söndag 4 september 2011

Hästar och en macka


Det är en hel del som snurrar i huvudet.
Carina ska åka till Irak för sitt nya jobb. Tre veckor. Under tiden ska jag paddla lite i Björklunds fabrik och försöka redigera lite bok.
Dessutom är jag Spikvakt.
Om vi har tur så hinner vi ut och kapa Karl Johan på hemliga stället i veckan.
Har precis torkat färdigt en massa kantareller som ser klart lovande ut i sina glasburkar. Upptäckte faktisk en intressant sak härom veckan. Vi hade precis börjat torka kantarellerna. Efter typ två dagar blev vi sugna på en svampmacka så jag tog av svamparna som redan börjat torka lite. De blev helt perfekta, lite krispiga.
Annars ser favoritmackan ut som följer:
1.       Ta en gäng Kantareller, ”trattisar”, Karl Johan eller annan matsvamp.
2.       Värm stekpannan med typ olivolja+smör. Inte för hett, ”femman”

3.       När olja och smör slutat fräsa så lägger ni i svampen, sänk värmen något

4.       Låt svampen koka ut vätskan för att sedan låta den sugas upp av svampen
5.       Ta  något gott bröd efter behag
6.       Skär hyfsat tunna skivor, häll lite bra olivolja tunt över skivorna
7.       Krossa en vitlök och gnid in.
8.       Krossa färsk tomat och gnid in. Krydda med lite flingsalt
9.       När svampen håller på att suga in vätskan tillsätt lite vitt vin

10.   Peppra med svartpeppar och salt, ev lite socker

11.   Ta ett gäng tomater och saltgurka, ta ur tomaternas innan mäte, finhacka allt

12.   Blanda de finhackade tomaterna och saltgurkan för sig. Ev lite fin olivolja
13.   Nu river du en handfull av en bra ost typen, gruyere, grönmögel

14.   Värm en annan stekpanna på ganska hög värme med lite olivolja

15.   Lägg i de förberedda bröden med den opreparerade sidan ned

16.   När undersidan fått färg vänd brödskivorna
17.   När de är klara lägg dem på en tallrik

18.   Lägg ev på ett snyggt salladsblad

19.   Häll över den stekta svampen lite galant

20.   Toppa med den rivna osten

21.   Sprid ut det rödgröna tomat och gurkhacket runtom brödet
22.   Några persiljekronor på toppen är aldrig fel

23.   Ett gott rödvin(f n kör vi Raza, ett helt ok ekologiskt från Argentina)

24.   Smaklig måltid
För övrigt ser jag fram emot fina tävlingar på Jägersro. Framför allt Derbyt och Derbystoet. Jag har dock inte riktigt förstått vitsen att det ska vara så stor skillnad på prissummorna. Derbyt är mixat ston, hingstar och vallacker. Det betyder i år att en av de största favoriterna, Tamla Celeber  är ett sto medan resten är hingstar och vallacker. I Derbyt är första priset 1, 8 miljoner till vinnaren. I Derbystoet 700 000. Det kan låta som det är fördel damerna...men..
Jag tycker att det skickar signaler. Jag har sagt det förr och jag säger det igen.
Andrapriset i Derbyt är större än förstapriset i Derbystoet o s v.
Är det inte dags för lite justeringar?  Ina Scot, Moni Maker, Fridhems Ambra m fl
Moni Maker sprang in drygt 40 miljoner under sin karriär. Det har svenska hingstar och vallacker inklusive, Torvald Palema, Gidde Palema,  Zoogin och Victory Tilly en bit till
Annars tror jag på Nettan Palema i Derbystoet och Aga Khan Boko i Derbyt. I och för sig skulle jag vilja att Roger Walmann fick vinna med Tamla Celeber(sto).  Om Nettan som slagit Tamla vinner Derbystoet och sedan Tamla vinner respektive lopp kanske tugget om hingstar och vallacker kan komma ner på jorden en smula.
Igår gick det inte så lysande. Fyra rätt. Men vi hade vinnaren i guld på extrarad. Det var väl behållningen, ungefär.
Men nu är det nya tag.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mmmm...man tackar för det där goda smörgåsreceptet!

Stefan Hagberg sa...

Hej!

Hopas det smakar! Vill du ha mackan lite matigare så köp lite rökt sidfläsk,tärna, fräs och blanda med svampen!