tisdag 6 juli 2010

Gotlandssjukan!När jag tittar på den pågående Almedalsveckan slår det mig hur lik Kiviks marknad den är.

Ett uppblåst spektakel där det gäller att fånga in publikens och framför allt medias uppmärksamhet. Uttrycken är blandade med lokala affärsmän och kvinnor som vill kränga allt från skitfula skor till stugbyar.

Alla visar upp sig och svänger på tyllkjolen. Som om inte Lennart Koskinen skulle ha förstånd tillräckligt att inse att avbryta ett möte för SD slår tillbaka.

Jag tror Lennart Koskinen ville komma på kartan och visste att lite tjafs med polisen skulle vara bättre än att käka daggmask på Kiviks Marknad i Fritjof Nilsson Piratens bok ”Bombi Bitt och Jag”.

Eftersom alla inblandade redan satsat stora pengar på profiling, tält, evenemang, marknadsföring och rosévin så är allt som lägger till värde per definition spektakulärt.

Janne Josefsson har transporterats ner till Gotland för att under tre kvällar vässa den politiska debatten. Igår handlade det om ifall borgerligheten var taskiga mot Mona alternativt ifall den politiska debatten blivit skitigare genom åren och skulle befinna sig i någon slags peak performance för tillfället.

Gotland är en vacker ö och utan gotlänningar skulle den vara ett paradis. Tyvärr verkar de föröka sig som kaniner simma till fastlandet i svärmar likt de bladlushorder som flöt iland i våras i de svenska farvattnen. Skillnaden är att gotlänningarna alltid överlever och tränger sig in under huden på resten av Sverige samt suger blod ur oss 365 dagar om året.

Almedalsveckan är den stora skördefesten för gotlands ”wraith”. Då ska fastlänningarna skinnas allt vad det går.

På Gotland kan man verkligen känna varför mänskligheten ständigt råkar i luven på varandra. Det beror på inrättningar som Blind-Göte och Visby Car, surdegslimpor för en hundring och ponnyhästar som springer åt andra hållet på Visby Travet.

Vi sålde vår travare Face till en gotlänning. Han skulle själv träna och satte upp olika kompisar som jag aldrig hört namnet på. Sen ringde han och förklarade att han nu visste att han gjort en dålig affär.

Att det kanske fanns en skillnad att ha hästen i proffsträning på Erikssund och att köra runt på kostigen i Bunge Träsk föll honom aldrig in.

Hästen hämtade sig heller aldrig och vann inte heller några fler V64 lopp.
Så kan det gå.

Det kanske finns liknande typer i Ystad, Smögen eller Luleå men de är ovanligt många på Gotland.

Jag har berättat om den stockholmdialektifierade gotlänning som höll på att reparera sitt gamla släkthus på Gotland. När han kom till brädgården och talade gotländska fick han 20 procent bättre priser än ifall han talade med stockholmsdialekt. En sak som slagit mig på senare år är att det kanske var skälet till att han anpassat sig så snabbt och talade stockholmska i Stockholm.

För hade man stött på en del av den gotländska entreprenörsklubben någon annanstans hade det lätt kunnat sluta med en blödande näsa.

Å andra sidan ska man gratulera öbor som lyckas hålla sig kvar på sina öar(jag vet att Söder är en ö). Det innebär att vi slipper dem på andra ställen.

Får man välja så skulle jag föredra stora öar som Australien, Nya Zeeland och Storbritannien och rent tekniskt är allt öar men se upp för små öar.

Den plottriga krämarmentaliteten har en våldsam tendens att smitta av sig på öar och det är det vi får ta del av under Almedagsveckan.

Politiken då?

Rätt mycket i bakgrunden. Just nu skuggboxas de två blocken med varandra i mitten runt välfärden eller ofärden vilket man nu väljer.

Alliansen snodde jobbfrågan förra valet och deras fräcka kupp mot skattepolitiken måste fått Slingan och hans Nya Moderater att kissa lite under skrattsalvorna.

Vi lovar att inte sänka några skatter under 2011. Genialt!

Medan de RödGröna vill likna Anders Borg vid Dart Vader med sin svarta t-shirt blir han bara populärare efter varje framträdande. Nyhetsprogrammen rapar snällt hur finansdepartementets egna siffror och prognoser nu visar på flera hundratusen nya jobb och en arbetslöshet i slutänden som ligger på 3-4 procent. En galant graf bestående av tre prognoser. Den första kan ju medvetet ha lagts på denna nivå för att sedan justeras och den sista projektionen lär vi inte får se inom tio års tid om någonsin.

Visst är politik roligt. Det är som gårdagens nyhet att antalet planerade operationer plus trettio procent kompensation inte räcker för att minska vårdköerna.

Sjukhusen vill ha mer deg.

Det får mig osökt att tänka på Uppdrag Gransknings nedslag i Sundsvall där operationsteamen packade ihop på fredag vid lunch och under älgjakten var det helt tomt.

Ger mig fan på att det var planerat för inte kan det väl vara oplanerat att sluta vid lunch en fredag och älgjakten kan verkligen inte vara spontan. Inte som jag minns den. Har aldrig hört talas om någon älgjakt på våren.

