tisdag 14 september 2010

Nu är det allvar!Hovrättsförhandlingarna i målet mot travtränaren Åke Svanstedt med flera har inletts.
Lennart Persson på Travnet tycker sig ana en spricka mellan Åke Svanstedts och Carl Johan Jepsons försvarare.

Gäsp!

Enligt de som ansett sig ha hört eller sett något så skulle huvudsakligen Jepson utfört träningen med elpåfösare under en period.

Nu är det så att Silbersky som är Svanstedts advokat inte alls kommit på något nytt utan redan i tingsrätten öppnat för en möjlighet att det kunde skett saker som inte Svanstedt haft inflytande över.

Det framkom också redan i tingsrätten att så var fallet.

Att Silbersky nu tar upp saken igen är som jag ser det en rent juridisk taktisk operation som inte har något att göra med att det skulle uppstått någon ”spricka” i försvaret.

Ingen av alla de vittnen som åklagaren har hört har kunnat säga att Svanstedt medverkar till att använda elpåfösare vid träning av olika hästägares travhästar.

Vittnena har också lämnat motsägelsefulla berättelser och i vissa fall ljugit och i andra fall lagt till uppgifter som saknat täckning.

Fördelen i hovrätten är att de här är flera i rätten som har domarekompetens.

Eftersom vittnenas minnesbilder i vissa fall är 7-8 år gamla och det helt saknas teknisk bevisning och målet helt och hållet är ett indiciemål är detta en fördel för de åtalade.

Hittills har rätten sysslat med att höra igenom de gamla vittnesmålen.

Den ”spricka” Persson anar är tyvärr nog en helt naturlig växt i den svenska rättvisan. Man behöver nämligen inte ha planerat ett brott som vd för ett bolag bara för en anställd begått ett brott.

Dessutom ska rätten åka ut till Bjertorp för att se vad man kan se på de avstånd som åklagarens vittnen iakttagit vad de tror varit användning av elpåfösare. Det borde den publicitetskåte åklagaren Gustafsson själv efterfrågan i förundersökningen istället för några färgglada bilder på naturen, men han har haft som linje att undvika allt som talat till de anklagades fördel så nu har hans tillkortakommanden istället kostat skattebetalarna ett skönt antal miljoner kronor.

Gustafssons agerande i förundersökningen påminner inte så lite om en annan åklagare i ett antal andra mål som också ordnade och fixade för samhällets bästa.

Lägg därtill turerna kring Assange. Svenska folkets förtroende för åklagarväsendet och våra domstolars förmåga att skilja rätt från fel ligger inte direkt på topp efter de senaste årens avslöjanden.

Låt oss nu till sist också hoppas att Silberskys dagsform är bättre den här gången. I tingsrätten var det huvudsakligen de övrigas advokater som tillförde något av värde.

Åklagaren hoppas säkert att hans misstag med Disas virriga minne ska kunna rättas till. Men Disa kunde inte ens komma på vilket år det var efter att ha funderat i sex års tid så hennes plötsliga uppvaknande där hon plötsligt visste exakt när en av hästarna skulle strömmats är trovärdigt.

-Ja, jo jag såg någon på håll som liknade Christer Pettersson och han gick på Sveavägen… det kan ha varit 1984 eller 1985 eller ja kanske 1986. Jo, nu när jag tänker efter så minns jag det var den 28 februari 1986 och klockan var 23.21.30.

Hovrätten har i teorin större möjlighet att bortse från känslomässiga hänsyn. De ska tolka lagens bokstav och inte tårdrypande känslouppkast från engagerade vittnen. Snart får vi se hur de hanterar det här målet.

Ett mål som aldrig borde gått till åtal.

Men vi får se. Överraskningarnas tid är kanske inte förbi.

42 kommentarer:

Anonym sa...

