måndag 16 augusti 2010

Blanda rätt saker!Solen lyser men det börjar kännas i luften att hösten är i antågande.

Vet inte riktigt vad det är men det känns direkt när sommaren vänder. Det kan fortfarande bli varma dagar men det är inte riktigt samma sak.

Nu väntar vi på att vårt Karl Johan ställe ska återhämta sig. I morgon eller onsdag bli nog bra.

Fly High Kemp.

Vad gjorde Forsgren, var hästen sjuk? Där missade vi V65:an.

Vår tur att göra raden på onsdag eftersom det är extra omgång på V75.

Ser inte helt enkelt ut.

Ibland måste man korrigera sig. Fördomar. Det var en finne som vann Midnattsloppet i helgen.

Jag var tvungen att gå ut med Spiken mitt under målgången. Där låg löpare kors och tvärs över gräsmattorna simmandes i bananskalshögar. En söt banandoft spred sig över hela Söder. Två dog. Tragiskt. Men sådana saker kan hända. Det kan vara något som brister, många dricker för lite eller fel saker.

Vodka och energidryck funkar tex inte.

En sak som slog mig när jag såg på reportaget runt Midnattsloppet igår var att vätskekontrollerna inte hann med att hälla upp vätska. Löpare väntar inte på att servicepersonalen ska hinna hälla upp.

I alla evenemang utvecklas det med tiden en viss rationalitet. Den bör man nog se över i Midnattsloppet.

Sen har jag en liten uppfinning, ett slags multitappkran som fyller upp en hel bricka med muggar i ett huj. Ett slags variant på moderna ölkranar som tappar exakt vad som behövs. Då blir det inga problem när det kommer sjok med löpare. Inom fem sekunder har du hundra muggar fyllda och…

OK, ring ifall ni är intresserade av detaljerna. Vi är beredda med patent och en lansering worldwide. Det finns mer där det här kommer ifrån.

Det verkar också vara fallet med Isabella Löwengrip alias Blondinbella. Den såg ut som en Teen Chic Lit med alla tantsnuskattributen på omslaget inklusive någon kursiv variant typ Pristina som skänker karaktär.

I morse skulle Blondinbella som numera tar avstånd från de sämre delarna av varumärket.

Det som är bra med Blondinbella II är att hon slåss lite för unga kvinnors självständighet även om det låter som ungmoderaternas gamla valslogan: Satsa på dig själv – Runka i Motvind!

Men Blondinbellas stora bidrag till ungdomen att man ska festa järnet, shoppa fett och äta gratis krävs det nog mer än en rosa bekännelseroman för att sudda ut.

Idag har Blondinbellas tron övertagits av Kissie och andra som visar mer så att säga. Insatserna höjdes. När Kissie visade sina nytejpade pattar på bloggen efter bröstförstoringen var liksom loppet kört för Bellan. Fröken Löwengrip fick segmentera om i målgruppen.

Jag är glad att jag slipper brottas men möjligheten att Blondinbella kan vara en förebild. Jag är glad att snart fylla 56 och var hopplöst utanför målgruppen.

Hade jag varit 18 idag så är det fara värt att jag suttit och vaskat hamburgare i någon förort.

Är Isabella Löwengrip en förebild. Kanske. Hon är en entreprenör i egeocentrism branschen och en framgångsrik sådan. Hon har nog inte tjänar riktigt lika mycket pengar på sitt bloggande som folk tror men hon har fått en massa kläder, smink och annat och kunnat köpa ännu mer på grund av att hon kommer från överklassen och inte vuxit upp i Värmland utan med gåavstånd till Stureplan.

Drivkraften är det inget fel på. Men vad exakt tillför hon. Nu vill hon ändra på bilden av sig själv som partyböna med dyra vanor.

Fine.

Men vad skiljer henne från en haschlangare. Är inte haschlangaren en entreprenör som lever av folks dåliga självförtroende och behov av att fly bort i drömmar om ett bättre liv. Det är exakt vad som tilltalar de som levt genom Blondinbellas verkliga eller inbillade liv.

Men i grunden så behöver vi varken haschlangaren eller Bellans gratissmink.

Haschlangaren kan kanske i bästa fall leva på sitt dealande precis som fröken Löwengrip men det tillför inga perspektiv, inget som kan lösa ungdomsarbetslösheten, eller unga människors alienerade uppfattning om det samhälle de lever i.

Bellan kommer säkert att synas inför valet och förmedla det som unga politiskt medvetna överklasstjejer alltid förmedlat. En lagom blandning av du bestämmer och det är roligt att shoppa gratis.

Om fem år sitter Bellan i Riksdagen.

Vi får nog dras med Bellan. Min generation fick leva med Alice Timander. En vacker blond yrkeskvinna som gillade kläder, att festa gratis och dessutom var frispråkig.

