onsdag 28 juli 2010

Talibaner är smala, bruna och har många barnIgår var det hästtävlingar i Malmö med anrika Hugo Åbergs som kronan på verket.
Torvald Palema var vårt och många andras drag.

Torvald som startade från ett niondespår vann inte men gjorde ett otroligt fint lopp.
Ludde vann med sin stjärna Lavec Kronos på en 09 tid.

Jocke L. blev trea med en smällfin Brioni.

Jag visste inte att Lutfi Kolgjini aldrig vunnit Hugo Åbergs Memorial. Hans berättelse om hur han sedan femtonårsåldern drömt om att vinna loppet räckte för att jag skulle sluta gnöla om att Torvald inte vann som jag hade hoppats.

Ludde vann fullt rättvist. Grattis!

Hugo Åberg då? Han var en välkänd byggmästare och fastighetsägare i Malmö som bland annat byggde Kronprinsen ett höghus som man på den tiden(1962) fick gå ändå till regeringen för att få bygga.

Han var också mycket intresserad av trav och medverkade på många olika sätt till Jägersros utveckling.

Hugo Åberg själv dog olyckligt i en bilolycka 1969, bara 64 år gammal.

Undrar ifall kantarellerna är på gång?

Eller ska det bli Karl Johan år istället?

Killarna nere på gatan ser ut att förbereda sig på en lång höst vid grävmaskinerna.
Nu har de borrat upp Ringvägen mot Skinnarviksparken till samt andra sidan mot Zinken och idag har de börjar fila på Hornsgatan åt Hornsgatspuckeln till. De ska byta ut rör. Då kanske vi kan få lite bättre tryck i kallvattenledningen i framtiden.

Den nya tjollen i Skinnarviksparken har öppnat. Ett bra initiativ tycker jag även om det nog tar ett bra tag innan den sätter sig.

En underhållsmålare från Stadsholmen kom kånkande på en tjugolitersspann med gul färg häromdagen. Han skulle in i hundgården och pynta om väggen som några klottrare målat om för tredje gången i sommar. 4-3 till Stadsholmen. Bra jobbat!

Jag hatar klottrare och är på väg att överväga dödsstraff.

Appropå klottra så har jag fått en hel del positiva vitsord för min oljemålning ”Kreativitet” som piggar upp en vägg i vårt hem.

Har funderat en hel del på Julian Assange och hans WikiLeaks de senaste dagarna.

Tankarna går till krigsanalytikern Daniel Ellsberg ”The Pentagon Papers” och hans avslöjande 1971 som gällde Vietnamkriget.

Det finns onekligen likheter men också skillnader.

Vietnamkriget var fel från början till slut.

Vietnameserna upplät inte vietnamesisk jord för att träna terrorister som al-Qaida.
De drev en befrielserörelse, en gerilla och hade ett politiskt budskap som gick ut på att USA och dess allierade skulle lämna Vietnam.

Om man tror att 9/11 var iscensatt av israelisk säkerhetstjänst så kan man möjligen finna någon logik i att kräva att USA och NATO ska lämna Afghanistan.

Men om man tror att al-Qaida haft ekonomisk och politisk nytta av talibanerna och deras politik så finns det goda skäl att överväga förtjänsten med att sprida ut militära dokument som rör kriget i Afghanistan.

I Vietnamfallet var alternativet att Vietnam befriades och själva kunde bestämma sin politiska framtid. Idag är Vietnam en ekonomi med stigande levnadsstandard.

Om det verkligen var ett kommunistiskt fäste när Saigon föll så är det knappast det längre precis som Ryssland eller Kina för den delen.

De vietnamesiska ledarna hade däremot en del jämställdhetsidéer som är fjärran från det inskränkta feodala och islamistiskt förvridna tankegods som skäggen i Kabul trummar om.

Transparency, flöjtar WikiLeaks.

Fine, men om det leder till att USA och dess allierade tvingas lämna Afghanistan och talibanerna fyller ut det politiska tomrummet med en teokrati efter iranskt mönster där kvinnorna hålls inlåsta och landet återfår sin status som ett Bekka för allehanda terrororganisationer med luddiga religiösa och politiska motiv där lika rättigheter för kvinnor och män, demokrati och respekt för tryckfrihet och yttrandefrihet är oväsentligheter. Vad är då överordnat, analyserat och genomtänkt.