Borg pratar om en möjlig arbetslöshet på 3-4 procent. Börja där! Hur ska man komma dit hän. Idag ligger den på 9 procent. 40-talisternas pensonering verkar inte lösa ungdomars jobbproblem.

100 000 jobb extra hit och dit under en högkonjunktur är ointressant. Men 500 000 nya jobb och ett program och incitament för att ligga där permanent från de olika blocken skulle vara intressant.

Politiker ska inte sträva efter saker och ting. De ska leverera. Oavsett ifall det är älgjakt eller inte!

Ikväll rullar det vidare i Almedalen och det gör som tur är också fotbolls VM!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Stefan

Ja det är det politiska abret att inget av partierna kan påverka arbetsmarknaden positivt med fler arbetstillfällen som följd. Väljarna som förut upplevt att offentliga sektorn byggts ut vid behov kommer aldrig att få uppleva det igen. Sverige är inte längre ett ekonomiskt välmående land om än fortfarande mycket mer välmående än många andra nationer. Vi har mindre tillverknings- industri och mindre nettoexport nu än förr, vi har hårdare konkurrens av exempelvis Kina som har en hemmamarknad som består av c:a en fjärdedel av jordens befolkning. Vi har fler munnar att mätta, vi har fler människor som ska dela på de krympande resurserna och hittils har jag inte sett ett trovärdigt alternativ till lösning på problemet.
Tur att det finns trav och sport att roa sig med, jag kanske skall försöka ta upp kampen med kaninerna, låter trevligt att kunna föröka sig så men jag måste kanske ta mitt ansvar*L*
MVH
Roger

Stefan Hagberg sa...

Till Roger: Hej! Sverige befinner sig som du helt riktigt påpekar i en helt annan situation än för femtio års sedan.

Enbart beräkningarna kring vad som kommer att hända med de ekonomiska nyckelfaktorerna i ekonomin visar att det är i princip omöjligt att ens förutse vad som ska hända ens om sex månader.

Jag tror att framtiden kräver ett nytt tänkande.

Sverige har till skillnad från många andra länder en lång tradition att tillverka kvalitetsprodukter.

Men vi är väldigt dåliga på att förklara varför en ett svenskt verktyg med ett något högre pris är mer ekonomiskt försvarbart jämfört med ett tillverkat i Kina.

Cheap Rules!

Jag skojade om gotlänningarna. Sverige har otroliga naturresurser som underutnyttjas. För trettio år sedan var inte Sverige tänkbart för turism i större skala.

Sedan kom tyskar och holländare och började hyra och sedan köpa sommarstugor i södra Sverige.

Sverige har mycket som vi kan erbjuda världen. Men det är precis som vodka.Vind i Seglet ser inte lika roligt ut som absolut.

Det finns som jag ser det ingen risk för att vår befolkning eller någon befolkning blir för stor.

All data visar att i länder som utvecklas växer befolkningen i allt långsammare takt.

Nio miljoner är ingenting på en yta som Sverige.

Men vi måste utveckla en ekonomi som fungerar långsiktigt och inte är så beroende av omvärlden.

Den nuvarande regeringens brandskattning av svensk industri tex genom Vattenfall mfl misstänkt kartellika prissättning gynnar möjligen statskassan kortsiktigt men inte svensk industri som per definition är relativt beroende av stabila och låga energipriser.

Detta har Alliansen inte förstått.

Svenskar är naiva. EU projektet skulle innebära ökad frihandel.

Den allmänna meningen bland medlemsländerna verkar vara: Gärna bara jag slipper bidra själv.

Ta bygget av nya KS. Fanns det verkligen bara ett företag KS som kunde bjuda på det jobbet?

Om en bilarbetare på Torslanda konkurrerar med en i "Shangsengahngseng att vinna kortsiktigt.Men efter några år kommer bilarbetaren i Changseng att vilja ha bättre betalt,semester, skola för sina barn,hälsovård och pension precis som i Kortedala.

Men då har både kunnande och Glenn gått i pension.

Grön ekonomi om det innebär att bättre tillvarata jordens resurser är framtiden. Men då måste det satsas mycket och långsiktigt.

Men framför allt målinriktat. Sverige är ett litet land även om vår GNP ligger på 20 plats i världen.

Det finns ingen naturlag som säger att vi måste krypa tillbaka till grottstadiet och gnaga på rötter.

Svenskapolitikerär duktiga på att prata om entreprenörstänkande men sämre på att understödja tillväxten av ett sådant.

Det är inte mängden seminarier som räknas utan vad som säljs ioch utanför Sverige i form av nytänkande.

Det är inte heller tillfredsställande att avancerad forskning betalas av svenska skattebetalare för att sedan köpas upp av utländska intressen där tillverkningen är billigare och idéerna bättre.

Tillväxt och ekonomisk trygghet kommer alltid att diskuteras.

Idag diskuterar vi samma frågor somnär jag växte uppför fyrtio-femtio år sedan.

Arbetslöshet och välfärd.

Slobodan Milosevic lärde Saddam Hussein några grundläggande politiska tricks.Ett var att alltid se till att det var konstant brist eller åtminstone ojämnt flöde av vissa basvaror.

Det skulle sysselsätta befolkningen så att de fick mindre tid att klaga på frågor som rörde demokrati och fördelning.

Men nu väntar de södra travbanorna och en spännande helg.

Ha det!