Kuriosa: Göran Åkerström som anmälde Svanstedt efter Kalla Faktaprogrammet, har i dagarna fått jobb på ST. Det behöver inte vara nåt skumt med det, men lite lustigt är det. Han är ju ganska kontroversiell, har haft en hel del dispyter gällande hovvården i Sverige, och kommer nog ha en del åsikter om barfotakörningar och dylikt. Det tråkiga med många viktiga aktörer, åklagare Gustafsson, jurist Wahlman, jordbruksverkets G Åkerström,några tjänstemän på ST, många ledande journalister är att dom är så förbannat säkra på att ÅS är skyldig. Jag har talat med alla dessa personer så jag har det från källorna, vilket de flesta som yttrar sig inte har. Att vara så bombsäker tycker jag tyder på naivitet, och det gör mig orolig för framtiden, att man låter sig påverkas så lätt av rent skvaller, mitt hopp om att ett justitiemord inte ska begås står nu till juristerna i Hovrätten. Hade ÅS fall avgjorts på ST hade det garanterat varit kört för honom. Många av dessa ovan har jag pratat med före Tingsrättsdomen och dom var lika säkra då, gällande skuldfrågan, märkligt!!

ulf sa...

ulf skrev här ovan

Anonym sa...

sa inte disa att hon diskuterat med åke om grisfösning och att åke svarat "det var bättre än att slå hästarna med pisk"

Anonym sa...

Sa inte Disa att hon bara lånat mobiltelefonen.

Anonym sa...

vad har det med åke´s uttalande att göra?

Anonym sa...

Åkes uttalande!!!??
Från Disa!!!??

Anonym sa...

Kraftig synförsämring?
Citerat från AB:
"En häst kördes ut på banan för att få en koll på om vittnet kan ha sett något. Den som körde hästen hade ett spö i handen, men det kunde inte vittnet se på det avståndet. Strindlund pressades av Åke Svanstedts advokat, Leif Silbersky.

– Jag tror inte att Elin ljuger, men hon kan inte ha sett det hon tror att hon har sett. Alla såg att man inte kan se det på det här avståndet, säger Leif Silbersky.

– Hon kunde inte ens se att han hade ett spö, fortsatte han.

– Föremålet som användes då var mycket tjockare, det är svårare att se nu, säger Elin Strindlund."
Fortsättning följer....

Anonym sa...

är åke mycket trovärdigare än disa menar du,vad grundar du det på.åke ljög ju i tingssalen det medgav han.

Anonym sa...

Om man nu lagt beslag på en mobil,borde man väl vara så pass funtad att man tagit en bild på denna sk grisfösning.
trovärdig?not

Stefan Hagberg sa...

Till Ulf: Jag har haft ett par samtal med Åkerström. Verkar enligt min uppfattning vara en rätt korrekt person. Det är nog dock så att GÅ satte fart på en del av anmälningarna genom att upplysa folk om att TV4 rotade i frågan. Det är möjligt att det är Jordbruksverkets uppgift men jag vet inte riktigt var det står i föreskrifterna.

Angående Disa så låter Gustafsson desperat för att uttrycka saken milt. Varför skulle den hästen strömmas alldeles före den gick ur träning efter alla dessa år hos ÅS.

Upplys mig om var logiken finns i den frågan.

Att Åke Svanstedt och Jepson mot bakgrund av vad som framkommit under dagen vid synen med reservation för att folk kan ha olika synintryck, skulle fällas
verkar inte troligt.

Nu vet i varje fall hovrätten vad man kan se eller inte se. Det borde Gustafsson ordnat redan i förundersökningen eftersom han då hade att ta fram både sådant som talade för och emot. Men pipniklas ville göra sig en Kwast för snabbare färd i karriären och här är resultatet.

Nu hoppas jag att advokaterna tydliggjort för rätten var svagheterna i Gustafssons resonemang ligger. För att hålla på att harva runt i HD efter en fällande dom i hovrätten blir inte roligt.

Men dagens syn verkar åtminstone inte stödja Disas och Elins eventuella klarsyn.

Kanske blir det till sist ännu en tragisk fjäder till höna historia som skadat många människor.