År tids Alice är Bellan. Jag sätter en hundring i fast penningvärde på att Bellan kommer att överleva sin konkurrent Kisse.

Därmed är vi tillbaka i verkligheten.

Jag ska inte tjata om valet men det ser ut att bli tråkigare än på länge.

Politikerna oavsett gröna blå eller röda verkar inte har förstått vari politikens kris består.

Folk misstror politiker för att de lovar saker som de inte håller.

Det här valet handlar om skattehöjningar eller skattesänkningar. Ja, och lite om jobb.

Mona lovade att jämna ut skatten för pensionärerna om de vinner valet.

Det skulle kunna vara ett vallöfte som många pensionärer och även icke pensionärer skulle kunna köpa.

Man ber om ursäkt för Perssons stöld som skulle återbetalas och som inte har återbetalats ännu. Värnskatten.

Så vad gör Mona? Hon ber inte om ursäkt och sedan lägger hon till två bisatser.

Pensionärerna ska få samma skatt som andra ”Ifall ekonomin tillåter” och det ska ske ”under mandatperioden”. Sen skulle alltsammans finansieras av skatter(och vilka betalar skatt).

Det är inte ens ett löfte utan mer något som man brukar få med försäkringsvillkoren.
Det finstilta som upphäver allt man kan läsa på reklambladen.

Varför inte lova pensionärerna återställning av skatterna från den första oktober 2010. Finansieringen då?

Glöm inte bort att det här är pengar som redan stulits från pensionärerna. Eller ett lån ifall man ska vara lite fin i kanten.

Jag och många med mig efterlyser en rak politik där man lovar saker och genomför saker.

Att utlova något ifall ekonomin tillåter under en mandatperiod är intill förväxling likt rent skitsnack.

Jag ser nog mer av det jag kallar kontraktspolitik. Raka löften och brott mot dessa ger inget nytt förtroende.

Idag uppmanade de politiska partiernas strateger de politiska profilerna att inte göra bestämda utfästelser. Då kan man bli anklagad för svek.

”Om ekonomin tillåter…”

Är det inte just det vi har politiker till? Att se till att saker och ting blir av och att vi har en ekonomi som förbättrar medborgarnas levnadsvillkor.

Om ekonomin tillåter talar ju främst för att man kommer överens om vad som krävs för att ekonomi tillåter och sedan lägger man ner riksdagen och slopar partistödet.

Kvar blir det som Ekonomiverket spottar ut ifall ”ekonomin tillåter” en gång i månaden.

Men det var nog inte det anfäderna till de politiska partier som idag befolkar vår riksdag hade i tankarna när de startade dagens politiska partier en gång i tiden.

Det är jag helt säker på.

Så jag gör som de flesta politiska partiers grundare förmodligen skulle gjort ifall de varit i livet – röstar blankt!

Och för guds skull börja inte med harvet om att en blankröst är en röst på SD(alt, såssarna, bårgarna).

I left that building years ago, som Elvis skulle ha sagt.

Nej, om ekonomin tillåtit skulle säkert de utländska bärplockarna fått mänskliga löner också.

Heders åt bärplockarna och näringsförbud åt de giriga företag som utnyttjat dem. Försök själv plocka 90 kilo bär om dagen ett bra bärår.

Avslutnignsvis över till något roligare.

Jag har haft många spännande minuter framför teven under Sim EM. Ett stort grattis till alla i det svenska landslaget, tränare och andra bakom denna fantastiska framgång. Det har varit så jäkla roligt att följa.

Grattis!

13 kommentarer:

Ray sa...

När det gäller blankröster är du ute och cyklar i alla fall. :D

Det finns en orsak till att de flesta partiernas grundare grundade ett parti.
Man såg en brist och ville försöka åtgärda den.
Du ser en brist och tar avstånd.
Två skilda reaktioner.

Det du borde göra är att starta ett parti istället.

Jonathan sa...

Hej Stefan,
Det är väldigt svårt att hålla med Mona i någonting. Men när hon nu säger något sant ska du inte sabla ner henne för det!
Ekonomin är i så dåligt skick efter evigheter av misskötsel, att vi är helt beroende av andra. Och politikerna kan faktiskt inte lova någonting.

För övrigt är det väldigt intressant att välja mellan en rödgrön röra som sväller statsapparaten med 0,5%, och en blålila smet som krymper densamma med 0,5%.;)... du borde engagera dig.:)

Vänliga hälsningar

Jonathan

Stefan Hagberg sa...

Till Ray: Hej! Att rösta blankt är en demokratisk rättighet precis som att inte rösta alls eller att starta ett politiskt parti.

