torsdag 16 juni 2011

När minnet sviker
En sällsynt självgod Niclas Andersson viker idag ut sig i Aftonbladet om varför han som VD för Kanal 75 inte har något att be om ursäkt för när det gäller Åke Svanstedts medverkan eller inte medverkan i de sändningar Kanal75 ansvarar.
Jag har alltid ansett att Niclas Andersson har en del ganska påfallande tillkortakommanden. Han kom från kvällspressen med allt vad det innebär av brist på respekt för människor och när man skulle göra expert och tevepersonlighet av honom slutade det med en katastrof. När han fick kritik såg han ut som ett ursketet russin i rutan. Så Niclas fick bli travtevedirektör med allt vad det innebär.
Skit samma. Han kanske var en katastrof i rutan men det behöver inte betyda att han inte kan vara en bra företagsledare. För det är ett företag han leder, låt vara med Remy Nilssons och styrelsens goda minne.
Andersson koncentrerar sig på att undervisa folket om att Kalla fakta är ett program på TV4 och att han och Kanal75 inte har något inflytande över det programmet.
Det kan nog stämma. Men handlar verkligen Åke Svanstedts ovilja att tala med travteven om Kalla fakta. Så har jag inte uppfattat saken.
Andersson attityd verkar vara den som han fötts upp på i kvällstidningsträsket. ”Skit i det. I morgon slår de in fisk i tidningen”. Problemet var inte Kalla fakta. Det är ett problem i sig. Men dåvarande STC som idag heter ST tog via travprogrammet som under Kanal75:s överinseende sändes vecka efter vecka rygg på Kalla faktas svammel. Värst var STC(ST) själva som kom med det ena uppseendeväckande uttalandet efter det andra. Så Åke hade inte bara Kalla faktas reportage att svara för utan det lades kanonad efter kanonad från STC, Travronden m fl. 
Det hade i och för sig börjat tidigare med Åkes betalsajt. Åke var inte den förste att ta betalt för travtips och inte den siste heller. Åke skulle det och Åke skulle det. Det var liksom ingen hejd på vad Åke skulle.
Kalla faktas reportage var ett riktigt journalistisk lågvattenmärke som på punkt efter punkt försökte få travsporten att framstå som en hästplågarsport där hänsynslösa ägare, tränare och körsvenner piskade skiten ut hästar, strömmade dem och dög de inte som tvååringar så åkte det till hästhimlen direkt.
Genom att få så kallade experter som virrpannan Darenius och andra att uttala sig om sådant de inte hade en aning om eller saknade vetenskaplig grund att påstå så packade Kalla fakta ihop en fin julklapp åt travsporten 2008. På den vägen är det.
Problemet var inte att reportaget var dåligt utan att STC inte förmådde bemöta det. Det gjordes aldrig någon granskning att programmets innehåll av Vinnare, Travronden eller ens av STC själva. Istället tävlade de om att lägga pannan i djupa veck och förklara att de minsann såg allvarligt på det hela.
Sen hände ingenting.
Så när nu Niclas Andersson låtsas som om problemen med Åkes vilja att svara på frågor från Kanal75 utsedda frågeställare så har han visst något att be om ursäkt för. Allt finns nämligen svart på vitt. Andersson gjorde inga försök att reda ut vad som sas i programmet och vad som hade bäring eller inte. Det kunde STC låtit Kanal75, Travronden m fl göra eftersom de äger dessa. För Kalla faktas reportage var ett generalangrepp på hela sporten och inte på Åke Svanstedt.
De som enbart har följt debatten i Kanal75:s produktioner och Travronden har ingen som helst aning om vad som var fundamentalt fel med TV4:s Kalla fakta reportage. I den mån sådant diskuterats så har det varit på annat håll. Där ligger ett skäl till att hela ST inklusive Kanal75 ska be inte bara Åke utan hela sporten om ursäkt. Har några fått sparken? Nej!
STC hukade och man kan misstänka att de blev närmast upprymda när debatten flöt över i att handla om Åke Svanstedt och den förmenta grisfösaren.
Så att Åke Svanstedt kom att tycka att STC(ST) behandlade honom illa har en verklig grund.
Vad som hände sedan var historien med Åsa Elmroth och domaresladdret.
Den historien hade ju näppeligen med Kalla fakta att göra.
Vi som följer travet som sport och spel har det senast året fått se något helt häpnadsväckande. Sveriges mest framgångsrika travtränare under de senaste två åren blir inte intervjuad före och efter travlopp.
Det talas vitt och brett om spelsäkerhet. ATG kan inte garantera spelet som det ser ut idag. När en flinande Stefan Melander säger att han rycker skorna eller vad han nu gör är det en halv minut till spel eller också fungerar inte ATG:s spelservice. Till detta kommer då debaclet med Svanstedt. Som spelare vill jag veta hur Svanstedt resonerar inför viktiga lopp precis som jag vill veta hur Stig H Johansson resonerar. Jag vill veta hur hans hästar tränat, hur har sett på chanserna och efteråt vill jag veta hur hästen kändes i loppet oavsett om den vann eller underpresterade. Det är därför Niclas har en miljonlön och en fet pensionsförsäkring och har fått en hundratals miljoner att röra sig med. Niclas har uppdrag från ST och ST/ATG(ST äger ATG även om man ibland tror det är tvärtom)som går ut på att hans bolag ska bevaka sporten så att den utvecklas och spelarna får så bra och allsidig information som möjligt. På något annat sätt kan man inte se saken. Man har ett uppdrag.
Om Kanal75 som dessutom har ett historiskt ansvar för ryktena om Svanstedt, inte klarar av att sköta relationerna med Sveriges framgångsrikaste tränare så ligger ansvaret inte hos Svanstedt. Det är Niclas Andersson och ST:s sak att för spelarnas och sportens och sist men inte minst medlemmen Svanstedts skull reda ut vad som gått snett och vad som krävs för att rätta till det.
Det är med andra ord inte Niclas Anderssons uppgift att sitta och vara dryg i Aftonbladet och passa bollen till Svanstedt.
Andersson har helt och hållet missuppfattat sitt uppdrag. Lägger man det till hans andra framgångsprojekt, Vinnarpesten med riggade tävlingar och förhandlingarna med TV4 där TV4 fått fria händer att sprida ut travet i sina betalkanaler så kan slutsatsen enbart bli den Lutfi Kolgjini, undertecknad med flera redan kommit fram till.
Det är dags at ST tar sitt ansvar nu. ST har all anledning att be Svanstedt om ursäkt själva och av den anledningen att de äger Kanal75. Niclas Andersson är deras grabb och därmed deras ansvar. Sen har de ett större ansvar mot oss som betalar deras löner genom att spela och på andra sätt bidrar ekonomiskt till sporten. De har också en medlem som heter Åke Svanstedt. Niclas Andersson är ingen medlem.
Niclas är en dräng och nu finns det uppenbart en del att skyffla i box 75.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Klockrent!

