söndag 4 juli 2010

Soldagar!


En paddlare!

Att Carina kommit hem ifrån Irak gör det mesta lite annorlunda jämfört med de rutiner Spiken och jag själv haft under fem månader.

Ibland har Spiken sett lite uppgiven och deprimerad ut när husse sätter sig och knattrar på datorn. Inget party direkt.

Nu när matte är hemma också så finns det alltid någon som gör något skojigt eller åtminstone rör på sig.

Igår när V75:an lämnats in(som senare dog med tvåhalsar och en nos) drog vi iväg till Tanto och stranden.

Vi oss alla tre på ett lakan och slappade. Jag började läsa Dick Sundevalls ”Peter Rätz”. Den började faktiskt lovande. Carina hade hittat en bra bok ”The Bin Ladens” under sin resa till Dubai. Den handlar om familjens historia i Mellanöstern. Spiken bevakade omgivningen och lyckades charma en flicka som också hade en hund. Hennes hund var dock hemma. En korsning mellan ”Amstaff”, Rotweiler och Pitbull ifall jag minns rätt. ”Suverän” blandning!

Snart kom det en hel flock som kallade sig ”Southern Pirates”. De hade gjort sin årliga gummijolle(plastjolle) paddling från Årstaviken. Av deras generella fysionomi och ålder kunde man på goda grunder anta att den här årliga paddlingen var årets fysiska insats alla kategorier inräknade.

Först trodde jag att de tillhörde Piratpartiet med det dementerade de bestämt. Ingen politik. Av det femtiotal mestadels ungdomar som kom paddlande frånfastlandet såg nittofem procent ut att ha blivit uppfödda på Coca Cola, öl, chips och mjölkchoklad.

Jag vet inte vad som förenade det här gänget. En av deltagarna slarvade genast bort sin mobil, plånbok och nyckelknippa och yrade sedan runt och letade. Men det hör väl till rutinen att pirater rövar lite från varandra.

Kan de ha tillhört en dartklubb? Eller ett yreksskadat ölhävarteam? Southern Pirates är ett mysterium som dyker upp vid den här tiden på ön Söder varje år med sina plastjollar, tatueringar och bilringar, pojkar som flickor.

När det kom ännu flera pirater samlade vi hop våra kroppsdelar och gick hemåt.

Fotbollsmatcherna bli bara bättre och bättre. Jag tippar att det blir Tyskland mot Holland i finalen och antagligen vinner Tyskland men vi håller på Holland.

Resten av kvällen ägnades åt bra musik och ett glas vin eller två.

Jag läser att hovrätten ska göra syn på Bjertorp. Det är bra det. Jag förstår också att åklagaren Anders Gustavsson är emot det. Att se något på ett par trehundra meter är en förvånansvärt lång sträcka. Möjligheten att ett vittne som förväntar sig se en viss sak eller händelse gör det med hjälp av sin förväntningar, ökar med det fysiska avståndet.

Oavsett utgång så får vi hoppas att såväl domstol som advokater är mer på tårna den här gången.

Nu ska jag återgå till Dicks bok om Rätz.

Almedalsveckan börjar idag och den är den fjärde juli USA nationaldag.

Slingan har frågat om svenskarna har mer förtroende för Östros än Borg.

Svaret var väntat.

Nu börjar de riktiga kycklingracen inför valrörelsen.

Är det någon som vet var man får tag i det där Kentucky Bourbon saltet till Coleslaw.

6 kommentarer:

Jonathan sa...

Hej Stefan,
Hemkommen från semestern ser jag att jag måste hålla med dig som för det mesta. Hoppas på Holland, men tyskarna ser tuffa ut. Holländarna har dock haft mycket otur sen de där gångerna på 70-talet när de stötte på hemmanationerna i finalerna, och kanske har de samlat ihop till en vinst denna gång.

Att uppleva ett VM i mexiko är alltid kul. Men man måste tycka lite synd om mexikanerna denna gång. Som alltid drar de upp förväntningarna på landslaget till en nivå som de inte kan leva upp till. Sedan ser de landslagets resultat som en bekräftelse på sociala framsteg och den enda vägen att övervinna den dåliga självkänsla som förpestar livet för dem.
Och sedan förlorar man i åttondelen som vanligt. Dessutom mot Argentina precis 2006. Bara USA skulle kännas värre, och mot dem åkte man ju ut 2002. Att luften gick ur mexarna är årets underdrift.
Just mexikanernas syn på sig själva är mycket märklig och det skulle vara intressant om du stött på något liknande utanför central- och sydamerika. Massor av mexikaner jag känner är förgiftade av en "omvänd rasism". De anser att de är av en underlägsen ras. Paralyserande för dem, och något som jag aldrig blivit klok på. Visserligen har deras grannar utvecklats ohyggligt mycket mer än dem, men människor brukar ju ha lätt att hitta förklaringar som inte innefattar dem själva.

