onsdag 29 september 2010

HQ, klasslösa får och StrindbergHQ Bank, Carnegie...och klasslösa får.

Som alla andra svenskar har jag snubblat över krisen i HQ Bank.

Igår var det stämma i HQ. Man anade en sammandrabbning. För en gångs skull mellan stora ägare. Å ena sidan den skadeskjutne men knappast döde storägaren Öresund vars ägare präntat i namnet i HQ Bank. Å andra sidan Sten Mörtstedts handgångne män.

För det mesta när det skiter sig på den finansiella spelmarknaden så brukar det vara ett gäng småaktieägare som fruktlöst gnäller och gnylar över elefanternas agerande. Nu var det lite annorlunda. Medan de stora ägarna brukar sänka rösten några oktaver och förklara för småfolket hur det går till och att inga fels begåtts och ifall det begåtts fel så ska de utredas så var det här en annan fight.

Plötsligt framstod finansmarknadens pjäsdragande i all sin puttighet.

Det var inte länge sedan Carnegie var på allas läppar som ett exempel på hur det inte får gå till. Nu petas resterna av en annan huvudlös finanshärva in under samma Carnegies tak. Är det månne så att företagskulturerna stämmer.

Det skulle redovisas och utredas sa man från HQ. Nu visar det sig att man ville utreda lagom mycket eller inte alls.

Besluten om bonusar till traders inom HQ Bank ligger på is. Bolagets ”Rainmaker” Fredrik Crafoord ligger lågt, vilket nog är förståndigt och med huvudägarnas goda minne.

”Rainmaker”. Ett litet käckt petword från den branch som Anders Borg kallade girig för några år sedan. En ”Rainmaker” är precis som det låter. En som får pengar att regna över ett bolag i finansvärlden.

Just när finansvärlden skulle återuppstå som något slags garant för stabilitet och gott omdöme surfar man bara vidare, fräckt flinande åt aktieägare och kontrollfunktioner.

En ”Rainmaker” som tjänar sådär femtio miljoner om året är Stureplansbratsens idoler. De är de nya fixstjärnorna.

Qviberg och Co. Försöker nu rädda vad som räddas kan genom att påpeka att Carnegie krävt ditten och datten för att konsolidera resterna av HQ. Det låter fint. ”Damage Control” handlar det om för att använda en krigsterm. Öresunds ägarskap flyter in i Carnegie.

Snart har alla glömt vad som hände med Carnegie, HQ och tja, sen går det några år och sen smäller det igen. Vad exakt har omöjliggjort en återupprepning av de senaste årens huvudlösa spekulationer. De som förstod sig på räkenskaper skulle vara revisorerna från stora och välrenomerade revisionsbyråer. Statens representant, gubevars! De blundade istället och kammade in feta arvoden. Sedan 2008 var HQ på fallrepet om man ska vara noga. Det är det där vanliga som alla AB ägare känner till. Halva kapitalet och mer borta och man ska upprätta en kontrollbalans, informera styrelsen etc.

Så här sa Mörtstedts representant Christer Sandberg om gårdagens stämma till DI idag:

”För Öresunds del har det bara varit en läpparnas bekännelse när de säger att de välkomnar att man vänder på alla stenar och att man uppmuntrar att man undersöker vem som har ansvar. Nu vet vi ju att de inte vill det. Det här tyder på att man vill hålla det i hemliga rum ändå. Vänskapsbanden, de är svåra att bryta”, säger Christer Sandberg.”


Vidare:

”Det är lite märkligt hur Mats Qviberg kan sitta och fullständigt blåneka till att han skulle ha någon insyn. Och att han har upplevt den information han har mottagit på en daglig basis som ovidkommande”, säger Christer Sandberg.”


Jag är tillräckligt gammal för att minnas en rad gamla finansskandaler. Fermenta där den tidens näringslivs stora höjdare lät sig smörjas av aktier och sedan glömde ställa de väsentliga frågorna.

Eller när Gusums Bruk, då Sveriges äldsta företag med anor från 1600-talet gick i graven. Då var det bl a lagret man fifflade med. Ett gigantisk metallager som revisorerna aldrig besökte. Huvudrevisorn från Bohlins var en upptagen man. Hans uppdragslista blev en utskrift på 7 meter och 30 centimeter när vi de ut den på golvet.

Istället var det jaktlag, trevliga middagar och ryggdunk som gällde.

Jag har alltid varit av den möjligen otidsenliga uppfattningen att moral i ett samhälle kommer uppifrån och ner. Det blir svårt att bekämpa kriminella syndikat som HA, OG, Bandidos med flera ifall vi tillåter manipulationer inom finansvärldens toppskikt utan att blinka.

Att intressenterna i den senaste härvan i HQ nu jobbar febrilt i skuggan av ett Sverige som saknar en regering kan ses som en tillfällighet men behöver inte alls vara det.

Vi behöver ett dynamiskt näringsliv, innovativt tänkande, nya företag. Problemet är att när unga människor ser att en värdepapperhandlare på ett år kan tjäna lika mycket pengar genom att riskera andras besparingar som de flesta människor tjänar under ett helt liv och sedan gå fria till ett bättre jobb så ställer sig många frågan vad det tjänar till att driva ett vanligt företag som växer med tre, fyra procent om året och där marginalerna är små.

En sak är säkert. Viljan att skapa nya IKEA ökar i varje fall inte hos unga människor med ledstjärnor som Fredik ”Rainmaker” Crafoord och skuggande ägare som Mats Qviberg m fl.

Framför mig denna morgon sitter Bob Hund och berättar om klasslösa får och ett torn han ska bygga för att titta ut över sina klasslösa får.

Klasslösa får i alla ära men vad sägs om en finansvärld med klass.

För övrigt kan jag rekommendera Anette Kullenbergs genomgång av en nya kvarnsten till ny bok om Strindberg.

I simply love it!

6 kommentarer:

Kent sa...

Ang friande dom för Åke.
Du hade rätt från början till slut Stefan ang denna fars,mycket skit har du fått utstå men du visste vad du snackade om i motsats till stenkastarna.
Än finns det hopp för svea rike.

ulf sa...

Ja det var några få som yttrade sig och kunde tänka själva.
Men det stora isberget under som hoppats att ÅS var oskyldig och legat lågt hoppas jag var gigantiskt, ja hoppas alltså.
Att tänka fritt är stort
Att tänka rätt är större
Grattis Stefan och Åke med familjer!
Hummern har nog blivit billigare idag, lite skummpa till det är ni värda och tack för ett kanonjobb Stefan, som säkert satt sina spår i mångas medvetande.
Och vem vet, kanske påverkat människor till att tänka rätt!!

Ray sa...

Ulf - Du kan fortfarande gå in och lägga kommentarer på forumet:)

Det var faktiskt roligt att läsa domen och läsa samma argument, till att Svanstedt ska frias, som vi har använt på Travrondens forum.

Tänk på Glenn H som satt där med en fällande tingsrättsdom, olaga hot, pga andrahandsuppgifter.
Det är nästan det mest skrämmande av tingsrättsdomarna.

Är det så tingsrätterna i Sverige fungerar?

Jonathan sa...

Hej Stefan,

Grattis till en utmärkt klarsyn under hela vägen där så många gått bort sig.
Åke är naturligtvis dagens största vinnare. Men rättssäkerheten och du kommer in på en extremt hedrande andraplats.
Hoppas många nu kan ta till sig vad du skrivit med lite mer distans.

Vänliga hälsningar

Jonathan

ulf sa...

Lägga in kommentarer på forumet??Jag förstår inte hur det skulle vara möjligt Ray, kan du förklara?

Ray sa...

Ulf - Prova den här länken :)
http://www.travronden.se/category_forum.jsp?category=165

Det kanske släcks ner riktigt sen...