måndag 30 augusti 2010

Blått ljus..Blått ljus...Helgen förflöt på landet. I Kungsberga City.

Men fredagen inleddes med ett glas på Hålet. Eller Nya Hålet får man kanske säga. Det kändes både som upp och ner. Det vidriga turkiska kopparsticket där Öland och Gotland saknades och Island befann sig på drift Turkiet aldrig varit större har som tidigare meddelats tagits bort och tack gode gud för det.

Men ersättningstavlan föreställde en sekelskiftesmiljö på Söder och… ja den var inte bra. Nu hade den bytts ut. Någons fru hade fått reda på att en viss tavla i vardagsrummet föreställde gruppsex och då åkte den bort. Så nu hänger den på Hålet.

Den passar perfekt i färgskalan men det blir för mörkt.

Mitt förslag är att låta Konstfackelever hänga ett verk under en månad som sedan byts ut. Som ersättning för det utmärkta förslaget tänkte jag själv hänga min enda tavla där under den första månaden. Vi får se hur direktionen ställer sig till det förslaget.

Pizzorna kostar nästan en hundring numera efter renovering. Men de använder nuförtiden riktiga råvaror och de smakade inte dåligt innan heller. De har bra käk helt enkelt och efter femton år med tvåliters flaskor vin från Grekland och Turkiet ser det äntligen ut att ljusna.

Landet. Hittade en Stolt fjällskivling och en Karl Johan. Två svampar.

Jag är lite osäker så jag passerade Svågern. Han är ingen klippa i svampfrågan och jag tror helt ärligt att den enda svamp han skulle våga plocka är röd flugsvamp. Den känner han igen.

Men han har andra tillgångar. Han är en duktigt skådespelare och en jävel på hästar.

I lördags knep hans delägda galoppör Alvena Quling andraplatsen i Breeders Trophy på Täby, en nos från nästan 500 000. Men 250 000 spottar man inte åt heller.

Enligt Per som också födde upp Alvena Elise som Carina och Svågern hade ihop och som är mamma till Alvena Pampas som haft en fin början på sin karriär, så snodde Svågern runt när han fick se Quling i hagen på Tofta. Den passade inte in, stack ut. Hoppade över staket och tillbaka igen när de andra inte ville följa efter. En helt egen ras och det var du därför Svågern tyckte hästen stack ut. Alla de andra hästarna var travare, varmblod medan Quling var ett engelsk fullblod.

Allt det där förklarade Per som också deläger Quling som nu alltså fyllt tre åt och redan sprungit in 400 000. Så man kan säga att Svågern har ett fint öga för hästar.

Svamp var det.

Jag var lite osäker på den där fjällskivlingen, men Tofta-Per tog en bit och sa att det inte var något snack. Äkta vara alltså. Sen gick det en minut innan han föll ihop. Vi blev riktigt oroliga men sedan så gjorde vi en omelett som inte alls var dum.

Han är lite lurig den där hästmannen från Tofta.

I lördags var det nära igen. Vi garderade Torvald med Commander Crowe och Lisa America på ett litet system och hade fem hästar i sista.

Från början hade vi sju men tog bort…Avanto.

Smart! Så det blev bara sex rätt. Trots att båda våra spikar Minos Vang och Hallsta Lotus vann.

Nu får det snart vara vår tur. Det har varit lite för många ”stolpe ut”.

Major Björklund skulle gissa ord. Först chansade han och blev lite stöddig när det gick hem. Sedan bommade han på två ganska enkla ord. Sensmoralen är väl att man inte ska ropa hej...

Så fort man slår på teven så är det go politiker som gör ett utspel.

Igår var det debatt mellan Eliasson och Bildt.

Jag har aldrig gillar Eliasson sedan den gången på 90-talet när han satt och skröt uppe på sitt tjänsterum på UD om hur mycket han gjort för kurderna.

Självklappat kött varde förbannat!

Eftersom jag var där kan jag intyga att denna sorgliga händelse verkligen inträffade. Jag antar att Eliasson menade Oil-For-Food programmet. Ett avtal som gav Saddam alla trumf på handen.

Nu skulle Eliasson försvara den rödgröna alliansen och trupptillbakadragandet från Afghanistan 2011.

Det gick inte så bra.

Efter Agenda var det en väldigt bra dokumentär om Pakistan var utveckling är central för utvecklingen i Afghanistan.

Befriande med lite hårdvaluta och inte bara en massa känslopjunk som tyvärr för det mesta överflyglar fakta och analys i viktiga debatter i vårt land.

Carina tipsade. SvD hade en krönika idag om valet i Sverige och möjligheterna för svenska medborgare i Irak att rösta. Det visar sig att trots att Sverige bygg Ambassad för 60 miljoner i Bagdad och öppnat ett honorärskonsulat i Erbil i den kurdiska delen av landet så har inforamationen med röstinformationen legat till sig från i midsomras(26/6) till den 25 augusti.

Så nu ser det inte ut att bli några röstkort och själva utlandsröstningen börjar den 26 augusti alltså dagen efter informationen kommit ut i Irak.

Får man gissa att ambassadpersonal och honorärskonsulen varit hemma och ätit sill och färskpotis, sörplat kräftor och njutit av den svenska sommaren.

