söndag 8 augusti 2010

Idrott, trav, svamp, burka och penisfordralTittade på DN-galen en stund i fredags.

För en gångs skull verkar det vara några andra som också reagerat. Ettersprutan Björkman i Kvällstidningen lät som om han var beredd att strypa den glade publikdirigenten på plats som pratade glatt i mikrofonen när Emma G. skulle göra sitt sista hopp.

Instämmer. Den killen saknar vad Steve Martin kallar t-t-t-t-t-t-timing i sin sketch från King Tut-tiden way back.

En annan fråga som ofta passerat mitt medvetande är den varför svenska reportrar. I det här fallet Marie Lehman från SVT undviker att intervjua de flesta utländska vinnare av olika deltävlingar.

Men när Bolt förlorade var hon däremot snabbt framme hos… just det Usain Bolt och Tyson Gay som vann loppet fick vi vänta med. Däremot intervjuades Carolina K. som visserligen gjorde en godkänd tävling men blev sjua fick vi vänta med och Blanka från Kroatien som vann höjdtävlingen såg jag inte överhuvudtaget till framför mikrofonen.

Vi lever i en värld där de flesta svenskar som tittar på idrott inklusive min 80 plus svärmor kan lyssna sig igenom en oöversatt intervju.

Dessutom är det särskilt oartigt att inte intervjua vinnaren i en idrottsinsats. Tycker jag.

Dessutom borde andra(svenskar) vara intresserade av hur en som Lagat tränar, tänker et c för att vinna ett långlopp. Det kunde kanske innebära att fler svenskar blev intresserade av grenen och vi slipper se en utfyllnadssvensk sladda ett halvvarv efter när det är dags för upplopp.

Usain Bolt var inte nöjd med Stadion. Tror fan det. Den där kyrkklockan ringer varje dag 21.00 och loppet skulle gå 20.56 enligt tabellen. Vilken idiot som helst kan räkna med några minuters fördröjning och där har vi ett störningsmoment.

Den andra gången var det fans som störde. Bara en sån sak.

Hård, Gärderud och Pretto-Jesus Jonas Karlsson var inte helt balanserade. Av dessa var väl Gärderud den som åtminstone fick godkänt följd av Hård som åtminstone driver på rutin. Men ack, vad man saknar gammalt hederligt kommenterande, en Plex, en Grive, en Hyland, en Hansson, en…

Jonas Karlsson som är sportens svar på Agneta Dreber hade redan i början av spjuttävlingen analyserat varför norrmän är bättre än finnar. Det var något med höjden på kasten.

Sen vann finnen Tero Pitkämäki och då var det kass klass på tävlingen. Charming Karlsson!

Det här att DN galan numera ingår i Diamond League, innebär det att vi inte har kontroll över sändningarna längre? Var det därför som vi inte ens fick se Emma G:s sista hopp direkt i helbild?

100 meter män final. Visst, hundra meter är kul att se. Men det finns andra grenar.

SVT:s uppgift kan inte vara att haka på hypetåget där allt kretsar kring 100 meter herrar. Hur många minuter Usain Bolt hade man petat ihop och hur många minuter om Emma som faktiskt vann silver i EM för en vecka sedan.

Så börja kommentera istället för att småchatta och peta i statistiklistor.

Uppmärksamma andra än svenskar som gör bra prestationer. Det skulle öka mitt och många andras intresse för sporten och det är trots allt sporten som vi slår på teven för att se.

Jag minns särskilt en replik från Three Stooges-bänken.

-Nu får Christian Olsson träffa Marie Lehman.

Eller hur?

På lördagen var det dags att tippa hästar. På randen till framgång. Carina tog ut Wiss Rambo på två hästar och Youpie på fyra.

Fyra var också den siffra vår tipsrad slutade på. Men efter att ha räknat igenom vad alla experterna lyckades med insåg vi att vi ändå trots genomslaget tillhörde främre träffen. Till de som vann tio miljoner är det bara att gratulera.

Fredagens svamprunda gav inte mycket. En Kantarell. Den använde vi för att försöka konvertera Spiken till Kantarellhund. Faktum var att han hittade kantarellen=en levergodis.

Men som sagt projektet hakade upp sig på att det faktiskt verkade finnas just en kantarell.

Sedan återvände vi från Masmo via Skärholmen där vi handlade grönsaker på tillbakavägen. Om ni bor i Stockholm kan jag rekommendera Skärholmens torgmarknad.

Bra kvalité och billigt. Passar bra till hösten förestående grytor.

Apropå svamp: champisar för 29 kronor kilot!

Heja Skärholmen! Död åt Konsum!

Tänkte säga något om Niqab och Burkor men det får räcka med: Hela vår biståndsfilosofi handlar om att hjälpa andra att dra sig upp ur förtryck och fattigdom. Det borde också handla om själslig fattigdom. Att tradition och omogna kulturer dominerade av efterblivna patriarkat alternativt korkade kvinnor ska uppmuntras av svenska offentliga samhället verkar vara en återvändsgränd.