Jag skriver också att de flesta som grundat olika partier hade en politisk idé och därför inte skulle uppskatta dagens poltiska verklighet som ju handlar om att bolla med ord snarare än att förändra verkligheten.


Värnskatten drogs in för pensionärerna när bankerna skulle räddas förra gången. Den lovade Perssons socialdemokratiska regering i vilken Mona Sahlin ingick att man skulle betala tillbaka.

Istället har pensionärerna betalat högre skatt och nu säger MS att man ska ta bort den orättvisan om ekonomin tillåter under den kommande mandatperioden.

Det finns också en stort antal andra obesvarade frågeställningar, te x ifall alla ska få en generell sänkning vilket är en fördelningspolitisk fråga som borde intressera ett parti som socialdemokraterna.

En annan fråga är också hur finasieringen slår skattemässigt för de fattigaste pensionärerna.

Socialdemokraterna kunde sagt att de nu vill kompensera pensionärerna för att de ställde upp i början av 90-talet.

Istället utfäster man något vagt löfte som i praktiken inte är mer förpliktigande är det som alliansen nu utlovar.

Jag kommer högst troligt inte att starta något politiskt parti. Jag är inte ens säker på vilket ekonomiskt system jag skulle föredra eller hur en fungerande demokrati skulle var inrättad som skulle fungera.

vad jag däremot vet är hur bristerna i det eller de system som finns på menyn.

Det tror jag att du vet också. Faktum är att de flesta svenskar har ett stadigt minskande förtroende för det politiska systemet. Det är i sig en fara för demokratin.

Jag tar inte avstånd. Att ligga hemma och gnälla i soffan på valdagen är att ta avstånd.

Mitt val är att rösta blankt eftersom jag inte anser att de partier som ställer upp i valet har ett program som leder till ett samhälle jag uppskattar.

Det är möjligt att jag uttryckte mig otydligt men det är så jag ser på saken.

Stefan Hagberg sa...

Till Jonathan: Hej! Jag har inget emot Mona personligen. Jag har träffat henne och hon är en trevlig person.

Det är hennes roll som blivande statsminister och det valfläsk hon försökte servera häromdagen.

Jag tycker inte pensionärerna ska betala mer i skatt. Det har för fan betalat skatt i hela sitt liv.


Den rödgröna smeten kan lova höjda pensioner för pensionärerna genom att minska skatten till samma nivår som andra på ett sätt som gynnar fattigpensionärerna mest.

Det kostar pengar och måste finansieras med skatt, avgifter, omfördelning. ökad BNP eller kombination därav. Höj bensinskatten. Jag tror att alla svenskar som inte är politiker tycker att pensionärerna ska få tillbaka den köpkraft man lånade i början av 90-talet och i vilket fall ha samma skatt som alla andr aom inte lägre.

Va fan jobbar man för hela livet om inte för att få det lite bra på slutet.

Jag engagerar mig här. Det räcker och blir över;-)

Jonathan sa...

Hej igen Stefan,

Jo de som kämpat borde rimligen få lite. Det verkar schysst.
Undrar bara vad pensionärerna i många länder skulle tycka om de visste att alla pengar de kämpat ihop blivit bortslösat av klåfingriga politiker. Och nu bara existerar som ett lån gentemot staten.
De borde som du säger inte ens betala skatt. De borde ha ränteintäkter.

Men tillväxten ska lösa allt sägs det.

Nog med engagemang för idag.

God natt

Jonathan

ulf sa...

Tillväxten hoppas alla ledare på, utan den kollapsar allt och dom blir av med sin trovärdighet. Det underliga är att dessa ledare inte har nån plan B. Att vi måste börja tänka i helt nya banor(en fungerande värld utan tillväxt)har ingen av dessa makthavare på sin agenda, tragiskt!

Jonathan sa...

Hej Ulf,
Jo det är synnerligen märkligt att man har tillväxten som enda lösning, och sedan bygger man ett system som i sig självt motverkar just tillväxt.

Vänliga hälsningar

Jonathan

Ray sa...

Hej igen Stefan

Det du skrev, "vet är hur bristerna i det eller de system som finns på menyn", är väl exakt det som behövs för att skapa en ny meny. Stoppa in lite nya ingredienser eller varför inte skapa vegetabilisk politik(ta bort det
man tycker illa om).

Anonym sa...

När det gäller min skepsis mot ständig tillväxt så verkar jag vara ganska ensam. När jag talar med våra styrande och även ekonomijournalister så förstår dom ingenting. Det finns inte på kartan att tillväxten ska stanna upp. Nån klok darute som kan rätta in mig i ledet?

ulf sa...

det var jag som bad om hjälp att tänka.

Stefan Hagberg sa...

Till Ray: Hej! Jo, det är inget fel att starta en ny politisk rörelse ifall man är övertygad om att det man gör verkligen leder framåt.