Såg att Ulf hade en intressant teori om mjölksyreupptagningen hos unghästar. Jag tror också att man skulle kunna förbättra sitt urval med mer vetenskapliga analyser tex av steglängd eller syreupptagning för att nämna ett par.
Men min erfarenhet av träning är att hållbarhet och löphuvud är väldigt avgörande för en hästs framgång på tävlingsbanan. Och dessa egenskaper är väldigt svåra att bryta ner vetenskapligt, även om mäster Sören var inne på det med vinklar och skallanalyser.

Fick däremot genomgå ett fullt utvecklat nervtest under semestern. Lånade svågerns nya Audi som man INTE vill repa. Och körde omkring i Mexiko City med en GPS, en fru och en svärmor som samtliga gav olika indikationer om hur man skulle köra. Samtidigt som två uttråkade barn skrek i baksätet. Inga repor på bilen, och efter ett par överdoser på valium och tequila är man en god farsa igen...

Jonathan sa...

Hade turen att kunna gå på en riktigt traditionell "quince años" fest. Festa kan de verkligen mexarna. Hela jättesläkten inbjuden, dansshow med bemärkelsedamen, liveband m.m. Jävligt skoj! Träffade en massa släkt som jag bara hört talas om tidigare. Bland annat en äkta hippie från kalifornien som gift sig med en judinna. Naturligtvis var jag tvungen att vädra mina nyvunna hagberska teorier om den israelitiska regeringen. Hon tog det ganska lugnt och sa att den gamla klyschan från stenciltiden forfarande gäller: " om araberna lägger ner vapnen finns det inget krig i morgon. Om Israel lägger ner vapnen finns det inget Israel i morgon". Sedan tillade hon att de allra flesta judar gladeligen skulle ge tillbaka den okuperade marken inklusive golanhöjderna om det garanterades fred.
Jag vet inte om detta är sant, men att båtarna var en PR-kupp tycker jag är uppenbart. Både Egypten och Israel hade en blockad mot Gaza, bland annat inkluderat cement eftersom det används för att bygga de tunnlar där raketerna smugglas in.
Man var erbjudna att lossa hjälpsändningarna i Egypten som brukligt men nekade. Varför? Var det en överaskning att skeppen blev bordade sen? Dessutom var en av organisationerna som låg bakom klassade som terrorister till och med i Turkiet.
Trist trist alltihop, men det förvånar mig att du tror att Israel vunnit någonting PR-mässigt ur smeten. Vi kan inte läsa samma tidningar. Och nu har plötsligt Iran också blivit generösa och ska skicka båtar...

Gillade din beskrivning av Nybrink som bara vänder blad och glömmer när det blir helt galet igen. Tycker att det känns som hela gamla vänsterklubben är ett gäng Nybrinkare som vänt så många blad nu runt om i världen att man blivit helt desperata efter att få ett rätt. Israel är väl sista chansen?
Lägg därtill arabvärldens grundliga hat så har vi en riktig underdog i Israel. Men du verkar ju gilla underdogs. Eller är det bara i fotboll och trav?
Det går inte att försvara allt som Israel gjort. Men att de fått ta mer skit än de förtjänar är tydligt, och jag tycker du överdriver i din kritik.

Och vad ska Gudrun göra med oss hopplösa som gillar Clintan, fitta och fotboll. Ska vi bara tappa rösträtten? Eller ska vi in i ett Kubrick-skt vaginaprogram med tandpetare i ögonlocken?
Varför måste du förstöra allt Gudrun? Jag som trodde min hyperkänsliga fru älskade mig. Nu vet man ju inte om... fan öh jävlar
Vem kan jag avreagera mig på?

Mycket klarsynt blogg om FI. Tack!

Vänliga hälsningar
Jonathan

Stefan Hagberg sa...

Till Jonathan: Hej och tack för enväldigt trevlig inblick i Mexiko med omgivningar.

Men jag börjar från början.

Jag måste erkänna att jag är lite "soft" när det gäller lagsporter och hästar.