När man nu intervjuar talibanledare som menar att de 92 000 sidorna bara visar en del av USA:s övergrepp så är den aningslöshet media visar pyramidabel.

Nu pratar vi om den grupp som sprängde tusenåriga buddistiska tempel i luften, skar näsan av sådana som saknade den rätta övertygelsen, stenade kvinnor och förbjöd dem att gå i skolan.

Talibanerna kan aldrig tillåtas att återfå den politiska makten i Afghanistan.

Så när Julian Assange viker ut sig om vikten av att avslöja militära hemligheter så är det hans rätt. Vad tror han det leder till.

-Jag älskar att nita skitstövlar, sa han nyligen.

Om Assange medverkar till att USA tvingas ut ur Afghanistan kommer i varje fall inga afghanska kvinnor att strö rosor framför fötterna på Assange. Det gör däremot talibanerna redan.

Det borde WikiLeaks och Assange fundera över.

Orsak och verkan.

Till sist en kort rapport från en annan planet.


Amina Axelsson, 36 är modell. Som modell förväntas man vara smal, brun och möjligen kåt.

I varje fall passar den så kallade Barbiedrogen Amina perfekt. Hon har använt den i fyra år.

Har Michael Kazarnowicz 32 är inte heller orolig för att man kan hamna på sjukhus med hjärtklappning.

Grattis!

Det enda som slår mig när jag ser bilden på de två idioterna i tidningen är att de inte är speciellt bruna, snarare tvärtom rätt bleka. Men summan av effekten är kanske konstant. De ser rätt smala ut men inte speciellt kåta så frågan är vad de uppnått.

Sensmoralen är att det man tror blir resultatet inte alltid är det faktiska resultatet.

Det gäller både Amina Axelsson och Julian Assange.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om man nu skall invadera alla länder med stor ojämlikhet mellan könen så förslår jag följande lista
från World Economic Forum (WEF) som har gjort en studie över jämställdheten mellan könen i 128 länder.
De tio sämsta är: Oman, Egypten, Turkiet, Marocko, Benin, Saudiarabien, Nepal, Pakistan, Tchad och Jemen.
Finns många andra kandidater men varför inte börja med de bästa? Ryssland, England, Sovjet och USA har alla invaderat Afganistan pga av att man oroat sig för kvinnans rättigheter. Och ändå verkar det inte bli bättre, varför? Kanske skulle CIA när de tränade Al Qaida och Talibanerna lagt in ett träningspass om kvinnans jämlikhet? Med Gudrun Schyman som kursledare?

Stefan Hagberg sa...

Till Anonym: Hej! Jag vet inte exakt vilka kriterier man använt men ifall det är klädsel och bilkörning så är det stor skillnad på Turkiet och Saudiarabien.

USA oroade sig nog mindre för kvinnor rättigheter än al-Qaida.

Det är nog mer jag som oroar mig för kvinnors möjligheter i ett "fritt" Afghanistan.


Att USA m fl slickar röv på t ex Saudiarabien är inte förvånande.

Dels har man fått sälja en massa vapen till landet och det finns ett strategisk intresse. Oljan spelar säkert in men jag skulle gissa att det strategiska intresset är större.

Annars ställer säkeert Schyman upp.

Problemet med Afghanistan är hur vi ska motivera den utvecklin gen som sker om alla åker hem och skriver brev till Amnesty istället när det skiter sig.

Eller är stridsropet att det spelar ingen roll hur dåligt det blir för afganerna är själva mullor nog att bestämma över sina egna kvinnor.

Det är frågan man måste fundera över.

Jag är av den måhända udda uppfattningen att vi har ett ansvar för hur mänskliga rättigheter tolkas i olka länder, inte bara när vi snackar skit i FN vilket starkt påminner om bönerabblande i synagoger,moskéer och kyrkor.

Det händer liksom inget utom i våra nedsotade själar.