000 kronor", speciellt om hästen dör i loppet. Av ren hövlighet alltså.

Eller är jag petig?

1 kommentar:

Anonym sa...

Du är inte ett dugg petig. Känner precis som du. Ovärdigt! Immenso November var läcker och jag vann stora pengar på honom i 23 Maj. Hästen hade mycket ogjort på banorna och R.I.P.

För övrigt är ATG ovh TV4 inte bra för travet./Ante