Har en häst inte vunnit på två år så står den på tur. Den är värd att vinna trots att den inte är så vass. Eftersom jag själv köpt häst under inflytande av alkoholhaltiga drycker så vet jag att det inte alltid går till som när Stefan M går runt med sitt "tummaträ" som vi säger i Skåne.

Holländarna står på tur.

Men vi höll på Mexiko och jag tycker det är synd att de åkte ut.

Men det är många som fått resa hem.Frankrike, Italien, Portugal,England,Argentina för att ta några exempel.

Jag har aldrig varit i Mexiko.Däremot i Nicaragua,Costa Panama.

Att leva genom ett landslags prestationer, eller för den delen ett kronprincess bröllop är inte ovanligt.

Det här att ge sig själva skulden låter som om mexikaner skulle passa som lutheranska konvertiter snarare än katoliker.

Jag kan Mexikos historia för dåligt för att veta vad som bidragit till deras dåliga självkänsla.

Personligen vet jag inte vilket jag föredrar. Mexikansk dålig självkänsla eller kurdisk faiblesse att skylla allt på alla andra:USA,Turkiet,Iran,Saddam,Inshallah etc.

Om det finns någon, fatalistiskt,deterministiskt i deras äldre historia som påverkar dem.

De har ändå en del "tyska segrar" i bagaget som de kan ta fram regniga dagar, Mot Panama, Guatemala och Iran.

Eller den här när det blir rikigt dåligt:

http://www.youtube.com/watch?v=trd5oV0pUwk&feature=related

Angående din judiska bekant.

Israels vänners favorit nummer:

En sak man undrar över är vad de egentligen är så rädda för. Även om de lämnat tillbaka vad de stulit(Golan etc) så har de ju åtminstone enligt Jimmy Carter 150 kärnvapen kvar ifall de skulle bli utkastade i Medelhavet.

Frågan är vad som skulle hända i din avlägsna släktingsfamilj ifall USA började tugga i sig Mexiko och då menar jag inte de där kaktusarna som Carlos C så detaljerat beskrivit.

Det finns inga garanterade fredsprojekt.Det handlar om att bestämma sig för om man vill leva sida vid sida på lika villkor eller inte. Ju mer Israel trilskas och ju mer land de ockuperar,ju fler raketer kommer de att få i skallen. That´s the name of the game.

Ship To Gaza var helt säkert en PR-kupp. Men oavsett syfte så sved det i skinnet.

Både turkar och iranier spelar maktspel med Israel/Palestina konflikten. De vill få ökat inflytande i ME.

Jag skulle vara betydligt mera oroligt för konstellationen Iran-Turkiet-Syrien än vilka tillfälliga allierade Palestina nu kan tänkas skaffa.

Ju hårdare Israel nitar palestinerna ju radikalare idéer =Hizbollah/Hamas får de tillbaka som ett brev på posten.

Alla har olika uppgifter. Jag brukar försvara hopplösa fall som kurdernas rättigheter(30 års tid).

Det har kostat en del kan jag säga men jag tror att jag dör nöjdare än tex. Saddam gjorde.

Gudrun till sist.

Hennes varumärke har välfrån VUF över FK(MLK) och tillbaka till moderpartiet för att reformera det till en lam sossesvans och sedan lämna det för den politiska grundstötningen FI varit en lång och ombytlig resa.

Man får hoppas att hon åtminstone haren religiös ådra och tror,annars måste det kännas bittert i slutet.

Jag borde avhålla mig från det faktum att hennes far var handelsresande i hemslöjd men det det går bara inte.

Nu tar vi en GT med lime, tittar på reprisen av årets upplaga av Forus Open ochväntar på semifinalerna i Sydafrika.

Tack änen gång för trevlig läsning!

Vi hörs!

Sommarhälsningar/Stefan

Stefan Hagberg sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Stefan Hagberg sa...

Till Jonathan: Oops det kom visst dubbelt!

Anonym sa...

Hej Stefan

Kycklingracet i valet, låter intressant men men en fråga dyker upp i mitt huvud på direkten med det ordet och mina synapsers associationsslingor. Vem fan är tuppen i hönsgården inom politiken i Sverige?
När alla rättat in sig i ledet, politiska skribenter, offentliga tyckare och våra politiska partier som är mycket svåra att skilja åt ideologiskt. Jag har hittat lite stunsiga kummunalpartier att fundera över för dom välter packets skrivbord och det politiskt korrekta över ända men sedan är det tomt. Ansvar, ekonomi och att få kredit och debet att gå ihop mer än max fem sex år till tror jag inte på, vem kommer att betala kalaset sedan?
MVH
Roger