måndag 7 september 2009

Obama trea från slutet!




Barack Obama kom tillbaka från sin semester igår.

Ön Martha´s Vineyard.

Här gillade också Kennedyklanen att spendera ledig tid.

Alldeles i närheten av Chappaquiddick och den berömda Dike bron där den nyligen avlidne Ted Kennedy på 60-talet spolierade sina chanser att bli president.

Efterspelet av sommarvistelsen på Martha´s Vineyard kan också bli ödedigert för Barack Obama.

Den politiska smekmånaden är definitivt över. Av de elva senaste amerikanska presidenterna så är Barack Obama den tredje minst populära efter sju månader. Bara Ford och Clinton förlorade snabbare i popularitet.

Nixon ökade på sin popularitet. Det gjorde också Kennedy, Reagan och Bush den äldre liksom Eisenhower.

Obamas problem rör framför allt hans stora fråga.

Sjukvårdsreformen.

Utan en sådan riskerar han att bli en av de minst lyckosamma presidenterna i USA:s moderna historia. Allt pekar nu på att den stora Change-reformen blir en tummetott om ens det och då i en politisk miljö där Obama har en demokratisk majoritet.

Clinton försökte men hade majoriteten emot sig.

Hösten blir avgörande och att dra igång ett krig som Bush är inte ens tänkbart.

4 kommentarer:

Nebraska Stable sa...

Får ju mig inte helt osökt att tänka på Sicko.

Stefan Hagberg sa...

Till Nebraska: Hej! Absolut. Även om Moore kan vara en smula stiliserad. Nu är han på jakt på kapitalismen. Ska bli intressant att se hur en amerikan tacklar den frågan. Kollade du Fogertys nya?

Anonym sa...

Har varit ganska mycket i USA på slutet. Intressant att se hur det svänger även i det landet. För 7 månader sen ville "alla" ha förändring. Nu vill ingen ha de! Ungefär som här; snart vill ingen ha mer skattesänkning?! I alla fall enligt AB.
Grattis förresten till ett år. Liksom Anders så var jag i Italien på högtidsdagen.

Sievert

Stefan Hagberg sa...

Till Sievert: Hej! Tack. Det har varit en del jobb här också. Hoppas att det gick bra I USA och Italien. En sjukvårdsreform skulle kosta 900 miljarder USD på tio år. Enligt Obamas tal i kongressen i natt. Jag är inte emot reformen. Tvärtom. den borde införts för länge sedan.

Jag skrev här i samband med valet att jag är fullt nöjd om Obama just fixar den där sjukvårdsreformen och ingenting annat. I ´svenska media utnämnde man honom till Messias. Han skulle ordna världsekonomin, Palestinakonflikten, Irakkriget, Afghanistan och rädda Afrika och resten av tredje världen.

Glömde jag något?

Jo, Klimathotet.

Amerikaner gillar en bra show. Change-kampanjen var en sådan, lagom svart och vit(ursäkta uttrycket) för att ¨gamla sjuttiotalsradikaler som inte bytt snuttefilt sedan vietnamkriget ska få lite svettningar och börja tala i tungar.

Det finns ett starkt motstånd mot offentliga lösningar i USA. Men det är ingen nyhet.

Min Change kommer förhoppningsvis på lördag efter V75.

Fast man kanske skulle gardera med en Lottorad. Med 156 miljoner kan man köpa ett par bra travhästar, ett par goda vinare och en Cohiba eller två.

TV4 Plus kanske? Eller...