SvD gissar att det nu blir cirka 10 000 utlandssvenskar som troligen går miste om sina rättigheter bara därför UD inte fått arslet ur vagnen.

Läste för en tid sedan att den nye svenska ambassadören i Bagdad inte ska ta med sin familj. Det lät som att han inte tyckte det var så säkert i Irak för barnen och frun.

Så varför bygger vi då en ambassad för 60 miljoner som inte känns säker för en ambassadör och hans familj och vilka signaler skickar vi ut.

Sanslöst!

Överhuvudtaget ser Sverige ut att tappa mark i Irak. Varför är obegripligt?

Nu när amerikanerna åker hem borde det finnas utmärkta möjligheter för Sverige att både göra insatser för att bygga upp institutionella funktioner som att göra rena affärer.

Precis som i Afghanistan kommer upprättandet av demokratiska institutioner att vara avgörande för om landet ska lyckas utveckla eller avveckla den formella demokrati som åstadkommits sedan 2003 och i Afghanistans fall sedan 2002.

Om EU och USA inte lyckas få fram en politisk struktur i Irak och Afghanistan som respekterar grundläggande demokratiska värderingar innan den militära närvaron försvinner så är risken överhängande att irakier och afghaner tackar för kaffet och närstridsutbildningen genom att använda vapen och utbildning till att kriga sig till fördelar för gruppen, klanen, familjen, snarare än att bygga upp en demokrati.

Att avveckla militära insatser i ett läge där talibanerna växer sig starkare är ingen lösning.

Man borde nog se sig om efter någon som inte är Kharzai och hans klan. Innan de växer sig alltför ekonomiskt starka för att kunna avpolletteras.

Vad som behövs både i Irak och Afghanistan är mindre korruption och mer handfasta grepp om den ekonomiska utvecklingen. Folk behöver något att tro på, ledare av Gandhis typ snarare än av Kharzais. Men de behöver framför allt jobb och ekonomisk tillväxt för att kunna välja bort charlataner som talibanerna.

Gotlänningen hade inte alls blivit svampförgiftad visade det sig efter tre sekunder.

Han bara filmade och skam till sägandes gick vi nog på det.

Spiken träffade Lasses och Biggans nya valp igår. En tretton veckor gammal portugisisk vattenhund. Fullständigt bedårande!

En annan tant som jag brukar se på hundrundan blir allt sämre. Hennes enda större glädje är hunden och nu åker hon ut och in på sjukhuset och hon har inte så många att lämna hunden till och rätt som det är blir hon liggande på sjukhuset och sedan nått hem.

Får man ta med sig hunden in i himlen, var väl frågan.

Men borde inte äldre tanter och farbröder få ta med sig hunden även om de är lite krassliga. Borde inte vårdinrättningar kunna rasta lite hundar åt folk när de inte orkar så mycket längre.

Jag tror stenhårt på Hundpartiet och ska göra ett seriöst försök till nästa val. Med 800 000 hundar i Sverige borde det finnas en halvmiljon som till skillnad från utlandssvenskarna i Irak har fräscha röstkort i händerna.

Det finns många frågor att driva.

En dum jävel, Bosse någonting hade gjort ett reportage igår på nyheterna. Bl a gjorde han sig lustig över att man skulle tänka på avståndet mellan vagn och plattform som ropas ut på tunnelbanestationerna i Stockholm.

Nä, det var ju löjeväckande enligt reporter Bosse. Vem trillar emellan vagn och perrong och fram med tummaträet och mäta. Ha, ha!

Reporter Bosse har nog missat ett och annat när han sitter i sin lilla A4 på väg till jobbet.

Dels att man faktiskt kan åka ner med ett ben på rätt många ställen, speciellt om man står parallellt med tågets riktning och snubblar till. Dessutom finns det barn och hundar som kan halka emellan.

Spiken halkade emellan med bakdelen när vi skulle på tåget från Lund i somras och där fanns ingen ”tänk på…”

Så TV4:s reporter Bosse Lindwall borde kanske fundera på hur skojigt det är att meta chiuaua medan t-bane dörrarna slår igen.

HQ hade tydligt varit på obestånd i två års tid.

Hur kan sånt få fortsätta? Men enlig Peter Rawet på SVT ekonomi så är HQ den lilla boven. Bankerna, SEB och Swedbank sänkte Sveriges ekonomi med sina huvudlösa Baltaffärer. Men de fick fortsätta.

I valrörelsen får vi veta att Alliansen räddade Sveriges ekonomi. Som då bankerna hade förstört om man får tro Rawet m fl.

Huvudlösa affärer och sedan räddar Alliansen Sverige och bankerna. Men vem betalade kalaset och vad blev bättre. Många frågor.

Guldet är på väg upp igen.

Det regnar och Zlatan är glad igen. Jag tror Zlarre kommer att göra succé i Milan och ta den där jävla…

Det kostade Zlatan 37 miljoner om året att bli av med tränaren i Barca, Josep ”Pep” Guardiola.

Det regnar ännu mera och Spiken ser lite deppig ut. Lite letargisk. Slickar en tass och suckar. Det är måndag hela dagen.

Inga kommentarer: