måndag 25 oktober 2010Nyheten om att Wikileaks publicerat 200 000 nya dokument som rör Irakkriget blev en stor nyhet i Sverige. SVT:s utrikeskorrespondent Stefan Åsgård hade stora problem att få ihop den beställda rapporten. Den som rapporterade att amerikanerna är upprörda.

På parallella kanaler som CNN och BBC kunde man förstå att det som amerikaner verkligen är upprörda över i USA är jobben och ekonomin. Washington Post tog visserligen upp Wikileaks men då på sidan fjorton.

Nu kan man tycka att det är konstigt att Pentagon inte kan hålla reda på sina dokument som i det här fallet är en krigsdagbok.

Gårdagens verkliga nyhet fick däremot stå i stort sett helt okommenterad i de svenska medierna.

Efter ett rekordlångt möte mellan Afghanistans sittande president Hamid Karzai och utländska representanter i Kabul insisterar nu Karzai att alla utländska privat säkerhetsföretag ska vara ute ur Afghanistan innan den 17:e december i år.

Vad betyder detta?

Först och främst betyder det att alla internationella hjälpinsatser är hänvisade till lokala säkerhetsbolag eller att avsluta sitt arbete. Tillförlitligheten hos lokala säkerhetsbolag är skiftande.

Om inte Hamid Karzai ändrar sig kan vi snart se ett antal internationella hjälporganisationer lämna landet.

Tanken att pengar som idag går till internationella säkerhetsföretag som före detta Blackwater m fl i framtiden skulle hamna hos den afghanska polisen eller, lokala säkerhetsföretag är en linje som bygger på att afghanerna är kapabla att överta ansvaret. Så är inte fallet.

Så istället för att få hem den svenska soldaterna blir det de humanitära insatserna som är förutsättningen för att Afghanistan ska kunna bygga upp ett fungerande civilt samhälle.

En nyhet värt ett bättre öde än att drunkna i en gammal krigsdagbok som pentrerar frågan vad som hände i Irak när Saddams system byttes mot ett demokratiskt.
Precis som i Afghanistan förstår vilken barnunge som helst att kompetens och medvetenhet tar tid att skapa.

Alternativen är inte heller särskilt attraktiva. Om man ska vara ärlig.

Keith Richards självbiografi “Life” kunde hetat “My Life” eller “Keep it Dark”. Men Richards strök bort ”My” och säger att han sparat ”Keep it Dark” som ska bli titeln på en sång.

Julbok 2010?

Jo, Malmö har hamnat på den internationella nyhetsakartan. Sitter just och tittar på ett långt inslag på BBC om beskjutningarna av invandrare. Liknande inslag förekommer på CNN m fl.

Inga kommentarer: