lördag 20 november 2010

Några funderingar

Sex av tio senildementa låses in om nätterna på äldreboenden i Sverige.


Det säger Socialstyrelsen helt frankt i en färsk undersökning.

Nu ska man kommunicera problemet. Där ser man. Fängelse för de ansvariga lika lång tid som de låtit senildementa vara inlåsta, säger jag.

Hur tänkte de? Att den minst senildemente skulle larma om något händer. Hur många har dött inlåsta är en annan fråga man ställer sig när man hör hur det står till.

En annan fråga gäller personlig assistans. Kostar 24 miljarder i år. En del som Patrik i Stockholm får sin assistans nedskuren från 100 till tio timmar medan ett gäng på västkusten startat assistansföretag och utverkat miljontals kronor för friska.

-Man ber inte en lam resa på sig, säger försäkringsdirektör Orustfjord till SVT.

Men man kanske skulle kontrollera de läkare som skrivit ut intyg.

Krismöte i Bredäng i Stockholm. Jag passerar Bredäng i stort sett dagligen. Ett grått bostadskomplex från 60-talet. Ser inte så skojigt ut.

Ett bibliotek öppnade nyligen och stängde ganska snabbt. Ungdomar invaderade, bråkade och hotade personal och andra gäster.

En ungdom säger att man borde kasta ut spelandet på datorer och internet och en annan att det borde vara en ungdomsgård.

Det är möjligt att internet ska finnas på ett modernt bibliotek. Det verkar rimligt.

Närt jag växte upp fanns det en modern fritidsgård där både unga och vuxna delade på utrymmena. De äldre spelade bridge, dansade sällskapsdans, vävde och drejade medan vi som då var unga spelade innebandy tränade styrketräning,lirade pingis, snackade, tittade på teve eller gick till det lilla discot som fanns i källaren.

Runt hörnet fanns ett stadsdelsbibliotek som hade öppet varje vardag till klockan 20.00

Det funkade alldeles utmärkt.

Aftonbladets politiskt korrekte krönikör Julian Assange debatterades på Al-Jazeera i eftermiddags. Dock inte för de insatser man vanligtvis hyllar honom för utan helt andra. Skyldig eller inte. Det blir nu svensk domstols sak att avgöra.

Om det förekommit en komplott mot honom blir nu medias uppgift att ta reda på.

Sex länder har tackat nej till att närvara vid Nobelfesten i Oslo då fredspriset delas ut. De är inte helt förvånande: Kina, Ryssland, Kazakstan, Kuba, Marocko och Iran. Alla med fina hyllmetrar hos Amnesty och andra människorättsorganisationer. Patetiskt är bara förnamnet.

En annan disig typ är professor Gardell som lägligt kommit ut med en julklapp till PK-vänstern. Den handlar om islamofobi.

I termer som ”comeback” efter murens fall uttryckte han sig ogillande i morgonens tevesoffa om något som han anser vara en generalisering av uppfattningar bland folk vad gäller muslimer.

När han konfronterades med kritik för att inte nämna sådant som faktiskt skett i islams namn av terrorister m fl försvarade han sig med...ja, man blir förvånad...att boken inte handlade om det. Det var ju liksom det som kritiken handlade om. Snygg hantering.

Det är ju ett faktum att te x iran präster uttalat ett och annat smädande ord om USA och väst i största allmänhet. Man får också anta att kampen mot Al-Qaida är mindre intensiv i Teheran än i Washington D.C.

Sen har han rätt i att det finns olika muslimer precis som det finns olika kristna. Alla muslimer har inte så bråttom till Paradiset att de behöver ett bälte med sprängmedel. Gardell vet att de knappast kommit dit men han berättar inte det.

Men det faktum att fatwor uttalas av religiösa över sådana som kriterar uttryck inom islam är något som berör människor både inom och utom den muslimska världen.

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan tillhör den syrianska kyrkans trosbekännelse. Så vilken uppfattning har han om att kvinnor och män sitter på olika ställen i kyrkan. Eller ifråga om huvuddukar som debatteras flitigt i hans fädernesby i Turkiet.

Huvudbonader bland muslimer ska vi skita i enligt professor Gardell. Det är ett exempel på islamofobi.

Kanke det men det kan ju också vara en upplyst syn på att kvinnor och män ska ha lika rättigheter inför en gud om det finns någon.

Idag såg jag en liten flicka, nio år gammal med huvudduk. Hon går i trean i en Stockholmsförort.

Enligt professor Gardell är det ett exempel på religionsfrihet.

På sjuttiotalet fick vi lära oss att ställa frågan: För vem?

Vi eldade upp misstänkta kättare i Sverige och ansåg oss vara goda kristna. Det gör vi inte längre. Varför?