För en sak står helt klar redan nu. Oavsett vad som hänt så saknas det bevis.

Det fanns många vittnen under häxprocesserna. T o m barn som skickade sina mödrar till bålet.

Mång av vittnena tycker inte om Åke. Andra som Hans G Eriksson är bara avundsjuka. Hur kunde den där jävla anläggningen som Hans G Eriksson haft så mycket synpunkter på bli så vinstgivande när Åke dök upp.

Varför spelar inte alla golf som Sörenstam eller Tiger Woods?

Eller Zlatan?

Varför får inte all Nobelpriset?

I det här landet har vi svårt att erkänna snille. Att travtränare som Stig H Johansson, Olle Goop, Åke Svanstedt m fl har något utöver det vanliga är självklart.

OK, ett år. Två år, tre år men alla dessa som håller sig på topp år efter år, efter år. Det är mänskligt att vara avundsjuk. Alla vill ju vara snillen, jag också.

Hur många gånger har man suttit där och försökt förklara bort en sprucken V75a. Handen på hjärtat?

Ibland undrar man om travet är något slags fotbollsserie. Hemmalag och bortalag.

I USA tycker man det är roligt när det går bra för folk. Det gör man inte i Sverige.

Det var en gång en liten skattmas som jagade iväg Ingemar Bergman till Tyskland.

Bergman var inget charmtroll. Men han kunde film och teater precis som Åke Svanstedt kan hästar.

Man ska inte behöva vara som alla andra få att få tillträde i Sverige.

Jag har inte läst advokaternas framställan i hovrätten men jag utgår ifrån att de skjutit in sig på det uppenbara och att rätten kommer att överväga vad som framkommit och dessutom vända och vrida på tingsrättens katastrofbeslut.

Jag är försiktigt optimistisk och skulle känna djup olust och skräck för att leva i ett land där man kan bli fälld på grund av det som framkommit i tingsrätten.

Stefan Hagberg sa...

forts....Skulle hovrätten fastställa domen eller än värre skärpa straffen kommer jag inte att släppa taget innan alla korten ligger på bordet.

Man kan inte döma människor till att förlora sina livsverk bara för att en samling mer eller mindre hämndlystna före detta anställda korsbefruktat varandras minnen under lång tid och sedan skissat upp eventuella syner och slutsatser på grund av dessa viljeyttringar och falska minnen.

Elin trodde att Quack Pot gick för viss utrustning men så var inte fallet.

Hon trodde hon såg något påhejad och coachad av Mr Hintmeister i form av Hans G Eriksson.

Samme Eriksson som inte bara ljugit utan också ändrat sin historia upprepade gånger precis som hans vapendragare Erik Fredriksson.

Penetrerade och genomlysta var för sig är Gustafssons vittnen som bäst vittnen. Men frågan är till vad?

Det får vi kanske aldrig veta men frågan är ifall vi behöver det?

För hovrätten behövs det bara att skulden kan ifrågasättas. Så enkelt är det.

Anonym sa...

ja,varför strömma hästen innan den gick ur träning,kanske för att den inte gick tillräckligt bra och när inte det hjälpte ut ur åke´s träning.

Kent sa...

Så många vittnen men ingen bild,konstigt att 9st som ser detta och ingen kommer på tanken att föreviga detta på bild.
Det ser jag som hemskt anmärkningsvärt,om nu inte detta är en efterhandskonstruktion.

Anonym sa...

Silbersky har verkligen huvet på skaft. Han klargör här att om Elin såg nåt så kan det inte vara ett spö. Däremot är ju en kvast med ett ficklampeliknande föremål på möjligt att se efter som en kvast är 2-3ggr tjockare, minst. Samt eftersom en grisfösare är ännu tjockare och rätt så lång.

ulf sa...