Jag är helt övertygad om att de politiska partier som finns idag anser att de har en välsmakande trerätters på menyn. Olika trerätters men en komplett middag med alla tillbehör.

Jag har inte det. Även om jag har en massa funderingar kring det samhälle som vi lever i och vart det är på väg så skulle jag aldrig ens komma på tanken att föreslå att jag har lösningen i fickan.

Andra är betydligt anspråkslösare. SD startar ett parti på någon slags sörja av nationalism och främlingfientlighet.

Men hur ska SD lösa nyetablering av företag för att lösa arebtslösheten. Alla kan ju inte starta flygbolag och köra hem flyktingar.

Jag lutar mer och mer åt att vi måste diskutera drivkrafter och då är vi inne på nästa ämne...

Stefan Hagberg sa...

Till Ulf bla: Hej! Tillväxt.

Det är sant att tillväxt varit en dominerande faktor i 1900-talets ekonomier.

Exakt varför vet jag inte. Det har naturligtvis diskuterats andra mätmetoder av hur det står till i ett samhälle men tillväxt utan tvekan varit den dominerande mätstickan på ifall det går bra eller dåligt...

Ja bra eller dåligt för vad?

Produktionen av varor och tjänster.

Vilka varor och tjänster som produceras eller hur de produceras är tex inte intressanta.

Typexemplet är Kina som häromdagen gick om Japan som världens andra största ekonomi.

Där har man haft en tillväxt på 10-15 procent under många år.

Där kan man verkligen tala om tillväxt för tillväxtens egen skull.

Nu visar sig baksidorna. Folk dör i gruvor som rasar, livsmedelsskandalerna avlöser varandra,kalhyggen raserar dammar och miljön har blivit direkt hälsovådlig.

Tillväxt innebär också att en kinesisk familj har råd att skaffa en teve, frys eller bil.

Varje år ökar antalet kinesiska turister i Sverige. Idag relativt välbeställda kineser som vill se världen ungefär som vi tidigare uppmärksammade japaner. De fattigare kineserna kommer sedan i busslaster till kinakrogen här å hörnet och äter middag.

Ska vi förvägra kineserna en bil, frys, teve för att vi upptäckt att vi inte behöver en bil.

Det är en svår fråga. Det verkar klarlagt att kineserna medvetet sabbade senaste klimatmötet även om det var sällsynt dåligt förberett.

Kineserna vill bli en modern industrination.Erbjuda datorer, modern utbildning,i princip samma sak som USA eller Sverige vill erbjuda sina ungdomar och har gjort de senaste fyrtio åren.

Jag håller med om att tillväxt är ett trubbigt mått på framsteg.

I dagens IT värld går det inte att hålla 1,3 miljarder kineser borta från MTV, Dolce & Gabana, Gucci, Mercedes och Gaggenau.

De vill ha vad vi vill ha.

Några av oss vill inte ha det längre eller tycker i varje fall inte det är höjden av lycka att ratta en Merca eller BMW.

Där finns själva problemet.

De Gröna partierna i världen vill bromsa tillväxten.

Deras aktivister kommer förmodligen i högre grad från välsituerade medelklassfamiljer än något annat parti möjligen med undantag för moderaterna.

Typeexemplet är väl Maria Wetterstrand.

Att hon har råd att bränslekompensera sina och mannens resor, Ville Niinistö som är finsk miljöpolitiker är väl inget konstigt med deras löner. Men för fattigpensionär eller vårdbiträde blir det för det första omöjligt och dessutom har dessa båda intre råd och kommer aldrig att få råd att ha ett sådant förhållandei och leva miljösmart.

När Neil Young bygger om en gammal jenkare till miljöbil så gör han det för han kan. Raggarna i Mora får finna sig i att bli hudflängda av lokala veganer.

Problemet med tillväxt är inte tillväxten utan på vilket sätt den sker.

En miljöbevarande tillväxt kan vara hur stark som helst ifall den inte driver jordens befolkning mo sin egen undergång.

Jag vill hellre ha en jenkare som Neil Young än en asful Prius.

Tillväxt eller inte handlar om innehållet och vad som är viktigt i livet.

Kineserna har cyklat i 100 år. Nu vill de göra något annat. Vi har åkt bil hundra år och nu vill vi cykla.

Har kineserna fel?

ulf sa...

Nä Stefan, om alla kineser kör bil så bär det åt helvet. Vi måste lösa detta problem och det blir inte med nån Keynesiansk politik (den som nästan alla ägnar sig åt) med en ständigt ökande konsumtion. Engelska professorn Tim Jacksson har skrivit en rapport som pekar på att ständig tillväxt inte alls är nödvändig, så det finns en o annan som är inne på mitt spår. Men vem är jag att förbjuda kineserna köra bil.