Jag har svårt att se någon grundläggande frihet för kvinnor som ser ut som auberginer. Inte ens om de påstår det själva.

Jag gillar inte Björklund så jag skriker men här kan han faktiskt vara något väsentligt på spåret. Trots att det är valår.

Om jag går runt naken på Sergels Torg med ett afrikansk penisfodral och rasslar med några förkrympta missionärsskallar så tar polisen mig. Eller hur?

5 kommentarer:

ulf sa...

Den handfull kvinnor i Sverige som ser ut som en kåldolme och påstår göra det av fri vilja skulle behöva vård. Jag tror inte någon skulle vilja ha krinolinmodet tillbaka, men det finns säkert en handfull kvinnor som gillar det också. Modet har ofta drabbat kvinnor extra hårt gubbarna har bara haft sina mössor och kepsar, kolla ett foto från före 1940 ser du ett mankön utan huvudbonad??

Jonathan sa...

Godmorgon!

Visst, alla måste kunna gå omkring som de behagar. Men en intressant kommentar om biståndet. Vilka vill vi hjälpa?
Tyvärr är det inte bara biståndet som ibland hamnar snett. När vi låter alla klä sig som de vill innebär det i vissa fall att de aldrig kan få ett jobb. Och när vi sedan ger dessa personer diverse bidrag för att kunna fortsätta att leva i sin värderingsvärld. Vem hjälper vi då?

Som sagt, låt Stefan och alla andra klä sig som de vill, men skapa ett samhälle som gynnar de ädlare värderingarna i människan.

Såg teckningen och undrar varför du valde just ett afrikanskt penisfodral. Skryt? komplex?

Ha en bra vecka

Vänliga hälsningar

Jonathan

Stefan Hagberg sa...

Till Ulf: Hej! Du har helt rätt. Om du tittar på filmer eller dokumentärer från 60 och 70-talet från Afghanistan, Iran, Egypten, Irak, Palestina eller Jordanien kan du räkna burkor och niqab på ena handens fingrar.

Nästa steg blir att clitorisstympning av muslimska kvinnor är en sed som vi ska anamma. Så varför inte lite häxbränning ifall de kan fås att komma på modet igen.

Personligen är jag för skoluniformer. Då slipper man hetsen mellan elever som har välbeställda föräldrar och resten.

Skolan är en plats där man ska lära sig saker och ting och ingen catwalk för tusneåriga föreställningar om hur man ska gömma undan sina kvinnor från fientliga stammar.

Annars minns jag kepsen och hade flera själv.

Såg att Leninkepsen är på väg tillbaka modell Paul Smith. Carina hade två stycken med sig från Dubai vad de nu kan betyda?

Till Jonathan: Hej! Precis.Liberala filosofin går ut på att alla ska ha maximal frihet så länge friheten inte inkräktar på andras frihet.

Vad burkadebatten och skolan missar är att barn under 18 per definition förvägras delar av den frihet du och jag har.

Av väl kända skäl.

Jag anser att den svenska skolan kan kräva förbud mot niqab och burka. Hur ska du veta ifalla Amina skickat sin två år äldre syster på provet.

Att man ska kunna se elevers ansikte är en grundförutsättning.

Jag kan inte ta på mig en motorcykelhjälp och ta ut pengar på banken med visiret nedfällt.

Så var finns min frihet där.

När det gäller fordralet så kan man fundera över det ur lite olika synvinklar.

I ena fallet framhäver man och i andra fallet döljer man. Hellre penisfodral eller naket framför heltäckande.

För vem skapas skynkekulturen. Inte för vår eventuelle Herre i varje fall. Han är nog som Clark Kent.

Skylandet av kvinnor är enligt tradition(står inget i Koranen om den saken)till för att män inte ska betrakta kvinnor som sexobjekt.

Därför ligger kvinnor bakom männen i Moskén. De anses inte ha lika starka drifter som männen.

Du hör själv! Rena rappakaljan!

En mas som respekterar en kvinna kan se henne naken utan att behöva se henne som ett sexobjekt. Det finns gott om statisk på den saken.

ulf sa...

Något helt annat. Musik...tänk vad den påverkar våran vardag och om inte ..stackare..Alvin Lee en av mina stora idoler, jag tycker han är den största rockgitarristen genom tiderna. Här får ni en ingång till hans musik, gå sen vidare och lyssna på gitarrspel som får nackhåret att resa sig och tårarna att komma, men jag är väl konstig på nåt vis.http://www.youtube.com/watch?v=CWZewdjV0D4&feature=fvst

Stefan Hagberg sa...

Till Ulf: Hej! Great!!

Du är verkligen inte konstig!

Såg Ten Years after på Falconer Centret Live i februari 1971.

Alvin Lee hade den där röda guran med peace märket på och det var högklassigt.

Ett minne för livet. Albumet Undead är en av mina favoriter men de har gjort många bra låter efter det och Alvin Lee även långt senare.

Du, spelade Alvin Lee med någon av countrybrudarna på senare år eller har jag drömt det?

I vilket fall Ulf så är den tiden värd att gråta en skvätt för.

Inget snack om den saken!