Det är ynkligt att Ronden och Expressen inte skriver ett ord om att Elin inte såg vad kusken hade i handen från sin plats, men Aftonbladet som har en kanal till ÅS och därmed inte är lika hämndlystna kan vara objektiva. Ska journalistik bedrivas på detta vis? Yttrandefrihetens dras i smutsen av dessa journalister tycker jag. Vad är det mer vi inte får veta som är helt avgörand för att vi ska kunna bilda oss en egen uppfattning om en viktig fråga.
Det borde göras en sammanställning av medias behandling av denna historia, jag har nog aldrig sett ett så öppet hat mot en person från media, någonsin, det skulle vara nån massmördare då.

Anonym sa...

ulf var kan du säga att hans-g har ljugit däremot husguden åke han ljög i tinget om det och att han använt ström i träningen även om det var i början av karriären, det är sant.dömd i tingsrätten för att strömmat hästar av en enig domstol ochså sant men det vill du inte se .

Anonym sa...

Citat ulf "men Aftonbladet som har en kanal till ÅS".
Du säger A men inte B. Berätta nu varför Aftonhoran har denna kanal till ÅS. Alla kort på bordet som din idol förespråkat tidigare.

ulf sa...

Har för mig att jag skrivit detta på Rondens forum. Aftonbladet har en reporter som talar ofta med ÅS det är inget konstigt med det.
Jag tror väl du Anonym 2 har eller har haft samma förhållande med några medmänniskor, en del vill man inte tala med. Vi väljer själva vilka vi vill umgås med , om det är grannar eller journalister spelar väl ingen roll om man tex tycker dom baktalar en.
Anonym 1: Peter Forsberg var upp till ÅS gård 2005 efter en av alla skvalleranmälningar om grisfösare(detta har pågått många år)Han sa då till Åke...du förstår att du är slut i den här sporten om det är sant ..eller nåt i den stilen. Då berättade Åke att han ju redan testat det en enda gång och faktisk blev sparkad ur vagnen. Se där inga hemligheter fanns att berätta, dom var redan kända för den ende som behövde veta det, STC högste ansvarige för djurskyddet, så vad denna historia för 25 år sen har med dagens rättegång att göra vet nog bara du, inte för Tingsrätten, inte för Hovrätten.
Det är märkligt att människor kan lägga så mycket energi på att svärta ner en med största sannolikhet oskyldig människa.
Djurskyddet skiter man i, ingen ska få lura i mig att man bryr sig om djuren, när man inte bryr sig om människan!! Och är det så, får man ta det med en psykolog.

Anonym sa...

ulf: Om du inte vet varför Aftonbladets journalist har denna goda kontakt med ÅS, så vet du inte mycket om denna affär.
Alternativt så försöker du mörka sanningen. Lika illa det isåfall.

Anonym sa...

Anonym sa:"Om du inte vet varför Aftonbladets journalist har denna goda kontakt med ÅS, så vet du inte mycket om denna affär."

Berätta för oss som inte vet,du som sitter på facit.
Eriksson sa att han flttade frivilligt när han i själva verket blev vräkt.

Anonym sa...

han flyttade frivilligt han blev uppsagd av åke i maj (minns ej året)han hade då ett arrendekontrakt vilka ska sägas upp 1 mars är ett års uppsägningstid från 1 mars(åke trodde det var 3 mån)vilket innebär att han hade 18 mån kvar när han blev uppsagd.Flyttade från bjertorp till ett nybyggt stall (mats"borga "andersson)som var bestämt innan han blev uppsagd,så den som var sur var åke han hade sin unghästar i ett provisoriskt stall en vinter innan hans-g flyttade .

ulf sa...

Om det var bestämt så långt innan att han skulle flytta varför var inte Åke informerad om det. Bodde han kvar en vinter för att jävlas eller vad? Verkar lite hatiskt det där!!

Anonym sa...

var sa jag att det var långt innan ?.De hade bestämt att bygga ett nytt när han sedan blev uppsagd skyndade mats på bygget.Tror att åke o hans-g umgicks privat så det var nog inget hatiskt förrän hans-g sa ifrån ang strömmningen.

ulf sa...