Steve sa...

Hej Stefan.

Det man slås av under resans gång är, att det bland de, som tog parti för "skyldig" innan dom fallit, så har jag inte någonstans sett att någon enda, inte en endaste en, har kommit tillbaka och sagt typ: "åh fan, stämde inte allt som rullats upp i media"!
Det kan ju bara betyda att dessa personer, inklusive klabbet bland de s.k journalisterna på travmediasidan och TV-maffian anser att vi har ett icke fungerande rättsystem.
Återigen skriker pöbeln "skyldig, skyldig, skyldig"!
travsporten blöder ekonomiskt och vissa får då miljoner att leka med istället. Timingen o fingertoppskänslan är märkbar hos de styrande och snart drar vi till Finland istället för att stötta svenska travbanor.
Förvånade, någon?

T sa...

Någon som vet om det ligger sanning i det som Johan Edlund påstår, att Åke vill ha betalt för att medverka? Jag har hört det någon gång förut och undrar lite vad som åsyftas. Vill Åke ha en hundring för en intervju efter vunnet lopp, eller vill han bli ersatt för eventuella andra intervjuer?

Oavsett så är det trist att Niklas Andersson och Johan Edlund har samma dumdryga inställning till sitt jobb.

Kent sa...

T: ingen aning men Edlund verkar inte alltför mån om att lösa konflikten när han går till pressen med ett sådant uttalande. Känns mer som att han strör lite mer salt i såret.
Som vanligt en härlig blogg Stefan .