söndag 2 oktober 2011

Tysta leken


Jag är rätt säker på att jag är förbannad.
Riktigt ordentligt till och med.
Det flesta som följer denna blogg vet att jag spelar ett och ibland två mindre system på V75 varje vecka. Det blir insatser per spelar på 150-200 kronor. Någon gång när vi varit stadda vid spelkassa har det blivit mer men jag tror aldrig vi spelar för mer än femtusen kronor under alla år och det är säkert tjugo år i olika konstellationer.
Vi är vad spelexperterna skulle kalla mindre bolagsspelare. Alltså snäppet över det av seplexperterna så föraktade Harry Boy kollektivet. För det är så att spelexperter till största dleen spelar själva. Men blandade framgångar kan man väl säga.
Då och då hör vi talar om någon storspelare som vunnit 3,5 miljon eller 1,2 eller något i den stilen.
Som alla vet som följer travsporten så är händelsen indelad i två delar. En sportslig del där man varje helg får se topphästar i fin författning tävla mot andra topphästar i samma fina författning. Man tävlar mot varandra. För oss som både älskar sporten, tävlandet, hästar och dessutom spelar på travet tickar pulsen hela lördag förmiddag innan kupongerna ska lämnas in. Adrenalinet och pulsen stiger. Har man tittar på Uhrbergs hemsida. Vad säger Hultman, Stig H och spring ut och köp Lördagen tidningar. Vad säger Ludde om chanserna, Challe B och ring Glenn H. Det finns massor av specialsajter, en del gratis andra kostar lite. Dessutom har ATG en rad tipsforum, te x Vasst eller Kasst som är en bra källa för information. Speciellt när Erik Adielsson är med ska jag kanske tillägga.
Sen har vi lopparkivet. Man betalar en hundring månaden till ATG. Där kan man få finfin information. Man köper Ronden, Guiden och kvällstidningarna och slammar efter information på nätet.
Numera går travet i tre olika kanaler, samtliga ägda av TV4. För det får man betala.
Sedan när man då ska plita in alltsammans så behöver man kanske köpa ett Jokersystem för sånt har inte ATG tid med att förse sina spelare med. Antar att det är trevliga kräftskivor i varje fall.
Av ovanstående kan man dra slutsatsen att ett spelarkollektiv som vårt som består av fyra personer lägger ner mycket tid och energi på att försöka lista ut hur omgångarna ska gå.
Då och då har man genom åren hört talar om dem. Storspelarna. De som har gott om pengar och i princip eller faktiskt lever på att spela. Ibland kan någon diskret nicka åt en koncentrerad snubbe på Kongressen ute på Solvalla som har både laptop och tidtagarur. Då vet man vad det handlar om. En storspelare.
Som Nisse Nilox. Vill minnas att han en gång sa att de första femton åren går man med förlust.
Så kan det vara eller inte. Men någon har sagt det. Rimligt verkar det i varje fall.
Det som i alla fall fram till för tio år sedan var regel, var att storspelarna hade hattar, keps eller i varje fall saknade en del hår på huvudet. Jaså, inte det. Men de var i varje fall nästan undantagslöst fyllda trettiofem.
Jag kan ha missat något. Verkligen. Jag missar ständigt saker och ting. Men igår när V75 gick så väntade jag. Och verkligen. Döm om min förvåning. I slutet av eftermiddagssändningen dök han upp. ATG:s representant. Han skulle då förklara hur allt låg till. Ha med sin någon pedagogisk powerpoint eller ljusplatta där han kunde skingra alla frågetecken.
Trodde man!
Istället kom han för att säga att Jackpot betyder att trettiofem miljoner finns i dagens pott. Jaha!
Det började egentligen för två år sedan.
Först och främst ska jag villigt tillstå ett par saker. Jag är ingen matematiker. Jag undervisar visserligen i ämnet men jag undervisad ei franska också till min gamla franskfrökens stora överraskning.
Men jag är ingen sådan som vispar formler över papper med blixtens hastighet.
Jag är inte heller emot att spelare enskilda eller i kollektiv som lirar tiotusen eller tjugotusen spänn ska få en sudd tillbaka.
För ett par år sedan så rakade plötsligt antalet inlämnade system i höjden. Från att ha varit de miljon så var de plötsligt två miljoner. De flesta tänkte nog i likhet med mig att det gällde en ökad användning av Jokersystemet som är ett kommersiellt system som man köper och som gör att man kan skapa reducerade system som är i princip hur stora som helst.
 Sedan låg spelet där på 1,5 eller 2 miljoner ett tag. Men på det senaste året har det tillkommit ett par saker. Dels har ATG haft stora problem med sitt onlinesystem för inlämning, vilket upprepade gånger försenat starterna till V75 och därmed äventyrat spelsäkerheten. Dessa problem är inte nya och beror troligtvis i grunden på att ATG anlitat fel folk att designa systemen eller kravsatt systemet fel. Fungerat dåligt har det emellertid gjort.
ATG:s förklaring har bl a varit att många lämnat in och att man jobbat ”på den biten”. Det är som vanligt när det gäller ATG. En stöddig ”von oben” attityd där Nilsson, Andersson och de övriga möjligen ansvarar inför gud men helt säkert inte för något annan.
De senaste månaderna har det här spelandet plötsligt börjat åka bergochdalbana ungefär som resten av marknaderna denna höst.
Det kan ju vara så att folk spelar mera förståndigt. Spelar bara omgångar som kan ge utdelning. Men det verka ända vara något som inte stämmer. Ena veckan är det 1,5 miljoner inlämnade system och andra veckan är det 4,9 miljoner inlämnade system. Måste gått åt en del BIC-pennor där.
