måndag 28 september 2009

Host eller... host



Söndag.

Det regnar äpplen. Det regnar päron. Det regnar plommon men så här långt inget vatten. Det får vi vara glad över.

Teorierna skiftar. Kall ishavsluft på väg västerifrån. Ryska vindar. Golfströmmens kollaps. Global varming. Allmän bråd död varefter jorden exploderar till ljudet av en knallkork.

Teorier.

Det börjar bli dags att ställa lite tuffare frågor kring svininfluensans bekämpande.

Mexiko. Den där andra vågen borde vara i full sving nu eftersom Mexiko drabbades av den första vågen redan under våren. Så varför är det så tyst om den fruktade pandemin i Mexiko II.

Stötte ihop grannen i trappen. Elliot heter deras Jack Russel. Ett litet charmtroll, snart ett år gammal. Grannen är immunolog, forskare.

Jag testade några teorier runt svininfluensan på immunologen. Han lät märkvärdigt avslappnad runt det största hotet sedan spanska sjukan 1917-18.

Han tänkte inte emigrera eller buffra handsprit upp till takåsarna. Jag tror att han sa att han kanske skulle ta en spruta eftersom staten betalar. Absolut inte för att han var rädd för att dö i något som påminde om digerdöden.

Det kommer att bli som under förra Gulfkriget. Folk dog i drivor för de var rädda för att Saddam hade gas trots alla undersökningar som IAEA chefen Hans Blix och hans trallputtar på IAEA hade gjort eller inte gjort. Efteråt visade det sig mycket riktigt att Saddam hade kapacitet att gasa ihjäl en hel del.

Men det folk dog av, var inte gasen utan kombinationen igentejpade hus och användandet av fotogenkaminer och fotogenelement.

Hörde att det var en sjuksköterska som självantänt i Norrland. Handspriten tog slut på apoteken för några veckor sedan.

Framåt hösten när ljus, brasor och tomtebloss lyser upp den mörka tiden kommer också aktutmottagningarna att fyllas av brännskadade som inte fått svininfluensan, men som på grund av sin hysteri påhejad av socialstyrelsen och handspritbranchen fått mer eller mindre allvarliga brännskador. En influensa som den vi nu ser bakom oss som jag tror eller framför oss som expertisen tror tar cirka 5-10 dagar att bekämpa utan vaccin. Någon dag kortare med vaccin.

Jag tror att jag hade svininfluensan i somras. Influensa hade jag i varje fall. Det fanns inga biverkningar.

Brännskador tar lång tid att reparera, kostar sjukvården stora summor.

Låt oss summera det hela. Sjukvården har underskott på cirka 3,5 miljarder och sparkar därför 3500 om jag minns rätt. Samtidigt lägger staten ner 2 miljarder på ett oprövat, snabbframtaget vaccin och tvingar landstingen att vaccinera. Men eftersom personalinskränkningarna redan startat så går allt i flygande fläng. Man blaskar på med handsprit som tar eld på grund av alla Foppatofflor och den allmänna stressen. Brännskadeavdelningarna fylls. Sjukvården knäar, allvarliga biverkningar av vaccinering börjar dyka upp i form av LSD-liknande psykiska sjukdomar som fyller den svindyra psykvårdens anläggningar och det visar sig för första gången att tredje världen klarat sig bäst som inte alls tvingats vaccinera sig eftersom alla skiter i dem. Undrar hur många indier som ska vaccineras.

I spetsen för dumskallarna går som vanligt Sverige. När sedan säsongsinfluensan dyker innan jul som den brukar så finns det inget vaccin till riskgrupperna. Gamla senila uppmanas köpa handsprit på Ebay och brinner upp som facklor när de blaskar handsprit tillsammans med sista kvällsblosset i sängen.

I slutänden visar det sig att totalt sett har Sverige vunnit på det hela. Så många infektionskänsliga lågproduktiva gamlingar som tär på pensionssystemet har avlidit av brännskador och biverkningar av säsongsinfluensan att det uppväger vaccinationskampanjen, sjukvårdskostnaderna för brännskador och biverkningar(bla psykvården) att det hela blivit en lönsam affär. Några kommer envist att hävda att detta var planen från början. Att skapa balans i pensionssystemet genom avgång.

De närmaste två månaderna blir våldsamt spännande. Ungefär som innan sextondelsfinalen när det är fotbolls VM.

Jag har fortfarande inga som helst planer på att vaccinera mig mot baconflunsan. Att det är gratis gör mig bara mer misstänksam. Men i och för sig om hallucinationerna och mardrömmarna är lika häftiga som uppgetts i brittiska medicinska studier så kan det finnas en visserligen långsökt men dock ingång.

Jag gillar ju skräckfilmer.

Travet i lördags var ingen höjdare. Sex rätt och sedan sprack vi i sista loppet på en sketen galopp. Fisher King. Norrbaggen såg smällfin ut men den hade jag aldrig hittat utan helgardering.

Man måste var modig som den som dunkade in 100 000 vinnare på East Trade två timmar före start av V75 1. East Trade blåste ner till 1,0 i odds. När loppet sedan gick hade den ökat till 1,50 och vår hjälte hade kammat in 50 000 lätt förtjänade bidrag till lördagsgodiset.

Nästa vecka är det Solvalla, Solvalla och Solvalla.

2 kommentarer:

Gull-Maj Rosengård sa...

Hej!
Du är suverän och jag kommer att hänvisa till dig när min arbetsplats är hysteriska med skvättande av handsprit och munskydd ! Tänk när hela arbetsplatsen tar fyr av allt duschande med ytdecinfektion av alla strömbrytare o.sv
Tack för ett gott skratt.
Du får mig att känna mig mindre ensam i världen att vara den enda som inte hakar på rädslan för DÖDEN.
Hälsar Gull-Maj Rosengård

Stefan Hagberg sa...

Till Gull-Maj Rosengård: Hej! Tack för ditt inlägg i spritdebatten.

Det känns fint att det är fler som inte tappat huvudet.

Hälsovårdsmyndigheterna i Mexiko verkar inte alltför oroliga. Hittills har 29 417 i Mexiko insjuknat i den så kallade svininfluensan. 226 har dött.
Man räknar med att upp till 5 miljoner kan komma att insjukna och cirka 2000 kan komma att dö.

Mexiko har en befolkning på 111miljoner. Ett normalt år dör mellan 2-4000 av säsongsinfluensan i Sverige. Hittills har 2 eller 3 dött i Sverige på tre månader och 226 i Mexiko.

Giesecke som ville att vi skulle sjunga Blinka Lilla Stjärna medan vi tvättar händerna (Agenda) häromveckan kom också med en annan nyhet. Att svininfluensan slagit ut den vanliga influensan. Det är visserligen inte sant men ifall svininfluensan minskar den vanliga influensan kraftigt så borde vi istället vara glada åt att svininfluensan av allt att döma sparat liv istället för tvärtom.

Så det är bara att ta det lugnt med handspriten;-)