Men dom anmälningarna som gjordes till bla Göran Åkerström under 05,06 07 från Hans G (som Göran la i papperskorgen) tyder inte dom på ett visst hat? Varför tog han inte en enda liten bild när han under så lång tid gjorde dessa anmälningar? Eller fanns det inget att fotografera! Jag är förvånad och frågande till motivet att hålla på som han gjort.

Anonym sa...

var det hans-g som anmält trodde det var anonyma anmälningar

ulf sa...

Ja det var anonyma anmälningar men det är ingen hemlighet att det var Hans G, vill du ha en redovisning av alla som han berättat om elfösning på Bjertorp för. STC, Expressen, Jordbruksverket, Axevallas kansli, Veterinärer, Div privat personer mfl mfl . Nåt mer du undrar? Han har ju sagt det själv också givetvis, annars skulle jag ju spekulera. Vi har fått två öron och en mun för att vi ska lyssna dubbelt så mycket som vi talar. Line kom till honom (sa han en gång)och ville jag skulle anmäla, hon förnekar detta!!

Anonym sa...

det var inte line som gick till honom och ville anmäla det var väl anette.jag vet ochså att det förekommit elfösning på bjertorp men varken fotograferat eller anmält.

ulf sa...

Eftersom hon inte gick dit spelar det nog ingen roll vad hon hette!

ulf sa...

Jag såg en mamma ge sin unge en örfil i går, jag gick fram och sa åt henne att jag skulle anmäla henne om jag såg det igen, var har du för ryggrad.

ulf sa...

Nu vet du att det förekommit barnmisshandel i närheten av ulf, för det har du hört, ska du gå vidare med det till TV4. Nej det är jag som såg det det var jag som gjorde något, jag gick till den som gjorde det och sa att jag sett det och att hon skulle sluta med det. Jag gick inte till TV4, jag gick inte till Expressen, jag skvallrade inte för kreti och pleti. Jag såg det och skulle jag inte konfronterat henne med vad hon gjort skulle jag inte förlåta mig själv, jag skulle anmält i absolut sista hand jag hade förr talat med hennes man osv. Men att gå bakom ryggen och snacka skit skulle aldrig falla mig in. Vad är det för fel på detta folk som är så jävla konflikträdda.

Anonym sa...

det är skillnad på misshandel o fusk,åke har fuskat sen kan du dra vilka liknelser du vill,sen att det förekommit grisfösare i travet är ju väl känt av de flesta i branchen men att det var satt i system är ju nytt

ulf sa...

Det är väl som med råttben i pizzan, jag har jobbat med hästar under värsta vilda western tiden (60talet) och sett EN grisfösare, jag tror det var en sån, höll på till för några år sen och det var ju inte många gånger på 40år. Hade det varit som du säger, så hade det ju varit ren lögn det jag säger...men det är det inte. Kommer i håg att jag jobbade i ett stall där ägaren alltid ville ge sin häst druvsocker upplöst i lite ljummet vatten, tror nog det är det närmsta nåt skummrask som förekommit, med hästar jag haft ansvar för. Allt annat som jag kanske tyckt varit dåligt (blisstring, dmso, bränning och div medikamenter) har ju utförts av utbildade veterinärer, och varit sanktionerat av travsportens organisationer.

Anonym sa...

Hej Alla!

Nu får vi hoppas att slutet blir gott och att grisfösen begravs för alltid som "mytologiskt travredskap". Det är med grisfösen som med blindtarmen alla känner till den men ingen tycks veta hur den fungerar och ingen har fått fram ett enda påvisat resultat som är "positivt", att någon kan vinna lopp med hjälp av den. Kurt Rehnström som fälldes för att ha använt grisfös och framträdde i tidningen under tingsrätts tid vilket omskrevs så här: Hästen stannade aldrig mer sista kurvan efter grisfösningen. Det gjorde den inte heller för den kom aldrig mer ut på en travbana och har således missat möjligheten att stanna. Må Åke och de andra bli frikända från detta tramsmål och höj kraven på travjournalster.
MVH
Roger

Anonym sa...

ulf,förstår att du som vanligt drar ngn liknelse, vad det gäller blistring så blev din idol åke bötfälld för att blistrat en häst så hårt att den fick startförbud på valla så den djurvän han är tror inte jag på,tyvärr så är det som vanligt pengar styr.vet inte vilka du pratat med men jag vet att det förekommit grisfösare på bjertorp av åke´s hantlangare .