Det Gardell och hans intellektuella halvmänningar underblåser är en uppfattning att religion får se ut som den vill.

Alla religiösa samfund påverkas av det samhälle de lever i. Slöjan fanns långt före islam. Inte ens islams främsta verk Koranen uttrycker något explixit om att kvinnor ska bära slöja. Så när Gardell försvarar islams neokonservativa utveckling är det ett politiskt ställningstagande och inte ett religiöst.

Vi har i Sverige haft en lång och bitvis hätsk kamp för att kvinnliga präster ska kunna prästvigas. Idag är det knappast något som ifråga sätter den saken.

Idag bär palestinska kvinnor huvudduk i större omfattning än för fyrtio års sedan. Har de blivit bättre muslimer? Eller har huvudduken gjort dem till bättre försvarare av den palestinska saken?

Svaret på den frågan är naturligtvis nej.

Varken muslimer, judar eller kristna är betjänta av en religion som förtrycker kvinnor och gör skillnad på människor och människor.

Jag såg på Al-Jazeera ett reportage om en ung kvinna, en indonesiska som tagit arbete I Saudiarabien som hemhjälp. Hennes arbetsgivare hade skurit sönder henne, klippt läppar och ansikte med en sax och bränt henne med strykjärn över hela kroppen.

I Saudi finns det cirka 200 000 gästarbetare. Många behandlas som skit, speciellt kvinnorna. Bilderna var fruktansvärda och sådana här saker händer hela tiden.

Saudiska kungahusets religiösa övertygelse wahabismen är en urkonservativ tolkning av islam som såg dagens ljus på 1600-talet.

I Saudiarabien får en kvinna inte köra bil.

Jag har svårt att frigöra mig från tanken att den människosyn och kvinnosyn som manifesteras i den här typen av misshandel liksom de aktuella hedersmorden har är en pyttipanna av en människoförnedrande religiös uppfattning i kompination med något slags övermänniskoideal som tillsammans skapar den här typen av förvrängda världs- och rättsuppfattningar.

För oss som upplevt upplysningstiden och dragit slutsatser av dem gäller det att försvara grundläggande mänskliga rättigheter oavsett vilken religiös bok förståsigpåare och professorer dunkar i våra huvuden.

Annars kommer vi snart själva att bli offer.

Någon idiot anser att en svensk flicka klätt sig för utmanande och stenar henne eftersom hennes varande motsäger personens religiösa övertygelse.

Imperiet talade om falska profeter. Det finns sådana. Tro mig!

Dagens klo på V75 var annars Eliott Hall. Snacka om häst. Dagens segpropp får väl bli Örjan som satt och segade någonstans på innekanten med Marshland.

Lennartsson med förnamnet Per hade inte heller någon större framgång på ovalen. Synd.

Det blir till att fundera över om man inte ska gradera upp Gung-Björn till nästa vecka. Idag fick vi också veta att han gärna skulle starta Global Investment varje dag ifall han fick. Där ser man. Det är kanske tur att det finns en och annan regel i boken.

Annars måste man gratta Anna Forsell som tagit fram en uppfödningsvinnare från A till Ö. Grattis!

En sak man kan fundera över är ifall det kan skönjas någralångsiktiga trender när det gäller danska vinster på Jägersro i november månad.

Jag tror att jag var emot Öresundsbron från början. Eller om det var danskar.

2 kommentarer:

Steve sa...

Så dyker då en stämning upp mot den 80!!!!år gamla Tintin-historien: "Tintin i Kongo"!
Och så undrar vi varför det är krig ute i världen?
Börjar snart bli dags att köra över danskarna en gång för alla för de förluster vi hade mot dom för ett antal hundra år sedan och när vi ändå är på krigsstigen så tar vi tillbaka Norge en gång för alla så att vår "rättmätiga" olja blir vår.
Undrar hur man tror sig lösa dagens problem med dessa korkade försök till upprättelse.
HERREGUD säger jag bara.

Stefan Hagberg sa...

Till Steve: Hej! Det den kurdiske borgmästaren i staden Batman som ville stämma Hollywood för att ha gjort intrång på namnet Batman med filmerna.

Igår såg jag en svart standup i Parlamentet som gjort karriär på att kalla sig själv neger.

Det är bara Sammy Davis och judar som får kalla sig själv för judar.

Nä, det är bara att hyhlla Tin Tin som en av dem som intresserat ungdomar mest för omvärlden tillsammans med Jules Verne, Daniel Defoe m fl.

Har du tid så kolla gärna följande sedelärande video med det illustra namnet "Negerboll"
http://www.youtube.com/watch?v=L_3qD5j_lUQ

Jag lider med dig!