Återigen kommer det här snacket om storspelare som lirar stora system. Senast var det en kille(enligt en av travexperterna) som lämnat in ett system för mer än 100 000 kronor. Woooawww!
Jodå, men därmed dog den debatten.
I fredags snubblar jag över något som enbart kan uppfattar som en fullständigt häpnadsväckande artikel i Aftonbladets sportbilaga. Mattias Karlsson skriver om två spelare. En i Sverige och någon från Sydafrika som skulle spela för…lyssna nu noga…sammanlagt sju miljoner svenska kronor(5-2) i VECKAN!!!
Det här är givetvis bara rykten men dessa rykten förmedlas glatt av samme Karlsson. Jodå det handlar om en svensk cirka trettio år som också spelar poker och är matematiker.
Han spelar utskrivna(obs!), reducerade system med flera tusen kuponger flera veckor. Varför spelar man utskrivna system x 2000? När man kan föra över dem elektronisk på ett par sekunder. Smaka på det.Den här killen ska enligt samma rykte spela för så mycket att han påverkar streckprocenten. Alla påverkar streckprocenten, men det här handlar om det stämmer om något helt annat. Det är nu min bristande matematiska kommer in i bilden. Men så mycket fattar jag att en kille som spelar för fem sex miljoner och lämnar in dem på olika ställe under en vecka kan styra så att vissa ekipage  blir större och andra mindre streckfavoriter. Det gäller bara att få igång spelarkollektivet att strecka på i samma riktning och sedan lira fett på de man själv tror på.
Man spelar inte för fem eller sex miljoner om man inte i någon mån vill styra spelet. Det är åtminsotne min uppfattning
Ja, för en siffermänniska finns det säkert många flera infallsvinklar. Karlsson meddelar också spelarkollektivet att samme spelare har 40 miljoner på sin ATG konto. Det är nu det börjar bajsa ihop sig. Men var inte kuponger utskrivna. Att man kan använda Jokersystemet till att skriva ut tusentals kuponger på skärmen och sedan skicka dem direkt till sitt ATG konto är en helt annan sak än att skriva ut kuponger.
Sen kommer den verkliga smällkaramellen. ATG ska åter enligt återigen rykten gjort ett avtal att den här storspelaren ska skicka in sina kuponger mellan tio och elva på lördag förmiddag innan V75. Tävlingarna börjar normalt 14.30.
Sydafrikaliraren verkar inte har vunnit något men fortsätt att lira för 2 miljoner i veckan. Så han måste vara rejält dum i skallen.
Den här artikeln går alltså ut i nordens största dagstidning och ingen på ATG eller Vinnare orkar ens kommentera den. Då undrar man. Får de själva en bit av kakan?
Det spelas varje lördag V75 för mellan 80-160 miljoner kronor. Det är inget litet Jack Vegas lir på tobiken vi pratar om! I ndra sammanhang har ATG och dess moderorganisation skrikit sig hesa och ylat om spelsäkerhet. Men här är man om jag nu inte missat något väsentligt, tysta som möss.
Först och främst borde man lätt kunna avgöra ifall någon spelar för fem-sex miljoner per vecka. Min spontana reaktion är att det inte kan löna sig, alltså är det inte sant. Om den här killen lirat ett par tusen kuponger i går skulle han iofs kunnat få tillbaka en och en halv miljon av fem eller sex satsade.
De enda som jag kan tänka mig spelar för fem, sex miljoner och är nöjda med 1,5 tillbaka är ni vet vilka.
Eller är det så att räknenissen har hittat det optimala spelsystemet. I så fall behöver vi andra ju inte göra oss något besvär att slanta in till hans pensionsfond(jag förutsätter att det är en hans men det kan såklart lika gärna vara en hon).
Vad ATG borde göra? Ja, först och främst skyndsamt utreda vad som händer och komma upp med en detaljerad och uttömmande förklaring till alla oss som spelar för några hundringar i veckan. Sen bör man överväga att skapa en realtidsindikator där man direkt kan se storleken och tidpunkten på vilka bet som kommit in.
Jag är faktiskt inte ens övertygad om att man ska få spela för för hur mycket som helst. De matematiska förklaringar vi hittills hört verkar ju inte stämma för varför skulle någon idiot kasta bort flera miljoer per vecka. Därför att han eller hon kan? Det håller inte. Har ni glömt att det heter spel.
Att oemotsagt låta en kvällstidningskrönikör sprida rykten om jättespel och hemliga(får man anta) uppgörelser gör det hela ännu mer bekymmersamt. Det är en ren skandal att den artikeln trycktes. Hur vore det med en kommentar från ATG om den där uppgörelsen t ex. Eller sprack alltsammans då?
Det här är verkligen ingen skitsak och jag skulle var beredd att gå långt för att ta reda på hur det här hänger ihop men innan dess förutsätter jag att det är ATG:s huvuduppgift att sörja för spelsäkerheten och därmed att skyndsamt utreda och förklara det hela för spelarna.
I sista hand kommer spelarna att överge spelet. Det blir som fejkade spelautomater. Man undviker dem. Det vore en katastrof för travsporten. Inte för storspelaren om han nu existerar utanför Mikael Karlssons huvud. Storspelaren spelade ju som bekant också poker.
Det är ingen tillfällighet att ordet ”skyndsamt” förekommit flera gånger ovanstående text.
Snabbt som fan, skulle jag också kunnat skriva utan att skämmas.
Till dess uppmanar jag Mikael Karlsson att gräva lite djupare i sin ryktesflora. Intressant är det i varje fall


Inga kommentarer: