onsdag 17 november 2010


ÄNTLIGEN!
The Beatles på Itunes! För 1349 spänn får man hela rasket! 256 låtar och dokumentärt extramaterial. Varför the Beatles inte funnits att köpa på nätet tidigare är en gåta.
Lika nyskapande och framsynta som gruppen var på sin tid, lika sorgligt senfärdiga har de varit när det gäller att förse sina fans med digitala nötbruna versioner av deras odödliga musikkatalog.
Till den nya boxen hör också som sagt en massa unikt dokumentärt material.
Med Beatles i Ipoden kan man vara lugn. Låt ålderdomen övermanna en. NO PROBLEM WHATSOEVER!
Favoriter? Det är med Beatles som med ABBA. De gjorde nästan inga dåliga låtar.
Man får väl gissa att den här samlingen kommer att vara en av årets julklappar för den äldre Ipodgenerationen. Men det här är som all bra musik gränslös.
Jag minns min första skiva. Sgt Peppers...24.50 på Domus i Helsingborg.
Det var en magisk upplevelse att sätta nålen på vinylskivan. Om och om och om igen!
Musik har alltid sedan den dagen varit en viktig del av mitt liv. Det kan jag delvis tacka de där fyra kreativa typerna från Liverpool för.

2 kommentarer:

ulf sa...

När deras Revover kom hösten 66, var det bara en i våra radhuskvarter i Östersund som hade råd att köpa den. Hela kvarteret fick givetvis sitta och digga i hennes rum. Jag var 13år och hemligt förälskad i henne, så det var ju en extrabonus när man ville vara lite närmare. Men Stefan delade vi inte musik då också?
Rullbanspelare och kassetspelare användes för att ta med sig musiken hem till sig själv.
Flera av mina kompisar hade snart Revolver på sin egen spelare och så många fler skivor blev inte sålda i våra kvarter!

Stefan Hagberg sa...

Till Ulf: Hej! Jo, Revolver hade en klasskamrat till mig vars föräldrar fattat tycke för den moderna musiken. Han hade det mesta som kom ut.

Jo, vi lånade skivor, spelade in kassetter på kvartstums rullbandare. På den tiden var det ingen fråga. Jag har samma princip idag. Jag kan bränna en skiva till en kompis eller byta en skiva mot en annan. Min princip är att jag köpt skivan jag bränner.

Det som skiljer vår tid på 60-talet från dagens debatt är att De somn lägger upp en skiva eller ljudbok på Pirat Bay och liknade tillgängliggör det upphovsrättskyddade materialet inte för sin kompis utan för vem som helst.

Jag tror det är få upphovsrättinnehavare som har något emot att jag spelar av en CD till en kompis. Först och främst är det nästan alltid i form av Mp3 eller Mp4 format vilka båda är starkt komprimerade filer.

Det betyder att ifall jag bränner en fullkvalitets CD så sker det till ett sämre format.

Detta är dock inte mitt huvudargument utan det att jag ger en eller två personer tillgång till musik jag köpt. Jag stjäl inte musik och gör den tillgänglig för hela jordens befolkning.

Men tillbaka till Beatles.

Jag var för ung för att se dem uppträda i Sverige. Svårt att se vilka album jag håller högst men Revolver, Stg Pepper och det vita håller jag nog främst.

En av mina chefer från den tiden jag arbetade på rederi i slutet av sextiotalet såg dem på Star Club i Hamburg. Närmre än så kom jag inte ifall man inte räknar när jag såg George Harrison svepa förbi på Kings Road i en lila(sic!) Rolls Royce på Kings Road i London 1969.