Anonym sa...

roger,kurt tyckte väl att hästen gick bättre men inte räckte till.

Anonym sa...

Bland det sjukaste jag har läst ..En svensk som kommenterade valet å CNN hemsida..
HERREGUD.

FromDalarna

The Ethnic Swedes are ready to take on the muslims to protect our country and ourselves. I want people who are reading this publication to know that we - white ethnic swedes - have had enough of the muslim campaign in this country. It has led to nothing that has contributed to the betterment of our ... more
The Ethnic Swedes are ready to take on the muslims to protect our country and ourselves. I want people who are reading this publication to know that we - white ethnic swedes - have had enough of the muslim campaign in this country. It has led to nothing that has contributed to the betterment of our society but the use of extreme violence against our people and our land - from gang warfare, murder and rape of our women, the destabilisation of our economy, crime and total disrespect of our culture and traditional way of living. Their constant demands, their outrageous abuse of the Swedish system to support their effort to overtake our country and bring islam and sharia law into reality is a blatant and horrifying act and equal to the directives of Stalin. Well not in our country, if we can help it. Ethnic swedes who have woken up to this horror have had a gut ful. The actions of this hardline army of muslims in our country is ugly and rapid solutions are necessary. Their public threats now leave us with no choice but to fight back because we have nowhere to go. Our own government has put us in this position and we will either take our country back or we will fight to the last man and woman. We have been preparing for this for a long time. We know the forests and the mountains, we know the trails, we know where the log cabins are. In many swedish homes, there are weapons and not only hunting weapons but military weapons. This is our country and we will protect it against these ungrateful intruders and trespassers. What gives them the right to come to our country and tell us how to live, to rob and kill our people, to threaten our politicians in order to get their demands met. This is our backyard and I know a lot of Finnish and Norweigen people who feel just the same. We have stashes of food and equipment hidden all over our forests and mountains and we are willing to be extremely ruthless and brutal and aggressive and violent. We are willing to risk our lives and die for this and willing to go to any lengths now to protect ourselves, our women, our children and our country. Islam has already declared war, we have seen them scream it on TV, in the streets and eye to eye when they sign with their fingers that they are going to cut our throats. Swedish people cannot even walk their dogs without being harassed, threatened and beaten up. Yet our authorities are bending over to please their sensibilities and asking US to change our ways for them ... and not the other way around. No more. Swedish people have become mice in recent years but the viking blood is starting to boil

Anonym sa...

Hästen(Kurt Rehnströms) hamnade inte på någon bana för att det inte gick att förbättra med el, det finns ingen som kan visa hur eller på ett bevisat resultat av grisfös vilket tyder på att det inte existerar mer än som vandringssägen längs travstaket och hos vissa som griper efter förklaringar för egna tillkortakommanden.
MVH
Roger
Roger

Anonym sa...

kurt,s häst stannade alltid i sista sväng men efter han kört med fösare stannade den inte men den kom inte till start för den var för dålig.finns väl ett flertal tränare som erkänt att de använt eller sett det användas så ngn sägen vet jag att det inte är, även att det använts på bjertorp av åke,s gäng .

Anonym sa...

Nu har tomten Enmark lättat sitt hjärta igen ang sitt hatobjekt nr1. Här kan man snacka om pajas!

Anonym sa...

Rättvisan har till slut segrat över den totala dumheten.

David B

Anonym sa...

rättvisan har inte segrat den har tagit en timeout

Kent sa...

Var inte bitter nu anonym. Patetiskt att inte acceptera en hovrätts dom. Släpp sargen nu och njut av åke framöver.